Rămâi conectat

Știri

Prăgșorul, obicei de Paști vechi de peste 250 de ani, în Țara Moților, la Bistra

Publicat

în

Prăgșorul, obicei de Paști vechi de peste 250 de ani, în Țara Moților, la Bistra

In inima Muntiilor Apuseni, pe cursul mijlociu al raului Aries, se afla comuna Bistra, cea mai intinsa comuna din tara noastra (132 kilometri patrati, reprezinta 1,8% din suprafata judetului Alba Comuna Bistra se identifica si prin obiceiul de Paste – Pragsorul, vechi de peste 250 de ani, cu care localnici se mandresc si doresc sa il pastreze in continuare asa cum l-au mostenit de la stamosi.

Pragsorul este o combinatie complexa de sarbatoare religioasa si laica. Incepe in Vinerea Mare, in timpul slujbei de Prohod si se incheie in Duminica Tomii, numita in popor Pastele Mici.

Legenda spune ca Pragsorul a fost adus in Bistra, pe la 1750, de la Roma, de Petru Pavel Aron, Episcop greco – catolic de Blaj originar din comuna, pentru a consolida procesul de catolicizare a populatiei. A fost preluat, insa, sub egida bisericii ortodoxe si acesta constituie un prim paradox al Pragsorului. Nu este, nici pe departe, un abuz desi chiar si astazi parerile in randul preotilor ortodoxi ai comunei sunt imp?rtite, unii considerand ca este doar un rezultat al adaptarii bisericii la cerintele comunitatii.

Pentru desfasurarea Pragsorului se formeaza un grup de feciori necasatoriti din sat (minimum 6, maximum 12) numiti crai. In Vinerea Mare (Saptamana Patimilor), dupa amiaza, Craii instaleaza in curtea bisericii toaca si tevile special pregatite pentru „puscaturi”. Acestea vor ramane aici pana in dimineata celei de a doua zi de Pasti (luni). Toaca este pazita in aceasta perioada de catre crai, ca sa nu fie furata. In caz ca se va fura, va trebui rascumparata, altfel organizeaza Pragsorul cei care au furat-o, dar pe cheltuiala Crailor.Tot in Vinerea Mare, seara, de la ora 19.00, are loc slujba Inmormantarii sau Prohodul Domnului, iar spre dimineata Sfanta Liturghie si sfintirea Pastilor. In acest timp, pana dupa inconjurarea Bisericii cu Sfantul Epitaj (Punerea in mormant a Domnului Iisus Hristos), Mormantul Domnului este pazit de Crai, imbracati in tinuta militara si inarmati cu sulite. Garda se schimba din 10 in 10 minute, la semnul comadantului. De la Vinerea Mare si pana in dimineata celei de a doua zile de Pasti, se bate toaca si se pusca din tevile pregatite special.

„Craii”, pazesc toaca pana luni dimineata. Daca reuseste cineva sa le-o fure, raman de mare rusine in sat si, in plus, sunt obligati sa suporte cheltuielile pentru balul (hora) pe care o organizeaza, insa, in locul lor, hotii. Se poarta negocieri asidue si, de regula, reusesc sa o rascumpere. Nu s-a intamplat de prea multe ori, dar hotii, in special barbatii insurati care au fost si ei, pe vremuri, „Crai”, incearca de fiecare data.

In ziua de Pasti, spre seara (dupa vecernie), in curtea Bisericii este ales Primul Crai (care, dupa traditie, trebuie sa se casatoreasca in acel an). El este ales la propunerea celorlalti, in fata satenilor si a preotilor. Acestia aproba alegerea facuta si-i felicita pe toti Craii, urandu-le succes.

A doua zi de Pasti (luni), dupa slujba de la Biserica, craii imbraca portul popular si, insotiti de un taraf, merg prin sat, din casa in casa,strigand: „hop, hop, hop, vivat!”(hai, hai, hai sa traiti!). Craii invita fetele sa participe la balul organizat de ei, bal care incepe in seara aceleiasi zile. Fetele care sunt vizitate si invitate la bal ofera bani si oua rosii. Cea mai darnica va fi desemnata „Prima Craiasa” a Pragsorului. Desemnarea se face de catre crai, la intoarcerea acestora din sat, la locul de desfasurare a petrecerii, comparand sumele primite de la fete. Numele Primei Craiese este tainuit pana la inceperea petrecerii, cand este aleasa din multime si condusa la Primul Crai. Cei doi (Primul Crai si Prima Craiasa) au onoarea sa inceapa jocul in ritmul muzicii si sub privirile satenilor, astfel dezlegandu-se dansul, hora, cantecul si voia buna dupa Marele Post. Petrecerea dureaza pana in zori, reluandu-se in dupa-amiaza urmatoare si, la fel, in duminica urmatoare.

La aceasta petrecere nu exista o taxa impusa. Modul de colectare a banilor (exceptand fetele) se face umbland cu batista (o batista obisnuita, tinuta de colturi de 4 crai) prin sala, in timpul jocului si strigand: „hop, hop, hop, vivat!”. Cel caruia i se adreseaza se opreste din joc si pune pe batista o suma de bani, dupa care i se multumeste si este rugat sa serveasca „un gat” de tuica. Din banii colectati sunt suportate cheltuielile pentru organizarea petrecerii.

Petrecerile tin pana in zorii zilei urmatoare: si luni si marti si in Duminica Tomii.

Sursa: muntii-apuseni.eu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Decembrie 89, în Alba: 23 de morți și 111 persoane rănite. Scânteia a început la Cugir, pe 21 decembrie

Publicat

în

Revoluția din 89 în județul Alba a început la Cugir în 21 decembrie și a cuprins Alba Iulia şi localitățile învecinate. Orașul Cugir a fost al patrulea oraș din țară în care au izbucnit manifestări împotriva regimului Ceaușescu

În judeţul Alba, scânteia Revoluţia din decembrie 1989 a început mai întâi la Cugir, în 21 decembrie, dimineaţa, când aproximativ 50 de localnici s-au adunat la Întreprinderea Mecanică, pentru a vorbi despre evenimentele din Timişoara şi au păstrat un moment de reculegere pentru un student originar din Cugir.

Tânărul fusese ucis chiar în debutul manifestărilor izbucnite la Timişoara, iar vestea tragică ajunsese şi la Cugir printre rudele şi apropiaţii acestuia.
Istoricul Liviu Zgârciu, unul dintre cei care a cercetat evenimentele petrecute în Alba în 1989, spune că manifestaţiile de la Cugir au luat amploare după ce mulţi muncitori de la fabricile din oraş au ieşit în stradă scandând lozinci anticomuniste. Cugir era la acea dată un oraş strategic bine militarizat deoarece în cadrul acestuia funcţiona Uzina Mecanică, una dintre cele mai importante societăţi din industria românească de armament.
La Cugir, manifestaţia a luat amploare având loc ciocniri violente între revoluţionari şi forţele de ordine, care au culminat cu incendierea sediului Miliţiei şi al Consiliului Popular.

Potrivit istoricului Liviu Zgârciu, în seara de 21 decembrie Revoluţia a început şi la Alba Iulia, iar din 22 decembrie revoluţionarii au pus stăpânire, fără vărsare de sânge, pe sediul administraţiei judeţene şi pe cel al Securităţii.
La Cugir, manifestaţiile au luat amploare pe măsură ce primilor revoluţionari li se alăturau grupuri de muncitori de la societăţile din oraş. Mişcările au degenerat în lupte sângeroase în urma cărora 10 persoane au fost ucise şi 70 rănite. În Alba, evenimentele sângeroase din 89 au provocat decesul a 23 de persoane , iar alte 111 au fost rănite.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

750 de copii defavorizați din județul Alba au primit cadouri de la Crucea Roșie Filiala Alba

Publicat

în

Copii din familii defavorizate din județul Alba au primit cadouri de la Crucea Roșie Filiala Alba

Filiala Alba a Crucii Roșii a oferit cadouri pentru 750 de copii defavorizați din Alba în cadrul campaniei „Zâmbete de Crăciun”.

Crucea Roșie Română Filiala Alba împreună cu Star Assembly și Star Transmission au oferit în această perioadă peste 750 de cadouri unor copii din familii defavorizate din întreg județul. Campania, denumită „Zâmbete de Crăciun”, a fost sprijinită financiar de companiile Star Assembly şi Star Transmission.

Copiii au fost selectați cu ajutorul administrațiilor locale și reprezentanților unităților de învățământ, provenind din familii vulnerabile, monoparentale sau cu probleme financiare, din zeci de localități din județul Alba (municipii, orașe sau comune).
Fiecare copil a primit un cadou consistent cu dulciuri, jucării și diferite articole de îmbrăcăminte (căciuli, șosete de iarnă și mănuși).

„Anul acesta, am oferit din nou „Zâmbete de Crăciun” pentru peste 750 de copii din județul Alba! Astfel, cu ajutorul partenerilor noștri minunați – Star Assembly și Star Transmission , am reușit să aducem magia sărbătorilor pentru 750 de copii din familii cu probleme sociale din județul Alba. Fiecărui copil i-a fost pregătit un cadou consistent cu dulciuri, jucării și diferite articole de îmbrăcăminte. Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit! Această reușită nu ar fi fost posibilă fără implicarea și sprijinul financiar al partenerilor noștri de la Star Assembly și Star Transmission, dar nici fără dedicarea voluntarilor inimoși care ne-au ajutat în cadrul campaniei. Cu astfel de gesturi simple am arătat împreună că spiritul adevărat al Crăciunului înseamnă solidaritate și grijă față de semenii noștri care au nevoie de ajutor”, a spus Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.

Cadourile au fost distribuite personal copiilor de către „voluntarii lui Moș Crăciun”, respectiv reprezentanți ai Crucii Roșii Române Filiala Alba, împreună cu angajați ai celor două companii partenere.

În total, în campania „Zâmbete de Crăciun” au fost implicați zeci de voluntari, care au ajutat mai întâi la pregătirea cadourilor, iar apoi la distribuirea acestora în întreg județul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația, lansată în SEAP

Primăria comunei Rimetea a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru „Delegarea de gestiune prin concesiune a Serviciului de iluminat public al Comunei Rimetea, judetul Alba”.

Valoarea totală a investiției este de 400.625 de lei, fără TVA.

Prin hotarârea Consiliului local s-a aprobat documentația privind delegare de gestiune a serviciului de iluminat public pentru UAT Rimetea, județul Alba, iar în conformitate cu rezultatele studiului de fundamentare elaborate de prestatorul DFF PROIECT ELECTRIC SRL, este necesară, pentru buna lui exploatare, organizarea unei proceduri de delegare prin concesiune a acestui serviciu .

Contractul de delegare prin concesiune supus procedurii de achiziție se va finaliza prin încheierea unui singur contract de delegare pentru întreaga localitate pentru o durată de 5 ani.

Serviciul care constituie obiectul prezentului anunț de concesiune cuprinde toate activitățile legate de iluminatul public de pe domeniul public sau privat al Comunei Rimetea, existent la nivelul acelor spații aflate în proprietatea actuaă sau viitoare a unității administrative-teritoriale, cuprinzând în linii mari următoarele tipuri de servicii:

-iluminatul căilor de circulație (auto, zone pentru pietoni și bicicliști), tunelurilor și pasajelor auto;
-iluminatul decorativ-arhitectural (pentru monumente, clădiri, fântâni);
-iluminatul parcurilor și al grădinilor;
-iluminatul ariilor utilitare (parcări, platforme utilitare etc.);
-iluminatul publicitar și de reclamă;
-iluminatul ornamental și festiv;
-întreținerea și menținerea sistemelor de iluminat descrise mai sus.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba