Rămâi conectat

Administrație

Primăria din Cugir, nevoită să amâne din nou trecerea la un sistem integrat de gestiune a deșeurilor

Publicat

în

Administratia Publica locala a orasului Cugir este nevoita sa amane din nou trecerea la un sistem integrat de gestiune a deseurilor. Colectarea gunoiului de la populatie si persoane juridice se va face in continuare de catre vechiul operator, pana la 1 octombrie, cu posibilitatea prelungirii pana la data la care va deveni functional sistemul judetean de management integrat al deseurilor.

Acest lucru depinde de deschiderea Depozitului de la Galda de Jos, unde va ajunge gunoiul din tot judetul Alba si de operationalizarea staţiilor de transfer de la Tărtăria şi Blaj. Din pacate, licitatia organizata de CJ Alba pentru delegarea prin concesiune a operării şi administrării obiectivelor amintite a fost contestata la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, ceea ce ar putea amâna atribuirea efectivă a contractului cu cel puțin 30 de zile.
Pentru a intelege mai bine situatia, reamintim ca orasul Cugir este parte componenta a unui proiect cu fonduri europene derulat prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Salubris” Alba, din care fac parte toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ. Proiectul presupune extinderea la nivelul întregului județ a unui sistem modern, centralizat și uniform de gestiune a deșeurilor, în conformitate cu legislația națională și europeană. Din spusele primarului Adrian Teban, care este si Presedintele ADI „Salubris”, implementarea noului sistem depinde de operationalizarea depozitului de la Galda de Jos si a statiilor de transfer de la Tărtăria şi Blaj. „Avem operatori desemnati pe toate cele trei zone ale judetului Alba, insa acestia nu isi pot incepe activiatatea atata timp cat Consiliul Judetean Alba nu isi finalizeaza licitatiile pentru delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos si a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria.”
Pentru zona din care face parte Cugirul, gestiunea activităţii de colectare şi transport a deşeurilor orasenesti a fost concesionata Asocierii SC RER Ecologic Service SA Oradea – Retim Ecologic Service SA . Pana la preluarea activitatii efective, noul concesionar demareaza activitatea de incheiere a contractelor de prestari servicii, pentru inceput cu persoanele juridice din localitate si cu populatia care locuieste la case, a caror facturi lunare vor depinde de volumul recipientului pentru care opteaza.
La randul sau, Primaria Cugir este preocupata să asigure spațiile necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, pe tipuri de fracții: gunoi menajer, hârtie, carton, metal, plastic și sticlă. În acest sens, in momentul de fata se lucreaza la amenajarea platformelor pe care se vor afla viitoarele puncte de colectare, cu acces limitat. In perioada imediat urmatoare, vor fi achizitionate incintele speciale de colectare, care urmeaza a fi amplasate pe viitoarele platforme.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)

Publicat

în

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.

„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Publicat

în

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025.  Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.

După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.

În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Publicat

în

A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.

Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba