Rămâi conectat

Educație și Cultură

Răspunsul protopopului Ioan Simu la o adresă din ianuarie 1921, exponatul lunii decembrie la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Răspunsul protopopului Ioan Simu la o adresă din ianuarie 1921, exponatul lunii decembrie la muzeul din Sebeș

Răspunsul protopopului Ioan Simu la o adresă din ianuarie 1921 a Ministrului Cultelor și Artelor este exponatul lunii decembrie la muzeul din Sebeș.

În contextul existent în primii ani de după Unire, Ministerul Cultelor şi Artelor emitea la 1 ianuarie 1921 o adresă către parohiile greco-catolice din România, prin care solicita preoților să răspundă la un chestionar menit să strângă date despre toate parohiile din noile teritorii alipite Vechiului Regat. Adresa, semnată de ministrul Octavian Goga şi de directorul general al cultelor St. Brădișteanu, prevedea inclusiv pedepsirea celor care nu vor răspunde la timp: „…ținem să vă facem atent că noi punem atâta preț pe răspunsurile ce urmează să primim, în cât suntem hotărâți să oprim salariile tuturor acelora care vor neglija să ne răspundă la timp sau vor fi dovedit că au scris inexactități”.

La acea dată, protopop greco-catolic al Sebeșului, era Ioan Simu (1875-1948), personalitate politică şi culturală marcantă a localității, unul dintre artizanii evenimentelor legate de Unirea de la 1918 la Sebeş.

Răspunsul la chestionar, completat olograf de părintele Simu, oferă informații extrem de diverse, pornind de la structura parohiei greco-catolice a Sebeșului în anii de după Unire, continuând cu istoricul și descrierea acesteia. De asemenea, este prezentată biserica, precum şi cele 12 filii ale parohiei. Răspunsul conține și date privind averea şi veniturile parohiei, precum şi informații despre enoriașii de confesiune greco-catolică din Sebeş. Au fost prezentate și mișcarea economică, culturală, morală şi socială a parohiei, precum și conducerea ei, la final oferind şi o succintă bibliografie privitoare la aceasta. Documentul cuprinde și date privind activitatea protopopului Ioan Simu în timpul evenimentelor prilejuite de Unirea de la 1918, care oferă istoricilor ce au abordat acest aspect din istoria Sebeșului, o perspectivă interesantă asupra evenimentelor şi atmosferei existente în oraș şi zonă.

Ioan Simu s-a „pensionat” în urma unei bătăi încasate în sediul băncii „Izvorul” din Alba Iulia de la agitatorii comuniști. Alături de el se aflau şi alți doi sebeșeni, profesorul Silviu Cărpinişianu şi dr. Ioan Cuşută, fost primar al Sebeșului, însă cei mai zdravăn bătuți au fost avocatul dr. Ioan Pop, președintele filialei județene a PNŢ, şi protopopul Sebeșului, Ioan Simu, care a fost lovit cu bestialitate în cap cu un scaun şi cu o lampă electrică.

Părintele Simu a murit doi ani după acest episod, în 22 iunie 1948, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 73 de ani. Din fericire pentru el nu a fost martor la desființarea de către comuniști a bisericii greco-catolice, şi probabil că a fost mai bine aşa, întrucât majoritatea camarazilor săi de luptă națională şi politică au cunoscut „binefacerile” închisorilor comuniste, reeducarea în spiritul noilor vremuri şi lagărele de muncă forțată, lucru care în mod cert i s-ar fi întâmplat şi părintelui Ioan Simu dacă ar mai fi trăit. Tinerețea şi-a sacrificat-o pentru drepturile românilor transilvăneni, suferind umilințe, detenție şi bătăi din partea autorităților maghiare. Ajuns la bătrânețe a suferit din nou aceleași umilințe şi bătăi, dar de data aceasta încasate de la compatrioții săi români care au îmbrățișat ideologia comunistă, şi care vedeau în preoți şi în toți oamenii cu ceva avere, principalul „dușman de clasă”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, parte a unui proiect internațional

Publicat

în

Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, parte a unui proiect internațional

Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, în calitate de membru al Școlilor Pasch, a participat anul acesta la un amplu proiect internațional, inițiat de Goethe Institut București.

39 de adolescenți din 10 țări au parcurs mai multe etape și au dezbătut în cadrul taberei internaționale de la Șumuleu Ciuc (19-24 iulie 2024) tematici precum discriminare, schimbări climatice, război și implicare socială și au căutat soluții, exprimându-și deopotrivă temerile și speranțele sub îndrumarea artiștilor Feli și Pepita din Köln.

Proiectul „In my Room” surprinde latura sensibilă a tinerilor din toate colțurile lumii.

Elevii Claudia Cristea, Emilia Covaciu și Maxim Mucenicu, participanți la proiect, au fost intervievați și surprinși în note foarte personale, iar momentele lor de introspecție precum și portretele realizate de cei doi artiști germani sunt împărtășite cu publicul larg în cadrul expoziției „In My Room II-Youth between Hope and Fear”.

Aceasta a fost amenjată la Pavilionul Expozițional al Goethe Institut București

Selecții au fost preluate și de prestigioasa revistă VOGUE.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

29 noiembrie: Sociologul Alin Tomuș conferențiază la Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Sociologul Alin Tomuș conferențiază la Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Joi, 29 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc conferința cu tema „Participarea civică”. Conferința va fi susținută de către cunoscutul sociolog Alin Tomuș, începând cu ora 17:00, accesul în sală fiind liber.

Începând cu anul 2022, sociologul Alin Tomuș a devenit colaborator al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în cadrul proiectului 3.34 Conferințele bibliotecii.

Conferințele susținute în cadrul proiectului mai sus amintit s-au bucurat de succesul și interesul publicului larg, iar cererile de reluare a acestor conferințe a condus, firesc, la pasul următor: realizarea unui DVD audio-video, care să cuprindă înregistrările celor patru conferințe susținute până în prezent la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. DVD-ul cu cele patru teme abordate, Cancel Culture, Despre temerile românilor, Preocupări demografice și Barometrul de consum cultural, va fi prezentat în cadrul evenimentului din 29 noiembrie 2024, alături de o mică expoziție cu volumele semnate de autorul Alin Tomuș.
Conferința cu tema „Participarea civică” face parte dintr-un program mai amplu de evenimente organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba cu prilejul sărbătoririi Zilelor Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Marți, 26 noiembrie, o nouă întâlnire a Laboratorului de C’ArteTeatru al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Marți, 26 noiembrie, o nouă întâlnire a Laboratorului de C’ArteTeatru al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Marți, 26 noiembrie, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila Cioflică.

Astfel, de la ora 15.00, la sediul instituției sunt așteptați tinerii interesați să facă parte din trupa iubitorilor de carte și teatru a bibliotecii județene.

Tema întâlnirii de marți este „Importanța expresivității corporale”, iar vreme de două ore, participanții vor face o serie de exerciții, de la cele pentru încălzirea vocii, dicție și mișcare, până la cele de improvizație, utile la construirea personajelor și a expresivității lor corporale (mimică, gestică, mișcare scenică) pornind de la texte semnate de dramaturgul Matei Vișniec.â

Proiectul Laboratorul de C’ArteTeatru este un proiect multiart al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, de promovare a fondului de carte, de încurajare a lecturii, și de promovare a scriitorilor, utilizând forme de expresie teatrală, în colaborare cu unul sau mai mulți parteneri și colaboratori, prin realizarea de produse culturale pentru publicul general, în sensul promovării culturii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba