Rămâi conectat

Social-Economic

Povestea crotaliilor cu iz penal poate lăsa anul acesta sute de fermieri fără subvenţii

Publicat

în

Povestea crotaliilor care poate lăsa anul acesta sute de fermieri fără subvenţii

Toți crescătorii de bovine, ovine și caprine vor fi invitați la APIA să completeze cererea unică de plată, transmite Ministerul Agriculturii. Termenul limită este de 15 iunie 2015 și se depun toate cererile, confirmă APIA Alba. Subvențiile SPAS, pentru suprafețe, se introduc în continuare electronic iar cele pentru animale, cel mai probabil, vor fi introduse manual la APIA. Adică, datele ce ar trebui doar cerute din Registrul Național al Exploatațiilor și bifate electronic, trebuie reverificate și introduse manual de lucrătorii APIA. Aceasta în condițiile în care seria unui crotaliu de animal – ce-o fi, miel, capră sau vacă – este cam cât un cod numeric personal (CNP). Iar datele de anul trecut nu mai pot fi refolosite deoarece au iz penal. În centrele APIA din toată țara se cunoaște toată povestea şi nimeni nu se mai riscă să subvenționeze animale probabil… inexistente.

Izul penal al crotaliilor din FarmVille

Problema majoră este că statul român nu ştie nici acum cu exactitate câte animale au ţăranii în curtea lor, deşi a cheltuit 150 de milioane de euro pe un sistem care să identifice şi să înregistreze oile, caprele, vacile şi porcii. Iar cei aflați pe funcții de conducere fie nu se înghesuie să recunoască această chestiune, fie pasează mâța moartă (dar cu crotaliu subvenționat!) dintr-o curte de minister într-altul.
Curtea de Conturi spunea încă din 2011 că există o diferenţă de nouă milioane şi jumătate de animale între numărul declarat de fermieri şi cel înregistrat în sistemul naţional. Deşi sistemul şi-a dovedit lipsurile, iar o instanţă chiar a decis rezilierea contractului pentru neîndeplinirea unor clauze, conducerea ANSVSA a decis, fără licitaţie, să acorde un nou contract aceleiaşi firme în 2014. Motivul? Doar această firmă avea drepturi de proprietate intelectuală pentru softurile de numărare a animalelor. „Toate drepturile de proprietate intelectuală în legătură cu orice documentație, software, sistem I&R aparțin consorțiului”, se arată în contractul semnat între ANSVSA și IQ Management.

Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor era obligatoriu pentru România, în momentul în care voia să adere la Uniunea Europeană. Prin SNIIA, se garanta că România va avea în permanenţă o evidenţă a naşterilor, deceselor, vânzărilor şi sacrificărilor de animale din ferme sau din gospodării. Informaţiile erau esenţiale pentru acordarea subvenţiilor, pentru controlul importurilor şi exporturilor, dar şi în cazul izbucnirii unei epidemii. Intenţia era bună. Dar SNIIA s-a dovedit o afacere bănoasă pentru o singură firmă şi a produs statului o gaură neagră.
Timp de opt ani, între 2002-2010, identificarea şi înregistrarea animalelor a funcţionat ca o afacere legală. Apoi, în 2010, la Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară au descins inspectorii Curţii de Conturi. Ei au analizat eficienţa SNIIA şi au ajuns la concluzia că sistemul este viciat. În perioada 2007-2010, în evidenţele naţionale, spune Curtea de Conturi, au fost înregistrate ilegal 9,5 milioane de animale, cu 15% mai mult decât există în evidenţele Institutului Naţional de Statistică. ”Sunt animale care nu au fost găsite la inspecţii în exploataţii şi au fost trecute într-o exploataţie virtuală, poate vor fi găsite ulterior”, explica atunci ANSVSA.

Asta însemna, afirma Curtea de Conturi în raportul său, că statul a plătit firmei ce administra SNIIA câte 1,14 euro pentru identificarea fiecărui animal, real sau virtual. Adică aproape 11 milioane de euro, în total. Doar pentru o vacă, subvenţia ajunge la 130 de euro pe an. Prejudiciul total nu a putut fi calculat, iar autorităţile nu ştiu la cine au ajuns banii.
Procedural, un ţăran care are în ograda lui oi, capre, vaci sau porci trebuie să-l anunţe pe medicul veterinar căruia îi este arondat cu privire la orice eveniment legat de animalele sale – naştere, deces, sacrificare sau vânzare. În cazul unui animal nou-născut, medicul veterinar vede animalul, îl pune crotalie şi apoi îl introduce în SNIIA. Printre altele, vă mai spunem că și roiurile de albine trebuie să fie crotaliate pentru obținerea de subvenții. Aici va bâzâi cu totul altă poveste… Se pare însă că mișcările efectivelor de animale, decese sau altele nu au mai fost înregistrate iar subvențiile s-au acordat nu pe animale, ci pe… crotalii!

Serviciul de Telecomunicații Speciale și… crotaliile

De la începutul anului 2015, am tot auzit povestea cu implicarea STS-ului în refuncționalizarea softului ce asigură funcționarea Sistemului Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor, fie în declarații ale politicienilor, fie în declarații ale reprezentanților asociațiilor de animale. ”Ne-a preluat STS-ul, o să se rezolve problema!” era mesajul diseminat în teritoriu. Am întrebat la STS. Mi s-a comunicat că nu au preluat spre administrare SNIIA. În plus, mi s-a recomandat să întreb la ANSVSA. Normal, pentru că toate drepturile de proprietate intelectuală în legătură cu orice documentație, software, sistem I&R aparțin unei firme private, conform contractului semnat de ANSVSA. Am întrebat și la ANSVSA. Și acum doar nu așteptați vreo finalitate la povestea asta… Pentru că de la ANSVSA nu am primit vreun răspuns. Încă. Nu de alta, dar cred nu au trecut suficiente… luni de la depunerea solicitării mele. Iar la începutul acestei săptămâni, un oficial din Ministerul Agriculturii a ieșit din nou în mass-media anunțând victorios că STS a deblocat informațiile din SNIIA. Dar, în mod ciudat, tot de la Ministerul Agriculturii aflăm că funcționarii APIA tot manual trebuie să introducă datele referitoare la animalele crotaliate. No, stați pe aproape! Și au rămas mai puțin de 20 de zile până la încheierea campaniei de preluare a cererii unice. Zile în care ar trebui înscrise ”ad labam” de către funcționarii APIA toate animalele pentru care se solicită subvenție. Este extrem de posibil ca nu toate cererile să fie înregistrate la plata subvențiilor, până la data limită de 15 iunie 2015. Dar subvenția nu e obligatorie, nu?

Chiar și cu promisa amânare, cu 1% penalități din subvenție, pe care UE încă nu și-a dat acordul, tot nu intră toți fermierii în plată. Subvenţiile în agricultură se plătesc şi din fonduri europene, dar şi din fonduri de la bugetul statului român. Și uite așa statul român mai face o economie (in)voluntară pe seama producătorului agricol, pe care se laudă că-l susține din toți rărunchii. Iar banii din crotaliile nesubvenționate vor putea merge, de exemplu, pe dublarea alocațiilor la copii. Căci în acest domeniu nu prea văd ce soft nu ar merge, așa că statul trebuie să plătească. Sau nu?


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

„Păduri dacice de fag”, habitat forestier protejat în Alba

Publicat

în

„Păduri dacice de fag”, habitat forestier protejat în Alba

Habitatul forestier 91V0, cunoscut ca „Păduri dacice de fag” (Symphyto-Fagion), este un habitat de interes comunitar din Alba protejat la nivelul Uniunii Europene, inclus în anexele Directivei Habitate.

Acest tip de pădure, endemic Carpaților, este caracteristic regiunii și se dezvoltă pe suprafețe extinse în acest areal. Este format din păduri mixte de fag (Fagus sylvatica), brad (Abies alba) și molid (Picea abies), care cresc pe soluri neutre, bazice sau ușor acide.

Flora caracteristică include specii precum mierea ursului (Pulmonaria rubra), tătăneasa (Symphytum cordatum), breabănul (Dentaria glanduligera), piciorul cocoșului (Ranunculus carpaticus), spânzul (Helleborus purpurascens), omagul (Aconitum moldavicum) și vulturica (Hieracium rotundifolium).

Majoritatea acestor specii înfloresc primăvara, în aprilie-mai.

În județul Alba, acest habitat este protejat în siturile Natura 2000: ROSCI0253 Trascău, ROSCI0085 Frumoasa, ROSCI0002 Apuseni, ROSCI0121 Muntele Vulcan, ROSCI0324 Munții Bihor și ROSCI0339 Pădurea Povernii – Valea Cernița.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Rezervația naturală Iezerul Ighiel: Prin ce impresionează

Publicat

în

Rezervația naturală Iezerul Ighiel: Prin ce impresionează

Rezervația Naturală Iezerul Ighiel este o rezervație naturală mixtă situată în sudul Munților Trascău, la obârșia Văii Ighielului, pe teritoriul comunei Ighiu, în satul Ighiel.

Cu o suprafață de 20 de hectare, rezervația include cel mai mare lac de baraj natural pe calcare din România, înconjurat de o pădure cu biodiversitate ridicată, oferind un peisaj pitoresc.

Lacul are o adâncime maximă de peste 9 metri, adâncimea medie este de 4,3 metri, lungimea maximă atinge 440 de metri, iar lăţimea maximă este de 140 de metri. Între linia oglinzii apei şi fundul cuvetei se acumulează un volum de aproximativ 225.000 de metri cubi de apă.

Vegetația cuprinde păduri de fag, carpen și brad, iar flora erbacee include specii precum vinărița și piperul-lupului, breabăn, iarba câmpului și grizdei.

Cale de acces: Alba Iulia – Șard (DN 74) – Ighiu (DJ 107 H) – Ighiel (DJ 106 H)
Distanţă de la Alba Iulia la Iezerul Ighiel: 24 de kilometri
sursa: facebook Consiliul Județean Alba

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

20 noiembrie: Ziua mondială a copiilor

Publicat

în

Zi universală dedicată copiilor

La 20 noiembrie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua mondială a copiilor, ce susţine solidaritatea internaţională, sensibilizarea copiilor din întreaga lume şi creşterea bunăstării copiilor.

Începând din 1990, Ziua mondială a copiilor marchează adoptarea, în aceeaşi zi, de Adunarea Generală a ONU, atât a Declaraţiei, cât şi a Convenţiei pentru Drepturile Copilului.

Declaraţia pentru Drepturile Copilului, adoptată la 20 noiembrie 1959, defineşte drepturile copiilor la protecţie, educaţie, sănătate, joacă, adăpost şi o alimentaţie potrivită. Preocupată de vulnerabilitatea femeilor şi a copiilor în situaţii de urgenţă şi de conflict, Adunarea Generală a invitat, în 1974, statele membre să respecte Declaraţia privind protecţia femeilor şi a copiilor aflaţi în situaţii de urgenţă şi conflicte armate. Declaraţia interzicea atacurile sau închisoarea femeilor civile şi a copiilor şi susţinea în totalitate drepturile femeilor şi copiilor în timpul conflictelor armate. În 1978, Comisia pentru Drepturile Omului a prezentat un proiect de Convenţie privind Drepturile Copilului, în vederea examinării, unui grup de lucru al statelor membre, agenţiilor şi organizaţiilor interguvernamentale şi neguvernamentale. Anul 1979 a fost declarat Anul internaţional al copilului, pentru a marca împlinirea a 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei pentru Drepturile Copilului.

La 20 noiembrie 1989, Adunarea Generală a ONU adopta Convenţia pentru Drepturile Copilului, apreciată ca fiind realizarea majoră pentru drepturile omului, recunoscând rolul copiilor ca actori sociali, economici, politici, civili şi culturali. Convenţia prevede protejarea şi promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie şi joacă, dar şi dreptul la viaţa de familie, de a fi protejaţi împotriva violenţei, de a nu fi discriminaţi şi dreptul de a-şi face auzite opiniile.

România a fost printre primele state care au semnat şi ratificat Convenţia ONU, în anul imediat următor adoptării sale în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, prin Legea nr. 18 din 28 septembrie 1990. În 2004, a fost adoptată Legea nr. 272 pentru protecţia şi promovarea drepturilor copiilor (republicată în temeiul art. V din Legea nr. 257/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 607 din 30 septembrie 2013, dându-se textelor o nouă numerotare), care reglementează cadrul legal privind respectarea, promovarea şi garantarea drepturilor copilului. Autorităţile publice, organismele private autorizate, precum şi persoanele fizice şi persoanele juridice responsabile cu protecţia copilului sunt obligate să respecte, să promoveze şi să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituţie şi lege, în concordanţă cu prevederile Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ratificată prin Legea nr. 18/1990, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale celorlalte acte internaţionale în materie la care România este parte.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba