Rămâi conectat

Știri

„Râpa Robilor” de la Aiud, un simbol al suferinței, al iertării și al luptei împotriva comunismului

Publicat

în

„Râpa Robilor” de la Aiud, un simbol al suferinței, al iertării și al luptei împotriva comunismului

În inima României, în orașul Aiud, se află un loc cu o semnificație profundă și dureroasă, cunoscut sub numele de „Râpa Robilor”.

Legat de tragica istorie a regimului comunist, acest loc este o mărturie vie a suferinței îndurate de miile de deținuți politici care și-au pierdut viața în închisoarea Aiud, una dintre cele mai dure din perioada comunistă. Închisoarea a devenit un loc de groază, unde intelectuali, clerici, studenți și alți opozanți ai regimului au fost închiși și supuși unor tratamente inumane.

„Râpa Robilor” este locul unde, în mod clandestin și fără ceremonii religioase, au fost îngropați cei care au murit în închisoarea de la Aiud. Privați de dreptul la o slujbă de înmormântare și aruncați în gropi comune, deținuții au fost victime ale torturilor, bolilor și malnutriției. Mormintele anonime reflectă nu doar suferința, ci și lupta împotriva unei dictaturi care a încercat să reducă la tăcere orice formă de opoziție. După căderea regimului comunist, „Râpa Robilor” a devenit un loc de pelerinaj și memorie, unde anual se comemorează martirii comunismului, fiind ridicate monumente și o troiță în cinstea lor.

Unul dintre cele mai importante monumente ridicate în memoria celor care au pierit în închisoarea Aiud este cel format din 14 cruci. Acestea nu doar că simbolizează numărul mare de oameni care au fost executați sau au murit din cauza torturilor și a condițiilor de detenție, ci reflectă și suferința poporului român, suferința „crucii românești” purtată de-a lungul istoriei. Crucea devine un simbol central al credinței, sacrificiului și martirajului, amintind de cei care s-au ridicat împotriva opresiunii.

În România, Ziua Crucii, celebrată pe 14 septembrie, este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Această zi marchează două evenimente istorice majore din creștinism: descoperirea Sfintei Cruci de către Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, în anul 326, și întoarcerea Sfintei Cruci la Ierusalim, în anul 629, după ce fusese furată de persani. În această zi, credincioșii din România participă la slujbe speciale și respectă tradiții vechi. Ziua Crucii este și ziua hramului Mănăstirii „Râpa Robilor” de la Aiud, un loc devenit simbol al luptei pentru libertate și credință.

În închisoarea Aiud, în anii ’50, mii de deținuți politici au fost torturați și supuși unor condiții inumane. Regimul comunist, prin intermediul torționarilor săi, majoritatea români, a distrus trupurile și spiritul celor care s-au opus. Această ironie amară, a faptului că opresorii erau de aceeași naționalitate cu victimele lor. Aceștia erau adesea recrutați din rândurile celor dispuși să devină unelte ale sistemului de represiune, motivați fie de frică, fie de promisiuni materiale sau de o ideologie deturnată. În multe cazuri, acești gardieni aplicau torturi fizice și psihologice extreme pentru a „reeduca” sau a „distruge moral” deținuții. Aceasta reflectă cât de adânc a reușit regimul să corupă spiritul uman. Printre metodele de tortură folosite la Aiud se numărau izolarea completă, înfometarea intenționată și refuzul asistenței medicale, toate menite să distrugă atât fizic, cât și psihologic deținuții. Astfel, mulți dintre aceștia au murit în chinuri, fără a avea parte de un minim de demnitate la trecerea lor din această viață.

Monumentul ridicat la „Râpa Robilor” ne amintește astăzi de aceste atrocități. Cele 14 cruci masive reprezintă suferința celor care au murit pentru credința și idealurile lor, în condiții groaznice. Aici, la Aiud, credincioșii vin să se roage și să aducă omagii celor care s-au sacrificat pentru libertate, fiind un loc de comemorare, dar și de reflecție asupra trecutului.

Printre cei care au suferit în închisoarea Aiud se numără figuri importante ale culturii și gândirii românești, precum : parintele Iustin Parvu ,Mircea Vulcănescu, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide și Petre Țuțea. Fiecare dintre aceștia a lăsat în urmă o moștenire valoroasă, atât prin scrierile lor, cât și prin jertfa lor în lupta împotriva comunismului.

În ciuda suferințelor cumplite, testamentul moral al acestor martiri nu a fost unul al urii sau răzbunării. Mulți dintre deținuți au lăsat în urmă mesaje puternice de iertare și reconciliere. Valeriu Gafencu, supranumit „Sfântul închisorilor”, este unul dintre cei care a îndemnat constant la iertare și iubire creștină, chiar față de cei care i-au persecutat. Această atitudine de profundă credință și umanitate reprezintă o parte esențială a moștenirii lor spirituale. Testamentul lăsat de acești martiri către generațiile viitoare a fost acela de a nu ne răzbuna, ci de a ierta și a privi cu înțelepciune către viitor. Ei au înțeles că răzbunarea nu aduce vindecare, iar adevărata eliberare vine din iertare.

Mănăstirea „Râpa Robilor” a fost ridicată pe acest loc simbolic, în memoria celor care și-au pierdut viața în condiții atât de nedrepte. Mănăstirea „Râpa Robilor” a fost ridicată cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române și al foștilor deținuți politici, având un rol esențial în păstrarea memoriei martirilor. Construcția mănăstirii a fost realizată și la dorința părintelui Iustin Pârvu, un duhovnic de mare însemnătate care a contribuit la consolidarea acestui loc de pelerinaj, un susținător fervent al păstrării vie a memoriei celor care au suferit în închisorile comuniste Părintele Gavriil Varvaruc, starețul Mănăstirii „Râpa Robilor”, a fost un alt lider important care a contribuit la păstrarea și onorarea memoriei martirilor.

Sub îndrumarea părintelui Gavriil, mănăstirea a devenit un far al spiritualității și al rugăciunii pentru victimele comunismului. An de an, de Ziua Crucii, credincioșii vin aici pentru a participa la slujbele de pomenire și pentru a reflecta asupra suferințelor martirilor din Aiud. Părintele Gavriil a fost o figură esențială în păstrarea vie a memoriei acestor martiri, asigurându-se că jertfa lor nu va fi uitată.

„Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, căci a lor este împărăția cerurilor” (Matei 5:10) – aceste cuvinte biblice reflectă profund jertfa celor care au murit în temnițele comuniste pentru libertate și credință. Monumentul și mănăstirea de la „Râpa Robilor” ne amintesc de aceste sacrificii și ne îndeamnă să nu uităm niciodată lecțiile trecutului. Suferința acestor oameni, simbolizată de crucea creștină, rămâne un punct de referință în istoria României, un simbol al luptei împotriva opresiunii și al speranței pentru un viitor mai bun.

Astăzi, locul servește drept simbol al rezistenței împotriva opresiunii, al valorilor creștine și al demnității umane. Mănăstirea și monumentul de la „Râpa Robilor” rămân locuri de pelerinaj pentru toți cei care doresc să cinstească memoria martirilor, și să pentru cei care doresc să-și amintească de tragediile din perioada comunistă dar și să reflecteze asupra valorilor credinței și demnității umane. Moștenirea spirituală a celor care au suferit aici este păstrată vie prin rugăciune și comemorare, iar acest loc special continuă să inspire generații de credincioși și de români care nu uită trecutul și se roagă pentru un viitor în pace și libertate.

articol scris de Maria Tanislav

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR

Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.

În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.

Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba