Rămâi conectat

Administrație

Primăria Meteș a semnat trei contracte pe fonduri europene: Peste 100 de mii de euro, bani nerambursabili

Publicat

în

Satul Ampoița, un sat cu un uriaș potențial turistic, va fi adus la normalitatea anilor 2018, din punct de vedere al utilităților și al infrastructurii, de către administrația locală Meteș. În acest sens, trei contracte – proiecte pe fonduri europene- au fost semnate recent de către primarul comunei Metes, Dan Cosmin Opruța. Două drumuri vor fi modernizate si un centru pentru mestesuguri vor pune in valoare satul Ampoita.

În detaliu este vorba despre:

Modernizare Drum Vicinal Calea Ivășcanilor, este un proiect cu o durată de finalizare de 36 de luni si cu o cofinanțare in valoare de 44.000 Euro, in procent de 36 la suta. Drumul care urmează a fi modernizat se intinde pe o lungime de 246 de metri de la DC 68 și limitele proprietăților private. Cu alte cuvinte, 7 familii vor reuși să ajungă acasă fără să fie nevoiți să treacă peste un podeț improvizat. In cadrul proiectului se va realiza un pod care traversează cursul de apă Ampoița și asigură continuitatea drumului vicinal Calea Ivășcanilor, care face legătura între DC 68 și case, terenuri agricole și pășunatul Dosul de Jos- Ampoița. Pentru acces la case nu exista altă cale de traversare, in cazul in care trecerea prin vad devine impracticabilă.

Modernizare Drum Comunal – Valea Varului; de acest proiect vor benefica 20 de familii din Ampoița. Valoarea câștigată este de 45.000 de euro,si este cofinanțată în procent de 53 la sută. Drumul va fi modernizat, cu dale  pe o lungime de 402 metri, constituind o ramificație a Drumului Comunal 68.

Centru de zi “Vechi și Nou – Tradiție și Meșteșug” – Meteș. Obiectivul investiției este înființarea centrului de zi în incinta Școlii Gimnaziale din satul Ampoița. Valoarea proiectului este de 24.897,39 Euro, finanțată în procent de 100/100. Contractul a fost semnat cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Acest proiect va permite diversificarea ofertei educaționale a școlii prin introducerea programului – Vechi și Nou – Tradiție și Meșteșug. Programul este proiectat în a oferi elevilor și părinților servicii de consiliere și orientare, către activitățile practice recreative prin crearea de obiecte decorative și promovarea meșteșugurilor românești. De oferta programului educativ vor beneficia elevii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani.

Citește și În comuna Meteş, verificări la lucrări efectuate pe 4 tronsoane de drum comunal

Toate cele trei proiecte au fost contractate prin programul Agentiei pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

“Cele trei proiecte vor fi realizate, sunt alocați bani din bugetul local, pentru finanțarea lor, și aici vorbim de  modernizarea celor două drumuri, și vom demara procedurile de licitație, pentru contractarea lucrărilor la toate cele trei obiective de investiții. In cel mai scurt timp, drumurile vor fi asfaltate, iar Centrul de zi va fi funcțional. Pe de altă parte, peste 650 de locuitori ai localității Ampoița vor beneficia, de anul viitor de apă la robinet. Lucrările pentru introducerea apei potabile, vizează toata  raza localității Ampoița, astfel, toți ampoițeni se vor putea branșa la rețeaua de apă. Atat partea de proiectare cît și partea de execuție este realizată de firma de APA CTTA, Alba. De asemenea, avem in lucru pe faza II, asfaltarea a 416 metri liniari de drumuri iar pe faza III, asfaltarea a încă 573 de metri liniari drumuri aparținând localității Ampoița. Toate aceste proiecte fac parte din dezvoltarea satului Ampoița, un sat cu un uriaș potențial turistic. ”a declarat primarul comunei Meteș, Dan Cosmin Opruța.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)

Publicat

în

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.

„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Publicat

în

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025.  Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.

După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.

În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Publicat

în

A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.

Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba