Rămâi conectat

Știri

Proiectul Smart School al comunei Ciugud–Alba, pentru creșterea interactivității în școli, printre cele 12 proiecte câștigătoare ale competiției „RO SMART în Țara lui Andrei”

Publicat

în

Din cele 110 proiecte eligibile, 12 proiecte au fost declarate câștigătoare și vor fi implementate în decursul unui an. Printre proiectele câștigătoare se numără proiectul Campus Inteligent al Universității Politehnice București care vizează  creșterea eficienței energetice în campus și implementarea unor soluții de energie regenerabilă,  proiectul My Smart Hospital pentru reducerea timpului de așteptare în spital (spitalul Marghita, jud Bihor), dar și proiectul Smart School  al comunei Ciugud – Alba, pentru creșterea interactivității în școli.

OMV Petrom a desemnat câștigătorii celei de-a doua ediții (2019) a competiției naționale de proiecte „RO SMART în Țara lui Andrei”. Compania acordă finanțări totale de 500.000 de euro pentru inițiative care ajută societatea prin tehnologie și mentorat din partea angajaților OMV Petrom.  Cei 12 câștigători au fost aleși dintr-un total de peste 110 de proiecte eligibile, în urma unei evaluări cu două componente: jurizare din partea unui grup de experți (80%) și vot al publicului din comunitatea Țara lui Andrei (20%). Proiectele câștigătoare se încadrează în următoarele domenii: sănătate, educație, mediu și infrastructură.

„Ne bucurăm să putem anunța o nouă contribuție în proiecte care schimbă România. Ne-am propus să finanțăm proiecte care aduc soluții ale viitorului pentru probleme presante astăzi în domenii precum educația, sănătatea și mediul. În cei peste 10 ani de programe de responsabilitate socială OMV Petrom, am văzut că deseori diferența o fac inițiatorii. Astfel că, dincolo de componenta de inovație, obligatorie pentru un astfel de proiect, am pus un mare accent pe motivația oamenilor din spatele inițiativelor. Credem în România iar încrederea vine exact din aceste exemple, cum sunt câștigătorii RO SMART 2019 – oameni care au curajul să fie parte din schimbare. Felicităm toți aplicanții, le mulțumim pentru încredere și le dorim mult succes câștigătorilor, pentru un impact cât mai mare în comunitățile din care provin” a declarat Mona Nicolici, Manager Departament Sustenabilitate, OMV Petrom.

Peste 150 proiecte din toată țara au fost înscrise în perioada 02 aprilie – 27 mai, pe site-ul www.taraluiandrei.ro. Dintre acestea, 110 au fost declarate eligibile, 25 au intrat în finală, iar 12 dintre ele primesc finanțări între 30.000 euro și 45.000 euro și mentorat din partea angajaților OMV Petrom.

Procesul de jurizare s-a desfășurat în perioada 5 iunie – 23 iunie: votul publicului a avut o pondere de 20% din punctajul final, iar evaluarea juriului format din 13 experti – 80%. Aceasta este cea de-a doua ediție a competiției de proiecte „RO SMART în Țara lui Andrei”. Prin ediția din 2018, zece proiecte au beneficiat de o finanțare cumulată de 400.000 de euro.

Proiectele câștigătoare sunt:

  1. Harta pentru Drum în viață – Asociația Social Incubator, București

Inițiativa vizează îmbunătățirea accesului pe piața muncii a tinerilor defavorizați, prin crearea unei biblioteci online care va permite accelerarea semnificativă a procesului de descoperire a carierei, combinând tehnologii digitale (web, Machine Learning, digital marketing).

  1. Smart School la Ciugud – Școala viitorului în mediul rural – Primăria Comunei Ciugud, jud. Alba

Proiectul își propune crearea unei platforme interactive care să permită relaționarea elev, profesor, părinte, introducerea manualului electronic și înlocuirea celui clasic, înlocuirea tablei clasice cu o tablă smart interactivă, realizarea unei biblioteci virtuale și sală de lectură virtuală. Comuna Ciugud încearcă să promoveze la nivel național conceptul de „smart village” care înseamnă o comunitate rurală care se dezvoltă folosind inteligent resursele locale și soluții tehnologice inovatoare, însă păstrându-și identitatea rurală. Ciugudul a implementat deja mai multe soluții „smart” în comunitate pentru reducerea costurilor administrative, pentru a fi mai aproape de cetățean sau pentru a proteja mediul înconjurător. Astfel este prima comună din România care are automate de plată pentru taxe și impozite locale montate în fiecare sat, a introdus iluminat inteligent pentru reducerea costurilor, a introdus un sistem inteligent de supraveghere video pentru prevenirea faptelor antisociale, folosește un autoturism electric în activitatea curentă sau își asigură electricitatea cu ajutorul unei microcentrale eoliene. Următorul pas este „școala inteligentă” (Smart School) astfel încât dorim ca la Ciugud să funcționeze prima școală de acest fel din mediul rurală care să dezvolte învățământul din zona rurală. „Școala inteligentă” poate deveni un concept național care să demonstreze că tehnologia poate fi soluția prin care educația în mediul rural se poate dezvolta și copiii pot fi atrași spre procesul de învățare folosind soluții tehnologice inovatoare și inedite. „Smart school” înseamnă o școală inteligentă care pregătește viitorii cetățeni inteligenți ai comunității dar și dovada că se poate face învățământ de calitate și în mediul rural. Într-o perioadă în care populația școală migrează masiv spre oraș trebuie implementate urgent măsuri pentru creșterea calității și atractivității învățământului la sat deoarece dispariția școlii din mediul rural înseamnă automat reducerea accesului la educație pentru o importantă categorie de copii din aceste zone rurale, copii care provin din familii fără posibilități economice pentru a le susține educația în zonele urbane. Școala inteligentă are scopul de a stimula educația, de a crește rezultate școlare ale elevilor dar și de a reduce abandonul școlar.

  1. Educație la Înălțime – Toader Marius și Robe Adrian în parteneriat cu Fundația Dacica, Comunele Orăștioara de Sus, Boșorod și Beriu din județul Hunedoara

Proiectul va susține elevii din școli izolate din munții Hunedoarei să aibă parte de lecții speciale realizate în direct (istorie, geografie, biologie), cu ajutorul dronelor. Un profesor recunoscut la nivel național va preda chiar din locul care este subiectul lecției. Lecțiile la distanță sunt înregistrate, montate și distribuite online devenind adevărate vehicule de promovare a proiectului.

  1. Dispozitiv experimental pentru evaluarea activităților de recuperare a mâinii – Institutul Național Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie , București

Proiectul oferă un dispozitiv personalizabil care ajută la recuperarea mâinii şi care oferă o determinare precisă, cantitativă a evoluţiei pacientului în activitatea de recuperare. Dispozitivul poate fi folosit la clinică, sub supraveghere medicală sau oferit pacientului pentru exerciţii de recuperare la domiciliu, medicul putând vizualiza de la distantă prin internet dacă şi cum îşi face pacientul exerciţiile.

  1. #mysmarthospital# – Spitalul municipal Dr. Pop Mircea din Marghita, jud. Bihor.

Soluția constă într‐un sistem integrat de tip pagina web și o aplicație software care optimizează timpul de așteptare al pacienților spitalului municipal Dr. Pop Mircea din Marghita.

  1. Green City Lab. Servicii ecosistemice pentru orașe sustenabile – Asociația Parcul Natural Văcărești, București

Green City Lab propune ca prin intermediul tehnologiilor de ultimă generație, să se realizeze cartarea elementelor naturale din Parcul Natural Văcărești: arbori, suprafețe de apă și biodiversitate acvatică, pajiști. Pe baza informațiilor adunate, vor fi evaluate serviciile ecosistemice oferite de parc. Astfel, proiectul își propune să faciliteze accesul comunităților la informații relevante despre contribuția parcului la calitatea vieții.

  1. CAMPUS INTELIGENT – Universitatea POLITEHNICĂ din București

Își propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții comunității din cadrul Universității Proiectul POLITEHNICA din București. Obiectivul general al proiectului este realizarea unui smart-campus bazat pe producerea energiei din surse regenerabile și utilizarea tehnologiilor ITC performante. Proiectul va realiza un sistem ecologic de alimentare cu energie a clădirii Grădiniței și Școlii UPB prin producerea în cogenerare a energiei electrice și termice cu ajutorul unor panouri solare hibride. De asemenea, se va implementa și un un sistem de stocare a energiei electrice și termice. Se propune îmbunătățirea actului didactic prin implementarea unui sistem interactiv de prezentare a situației energetice a clădirilor monitorizate, de tip laborator in vivo al UPB, în vederea îmbunătățirii accesului la educație în domeniile surselor regenerabile și eficienței energetice a întregii comunități din cadrul UPB.

  1. Kidibot – O nouă speranțăAsociația Startevo, București

Proiectul propune dezvoltarea platformei educaționale Kidibot cu noi functionalități, prin care  copiii vor fi impulsionați să citească și să învețe mai mult, prin elemente de gamification și răspunzând la quizuri. Platforma este web și mobile, bazată pe php și MySql, Java, JS, C++, HTML5.

  1. Eu și viitorul meuAsociația Junior Achievement, București

În cadrul proiectului 10.000 de elevi din clasele VII – X din 100 de localități rurale și urbane, preponderent din zone defavorizate vor avea acces la module digitalizate Junior Achievement pentru dezvoltarea abilităților de viață, folosind activități curriculare transversale de educație antreprenorială, financiară și orientare profesională. 10 școli din cadrul proiectului vor beneficia de tehnologie smart classroom. 

  1. Platforma 4B – Asociația Let’s Do It, Romania!, București

Proiectul propune îmbunătățirea platformei 4B care furnizează detalii despre cantitatea de deșeuri ce necesită a fi colectată. Astfel, se vor trimite automat către autoritățile responsabile prin email și fax sesizări referitoare la zona în care au fost identificate deșeuri, iar acestea au 30 de zile timp să soluționeze problema.

  1. Digital Therapy for Autism – Asociația Autism Voice, București

Proiectul își propune să îmbunătățească recuperarea și integrarea copiilor cu autism și alte tulburări de dezvoltare prin digitalizarea și transpunerea în realitate virtuală (VR) a terapiei ABA (Applied Behavior Analisys) aplicate acestora. Prin această tehnologie, atât specialiștii în terapie ABA, cât și copiii și familiile acestora nu vor mai avea obstacole în ceea ce privește expunerea la medii, stimuli sau situații sociale noi. 

  1. Robotica@home – Asociaţia Centrul de Creaţie Tehnică pentru Tineret, București

Scopul proiectului este dezvoltarea primului curs de Robotică în limba română disponibil online gratuit, care se adresează tuturor celor pasionați sau vor să exploreze domeniul tehnic, indiferent de vârsta, locul sau contextul în care se află. Proiectul își propune abordarea la scară largă a educației STEAM prin deprinderea de noțiuni practice de Robotică, adică Programare, Electronică și Mecanică prin experimentare, folosind tehnologii accesibile publicului larg, care nu necesită investiţii majore din partea beneficiarilor.

Mai multe detalii despre competiția „RO SMART în Țara lui Andrei”„RO SMART în Țara lui Andrei”este competiția națională de proiecte care prin tehnologie și digitalizare pot transforma comunitățile din România în comunitățile viitorului. În prima ediție, din 2018, au fost finanțate 10 proiecte cu o finanțare totală de 400.000 de euro și anul acesta în ediția a doua vor fi finanțate 12 proiecte cu o finanțare totală de 500.000 de euro.

OMV Petrom este una din primele companii din România semnatară a UN Global Compact, încă din 2013. Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite constituie agenda convenită la nivel global de toate statele pentru dezvoltarea durabilă și adresează domenii precum: educația, schimbările climatice, reducerea săraciei. ODD-urile au fost adoptate, inclusiv de  România, ca un model de dezvoltare durabilă până în 2030

Competiția „RO SMART în Țara lui Andrei”este în linie cu obiectivele privind calitatea educației, sănătatea și dezvoltarea unor orașe și comunități sustenabile.

Investiția în educație, sănătate, mediu,  în  comunități SMART,  este un mod de a sprijini prin inovație și tehnologie îmbunătățirea calității vieții, de a contribui la un proces dinamic de transformare a comunităților, de a răspunde mai repede și mai bine provocărilor.

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești

Publicat

în

Prier înseamnă timp favorabil, prielnic atât pentru semănatul holdelor dar și pentru turmele de animale. Datini, tradiții și obiceiuri românești, în luna aprilie

Conform tradiției populare românești, luna aprilie se mai numește și „Prier”. Această denumire populară, a lunii aprilie, provine de la verbul “a prii” și înseamnă timp prielnic pentru semănături, ori lucrări în gospodărie .

Când vremea este înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru lucrările de primăvară, aprilie anunță sărăcie și se numește și ”Traistă-n băț”. De fapt, în spiritualitatea populară se și spune că ”Prier priește, dar și jupuiește!”, aluzie la zilele capricioase, cu timp potrivnic lucrărilor de sezon. În această lună se continuă semănatul de primăvară, început în martie. Acum se închid țarinile, ceea ce înseamnă că oile și vitele nu mai au voie să pască libere iar pășunatul devălmaș este întrerupt pentru câteva luni, se formează turmele, se repară gardurile țarinilor, se tund oile înainte de a fi urcate la munte etc. Se mai spune, despre luna aprilie, că este o lună capricioasă în care vremea va fi ori geroasă, ori călduroasă. Totodată, în luna lui aprilie se fac prevestiri ale vremii ce va urma, astfel se nasc o parte din superstițiile acestei luni.

Dacă în luna lui Prier este vreme frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, cu înghețuri; Dacă la Prier este vreme posomorâtă și rece, atunci luna lui mai va avea vreme frumoasă și călduroasă; Negura de la răsărit, din luna aprilie, e semn bun pentru anul în curs; Dacă în aprilie tună și fulgeră, atunci nu există motive să ne temem de ger; Vremea frumoasă din luna aprilie ne va aduce o vară furtunoasă, etc.

Veseli de 1 aprilie – superstiții de 1 aprilie

Ziua Păcălelilor şi Ziua internațională a păsărilor. Dar pe noi ne interesează primul aspect. De unde vine? Cum se … manifestă? şi ce superstiții avem de 1 Aprilie?
Ziua de 1 Aprilie a fost întotdeauna un prilej de distracție şi cum e sănătos să râzi, ne bucurăm şi noi când avem prilejul. Se pare că originile acestei zile se regăsesc, ca multe alte obiceiuri, în schimbarea calendarului gregorian. Se spune că, odată cu această schimbare, mulți nu s-au putut obişnui cu noile date ale sărbătorilor. Și atunci, în timpul lui Carol al IX-lea, mulți neadaptați sărbătoreau Anul Nou la… 1 Aprilie! Cei ce sărbătoreau astfel erau numiți „nebuni de Aprilie”. Apoi obiceiul s-a perpetuat până-n zilele noastre, pierzându-şi semnificația inițială şi păstrând doar… ”nebunia”. Pentru că e o nebunie veselă şi plăcută! Superstiţia spune că păcăleala de 1 Aprilie trebuie făcută până la ora 12:00, cele după această oră, se zice că aduc ghinion. Tot o superstiţie spune că în ziua de 1 Aprilie nu se fac căsătorii, pentru că: ori acestea nu durează, se destramă, ori soţul va fi „sub papuc”. La noi, se spune că dacă nu păcăleşti pe nimeni de 1 Aprilie, tot anul până la celălalt 1 Aprilie vei fi tu cel păcălit. Tot anul? Nu-i cam mult? Dar dacă aşa zice superstiţia, să ne grăbim să păcălim pe cineva. Pardon: ce vă spunem mai jos nu-i păcăleală.

 Sărbătoarea Floriilor – tradiții și obiceiuri

Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile este prima sărbătoare cu dată schimbătoare din calendarul anului bisericesc. Totodată, Floriile deschid ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie la Înălțarea Domnului.  În ziua de Florii există obiceiul de a merge la Biserică cu ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfințite de către preot. Conform tradiției creștine, obiceiul ne amintește de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi, când a fost întâmpinat de mulțime cu ramuri de măslin și crenguțe de palmier sau flori. Crenguțele de salcie vor fi împărțite credincioșilor ce au participat la slujba de Florii. Aceștia vor lua crenguțele acasă și le vor pune la geamuri, la uși și la porți pentru a le apăra casele de rele și necazuri. În unele zone ale țării, oamenii de la sate se încing cu ramurile de salcie, peste mijloc, deoarece se spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. Exista și obiceiul ca părinții sa-și lovească copiii cu nuielușa de salcie, când veneau de la biserică. Credeau că așa vor crește sănătoși și înțelepți. Oamenii le puneau și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Exista credința că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teama ca aceștia să nu rămână fără rod. În ziua de Florii, stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfințite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină. În unele sate, mâțișorii erau aruncați în curte când începea să bată grindina. Însă, ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate, sau erau utilizate și în scopuri terapeutice, oamenii înghițeau mâțișori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriți de diferite boli. Un alt obicei, întâlnit în ziua de Florii, este acela de a trece pe la mormintele rudelor pentru a le agăța de cruci crenguțele de salcie, astfel aceștia vor ști că Paștele se apropie. Tot în ziua de Florii, șnurul de mărțișor se va agăța într-un copac înmugurit sau înflorit pentru a avea sănătate și belșug în anul ce urmează. Totodată, ziua de Florii este prilej de sărbătoare pentru cei cu nume de flori, deoarece își serbează onomastica.

Obiceiul Lazaritelor

Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. În popor se crede că Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvară. Potrivit tradiției, într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama sa să facă plăcinte. Urcând întru-un copac să ia muguri pentru animale, își aduce aminte de plăcinte. Se grăbește să coboare, cade și moare. Potrivit legendei că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor, exista obiceiul ca în această sâmbătă, femeile de la țară să facă ofranda de pomenire a morților împărțind plăcinte de post. Profesorul Ion Ghinoiu afirma că în ajunul sau sâmbăta Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit Lazarita, care era structurat după modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirma că    Lazarita era un ceremonial la care participau numai fetele. „Una din fete, numita Lazarita, se îmbrăca în mireasă și colinda împreună în fața ferestrelor caselor unde au fost primite. Lazarita se plimba cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindătoarele care povestesc, pe o melodie simpla, drama lui Lazăr sau Lazarica: plecarea lui Lazăr de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunza, moartea neașteptată prin căderea din copac, căutarea și găsirea trupului neînsuflețit de către surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbrăcarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci”.

 Sărbătoarea dinților

Ziua de 11 aprilie este dedicată Sfântului Antipa, despre care oamenii din popor cred că vindecă durerile de dinți și măsele. Sfântul Antipa s-a rugat pentru cei care îi vor face pomenire să fie feriți de patimi și de alte boli, între care și nesuferita durere a dinților.

  Sursa:azm.gov.ro, sursa foto:dragusanul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Ziua Păcălelilor: Originea acestei zile și cum este sărbătorită în alte țări. Nimeni nu are voie să se supere pe 1 aprilie

Publicat

în

De Ziua Păcălelilor nimeni nu are voie să se supere: Care este originea zilei

În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcălește pe toată lumea.

Celebrarea Zilei Pacalelilor isi are originile in Franta, in secolul al XVI-lea, cand a fost adoptat calendarul Gregorian, care a mutat Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Vestea noului calendar s-a raspandit incet iar cei care continuau sa sarbatoreasca anul nou de 1 aprilie era considerati ″pacalitii de 1 aprilie″.

In Franta, 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, este numita Poisson d’Avril, adica „pestele de aprilie”, cu referire la un peste tanar, usor de capturat. Francezii obisnuiesc sa-si pacaleasca prietenii lipind-le pe spate un peste de hartie. In momentul in care cineva descopera farsa, acesta trebuie sa strige „Poisson d’Avril!”.

Timp de 200 de ani, practica farselor de 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, s-a raspandit in Anglia si in Statele Unite. Toate farsele trebuie sa fie facute pana la ora pranzului. Orice farsa facuta dupa aceasta ora va aduce ghinion farsorului.

ZIUA PACALELILOR, 1 APRILIE – Cei care nu raspund cu zambetul pe buze unei farse facute de vor fi urmariti de ghinion tot anul. Barbatii pacaliti de o femeie frumoasa de Ziua Pacalelilor vor ajunge sa o ia de nevasta, sau, daca barbatul este casatorit, cei doi vor ramane prieteni foarte buni.

Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii, relatează Agerpres.

Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.

La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.

Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.

Alte superstitii de 1 APRILIE – ZIUA PACALELILOR:

=> In regiunea Tirol, din Elvetia, un manunchi de paie este ingropat de 1 APRILIE, pentru ca recolta sa fie bogata in sezonul urmator.

=> Copiii nascuti de  ZIUA PACALELILOR vor fi norocosi in afaceri, dar vor fi urmariti de ghinion la jocurile de noroc.

=> Indragostitii nu ar trebui sa se casatoreasca pe 1 APRILIE, pentru ca mariajul nu va functiona, ori pentru ca femeia va fi “cocosul” in familie.

=> Cel care nu va pune la cale o farsa de ZIUA PACALELILOR va fi pacalit pentru tot restul anului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba: Licitație pentru achiziții de peste 2,8 milioane de lei

Publicat

în

Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba

Serviciul de Ambulanță Județean Alba a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedută de achiziție derulată în cadrul unui amplu proiect de digitalizare finanțat prin PNRR.

Achiziția are o valoare totală estimată de peste 2,8 milioane de lei.

Serviciul de Ambulanță Județean Alba a semnat, la sfârșitul lunii septembrie 2024, contractul de finanțare pentru implementarea proiectului ”Digitalizarea Serviciului de Ambulanță Județean Alba”.

Scopul proiectului este implementarea unui sistem informatic integrat printr-un ansamblu arhitectural digital ce îmbină în mod armonios echipamentele hardware și aplicațiile software.

Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea/dezvoltarea rețelelor de comunicații și a infrastructurii IT și hardware la nivelul instituției și implementarea unui software non-clinic integrat și interoperabil.

Achiziția în curs cuprinde echipament si accesorii pentru computer, computere portabile, computer de birou, surse de alimentare electrică continuă, echipament de rețea, pachete software pentru editare de text, servere și servicii de instalare de computere și de echipament de procesare a informațiilor.

Data limită pentru primirea ofertelor este 28 aprilie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba