Rămâi conectat

Social-Economic

Prin ce impresionează biserica din lemn din Fărău

Publicat

în

Prin ce impresionează biserica din lemn din Fărău

Biserica de lemn din Fărău datează din anul 1762.

Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Biserica se află pe lista monumentelor istorice.

Tradiția consemnează aducerea ei din Sîniacov (comuna Ațintiș, Mureș) de la o mănăstire.

Analiza construcției duce la concluzia că la refacerea sa au fost folosite două biserici. Una dintre acestea era aceea de pe loc, atestată în 1761-1762 ca ortodoxă cu 100 de familii. Ei îi aparține absida, de formă străveche, decroșată, pătrată; și prima parte a navei. În continuare, bolta navei, ca și pereții, sunt înădiți, alungindu-se cu materialul recuperat de la lăcașul adus din Sâniacob. Anul acestei refaceri, 1842, este înscris pe peretele de vest, lângă intrare însoțit de numele meșterului: Pantelimon din Sâniacob.

Au fost păstrate consolele, cu crestături în retragere succesivă; au fost sacrificate ancadramentele sculptate, dându-se un nou acces pe vest. Pictura a fost și ea distrusă. Urmele de pe bolta navei originare de pe timpanul de vest, ca și de pe înfundătura pridvorului adăugat, indică activitatea unui zugrav de la Feisa.

Elementele tâmplei mai bine conservate, ușile împărătești cu reprezentarea evangheliștilor într-un decor arhitectonic, friza apostolilor, moleniile și crucea Răstignirii, provenite de la biserica locală sunt databile la mijlocul secolului al 18-lea. Icoanele împărătești semnate și datate ”Iacov zugravul, 1758” îmbogățesc cunoștințele despre acest dotat artist, creator al unei școli de pictură, care a numărat și pe fiul acestuia, popa Nicolae zugravul.

În Fărău, un alt lăcaș de lemn, construit în 1812, a fost înlocuit în 1926. Pereții fiind tencuiți la exterior și interior, nu se poate aprecia cum și în ce măsură a fost recuperat edificiul anterior.

sursa: Cristache-Panait, Ioana (1987). Biserici de lemn, monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei. Mărturii de continuitate și creație românească, Alba Iulia; Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

ADR Centru, participare la lucrările Forumului Economic de la Karpacz (Polonia)

Publicat

în

ADR Centru, participare la lucrările Forumului Economic de la Karpacz (Polonia)

În cadrul Parteneriatului regional dintre Regiunea Centru și Voievodatul Podkarpacie (SubCarpați) din Polonia, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a primit – din partea Biroului Mareșalului acestui Voievodat – invitația de a participa în calitate de partener și speaker la lucrările celei de-a 33-a ediții a Forumului Economic de la Karpacz (Polonia).

Ulterior participării la reuniunile din cadrul acestui Forum, delegația Regiunii Centru a avut o întânire de lucru în cadrul Cancelariei Mareșalului Regiunii Podcarpackie, pentru a dezvolta cooperarea dintre Autoritățile de Management ale Programelor Regionale: Programul „Fonduri Europene pentru Podkarpackie 2021-2027” și Programul „Regiunea Centru 2021-2027”.

În cadrul acestei vizite în două regiuni poloneze – Dolno Slaskie (Silezia Inferioară) și Podkarpackie – delegația Regiunii Centru au urmărit să prezinte partenerilor polonezi obiectivele de dezvoltare incluse în Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027, program pe care ADR Centru îl coordonează în calitate de Autoritate de Management. Dezvoltarea relațiilor bilaterale între Autoritățile de Management care gestionează proiecte finanțabile prin Fondul European de Dezvoltare Regională (ERDF) și colaborarea în privința coordonării implementării proiectelor care răspund nevoilor prevăzute de autoritățile publice locale a fost o altă temă dezbătută nu doar în cadrul Forumului Economic ci și, mai ales, în discuțiile cu reprezentanții Voievodatului Podkarpackie, pentru preluarea și adaptarea modelului polonez la dezvoltarea Regiunii Centru.

„Considerăm că ne-am consolidat experiența internațională prin participarea la această vizită. Forumul Economic de la Karpacz este cea mai mare conferință politică și economică din Europa Centrală și de Est, în care se discută nu numai despre securitate, despre perspectivele de dezvoltare economică, coroborat cu provocările contemporane și depășirea crizelor, dar se prezintă și soluții specifice și idei inovatoare. Acesta este un eveniment comparabil cu Forumul de la Davos din emisfera vestică a continentului European, pentru că oferă participanților posibilitatea de a înlocui stereotipurile cu fapte și de a forma opinii pe baza unui schimb de opinii substanțial între experți globali.

După participarea la cele trei zile ale lucrărilor Forumului, am avut o foarte bună întâlnire de lucru în cadrul Cancelariei Mareșalului Regiunii Podkarpackie. Aici am discutat cu reprezentanții departamentelor implicate în procesul de dezvoltare regională și cooperare internațională ai acestei regiuni poloneze, pe teme privind implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene. Am găsit multe similitudini, dar și exemple de bune practici, atât în privința modului de abordare procedurilor de închidere a Programului Regional 2014-2020, precum și pentru gestionarea Sistemului de Management și Control al noului nostru Program „Regiunea Centru”. În timpul întâlnirii am convenit cu partenerii polonezi – care s-au arătat extrem de interesați de a vedea situația reală a absorbției fondurilor europene în altă regiune din Carpați – stabilirea unor colaborări concrete în domeniul programelor de dezvoltare regională finanțate din fonduri UE și guvernamentale între Regiunea Centru și Voievodatul polonez Podkarpackie”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Atât în cadrul lucrărilor Forumului Economic, cât și în întâlnirile bilaterale din cele două Voievodate din Polonia, delegația ADR Centru a prezentat modul în care susține dezvoltarea relațiilor economice în arealul Carpaților de Sud. Experiența dobândită în urma participării la această vizită va fi valorificată prin implementarea corespunzătoare a proiectelor finanțate prin PR Centru 2021-2027, care va duce la creșterea absorbției fondurilor nerambursabile REGIOCENTRU, ca urmare a transferului de bune practici de la partea poloneză, care a trecut deja prin experiența implementării unor proiecte de acest gen.

Conducerea ADR Centru a subliniat impactul fondurilor europene coordonate în Regiunea formată din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu în perioada 2000-2024, realizând un eficient schimb de experiență cu partenerii polonezi. Partenerilor externi le-au fost prezentate sinteze referitoare la proiectele finalizate prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și la stadiul implementării PR Centru 2021-2027, fiind discutate aspecte legate de buna implementare a investițiilor pentru realizarea de noi construcții, lucrări de modernizare sau extindere a construcțiilor existente, modernizarea infrastructurii locale de transport și îmbunătățirea mobilității, investiții în sisteme inteligente de iluminat public, reabilitare termică a clădirilor, crearea de zone verzi, parcuri și piste de biciclete, restaurare obiective turistice, dezvoltare de afaceri și achiziția de echipamente pentru IMM, fără a omite dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității și investițiile în infrastructuri dedicate transferului de tehnologie și cunoaștere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

La Alba Iulia, colaborare intre Poliția Locală și Poliția Națională pentru fluidizarea traficului

Publicat

în

La Alba Iulia, colaborare intre Poliția Locală și Poliția Națională pentru fluidizarea traficului

Colaborarea dintre Poliția Locală și Poliția Națională funcționează la Alba Iulia, în cele mai bune condiții.

Ultimul exemplu este demersul lor comun de a fluidiza în perioada următoare traficul rutier și cel pietonal din municipiu. Astfel, până în 20 septembrie, Poliția Locală Alba Iulia și Inspectoratul de Poliție al Județului Alba acționează împreună pe arterele principale și zonele adiacente unităților de învățământ, respectiv Calea Moților (între B-dul Revoluției 1989 și str. Avram Iancu- Școala generală ”Vasile Goldiș”), B-dul Revoluției 1989 – str. Toporașilor – str. Energiei (Școala Generală ”Mihai Eminescu”), str. Gheorghe Pop de Băsești (Colegiul Tehnic ”Apulum”) și str. Tudor Vladimirescu (Colegiul Tehnic ”Dorin Pavel”).

Aceste acțiuni se realizează pentru siguranța albaiulienilor, automobiliști sau pietoni, prin asigurarea fluenței în trafic și evitarea formării de ambuteiaje la orele de vârf, respectiv 07.30 – 08.30 și 11.30 – 12.10.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Elena Brânzan, grefieră la Tribunalul Alba, pensionare după mai bine de trei decenii de activitate, în cadrul instanțelor

Publicat

în

Elena Brânzan, grefieră la Tribunalul Alba, pensionare după mai bine de trei decenii de activitate, în cadrul instanțelor

Elena Brânzan, grefieră a Tribunalului Alba, a ieșit la pensie după o activitate de mai bine de trei decenii în cadrul instanțelor de judecată.

Colegii Elenei Brânzan de la Tribunalul Alba au transmis în context un mesaj pe pagina de Facebook a instituției.

”Cu o vechime în funcția de grefier de peste 30 de ani, colega noastră Brânzan Elena se va bucura de o altă etapă a vieții, o binemeritată răsplată după întreaga activitate desfășurată în cadrul instanțelor de judecată.

O felicităm pentru cariera deosebită în care a dat dovadă de profesionalism, dăruire, loialitate și respect față de colegi.

Cu ocazia pensionării îi dorim noi oportunități, fiecare zi să aducă zâmbete, bucurii și împliniri alături de cei dragi!”, se precizează în mesajul amintit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba