Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Primul manual de medicină a fost tipărit la Alba Iulia, la tipografia Mitropolitană: Alte lucruri mai puțin cunoscute despre orașul nostru

Publicat

în

Despre Alba Iulia se pot spune multe, dar totusi prea putine pentru a cuprinde tot ceea ce inseamna acest oras.

Intemeierea si transformarea lui in orasul de astazi, evenimentele istorice petrecute, patrimoniul cultural de exceptie, povestirile patriotice care au marcat istoria tarii noastre ori evenimentele nationale de comemorare, sunt cateva dintre temele cunsocute deja de catre turistii romani si straini. Cu toate acestea, exista inca lucruri nestiute sau uitate despre unul dintre cele mai frumoase orase din tara noastra.

1. Primul manual de medicina a fost tiparit la Alba Iulia, la tipografia Mitropolitana din Alba Iulia, in anul 1551. Manualul includea abordari medicale amuzante, dar impresionante pentru acea perioada. Acesta a fost scris de medicul Paul Kyr, un cunoscut medic care a tratat personalitati importante, printre care: Mihnea al III-lea, Petru Rares, Alexandru Lapusneanu etc.

2. Primul plaman artificial din lume, denumit si „Biomotor”, a fost inventat de medicul alba-iulian Rudolf Eisenmenger (1871-1946). Inventia sa din anul 1900 a fost brevetata in Italia, Austria, Anglia, Germania, S.U.A., Spania, Franta etc. Plamanul avea aspectul unui scut care ingloba abdomenul anterior si toracele inferior, iar aeromutatorul se manevra cu piciorul. ,,Biomotor-ul” s-a bucurat de un real succes, fiind implementat in multe spitale si clinici.

3. ,,Lupus” este denumirea celui mai mare tun construit vreodata in Transilvania, mai exact la Alba Iulia. Constructia lui s-a realizat in atelierele Cetatii si facea parte din armamentul greu. Deplasarea tunului in orasul Sibiu a fost posibila cu ajutorul a 80 de perechi de boi.

4. Invazia tatara dintre 1241-1243 a fost unul dintre cele mai dificile momente pentru orasul Alba Iulia. Momentul a fost relatat de calugarul italian Rogerius, intr-o lucrare scrisa de el. Acesta povesteste cum in fuga lui din calea tatarilor, a ajuns la Alba Iulia, care era un oras plin de oase si de capete ale celor ucisi. Tot el relata faptul ca zidurile bisericilor si palatelor erau stropite cu sangele victimelor.

5. Alba Iulia detine cea mai mare fortificatie din sud-estul Europei, si anume Cetatea Alba Carolina. Cetatea a fost ridicata in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, dupa aprobarea proiectului de catre principele Eugeniu de Savoia. In acea perioada, habsburgii isi consolidau stapanirea asupra Transilvaniei, ocupand fortificatii pe care le reamenajau sau construind unele noi.

6. Fiul scriitorului roman Mihail Sadoveanu, pe numele sau Paul Mihail Sadoveanu, isi are locul de veci in Cimitirul Eroilor de la Alba Iulia. Acesta a murit la varsta de 24 de ani in luptele de la Turda din 1942, pentru eliberarea Ardealului. A fost decorat post-mortem, cu ordinul „Coroana Romaniei”.

7. Orasul Alba Iulia aduce si primul erou roman din cel de-al doilea razboi mondial. Nicolae Uratu a fost pilot si a cazut la datorie in prima zi de razboi, in 22 iunie 1941, alaturi de comandantul blajean Cornel Batracui si ardeleanul Vasile Caruntu. Avionul in care se aflau cei trei a fost doborat deasupra orasului Belgrad.

8. Celula in care a fost tinut Horea, conducatorul rascoalei iobagilor din Transilvania impotriva constrangerilor feudale, este situata in partea superioara a Portii a III-a a Cetatii Alba Carolina. O perioada lunga de timp a fost inchisa pentru restaurare, iar din anul 2010 este deschisa vizitatorilor.

Sursa:newconceptliving.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Centre de zi pentru copiii care provin din grupuri vulnerabile din mai multe comunități din Alba, finanțare de la bugetul local

Publicat

în

Centre de zi pentru copiii care provin din grupuri vulnerabile din mai multe comunități din Alba, finanțare de la bugetul local

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Judetean Alba din 19 septembrie a se află și Proiectul de Hotărâre „privind aprobarea, în principiu, a finanţării din bugetul local al Județului Alba, a serviciilor sociale furnizate în cadrul centrelor de zi pentru copii pentru prevenirea separării copilului de părinţii lui, reprezentând cota-parte necesară susţinerii funcţionării acestor servicii, organizate de unităţi administrativ teritoriale din Judeţul Alba, în anul 2025 ”.

Astfel, în urma unei decizii favorabile ca urmare a votului exprimat de consilierii locali ai județul Alba, aprobarea Proiectului de Hotărâre aflat la punctul 14 al ordinii de zi a ședinței „ordinare” ar putea conduce la asigurarea finanţării din bugetul local al Județului Alba a serviciilor sociale furnizate în cadrul centrelor de zi pentru copii pentru prevenirea separării copilului de părinţii lui, în cuantum de 17550 lei/lună/centru de zi, reprezentând cota-parte necesară susţinerii funcţionării acestor servicii pe parcursul anului 2025.

În vederea asigurării de servicii pentru copii care provin din grupuri vulnerabile din comunitate, familii cu venituri insuficiente, spaţii de locuit improprii, familii monoparentale, pentru îmbunătățirea calității vieții lor și a familiilor lor, a prevenirii abandonului şcolar şi evitării separării de familia naturală, în judeţul Alba au fost înfiinţate şi funcţionează astfel de servicii sociale furnizate în cadrul centrelor de zi pentru copii, respectiv în municipiile/oraşele Aiud, Blaj, Baia de Arieş, Ocna Mureş, Zlatna şi în comunele Doştat, Hopârta, Roşia de Secaş, Valea Lungă – servicii organizate în parteneriat cu furnizori publici de servicii sociale acreditaţi.

Centre de zi în cadrul cărora se asigură servicii sociale pentru copii, înfiinţate de către unităţi administrativ teritoriale din judeţ:

1. Municipiul Aiud: Centrul de zi pentru copii „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” Aiud

2. Municipiul Blaj: Centrul de zi pentru copii antepreşcolari „Sf. Irina” Blaj

3. Oraşul Baia de Arieş: Centrul de zi pentru copii „Sf. Varvara” Baia de Arieş

4. Oraşul Ocna Mureş: Centrul de zi pentru copii „Sf. Mucenic Ciprian” Ocna Mureş, Centrul de zi pentru copii „Sf. Serafim de Sarov” Războieni

5. Oraşul Zlatna: Centrul de zi pentru copii „Sf. Mare Mucenic Pantelimon” Zlatna

6. Comuna Doştat: Centrul de zi Boz, Centrul de zi Dostat

7. Comuna Hopârta Centrul de zi pentru copii „Sf. Filofteia” Silivaş, Centrul de zi pentru copii „Sf. Ierarh Nectarie” Vama Seaca

8. Comuna Roşia de Secaş Centrul de zi pentru copii „Sf. Ierarh Nicolae” Roşia de Secaş

9. Comuna Valea Lungă Centrul de zi pentru copii „Sf. Nicolae” Valea Lunga


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

S-a făcut recepția lucrărilor executate pe un al treilea contract din cele cinci încheiate de municipiul Alba Iulia pe mobilitate urbană

Publicat

în

S-a făcut recepția lucrărilor executate pe un al treilea contract din cele cinci încheiate de municipiul Alba Iulia pe mobilitate urbană

Este vorba de lotul 1, respectiv bulevardul Regimentul V Vânatori, bulevardul Ferdinand și strada I.C. Brătianu.

De-a lungul celor 3,03 km de carosabil, a fost modernizată infrastructura rutieră, cu delimitarea benzilor de transport public, reabilitarea trotuarelor, crearea de piste pentru bicicliști, amenajarea spațiilor verzi, asigurarea scurgerii apelor de pe suprafața străzilor, semaforizarea intersecțiilor principale cu prioritizarea transportului public, realizarea unor stații moderne și iluminate de autobuz, dar și realizarea unui sistem de bike-sharing.
Pe tronsonul recepționat, executantul a fost Elis Pavaje SRL, valoarea lucrărilor fiind de 30.269.547 lei fără TVA, iar garanția acestora 60 de luni. Așa cum am anunțat, până la 1 decembrie vom recepționa toate lucrările contractate, bicicletele pentru bike-sharing și centrul de management integrat al traficului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la Valea Lungă: Inaugurarea va avea loc miercuri, 18 septembrie 2024

Publicat

în

Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la Valea Lungă

Odată cu începerea noului an școlar, comunitatea din Valea Lungă va primi un dar neașteptat din partea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Raftul Bibliotecii cu peste 300 de volume va poposi la Biblioteca „Ion Bianu” din localitate așteptându-și cititorii de toate vârstele.

Inaugurarea Raftului Bibliotecii va avea loc miercuri, 18 septembrie 2024, de la ora 13:00, la Biblioteca „Ion Bianu” din Valea Lungă.

Evenimentul se va desfășura în prezența domnului Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, a domnului Dan Florin Aldea – primar al comunei Valea Lungă, a domnului Silvan Stâncel – manager Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și a doamnei Camelia Rotar – director al Școlii Gimnaziale „Ion Bianu” Valea Lungă. Pentru că biblioteca poartă numele ilustrului academician și bibliograf Ion Bianu, la inaugurare vor participa reprezentanți ai ASTRA – Despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj alături de președintele Ioan Mihălțan și reprezentanți ai Cercului ASTRA „Ion Bianu” din Valea Lungă, cerc condus de Călina Comșa – cadru didactic și consilier local. Alături de reprezentanții principalelor instituții organizatoare și de partenerii lor sunt invitați să participe la eveniment scriitori, care pot face donații de carte nouă și locuitori ai comunei Valea Lungă, care vor putea să împrumute pe loc noile volume din Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
La finalul inaugurării se va semna un parteneriat între Primăria Comunei Valea Lungă și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, prin care cele două părți se obligă să se sprijine reciproc în implementarea de proiecte culturale. Activitatea se va încheia cu un program artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale „Ion Bianu” din Valea Lungă.
Proiectul 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba are ca scop sprijinirea bibliotecilor publice din județul Alba în diversificarea fondului de carte și îndrumarea metodologică a bibliotecarilor în desfășurarea unor activități de promovare a cărții, a scriitorilor și de implementare a unor activități cultural-educative cu cartea. Proiectul este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Comunei Valea Lungă și a Școlii Gimnaziale „Ion Bianu” din Valea Lungă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba