Știri
În Alba, proiecte pentru modernizarea și reabilitarea infrastructurii rutiere și în 2021
Proiecte pentru modernizarea și reabilitarea infrastructurii rutiere și în 2021
În acest moment, rețeaua de drumuri aflată în administrarea Consiliului Județean Alba este de 870 km, din care: 660 km cu asfalt, 180 km drum pietruit și 30 km drumuri de pământ.
Rezultă așadar un procent de 75% de drumuri cu covor asfaltic. Comparativ, la nivel național, rețeaua de drumuri județene are o lungime de aproximativ 35.000 km, din care doar 40% sunt asfaltați, procentul în județul nostru fiind așadar aproape dublu, scrie Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba, pe pagina sa de socializare.
Din cei 180 km de drum pietruit, în momentul de față se lucrează sau urmează să intre la modernizare, 170 km. Pentru modernizarea celorlalți 10 km de drum pietruit și 30 km drum de pământ, în momentul de față nu există o sursă de finanțare, însă obiectivul nostru este ca în acești 4 ani să identificăm finanțarea necesară, astfel încât rețeaua de drumuri județene să fie asfaltată în totalitate în anul 2024.
În momentul de față se află în faza de execuție lucrări pe următoarele artere rutiere: DJ 107 I – Transalpina de Apuseni (DN 1 – Aiud – Râmeț – Ponor – Mogoș – Bucium – DN 74) – 78 km, DJ 107 K (Galda de Jos – Întregalde), DJ 704 K (Vinerea – Săliștea), DJ 142 L (Haltă Mihalț – Zărieș – Căpud – Pețelca – Rădești), DJ 107 (Alba Iulia – DN 1 – Teleac), DJ 107 H (drum acces Centru de Management Integrat al Deșeurilor – Galda de Jos).
De asemenea, se lucrează și la consolidarea unor poduri:
• pod peste Râul Mureș pe DJ 107 E (Aiud – Ciumbrud – Lopadea Nouă – Vama Seacă) – faza de execuție;
• refacere 2 poduri și 12 podețe pe raza comunelor Pianu și Săsciori – faza de execuție;
• podul peste Râul Mureș aflat pe DJ 705 B – Vințu de Jos – faza de execuție.
Pentru următoarele proiecte, aflate în diferite faze ale implementării, este asigurată sursa de finanțare:
• Reabilitare și modernizare DJ 750 C: Sălciua de Sus – Valea Largă – Ponor – Râmeț – Valea Mănăstirii – Geoagiu de Sus – Stremț – Teiuș – DN 1 – fonduri europene nerambursabile, Programul Operațional Regional 2021-2027;
• Modernizare DJ 103 G: Inoc (DN 1) – Ciugudu de Jos – Ciugudu de Sus – limită cu jud. Cluj – fonduri de la bugetul propriu al CJ Alba;
• Reabilitare DJ 705: limită jud. Hunedoara – Almașu de Mijloc – Almașu Mare – Zlatna – finanțat prin fonduri provenite de la Compania Națională de Investiții (CNI);
• Modernizare și consolidare DJ 107 V: DJ 107 – Alecuș – DJ 107 D (Ocna Mureș – Fărău) – fonduri de la CNI;
• Consolidare cord DJ 107 K: Întregalde – Ivăniș – Ghioncani – DJ 107 I Bârlești – fonduri de la CNI;
• Modernizare DJ 107 H: Coșlariu Nou – Galda de Jos – buget propriu CJ Alba;
• Modernizare DJ 142 N: Căpâlna de Jos – Sânmiclăuș – buget propriu CJ Alba.
O importanță deosebită este acordată și pentru întreținerea drumurilor județene. În acest an sunt alocate, din bugetul CJ Alba, 20 de milioane lei pentru lucrări de întreținere pe timp de vară. În anul 2020, prin aceste tipuri de lucrări (tăiat acostament, vegetație, burdușiri, plombe, marcaje axiale și laterale), s-a intervenit pe 300 km de drum, pe arterele intens circulate din județ.
Știri
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc
Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.
Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.
Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.
In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.
Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.
Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar
Citește și crestinortodox.ro
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
-
Știri14 ore ago
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri9 ore ago
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știrio zi ago
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știri4 zile ago
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știri4 zile ago
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știri6 ore ago
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știrio săptămână ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateo săptămână ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului