Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Social-Economic

Peste 100.000 de salariați, în Alba, potrivit ultimelor statistici: 4.552 de lei, câștigul salarial mediu net în județ, la finele lui mai 2024

Publicat

în

Efectivul de salariaţi înregistrat în judeţul Alba la sfârşitul lunii MAI 2024 a fost de 100963 persoane (1,8% din total ţară)

Câştigul salarial mediu brut înregistrat în judeţ a fost de 7315 lei, iar câştigul salarial mediu net a fost de 4552 lei.

Câştiguri salariale medii nete peste media înregistrată pe judeţ au realizat doar salariaţii din industrie si constructii (4600 lei).

Efectivul de salariaţi înregistrat în judeţul Alba la sfârşitul lunii MAI 2024 a fost de 100963 persoane (1,8% din total ţară), în scadere faţă de luna anterioară cu 93 persoane (-0,1%) și in crestere cu 999 persoane față de luna corespunzatoare din anul 2023 (+1%).

În luna mai 2024 câştigul salarial mediu brut înregistrat în judeţ a fost de 7315 lei, cu 64 lei (-0,9%) mai mic decat cel înregistrat în luna anterioară și mai mare cu 1225 lei (+20,1%) față de luna mai 2023. Câştigul salarial mediu net în mai 2024 a fost de 4552 lei, mai mic cu 55 lei (-1,2%) decât în luna anterioară si mai mare cu 619 lei (+15,7%) față de luna mai 2023.
Câştigul salarial mediu net înregistrat în judeţ în luna mai 2024 (4552 lei), poziţionează judeţul pe locul 15 la nivel național, în ierarhia judeţelor ordonate descrescător și locul 3 la nivelul Regiunii Centru.

Indicele câştigului salarial real în luna mai 2024 faţă de luna anterioară a fost de 99,0%, iar față de luna corespunzătoare din anul precedent de 110,10%. Faţă de câştigul salarial mediu realizat pe ţară, în judeţul Alba, în luna mai 2024 câştigul salarial a fost mai mic: câştigul salarial mediu brut cu 1040 lei, iar câştigul salarial mediu net cu 566 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

9 octombrie: Ziua Holocaustului în România

Publicat

în

Ziua Holocaustului în România

La 9 octombrie este marcată, în ţara noastră, Ziua Holocaustului, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, în urma propunerii făcute de Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel (1928-2016), laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1986.

La 9 octombrie 1941 a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi din alte localităţi din vecinătate către Transnistria, după ce, la 14 septembrie 1941, începuse deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina.

Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului din România apreciază că, în timpul Holocaustului, fără a putea stabili cu exactitate numărul acestora, în România şi în teritoriile aflate sub controlul său au fost ucişi sau au murit între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni, la care se adaugă şi aproximativ 135.000 de evrei români care trăiau în Transilvania de Nord, aflată pe atunci sub conducere maghiară, precum şi 5.000 de evrei români care se aflau în alte ţări din Europa. De asemenea, printre cei supuşi regimului de exterminare din Transnistria au fost şi mii de familii de romi, deportaţi pe parcursul anilor 1942-1943. În perioada 1941-1943, în lagărele şi ghetourile din Transnistria au murit între 115.000 şi 118.000 de evrei locali, 105.000 şi 120.000 de evrei din România şi 11.000 de romi, se arată în Raportul final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, din anul 2004.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Noi activități preventive pentru siguranța elevilor din județul Alba

Publicat

în

Noi activități preventive pentru siguranța elevilor din județul Alba

În săptămâna 30 septembrie – 4 octombrie 2024, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu polițiștii de la rutieră și cei de prevenire, alături de partenerii instituționali, au continuat activitățile ce vizează creșterea siguranței elevilor.

În cadrul a 29 de acțiuni informativ-preventive, la care au participat peste 600 de elevi, atât din mediul urban cât și din mediul rural, au fost transmise recomandări referitoare la siguranța personală, măsuri de luat pentru reducerea riscului de victimizare, prevenirea consumului de substanțe interzise, evitarea conflictelor verbale sau fizice cu colegii și nevoia de comunicare, permanentă, cu părinții și cu cadrele didactice, astfel încât orice problemă apărută să își găsească cât mai repede rezolvarea.

Tot în săptămâna care se încheie, polițiștii au continuat seria întâlnirilor cu părinții, care au fost organizare în mai multe unități de învățământ din județ.

Liceenii claselor a XI-a și a XII-a, care învață la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia și cei care învață la Liceul Tehnologic ”Alexandru Domșa” Alba Iulia au beneficiat de sfaturile polițiștilor rutieri și de cele ale unui pilot de conducere defensivă, reprezentant al Asociației Edit. Au fost prezentate riscurile vitezei excesive, a conducerii agresive și a lipsei centurii de siguranță, iar adolescenții au avut ocazia să participe și la un workshop cu un simulator de accidente.

Siguranța elevilor și a personalului didactic reprezintă una dintre prioritățile Inspectoratului de Poliție Județean Alba, iar pe parcursul întregului an școlar polițiștii vor asigura o prezență contantă în unitățile de învățământ, se arată într-un comunicat de presă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Vinărița, strălucitoare în flora județului Alba

Publicat

în

Vinărița, strălucitoare în flora județului Alba

Asperula odorata, cunoscută sub numele de vinăriță, este o plantă erbacee perenă regăsită și în flora județului Alba ce atinge o înălțime de 15-25 de centimetri.
Frunzele sale, dispuse în cerc, sunt fără pețiol și au peri aspri pe margini și pe dosul nervurilor. La vârful tulpinii, înflorește cu flori mici și albe, grupate în buchețele.
Crește în locuri umbrite, preferând pădurile de foioase și solurile umede, fiind ideală pentru grădinile fără soare.
Numele „vinăriță” provine de la utilizarea sa tradițională pentru aromatizarea vinului. În Europa, este folosită pentru a prepara vinul aromatizat „Maitrank” sau „Maiwein”, savurat în special la festivalurile din luna mai.
În plus, vinărița a fost apreciată încă din Evul Mediu pentru proprietățile sale medicinale și utilizată în biserici pentru a aduce un strop de magie în sărbători.
sursa: facebook Consiliul Județean Alba
foto: speedy-seeds.co.uk

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba