Administrație
Planurile bazei sportive și de agrement din zona Bazinului Olimpic, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia, în ședința din 25 august
Consilierii locali din Alba Iulia se întrunesc în ședință, pe 25 august. Pe ordinea de zi se află și un proiect privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul: Actualizare studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii „CONSTRUIRE BAZA SPORTIVA SI DE AGREMENT ZONA BAZIN OLIMPIC” – MUNICIPIUL ALBA IULIA
Reabilitarea recenta a bazinului olimpic, a impus măsuri de amenajare urbanistica a zonei care sa includă obiective integrate de natura sa întregească gama de servicii de agrement si sa eficientizeze activitatea de la bazinul olimpic, respectiv crearea unei noi structuri de agrement in zona exterioara a bazinului, in condiţiile in care vechea baza de agrement din zona Schit va fi reconsiderata. Amplasata pe domeniul public al municipiului, baza de agrement propusa, va asigura pe perioada verii, modalitati de petrecere a timpului liber, de relaxare si agrement (inot, sport, etc).
Pe baza temei de proiectare elaborată de Municipiul Alba Iulia, a reglementarilor PUD-ului aprobat prin HCL nr 94/2015, a avizelor de amplasament obţinute la faza PUD si a reglementarilor tehnice in vigoare, în anul 2015 a fost întocmită documentaţia tehnico – economică faza S.F – „CONSTRUIRE BAZA SPORTIVA SI DE AGREMENT ZONA BAZIN OLIMPIC” – MUNICIPIUL ALBA IULIA aprobată prin HCL nr. 204 din luna iunie 2015.
Pentru promovarea în continuare a investiţiei a fost necesară actualizarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de mai sus, având în vedere faptul că din anul 2015 şi până în prezent au apărut schimbări legislative majore cu impact semnificativ în stabilirea costurilor şi a valorilor de bază pentru obiectivele noi, ce urmează a fi construite. în acest sens menţionăm prevederile OUG nr. 114/2018 prin care s-a stabilit tarif minim la manoperă în domeniul construcţiilor de 17,98 lei/h.
Un alt motiv pentru care este necesară actualizarea îl reprezintă devalorizarea monedei naţionale în raport cu euro, care la nivelul anului 2015, pentru valoarea de 1 euro echivalentul în lei a fost 4,169 lei (curs BNR la data de 07.04.2015) iar în prezent la nivelul anului 2020, 1 EURO este echivalentul a 4,7787 lei (curs BNR la data de 28 ianuarie 2020).
Având în vedere cele prezentate mai sus, a fost întomită documentaţia tehnico – economică – „Actualizare studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii CONSTRUIRE BAZA SPORTIVA SI DE AGREMENT ZONA BAZIN OLIMPIC – MUNICIPIUL ALBA IULIA”, prin care faţă de documentaţia iniţială s-a luat în considerare folosirea utilajelor de tip pompe de căldură pentru suplinirea necesarului termic în funcţionarea bazinelor, aceste echipamente situându-se în categoria echipamentelor şi utilajelor ecologice şi eficiente.
Din considerente de ordin practic şi financiar s-a renunţat la terenul de sport şi la gradene aferente acestuia. în acest fel s-a creat un spaţiu mai generos pentru zona de agrement, majorându-se suprafaţa aferentă şezlogurilor şi zonei de plajă.
Astfel în continuare se propun următoarele construcţii şi amenajari:
- corp clădire administrativă cu acces separat din exterior şi cu regim de înălţime max. P+M. Spatiile interioare vor avea destinaţie de birouri, casierie, zonă control acces, vestiare cu duşuri, grupuri sanitare femei/bărbaţi/dizabilităti;
-3 bazine de înot deschise, respectiv un bazin de înot cu lungimea de 25 m şi cu adâncime variabilă de 1,4 – 2,Om, un bazin de agrement pentru iniţiere adulti/copii legat cu un bazin de relaxare mediu, echipat cu instalaţii de masaj,cu adâncimea constantă de 1,35 m si un bazin pentruă copiiă mici si foarte mici, dotată cu instalaţii de jocuride apa,cu adîncime variabilă de 0,25- 0,40m; toate bazinele se vor finisa cu gresie antiderapantă
- spatii tehnice pentru cele 3 bazine;
- duşuri exterioare în zona bazinelor;
- platforme exterioare bazinelor, folosite pentru plaja şi mobilate cu şezlonguri şi umbrele de soare;
- supravegherea incintei bazinului cât si accesul controlat în incinta bazei de agrement, în relaţie si coordonare cu sistemul server realizat deja în clădirea bazinului olimpic;
- punct alimentar tip fast-food cu terasa;
- gradene în zona bazinului;
- loc de joaca pentru copii cu dale de cauciuc si ansamblu jocuri cu tematică acvatica;
- loc de joaca pentru copii foarte mei cu nisip;
- reţele de utilităţi pentru clădirea administrativă şi bazinele exterioare, cişmele, sistem colectare ape pluviale, reţele de irigat;
- parcaje, drumuri şi alei de acces pietonale, suporturi urbane pentru biciclete;
- spatii verzi cu arbuşti ornamentali, plante vegetale pentru protecţie şi umbrire şi zone destinate spaţiului verde înierbate cu rulouri tip gazon;
- împrejmuire incintă;
- instalaţii iluminat incintă;
- sistem propriu de încălzire apă cu panouri solare şi pompe de căldură.
Valoarea totala estimata a acestei investiţii este de 27.846352,07 fără TVA şi 33.125.258,96 lei inclusiv T.V.A, din care C+M 19.467.766,561ei fara TVA si 23.166.642,21 lei cu TVA
Durata de realizare a investiţiei este de 18 luni, 2 luni elaborare documentaţii tehnice proiectare şi 16 luni execuţie lucrare.
Administrație
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, prin echipa de la Formațiile de lucru Câmpeni din cadrul Sistemului Hidrotehnic Turda, a realizat recent două ziduri de sprijin de 15 metri (pe malul drept) și respectiv 30 de metri (pe malul stâng) pe pârâul Abrud, în intravilanul orașului Abrud.
Zidurile au fost construite din blocuri tip LEGO, fiecare având o înălțime de 2,5 metri, și au fost amplasate pe o fundație rigidă din beton.
Pentru protejarea lucrărilor executate, în aval au fost amenajate un prag de fund din beton și o saltea din anrocamente. În perioada următoare, se vor efectua lucrări de reparații la pragul de fund amplasat amonte de confluența pârâului Abrud cu pârâul Cernița.
Toate lucrările sunt realizate conform Planului Tehnic 2024 al Administrației Apele Române Mureș.
Administrație
La Sebeș, investiții în infrastructura rutieră: Care este stadiul lucrărilor
La Sebeș sunt în derulare mai multe lucrări cuprinse în proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere din oraș
În prezent, se lucrează intens pe străzile Doinei și Moților din municipiu.
Lucrările includ pe lângă modernizarea părții carosabile și amenajarea trotuarelor, parcărilor și spațiilor verzi.
De asemenea, se efectuează lucrări de amenajarea intersecțiilor, dar și a racordurilor cu străzile laterale. Intervențiile includ partea carosabilă, trotuare pietonale, accese la proprietăți, parcări, spații verzi, amenajarea intersecțiilor și racordurilor cu străzile laterale, asigurarea colectării și evacuării apelor pluviale, lucrări de siguranță rutieră. Resursele sunt asigurate printr-o finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny, a transmis primarul municipiului Sebeș.
Administrație
Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba
Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba
A început turnarea primului strat de asfalt pe DJ 107 K.
Vorbim de o investiție de 30 de milioane de lei a Consiliului Județean Alba.
Acest drum județean face legătura între DN1, Galda de Jos, Întregalde și Mogoș (intersectie cu Transapuseana). Investiția este derulată prin Programul Național Anghel Saligny.
E o lucrare de amploare care, printre altele, a presupus construirea de patru noi poduri și reabilitarea unui al cincilea. La final, drumul va fi modernizat în totalitate, în clipa de față lucrările vizând porțiunea dinspre Ivăniș spre Mogoș.
Termenul de finalizare a proiectului este aprilie 2026, dar autoritățile județene speră ca lucrările să fie încheiate în avans.
-
Știriacum 17 ore
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 12 ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 9 ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului