Știri
Peste 90% dintre români nu ar mai vota un primar cercetat pentru corupție
Peste 90% dintre români susțin că nu ar mai vota pentru funcția de primar o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupție, în timp ce 88,4% sunt de părere că personalitățile publice care sunt condamnate definitiv pentru corupție nu ar mai trebui să ocupe niciodată o funcție publică. Află pe radiounirea.ro rezultatele unui sondaj realizat de INSCOP Research, în perioada 23 octombrie – 1 noiembrie.
Astfel, 91,9% dintre cei chestionați nu ar mai vota pentru funcția de primar al localității o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupție, 5,4% ar vota în continuare o persoană care este cercetată/judecată pentru fapte de corupție, iar 2,7% au spus nu știu/nu răspund.
Potrivit sondajului, 88,4% dintre români susțin că personalitățile publice care sunt condamnate definitiv pentru corupție nu ar mai trebui să ocupe niciodată o funcție publică.
Pe de altă parte, doar 8% dintre subiecți apreciază că persoanele condamnate pentru fapte de corupție ar trebui să ocupe funcții publice după ce își execută pedeapsa.
Conform sondajului, acțiunile statului de combatere a corupției sunt importante și foarte importante pentru români, majoritatea acestora considerând că persoanele publice condamnate pentru fapte de corupție nu ar mai trebui să ocupe niciodată o funcție publică.
Potrivit marii majorități a populației, acțiunile statului de combatere a corupției sunt foarte importante (50,1%) și importante (36,7%). Doar 8,7% dintre români consideră fenomenul corupției puțin important, iar 1,7% îl apreciază ca deloc important. Nu știu sau nu răspund — 2,7% dintre subiecți.
De asemenea, 46,7% dintre cei chestionați consideră că persoanele acuzate de fapte de corupție sunt vinovate indiferent de decizia finală a judecătorilor, în timp ce 44,9% dintre români le acordă prezumția de nevinovăție până la decizia finală a judecătorilor.
Citește și Dezvăluiri şocante: România, condusă de tâmplari, fochişti si dresori de câini
56,6% dintre subiecții chestionați sunt de părere că doar unii oameni politici din România sunt corupți, în timp ce 41% opinează că toți politicienii sunt corupți. Doar 0,6% dintre români consideră că nu există oameni politici corupți în România, iar 1,8% nu știu sau nu răspund.
Volumul eșantionului a fost de 1.098 persoane, având o eroare maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.
Sursa:agerpres.ro
Știri
Mesaje de Sfântul Andrei: Urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi
Ziua de 30 noiembrie este şi sărbătoare naţională, deci zi liberă, însă asta nu înseamnă că nu vă puteţi „deranja” rudele, prietenii sau şefii cu urări de bine
Credincioşii îl prăznuiesc, pe 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României şi apostolul care a răspândit creştinismul pe teritoriul ţării noastre.
Pe lângă cadoul pe care îl oferiți celor care își sărbătoresc onomastica, un mesaj, o declarație, un SMS, o felicitare este binevenită.
„Azi, de ziua numelui, iţi urez si eu sa fii iubit(ă) şi să ai parte de tot ce iţi doreşti. La mulţi ani!”
„La mulţi ani de Sfântul Andrei! Să ai parte de multă sănătate, bucurii, împliniri şi să te bucuri de această zi frumoasă mereu!”
„La mulţi ani şi mult noroc în această zi specială. Îţi dorim să ţi se îndeplinească toate dorinţele. Sănătate şi numai bucurii!”
„Azi fiind o mare sărbătoare, Sfântul Andrei şi ziua numelui tău, primeşte din partea mea multe urări de bine, fericire, mult noroc şi împlinirea tuturor dorinţelor!”
„Fie ca din această zi Sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. Multă sănătate şi un sincer La mulţi ani!”
„Sper ca ziua numelui tău să îţi aducă multe motive de a sărbătorii. La mulţi ani, Andrei/ Andreea!”
„De ziua numelui tău cele mai frumoase dorinţe să devină realitate. La multi ani, Andrei!”
„La mulţi ani şi fie ca Sfântul al cărui nume îl porţi să te călăuzească mereu!”
„Apostulul Andrei să îţi călăuzească paşii, să îţi aducă bucurie în suflet şi să fie întotdeauna cu tine! La mulţi ani!”
„Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. La mulţi ani de Sfântul Andrei!”
„Fie ca toate întâmplările frumoase şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc o zi de Sfântul Andrei cât mai frumoasă!”
„Fie ca sfântul ce te protejază să-ţi aducă mult noroc, fericire şi împliniri. Să ai o zi minunată!”
„Ziua numelui să-ţi fie plină de realizari şi să te bucuri mereu de orice lucru frumos din viaţa ta! La mulţi ani, Andrei!”
„Pentru că este o zi specială pentru tine, mă alătur şi eu celor ce-ţi doresc din adâncul sufletului numai bine. La mulţi ani, Andrei/ Andreea!”
„Dacă toată lumea îţi doreşte ca această zi să fie una minunată, eu iţi urez ca toate zilele ce urmează să fie pline de bucurii şi realizări şi să îţi umple sufletul de voie bună. La mulţi ani, Andrei/ Andreea!”
„Trandafirii pe care i-ai adunat în cununa vieţii tale, lasă-i astăzi să se împletească într-un buchet al implinirii. Fie ca florile iubirii să-ţi împodobească viaţa şi să-ţi vezi împlinite toate dorinţele. La mulţi ani, Andrei/ Andreea!”
„Andrei/ Andreea, te felicit cu ocazia zilei de naştere şi îţi urez un cer senin, un soare strălucitor, fericire deplină şi tot ceea ce este mai pur şi mai luminos. Fie ca această sărbătoare să-ţi aducă în dar realizarea tuturor visurilor.”
„Scumpă Andreea, îţi doresc să îţi sărbătoreşti ziua numelui înconjurată de sănătate, fericire şi de privirile pline de iubire ale celor dragi ţie!”
„Îţi urez să ai o zi a numelui la fel de colorată precum aripile unui fluture, la fel de fericită precum cântecul privighetoarei şi la fel de frumoasă precum o gradină plină cu flori.”
„De Sfântul Andrei, fie ca cei dragi să te înconjoare cu caldura sufletelor lor într-o seară magică, iar fericirea să te ia în braţele ei în acest moment special!”.
Știri
Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul
Sfântul Andrei, prăznuit în fiecare an pe 30 noiembrie, este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, considerat și ocrotitorul României sau patronul spiritual al românilor, fiind cel despre care se crede că a adus pentru prima dată religia creștină pe teritoriul României.
Potrivit tradiției fetele de măritat pot să afle cine le este sortitul dacă respectă cu strictețe câteva reguli. Pentru a şti cine le va fi soţ, fetele trebuie să apeleze la celebra turtă coaptă din aluat foarte sărat.
Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul.
Jumătate din această turtă trebuie mâncată înainte de culcare pentru a face sete, iar cealaltă jumătate pusă în ştergar sub pernă până dimineaţă.
Visul în care un tânăr vine să-i aducă apă de băut tinerei fete, va fi visat numai dacă măritişul va avea loc în perioada ce urmează postului. Dacă viitorul soţ refuză să apară în vis cu apă de băut, atunci faţă respectivă va trebui să mai aştepte.
Și femeile măritate trebuie să fie foarte atente în ajun de Sf. Andrei, deoarece acum se cere protejarea gospodăriei şi a animalele în faţă fiarelor de pădure. Pentru a reuşi acest lucru tradiţia spune că toate obiectele tăioase trebuie legate cu sfoară şi puse bine, să nu poată fi găsite în ziua sărbătorii. Toate muncile bucătăriei începînd de la tăiatul pâinii şi până la gătitul mâncăurilor trebuie terminate înainte de miezul nopţii. Pieptenele vine de asemenea că obiect interzis de Sf. Andrei, aşa că toate coafurile vor fi făcute în ajun.
Dinții pieptenelui au echivalent simbolic ghearele sălbăticiunilor şi de aceea trebuie pus sub sfoară, bine legat lângă celelalte obiecte casnice tăioase. Toate aceste obiceiuri se mai păstrează și astăzi în satele din Maramureș.
Se spune că:
– Un fir de busuioc aşezat sub pernă face că în vis să apară imaginea ursitului.
– În alte părţi se foloseşte metoda „făcutului cu ulcica”: singura în fata sobei, fata întoarce un vas nou de lut pe fundul căruia lasă să ardă 3 cărbuni. Rostind o incantaţie ea roteşte uşor vasul şi atrage atenţia celui iubit.
– Un alt obicei pentru a ghici viitorul consta în a privi un pahar cu apa neîncepută în care aruncă o verighetă sfinţită de preot în mijlocul căruia apare chipul ursitului.
– Tot pentru aflarea viitorului o fată dezbrăcată se aşează între două oglinzi cu o lumânare în fiecare mână şi priveşte intens în oglinda din faţă. Se spune că în oglinda din spate i se reflecta scene din viitor şi imaginea viitorului soţ.
– Ca să-ţi visezi ursitul trebuie să-ţi pui sub pernă 41 de boabe de grâu. Dacă visezi pe cineva că-ţi ia grâul, atunci sigur te vei mărita.Ţ ine minte figura căci acela e bărbatul ursit.
– Noaptea înainte de culcare se pune sub pernă un pieptene şi o oglindă, se spune că ai să-ţi vezi ursitul.
Știri
Spectacol de gală cu ocazia împlinirii a 102 ani de la inaugurarea ”Teatrului Caragiale”, destinația inițială a edificiului în care funcționează în prezent Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia
Spectacol de gală cu ocazia împlinirii a 102 ani de la inaugurarea ”Teatrului Caragiale”
Iubitorii de teatru sunt invitați marți, 3 decembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, unde se va juca ”O scrisoare pierdută”, binecunoscuta comedie a lui I.L. Caragiale.
Spectacolul este organizat cu ocazia împlinirii a 102 ani de la inaugurarea ”Teatrului Caragiale”, aceasta fiind destinația inițială a edificiului în care funcționează în prezent Casa de Cultură a Studenților (CCS), inaugurat în 1922 cu ocazia Serbărilor Încoronării Regelui Ferdinand I și Reginei Maria.
Din distribuție fac parte Ana Maria Moldovan, Cătălina Grama Ipate, Raluca Rusu Diță, Monica Odagiu, Radu Micu, Doru Bem, Alexandra Ioniță, Beatrice Peter și Irina Teodorescu.
Accesul publicului se face pe bază de invitație, aceasta putând fi ridicată GRATUIT de la sediul CCS (Alba Iulia, str. Ardealului nr. 1) zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 09.00 – 18.00. Informații suplimentare se pot obține la telefon 0258-812692.
-
Știriacum o săptămână
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o săptămână
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o săptămână
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 6 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 2 săptămâni
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 16 ore
Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul
-
Știriacum 2 săptămâni
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum o săptămână
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului