Rămâi conectat

Știri

Primul manual de medicină a fost tipărit la Alba Iulia, la tipografia Mitropolitană: Alte lucruri mai puțin cunoscute despre orașul nostru

Publicat

în

Despre Alba Iulia se pot spune multe, dar totusi prea putine pentru a cuprinde tot ceea ce inseamna acest oras.

Intemeierea si transformarea lui in orasul de astazi, evenimentele istorice petrecute, patrimoniul cultural de exceptie, povestirile patriotice care au marcat istoria tarii noastre ori evenimentele nationale de comemorare, sunt cateva dintre temele cunsocute deja de catre turistii romani si straini. Cu toate acestea, exista inca lucruri nestiute sau uitate despre unul dintre cele mai frumoase orase din tara noastra.

1. Primul manual de medicina a fost tiparit la Alba Iulia, la tipografia Mitropolitana din Alba Iulia, in anul 1551. Manualul includea abordari medicale amuzante, dar impresionante pentru acea perioada. Acesta a fost scris de medicul Paul Kyr, un cunoscut medic care a tratat personalitati importante, printre care: Mihnea al III-lea, Petru Rares, Alexandru Lapusneanu etc.

2. Primul plaman artificial din lume, denumit si „Biomotor”, a fost inventat de medicul alba-iulian Rudolf Eisenmenger (1871-1946). Inventia sa din anul 1900 a fost brevetata in Italia, Austria, Anglia, Germania, S.U.A., Spania, Franta etc. Plamanul avea aspectul unui scut care ingloba abdomenul anterior si toracele inferior, iar aeromutatorul se manevra cu piciorul. ,,Biomotor-ul” s-a bucurat de un real succes, fiind implementat in multe spitale si clinici.

3. ,,Lupus” este denumirea celui mai mare tun construit vreodata in Transilvania, mai exact la Alba Iulia. Constructia lui s-a realizat in atelierele Cetatii si facea parte din armamentul greu. Deplasarea tunului in orasul Sibiu a fost posibila cu ajutorul a 80 de perechi de boi.

4. Invazia tatara dintre 1241-1243 a fost unul dintre cele mai dificile momente pentru orasul Alba Iulia. Momentul a fost relatat de calugarul italian Rogerius, intr-o lucrare scrisa de el. Acesta povesteste cum in fuga lui din calea tatarilor, a ajuns la Alba Iulia, care era un oras plin de oase si de capete ale celor ucisi. Tot el relata faptul ca zidurile bisericilor si palatelor erau stropite cu sangele victimelor.

5. Alba Iulia detine cea mai mare fortificatie din sud-estul Europei, si anume Cetatea Alba Carolina. Cetatea a fost ridicata in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, dupa aprobarea proiectului de catre principele Eugeniu de Savoia. In acea perioada, habsburgii isi consolidau stapanirea asupra Transilvaniei, ocupand fortificatii pe care le reamenajau sau construind unele noi.

6. Fiul scriitorului roman Mihail Sadoveanu, pe numele sau Paul Mihail Sadoveanu, isi are locul de veci in Cimitirul Eroilor de la Alba Iulia. Acesta a murit la varsta de 24 de ani in luptele de la Turda din 1942, pentru eliberarea Ardealului. A fost decorat post-mortem, cu ordinul „Coroana Romaniei”.

7. Orasul Alba Iulia aduce si primul erou roman din cel de-al doilea razboi mondial. Nicolae Uratu a fost pilot si a cazut la datorie in prima zi de razboi, in 22 iunie 1941, alaturi de comandantul blajean Cornel Batracui si ardeleanul Vasile Caruntu. Avionul in care se aflau cei trei a fost doborat deasupra orasului Belgrad.

8. Celula in care a fost tinut Horea, conducatorul rascoalei iobagilor din Transilvania impotriva constrangerilor feudale, este situata in partea superioara a Portii a III-a a Cetatii Alba Carolina. O perioada lunga de timp a fost inchisa pentru restaurare, iar din anul 2010 este deschisa vizitatorilor.

Sursa:newconceptliving.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR

Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.

În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.

Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba