Știri
Primarul municipiului Alba Iulia, împreună cu echipa sa de experți vor participa la Dezbaterea Națională Smart City 2017-2020, în 30 mai
Dezbaterea Națională Smart City 2017-2020.Nevoi-Soluții-Metode, începe marți, 30 mai. Soluții concrete și aplicate, platformă de inspirație care să accelereze procesele de transformare digitală în beneficiul cetățenilor, turiștilor, administrației și întreprinzătorilor
Primarul Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava împreună cu echipa sa de experți vor participa la Dezbaterea Națională Smart City 2017-2020. Nevoi-Soluții-Metode, care va avea loc pe data de 30 mai la Hotel Pullman, București, pentru a comunica cu ceilalți primari ai orașelor din România, companii private și consultanți, pe tema posibilității dezvoltării comunităților și administrațiilor urbane. Mircea Hava a declarat cu această ocazie: “Proiectul Alba Iulia Smart City 2018 creează o punte între istoria bimilenară a capitalei de suflet a românilor şi un viitor modern prin implementarea unor tehnologii de tip smart revoluționare, pe care astăzi le punem deja la dispoziția albaiulienilor. Perspectivele pe care le deschide un oraş inteligent şi implicit soluțiile implementate şi testate la noi, fac din Alba Iulia primul server din viitoarea rețea de oraşe inteligente din România. Alături de o comunitate creativă formată din albaiulieni, reprezentanți ai societății civile, instituții, companii și voluntari ne-am propus să devenim creatorii de viitor ai Celeilalte Capitale.”
Cealaltă Capitală este astăzi platforma pe care se testează România modernă, un exemplu concret şi o comunitate vie de soluții smart, care sperăm să devină un motor de tracțiune şi pentru celelalte oraşe din România și Europa. “Alba Iulia a privit mereu spre viitor, fără să se desprindă de istorie. Sunt convins că realitatea pe care o implementăm acum va aduce un plus de calitate vieții şi va pune într-o lumină nouă valoarea şi eficiența imediată a tehnologiilor moderne şi a soluțiilor smart pentru fiecare cetățean în parte”, a spus Nicolaie Moldovan, City-Manager Alba Iulia.
La dezvoltarea inteligentă a orașului Alba Iulia contribuie voluntar mai multe companii prin proiecte pilot. De exemplu, Orange România, a început în luna noiembrie 2016 implementarea mai multor soluții în cadrul acestei inițiative. Au fost propuse 14 soluții de digitalizare a orașului care îmbunătățesc comunicarea administrației publice cu cetățenii, promovarea turistică a orașului și care facilitează o gestionare mai bună a resurselor.
Organizat într-un concept nou, dezbaterea care va avea loc pe 30 mai, reprezintă o continuare a conferinței Smart City, din 2 Decembrie 2016 de la Alba Iulia. În cadrul evenimentului, reprezentanți ai mai multor orașe vor dezbate teme despre nevoile de dezvoltare, despre soluțiile personalizate pe care le pot adopta. Volumul datelor crește în fiecare zi. Unde le stocăm? Cum am dori să fie păstrate? Cum le prelucrăm? Putem asigura securitatea? Suntem pregătiți să migrăm în cloud? Care sunt nevoile cetățenilor? Ce-și doresc turiștii de la un oraș? Dar companiile? Sunt doar câteva întrebări la care vom încerca să găsim răspunsuri pe 30 mai.
“Vom orienta dezbaterea către soluții concrete și aplicate și vom construi o platformă de inspirație pentru metode de implementare eficiente care să accelereze procesele de transformare digitală în beneficiul cetățenilor, turiștilor, administrației și întreprinzătorilor. Ne dorim generarea unor modele de bună practică, care să fie luate în calcul de toate orașele care vor să fie inteligente.”, a declarat Marius Bostan, Coordonator al Dezbaterii Naționale, fost Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională și inițiator al proiectului de la Alba Iulia.
Speakeri străini vor prezenta soluții care au fost implementate în alte orașe ale lumii, dar și companiile românești vor avea ocazia să își prezinte inovațiile tehnologice dedicate orașelor de mâine. O altă sesiune va fi dedicată start-up-urilor, care vor avea ocazia să își prezinte aplicațiile inovative pentru parteneri și investitori.
Compania SolvIT Networks va prezenta soluțiile de securitate cibernetică furnizate și metodele de implementare dedicate orașelor. “Considerațiile privind securitatea informatică ar trebui să fie în concordanță cu toate cerințele de design și arhitectură atunci când se analizează strategiile inteligente ale orașelor cu mult înainte de implementare. Nu este vorba doar de conectarea dispozitivelor ca într-un proiect IT tradițional sau de rularea unei rețele mari. Lipsa securității în orice proiect poate avea considerente grave de expunere, deoarece orașul devine interconectat, si automat expus atacurilor la nivel național și internațional“, a precizat Mihai Scemtovici, General Manager al SolvIT Networks.
Smart City, inițial a început cu un concept premergător de “smart-grow”, menționat de multe ori în contextul dezvoltării accelerate ale orașelor cum ar fi creșterea populației care a atras o creștere a consumului de energie, trafic, poluare, deșeuri, cât și infrastructura modernă. Fiind numeroase, este clar că acestea sunt din ce în ce mai greu de gestionat într-un mod eficient. Implementarea SmartCity pentru administrație va fi urmată sau poate se suprapune cu cea de SmartHome și IOT Business pentru consumatori și firme. Aceste acțiuni vor genera rețele vaste de senzori și dispozitive conectate prin diferite tehnologii radio, implicând probleme de interoperabilitate și congestie radio. Sunt orașele și infrastucturile acestora pregătite? Frontier Connect va fi prezent la eveniment cu o soluție complet românească: “iOla de la Frontier Connect este complet românească și acționeză ca router, nod sau gateway optimizând rețeaua vastă IOT. Dispozitivele iOla sunt plug & play și se poate configura ‘over-the-air’, în funcție de cerințele inițiale de conexiune cât și problemele ulterioare, ceea ce duce la costuri mici cu instalarea, optimizarea și managementul rețelelor IOT, “ spune Mircea Oaida, reprezentant Frontier Connect.
ENSURA C&C vine cu o soluție de smart city „la minut“ – pentru că poate fi instalată în timp extrem de scurt folosind infrastructura existentă a beneficiarului, oricare ar fi ea: iluminatul stradal se poate aprinde în funcție de datele colectate de camerele de supraveghere, să adapteze semnalistica inteligentă stradală în funcție de vreme, numărul de persoane pe stradă sau de nevoile de urgență – sau să trimită echipe de intervenție în mod automat ca răspuns la informațiile colectate de senzorii din apă, canalizare sau trafic. Gali Golan, Marketing and Comunications Vicepreședinte ENSURAC&C a declarat: „ENSURAC & C este proiectat pentru a oferi imediat rentabilitate investiției prin integrarea diferitelor sisteme din oraș într-o singură platformă și pentru a îmbunătăți eficiența operațională și de afaceri în toate verticalele urbane (trafic, siguranța publică, mediu, colectarea deșeurilor etc). „
Serviciile de plăți inteligente se alătură conceptului. La eveniment compania Printec va prezenta tehnologii inovatoare, atât pe partea de software, cât și hardware, care ajută clienții să răspundă cererii de tranzacții rapide, ușoare și sigure, cu soluții pentru servicii asistate și neasistate, automatizate și intuitive.
În cadrul Dezbaterii vor fi prezente companiile Green Group și BestTools, care activează în domeniul reciclării inteligente a deșeurilor și vor veni cu utilaje demonstrative pentru ceea ce înseamnă colectarea și depozitarea modernă și în siguranță a acestora.
Tot pentru protejarea mediului înconjurător, în condițiile creării tot mai multor zone pietonale, FAN Courier vine cu soluții adaptate pentru acces ușor către comunitățile aflate în jurul acestor zone, în special în marile orașe. Felix Patrășcanu, Managing Partner al companiei consideră că dezvoltare unor mini flote necesare acestui tip de livrare depinde de existența unei infrastructuri fără de care acest proiect nu se poate susține sau dezvolta.
În cadrul Dezbaterii Nationale Smart City 2017-2020. Nevoi. Solutii. Metode. se va discuta și despre managementul serviciilor publice bazat pe performanță, calitate și transferul de riscuri către prestator. Șerban Pâslaru, Partener al Țucă Zbârcea & Asociații va vorbi despre creșterea eficienței cheltuirii fondurilor publice prin utilizarea modelelor contractuale în care plata contractanților se face pe bază de performanță și calitate. Parteneriatul public privat, cât de viabil este în contextul actual?
Bogdan Balaci, General Manager Philips Lighting SEE spune că pentru anul 2030 se prognozează că peste 60% din populația lumii va trăi în orașe: “Pentru că nu mai e mult până atunci, problema care se pune este: Cum se va putea crea pentru acești oameni un spațiu prietenos și atractiv, dar, în același timp, sigur și eficient din punct de vedere energetic? Este o realitate faptul că 75% din iluminatul stradal este depășit și ineficient tehnologic, 50% din consumul de energie al unui oraș se îndreaptă către iluminat, iar 19% din consumul global de energie este, de asemenea, utilizat pentru iluminat, deși trecerea la iluminatul cu LED poate reduce acest consum cu 11 %”. Philips Lighting, numărul 1 la nivel global în materie de iluminat conectat, cu peste 262 de sisteme CityTouch implementate în 31 de țări, va fi prezent la Dezbatere pentru a discuta despre respectarea standardelor naționale și internaționale pentru iluminatul public exterior și interior.
Evenimentul se va încheia a doua zi cu un mic dejun de afaceri, aplicat, la care participă doar reprezentanți ai orașelor și ai companiilor private, furnizoare de soluții Smart City.
La Dezbatere sunt așteptați reprezentați ai: orașelor și municipiilor din România, companiilor furnizoare de soluții și echipamente IT&C pentru Smart City, companiilor financiare și companiilor de furnizare a soluțiilor de plăți inteligente, instituțiilor de interes public, mediului academic și mass-media.
Știri
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc
Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.
Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.
Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.
In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.
Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.
Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar
Citește și crestinortodox.ro
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
-
Știri14 ore ago
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri9 ore ago
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știrio zi ago
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știri5 zile ago
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știri4 zile ago
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știri6 ore ago
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știrio săptămână ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateo săptămână ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului