Social-Economic
Proiect de prevenire a consumului de droguri în familie, inclusiv în Alba
Proiect de prevenire a consumului de droguri în familie, inclusiv în Alba
În perioada septembrie-noiembrie, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Alba, cu sprijinul consilierilor școlari, au implementat proiectul național de prevenire a consumului de droguri în familie – „Eu și copilul meu”, în cadrul a 6 unități de învățământ din județul Alba, la care au participat peste 230 părinți ai elevilor din clasele V-VIII.
Activitățile au fost realizate într-o formă interactivă, care a facilitat comunicarea, în vederea stimulării unui grad mai mare de implicare a părinților în educația propriilor copii, în ceea ce privește prevenirea consumului de droguri.
Proiectul va continua pe parcursul întregului an școlar 2024-2025 și va urmări formarea de abilități de comunicare și educare în cadrul familiilor copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, prin activități de tipul „Școala părinților”, punând accent pe nevoile copiilor la această vârstă, stilurile parentale întâlnite în educația copiilor, metodele de comunicare eficientă cu copiii, gestionarea conflictelor în familie, anturajul copiilor, mituri legate de consumul de substanțe.
Reamintim faptul că specialiștii CPECA Alba oferă gratuit servicii de informare, evaluare, consiliere și asistență specializată, pentru persoanele consumatoare de droguri.
Societate
76 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului
76 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului este unul dintre cele mai importate documente internaţionale în ce priveşte drepturile fundamentale ale omului.
Documentul, care întemeiază pentru prima dată respectarea drepturilor fundamentale ale omului la nivelul întregului mapamond şi care stă la baza adoptării altor documente şi convenţii internaţionale în materie, a fost adoptat în urmă cu 76 de ani, la 10 decembrie 1948.
Odată cu încheierea ostilităţilor celei de-a doua conflagraţii mondiale şi pe fondul creării Naţiunilor Unite, comunitatea internaţională a promis asumarea unui document internaţional prin care să nu mai permită producerea unor atrocităţi precum cele din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Liderii comunităţii internaţionale au convenit să completeze Carta Naţiunilor Unite cu un document care să garanteze drepturile individuale oriunde pe planetă. Documentul, pe care liderii lumii postbelice l-au luat în considerare şi care avea să devină ulterior Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, a fost supus în dezbatere pentru prima dată în cadrul Adunării Generale a ONU în 1946.
Adunarea Generală a ONU a evaluat proiectul de Declaraţie privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi a transmis-o Consiliului Economic şi Social pentru a fi consultată de Comisia privind Drepturile Omului şi pentru a o transforma în lege internaţională a drepturilor. Comisia, cu prilejul primei sale sesiuni (începutul anului 1947), a autorizat membrii săi să formuleze un proiect preliminar al legii internaţionale privind drepturile omului. Ulterior, activitatea a fost preluată de un comitet formal de realizare a proiectului alcătuit din membrii Comisiei din opt state, selectaţi în funcţie de distribuţia geografică.
Comisia pentru drepturile omului a fost constituită din 18 membri cu diferite experienţe politice, culturale şi religioase. Eleanor Roosevelt (1884-1962), văduva preşedintelui american Franklin D. Roosevelt, prezida Comitetul de redactare a declaraţiei. Totodată, alături de Eleanor Roosevelt, au fost desemnaţi o serie de experţi şi specialişti de renume internaţional. Specialistul canadian John Peters Humphrey, directorul Diviziei Drepturile Omului din Secretariatul Naţiunilor Unite, a fost însărcinat de secretarul general al ONU să lucreze la proiect, fiind curând ajutat de experţi renumiţi ai Comitetului dedicat printre care Rene Cassin din Franţa, care a compus primul proiect al declaraţiei, raportorul Charles Malik din Liban, vicepreşedintele Peng-chun Chang din China, William Hodgson din Australia, Hernán Santa Cruz din Chile, Alexander Bogomolov din Uniunea Sovietică şi Charles Dukes (Lordul Dukeston) din Marea Britanie. Mr. John Peters Humphrey a furnizat proiectul iniţial de text pe baza căruia şi-a desfăşurat activitatea de redactare Comitetul.
Proiectul declaraţiei, definitivat în mai 1948, a fost transmis Comisiei pentru Drepturile Omului care s-a întrunit la Geneva. Acest proiect, cunoscut ulterior drept proiectul Geneva, a fost transmis tuturor statelor membre ONU pentru transmiterea observaţiilor pe marginea formulei de text. Statele membre au avansat numeroase propuneri şi amendamente la formula iniţială a variantei de declaraţie, acestea fiind coagulate în versiunea finală trimisă spre dezbatere şi semnare.
În septembrie 1948 a fost înaintat proiectul declaraţiei la realizarea căruia s-au implicat reprezentanţii a 50 de state membre. Prin rezoluţia 217A (III) din 10 decembrie 1948 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, întrunită în cea de-a 183-a reuniune plenară în Palais de Chaillot din Paris, a adoptat Declaraţia universală a drepturilor omului. În cadrul procedurii votului la care au luat parte delegaţii a 58 de state, 48 au votat favorabil, opt state s-au abţinut de la a-şi exprima opţiunea şi două state nu au votat. Hernan Santa Cruz din Chile, membru al subcomitetului de realizare al proiectului, menţiona cu acel prilej: ‘„Am înţeles exact că luam parte la un eveniment cu adevărat istoric în care consensul a fost obţinut în folosul valorii supreme a persoanei umane, o valoare care nu îşi are originea în decizia unei puteri pământeşti, ci mai degrabă în adevărul existenţei care a dat naştere dreptului inalienabil de a trăi liber de lipsuri şi de opresiuni şi de a dezvolta pe deplin personalitatea cuiva”.
Întregul text al declaraţiei, structurat în 30 de articole reprezentând drepturile individuale general valabile oriunde pe glob şi protejate universal, a fost realizat în mai puţin de doi ani. Documentul a stabilit pentru prima dată faptul că drepturile fundamentale ale omului trebuie protejate la nivel universal. Într-o perioadă în care lumea era divizată în blocuri antagonice, găsirea unui temei comun asupra a ceea ce a trebuit să fie esenţa documentului s-a dovedit a fi o sarcină colosală. Declaraţia a fost tradusă în peste 500 de limbi la nivel internaţional. Peste 70 de documente internaţionale îşi au izvorul în această declaraţie.
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului reprezintă baza fundamentală a dreptului internaţional în materie de drepturi ale omului.
sursa: agerpres.ro
Societate
Peisaj incredibil filmat la Geamăna, în Munții Apuseni
Peisaj incredibil filmat la Geamăna, în Munții Apuseni
O imagine care surprinde un peisaj incredibil din Geamăna, Munții Apuseni, surprins cu multă măiestrie de Gheorghe Popa, farmacist și fotograf de natură originar din municipiul Aiud, a fost distribuită de Ambasada SUA în România.
„Imagine făcută cu AI? Nu, nici vorbă! De fapt, este o poză care surprinde un peisaj incredibil din Geamăna, Munții Apuseni, făcută cu multă măiestrie de către Gheorghe Popa, fotograful român care a obținut, în 2024, locul 3 în cadrul topului The International Landscape Photographer of the Year”, transmite Ambasada SUA în România.
Originalitatea fotografiilor lui Gheorghe Popa stă în consecvența și meticulozitatea cu care abordează proiectele pe termen lung în arii naturale și peisaje sălbatice deseori trecute cu vederea. Lucrările lui sunt un monument dedicat frumuseții unice a naturii neatinse. Scopul este să trezească simțul responsabilității și atenția privitorilor, încurajându-i să prețuiască și să protejeze natura
Societate
9 decembrie: Ziua Internaţională Împotriva Corupţiei
9 decembrie: Ziua Internaţională Împotriva Corupţiei
Ziua internaţională împotriva corupţiei a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la 31 octombrie 2003 şi este sărbătorită la 9 decembrie, în fiecare an.
Semnată de România la 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic), şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei (UNCAC) este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.
Declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing (R.P. Chineză), îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei internaţionale împotriva corupţiei.
Potrivit site-ului ONU, corupţia este un fenomen social, politic şi economic complex care afectează toate ţările şi subminează instituţiile democratice, încetineşte dezvoltarea economică şi contribuie la instabilitatea guvernamentală.
foto: crigroup.com
-
Știriacum 3 zile
Tradiții şi superstiții: Ce să faci și ce nu trebuie să faci în sfânta zi de duminică
-
Știriacum 3 zile
Expresii românești: Care sunt originile și semnificația lor
-
Știriacum o săptămână
1 decembrie 1918: Cum s-a făcut Marea Unire
-
Știriacum o săptămână
3 decembrie: Ziua internațională pentru persoanele cu dizabilități: Statisticile spun că 15% din populaţia lumii trăieşte cu anumite forme de dizabilitate
-
Știriacum 2 săptămâni
Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul
-
Știriacum o săptămână
Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români
-
Știriacum o săptămână
Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, exprimarea publică a deciziei de unire a teritoriilor românești
-
Știriacum o săptămână
Sfinții Varvara și Sava, în 4 și 5 decembrie: Tradiții și obiceiuri