Știri
Polițele RCA, mai scumpe cu peste șase procente, în ultimele luni
Soferii romani au platit polite RCA mai scumpe cu 6,2%, in medie, in trimestrul al doilea al anului, comparativ cu primele trei luni din 2016.
Scumpirea e si mai mare daca ne raportam la aceeasi perioada a anului trecut: soferii romani au dat cu 26% mai mult, in medie, pentru o polita RCA comparativ cu al doilea trimestru din 2015.
ASF sustine ca explicatia o reprezinta majorarea daunelor. Astfel, valoarea medie a daunei pentru pagube materiale, in cazul accidentelor acoperite de politele RCA, a fost in trimestrul al doilea din acest an de 7.898 de lei, in crestere cu 15% fata de trimestrul anterior – cand dauna medie a fost de 6.874 de lei – si cu 11% peste nivelul atins in al doilea trimestru din 2015, de 7.097 de lei, potrivit Ziare.com.
Știri
Plafonarea prețurilor la polițele RCA prelungita pentru încă trei luni, până la data de 31 martie 2025
Plafonarea prețurilor la polițele RCA prelungita până la finele lui martie, anul viitor
Plafonarea prețurilor la polițele RCA va fi prelungită până în martie, anul viitor, iar noua hotărâre va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
„Art. 1. – Se prelungește perioada de aplicare a prevederilor art. 1 alin. (2) și (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.192 din 29 decembrie 2023, până la data de 31 martie 2025.
Art. 2. – Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023 se aplică până la data de 31 martie 2025.
Art. 3. – Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025”, se precizează în hotărârea Guvernului.
Prețurile RCA sunt plafonate din primăvara anului 2023, iar actuala măsură va expira pe 31 decembrie 2024.
Știri
Feng Shui în perioada sărbătorilor de iarnă: Care este ritualul cu frunza de dafin de Crăciun
În Feng-Shui, frunza de dafin reprezintă un element puternic pentru a atrage abundența în timpul sărbătorilor de Crăciun
Aceasta reprezintă mai mult decât o simplă decorare, iar utilizarea strategică a laurului de la baza bradului poate fi un gest care vine cu beneficii multiple.
Feng Shui-ul devine din ce în ce mai popular, iar oamenii se folosesc de asta pentru a-și atinge diverse obiective pe care și le-au stabilit. Acest obicei echilibrează energia oamenilor prin ritualuri și amulete pentru a crea un mediu mai favorabil îndeplinirii dorințelor lor. În preajma sărbătorilor, se recomandă efectuarea unor ritualuri și amulete perfecte care aduc o energie specială la final de an. Mai exact, ritualul cu frunză de dafinne permite să încheiem anul 2024 în cel mai bun mod posibil și să creăm un mediu favorabil pentru noul an.
Ritualul cu frunza de dafin de Crăciun
Feng Shui este o filozofie concentrată pe armonizarea și echilibrarea energiilor mediului din jurul unei persoane. Asta poate ajuta pe cineva să își materializeze dorințele legate de muncă, dragoste, bani și sănătate într-un modeficient, folosind amulete și ritualuri pentru asta.
Potrivit Feng Shui, în anumite perioade ale anului se genereazză anumite energii unice care trebuie folosite în favoarea respectării filozofiei orientale. Sezonul Crăciunului este un prim exemplu în acest sens, pentru că este un moment minunat pentru a finaliza anul în cel mai favorabil mod.
În acest sens, Feng Shui are un ritual puternic care aduce energie pozitivă în toate zonele. Acesta are pași simpli de urmat:
Luați 10 frunze de dafin uscate
Puneți-le într-un recipient mic de sticlă
Puneți recipientul sub copac
Trebuie să-l rechemați pe 31 decembrie și să-l reînnoiți pe 1 ianuarie
În plus, pentru a influența și a atrage în mod benefic energia bună a casei, frunzele de dafin se pot așeza în zonele cheie ale casei, unde se crede că energia se concentrează și influențează în mod pozitiv și energetic atmosfera generală.
Sursa:romanitv.net
Știri
Colindele tradiționale, o scurtă istorie: Semnificația inițială a colindelor a păstrat numai atmosfera sărbătorească, de ceremonie și urare
Colindele au fost cantate pentru prima oara in Europa cu mii de ani in urma, dar ele aveau o insemnatate diferita de cea pe care o imbraca astazi
Erau cantece pagane, evocate in perioada serbarilor Solstitiului de iarna, pe care oamenii le celebrau dansand in jurul focurilor si monumentelor de piatra.
Si pe teritoriul tarii noastre colindele au avut initial un scop ritualic, acela de urare pentru fertilitate si belsug. Obiceiul era legat de inceputul noului an agrar ori de finalul sau (primavara, respectiv toamna).
Un alt scop des intalnit al colindelor era si acela de alungare a spiritelor rele si de invocare a sufletelor celor trecuti in nefiinta. Pe aceasta cale, colindele urmaresc functia sarbatorilor pagane ale saturnaliilor (veneratori ai zeului Saturn). In timp insa, semnificatia initiala a colidelor a pastrat numai atmosfera sarbatoreasca, de ceremonie si urare.
Colindele au caracterul unor cantece traditionale, cu tente folclorice, urari epico-lirice, legate de obiceiul precrestin ar datinei colindatului. Ele se canta in preajma Sfintelor Sarbatori ale Craciunului, avand versiuni diferite, in functie de regiuni si graiuri.
Astazi, colinda a capatat, mai degraba, caracterul asa-numitelor „cantece de stea”, obisnuite de Craciun si Boboteaza, vizand in firul lor narativ Viflaimul, Irozii si subiectele crestine.
In Romania, precum si in alte tari de rit crestin rasaritean, unde inchinarea magilor e sarbatorita deodata cu Craciunul, umblatul cu steaua are loc in seara de Craciun, pe cand in tarile cu rituri apusene, unde inchinarea magilor e sarbatorita de Boboteaza, se umbla cu stea in ajunul acestei sarbatori.
Cel mai vechi cintec crestin de Craciun este „Jesus refulsit omnium”, compus de St. Hilary din Poitiers, in secolul al IV-lea. De asemenea, colindele „O vino azi, Emanuel”, scris in secolul al XII-lea si „Cantecul Mariei”, cantat mai ales in bisericile catolice si conceput in Evul Mediu cu versuri extrase direct din Evanghelia dupa Luca, sunt doua dintre cele mai vechi cantece christice.
Sursa:descopera.ro
-
Știriacum o săptămână
Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni: De ce femeile nu trebuie să lucreze în ziua de 12 decembrie
-
Știriacum 5 ore
Colindele tradiționale, o scurtă istorie: Semnificația inițială a colindelor a păstrat numai atmosfera sărbătorească, de ceremonie și urare
-
Știriacum 2 zile
Decembrie 89, în Alba: 23 de morți și 111 persoane rănite. Scânteia a început la Cugir, pe 21 decembrie
-
Știriacum o săptămână
VINERI 13: Care sunt cele mai populare superstiții legate de această dată
-
Știriacum 4 zile
18 decembrie: Ziua minorităţilor naţionale din România
-
Știriacum 2 zile
20 decembrie: Ce sfânt este sărbătorit în ziua de Ignat și ce tradiții trebuie să respecți
-
Știriacum 3 zile
20 decembrie, Ziua de Ignat: Obiceiuri, tradiții, superstiții
-
Știriacum 4 zile
18 decembrie, una dintre cele mai negre zile din istoria României