Știri
Personalități ce și-au pus amprenta asupra orașului Alba Iulia: Ignatiu Batthyány, întemeietorul Bibliotecii Batthyaneum și al observatorului astronomic din Alba Iulia
Personalități ce și-au pus amprenta asupra orașului Alba Iulia
Ignatiu Batthyány a fost între 1780-1798 episcop al Episcopiei Catolice a Transilvaniei, istoric, colecționar de carte veche, întemeietorul Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia.
Ignatiu Batthyany, cu descendenti in familiile nobiliare ungare si austriece, lui Ignatiu Batthyany ii este atribuit meritul infiintarii celebrei biblioteci din Alba Iulia care ii poarta si numele, Batthyaneum. In calitate de episcop al Marelui Principat al Transilvaniei, functie pe care a detinut-o intre 1780 si 1798, Ignatiu Batthyany a fost cel care a initiat lucrari de restaurare pentru Palatul Episcopal si Catedrala din Alba Iulia. De asemenea, in 1796, tot el este cel care a fondat observatorul astronomic din Alba Iulia.
Născut la data de 30 iunie 1741, în cetatea Németujvár (azi Gussing, Austria), din părinţi ce făceau parte din înalta aristocraţie (tatăl, contele Batthyány Imre, era preşedinte al Tabulei Septemvirale şi înalt funcţionar la Curte; mama, contesa Ana de Saurau – fiica guvernatorului Stiriei), Ignác Batthyány a ocupat înalta funcţie de Episcop a Marelui Principat al Transilvaniei (1780-1798), calitate în care, prin acţiunile sale de mecena, a iniţiat lucrări de restaurare a Palatului Episcopal şi a Catedralei Romano-Catolice; de asemenea, a modernizat orga Catedralei. Veritabil savant al secolului al XVIII-lea, Ignác Batthyány este autorul a cel puţin 11 lucrări tipărite şi în manuscris (inclusiv transcrieri şi fişe după documente aflate în arhivele austriece şi italiene). Cea mai importantă operă a sa, nu numai în calitate de mecena, este însă Institutum Batthyaniani, care includea o Tipografie, un Observator astronomic şi o Bibliotecă devenită în scurt timp celebră, datorită valorilor de patrimoniu mondial pe care le păstrează. În prezent, în bibliotecă se păstrează 50.000 de cărți, 19.000 de documente, 1.230 manuscrise și aproape 600 incunabule.
Biblioteca Batthyaneum (în latină Biblioteca Batthyaniana) fost înființată în 31 iulie 1798 în Alba Iulia, din inițiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Ignațiu Batthyány. Primele procese au avut loc imediat după moartea episcopului, între 1799-1826. Ele au fost intentate capitlului diecezan și Episcopiei de Transilvania de către familia episcopului Batthyány. În 1826 Tribunalul din Debrecen a hotărât definitiv și irevocabil că dreptul de administrare a Fundației Batthyány aparține capitlului diecezan. Biblioteca Batthyaneum a fost amenajată în interiorul bisericii fostei mănăstiri a trinitarienilor, construită în stil baroc între anii 1719-1738. În anul 1784, în contextul reformelor religioase ale împăratului Iosif al II-lea, mănăstirea a fost dezafectată, cu intenția de a fi transformată în spital militar. Clădirea a fost apoi achiziționată de episcopul Ignațiu Batthyány, care a transformat-o începând din anul 1792 conform scopurilor fundației sale. Între 1792-1798 episcopul Batthyány a finanțat și coordonat lucrările de amenajare a clădirii, destinate ca spațiu în care să funcționeze biblioteca, observatorul astronomic și tipografia diecezană. La 31 iulie 1798, de ziua sfântului Ignațiu de Loyola (patronul onomastic al episcopului), Ignațiu Batthyány a redactat și semnat actul fundației Institutum Batthyanianum. Prin acest act, respectând legislația canonică, a donat Bisericii Catolice și Provinciei Transilvania observatorul astronomic, biblioteca și toate colecțiile personale, împreună cu clădirea și terenul aferent, ca structuri cu caracter public, oferind acces deschis la colecții oricui era interesat. A fost amenajată în interiorul bisericii fostei mănăstiri a trinitarienilor, construită în stil baroc între anii 1719 – 1738, în urma reformelor religioase ale împăratului Iosif al 2 – lea, inițial mănăstirea dorindu-se a fi transformată în anul 1784 în spital militar. Dar mănăstirea a fost cumpărată de episcopul Ignațiu Batthyány, care a transformat-o în anul 1792 în bibliotecă și a amenajat conform unor planuri precise observatorul astronomic și sala mare a bibliotecii, pe care le-a înscris la 31 iulie 1798 (de ziua sfântului Ignațiu de Loyola – patronul onomastic al episcopului) împreună cu tipografia diecezană, în actul de fondare a institutului care îi poartă numele, devenit testament.Cele mai valoroase manuscrise și tipărituri au fost achiziționate de episcopul fondator prin tranzacții și licitații ca în cazul fondurilor provenite de la Biserica Sfântul Iacob din orașul slovac Levoca și întreaga bibliotecă a arhiepiscopului Vienei, cardinalul Cristoforo Migazzi, conferind în prezent acestei biblioteci valoarea și importanța de bibliotecă de patrimoniu.
Sursa. ardeal.today, wikipedia.org, bestofromania.eu
Știri
11 Februarie 1929, în Ţara Bârsei, minus 38,5 grade: Trenuri anulate, şine plesnite de ger dar și victime
Pe 11 februarie 1929, în Ţara Bârsei se înregistra cea mai joasă temperatură din istoria României: -38,5 grade C, minimă atinsă din nou şi în 25 ianuarie 1942
Frigul crâncen din acest început de an 2014 n-a coborât termometrele sub 30 de grade, însă e greu de suportat, cu tot confortul locuințelor de azi.
Dacă ar fi funcţionat acelaşi sistem meteorologic de avertizare, s-ar fi instituit cod roşu de ger. Problemele erau aceleaşi, efectele la fel de catastrofale, iar autorităţile la fel de neputincioase. Iată cum a „îngheţat“ Gazeta Transilvaniei în paginile ei realitatea acelui februarie 1929, cînd braşovenii au trăit cel mai aprig ger din istorie.
Februarie 1929. „Gazeta Transilvaniei“ informa despre lucrurile obişnuite: admiterea la liceu, concursul de schiuri“, preţul lemnelor, şedinţa consiliului comunal, facilităţi pentru invalizi, văduve şi orfani de război, un nou cod al muncii, încheierea de împrumuturi externe, războiul din Afganistan, plata impozitelor şi nemulţumiri la adresa guvernării liberale. Parcă am citi dintr-un ziar de azi.
Existau şi ştiri care nu aveau nicio legătură cu prezentul: „Hîrtia s-a ieftinit, domnul ministru al industriei şi comerţului continuînd politica de ieftinire a traiului“. Din actualitatea externă, însă, venea o ştire din Polonia afectată de ger: „În aceste zile s-au menţinut pe străzile Varşoviei circa 100 de focuri mari pentru protejarea publicului contra gerului. Focul a ars pînă seara cînd fu stins pentru a nu se produce un incendiu”. Avea să fie doar începutul.
Peste cîteva zile, valul de frig a ajuns şi în România. Ninsese, iar la început de februarie, se stîrnise vîntul. În restul ţării era şi mai rău, o vreme, trenurile n-au circulat.
„Potolindu-se viscolul, au început lucrările de deszăpezire. Trenurile circulă astăzi aproape toate, natural, unele cu mici întîrzieri.“ La Constanţa, vapoarele au fost prinse în gheţuri. „Gerul năpraznic a făcut ca ţărmurile Mării Negre să îngheţe cît vezi cu ochii. A venit apoi şi un vînt cu furtună, din pricina căruia multe vapoare s-au rătăcit, iar altele au suferit stricăciuni.“ Marea a mai îngheţat aşa crîncen abia în 1954. În 10 februarie 1929, Constanţa a trăit cel mai mare frig din istorie: -25 grade C. România se congela.
Pe 11 februarie, staţia meteorologică de la Bod a transmis o informaţie uluitoare: -38,5 grade Celsius. „Gazeta Transilvaniei“ a făcut atunci o sinteză a consecinţelor gerului aspru: trenuri anulate, şine plesnite de ger, victime atît de multe încît nici nu puteau fi numărate. Cele mai mari nenorociri se întîmplau tot la Buzău, unde „gerul a stins viaţa la vreo 12 persoane, care, în diferite locuri, au fost găsite moarte de frig“. „Mamă, tată şi 12 copii au căzut pradă morţii din cauza puternicului ger“. La Cîmpina, a îngheţat o întreagă aşezare de ţigani care trăiau în corturi. Mari probleme erau în traficul CFR, aflat la bunăvoinţa mecanicilor de locomotive şi a fochiştilor, după cum acceptau sau refuzau să plece la drum. Cei care se încumetau să pornească locomotivele erau adevăraţi eroi care „îşi văd de slujbă cu tot gerul grozav“.
„Mulţi însă din mecanici s-au îmbolnăvit şi au degerat, şi astăzi sînt internaţi în spitale“, cei mai mulţi fiind de la Bucureşti. „Unde înainte, depoul trimetea zilnic 250 de locomotive, astăzi ies maximum 20 de locomotive pe zi“. Garnituri întregi de trenuri erau avariate, pagubele CFR-ului erau de sute de milioane de lei.
Şinele zăceau îngropate sub troiene înalte de patru metri. Şi comunicaţiile căzuseră. Direcţia de Poştă, Telegraf şi Telefon anunţa că „pînă la încetarea viscolului şi restabilirea transporturilor, se suspendă primirea la poştă a pachetelor particulare şi oficiale. De asemenea, şi poşta de scrisori este expusă la întîrzieri nedeterminate“. Ravagiile provocate de viscol erau uriaşe, „pe o mare întindere, stîlpii au fost rupţi, întrerupînd circulaţia telegrafică şi telefonică“.
O altă iarnă care a ucis oamenii sa abătut asupra României în 1942.Frigul şi zăpezile abundente au afectat în acel an nu doar România, ci întreaga Europă. Recordul de ger a fost la Braşov, unde termometrele au indicat -38, 5 grade Celsius. Şi în Bucureşti, gerul a fost cumplit, la staţia din Băneasa înregistrându-se -32, 2 grade Celsius.
Iarnă rămasă în istorie sub denumirea de Marele Viscol s-a abătut asupra românilor în 1954. O cantitate impresionantă de precipitaţii, fără precedent în România, a căzut peste multe regiuni din ţară. Coşmarul alb s-a declanşat în dimineaţa zilei de 3 februarie 1954. „Văzduhul e un infern, ninge, viscoleşte. Străzile sunt înfundate, vijelia zguduie pereţii!“, scria în februarie, în jurnalul său, scriitorul Pericle Marinescu. Odată cu ninsoarea a început şi viscolul. Statisticile vorbesc despre un vânt care sufla cu 126 kilometri pe oră în Bucureşti şi în zona de sud-est ţării. Numai în ziua de 3 februarie, în Bucureşti au căzut ninsori de 115 l/mp de zăpadă. În toată zona de sud-est a României s-au format nămeţi de 5 metri.
O altă iarnă grea a venit peste români în 1966-1967. A început să ningă în noaptea de Revelion a anului 1966 şi ninsorile au continuat câteva zile. Zăpada a ajuns atunci la 3 metri şi oamenii au ieşit din case făcând tuneluri pe sub zăpadă. Tramvaiele au rămas blocate între nămeţi şi, abia după ce populaţia s-a mobilizat şi a ieşit la deszăpezire, au fost repornite maşinile.
Sursa:regiuneacentru.ro, stiriactuale.ro, adevarul.ro, sursa foto dspace.bcucluj.ro
Știri
Locuri de muncă în Alba: 529 de job-uri vacante, la data de 11 februarie 2025. Cine angajează și ce posturi sunt
Peste 500 de job-uri vacante, în județul Alba, la data de 11 februarie 2025
Sunt 529 de locuri de muncă disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeș, Cugir, Câmpeni, Ocna Mureș, Teiuș și alte localități din județ. La Alba Iulia sunt 216 oferte
ABRUD UNICARM SUPERMARKET S.R.L. SEF DEPARTAMENT MARFURI ALIMENTARE/NEALIMENTARE 1
ABRUD AXEL COMPANY SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 1
AIUD CIUMBRUD PLANT SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN AGRICULTURA 6
AIUD LUK DE LUX SRL LUCRATOR COMERCIAL 2
AIUD SC ELECTRA EXIM SRL ELECTRICIAN ÎN CONSTRUCTII 1
AIUD GALILEO TASTY SRL AJUTOR BUCATAR 4
AIUD KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL ZIDAR PIETRAR 1
AIUD KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL ZUGRAV 1
AIUD KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL ZIDAR ROSAR-TENCUITOR 1
AIUD KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL FAIANTAR 1
AIUD KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL IZOLATOR TERMIC 1
AIUD KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL INGINER CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE 1
AIUD KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL MAISTRU CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE 1
AIUD KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL SEF SANTIER 1
AIUD KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL TEHNICIAN CONSTRUCTOR 1
AIUD ŞANDOR TRANS SRL CONDUCATOR AUTOTRAILER 1
AIUD MIOMAR UNIVERSAL SRL SPECIALIST RESURSE UMANE 1
AIUD ROMADO SHOP S.R.L. LUCRATOR COMERCIAL 10
AIUDUL DE SUS MĂCELĂRIA VELE S.R.L. LUCRATOR COMERCIAL 3
ALBA IULIA ECOTECH MAXSPEED S.R.L. AGENT DE VÂNZARI 3
ALBA IULIA SC SATURN SA MUNCITOR NECALIFICAT ÎN METALURGIE 2
ALBA IULIA SC SATURN SA TURNATOR FORMATOR 8
ALBA IULIA SC SATURN SA FREZOR UNIVERSAL 2
ALBA IULIA SC SATURN SA LACATUS MECANIC DE ÎNTRETINERE SI REPARATII UNIVERSALE 2
ALBA IULIA SC SATURN SA ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 2
ALBA IULIA SC SATURN SA MODELIER LEMN 2
ALBA IULIA CARREFOUR ROMANIA SA MANAGER 1
ALBA IULIA CARREFOUR ROMANIA SA LUCRATOR COMERCIAL 3
ALBA IULIA BELMI TRADE SRL LUCRATOR COMERCIAL 2
ALBA IULIA BELMI TRADE SRL PIZZAR 2
ALBA IULIA SECURED SR S.R.L. AGENT DE SECURITATE 2
ALBA IULIA NEMO INVESTIGO SRL AGENT DE SECURITATE 2
ALBA IULIA NEMO INVESTIGO SRL PAZNIC 2
ALBA IULIA BIO TERAPIA PLUS SRL ASISTENT MEDICAL GENERALIST 5
ALBA IULIA KINETOMEDICA PLUS SRL ASISTENT MEDICAL GENERALIST 5
ALBA IULIA ROBEST COM SRL VÂNZATOR 4
ALBA IULIA LUKFOOD TEAM S.R.L. AJUTOR BUCATAR 12
ALBA IULIA SGPI SECURITY FORCE SRL AGENT DE SECURITATE 7
ALBA IULIA BELMI TRADE SRL LUCRATOR COMERCIAL 4
ALBA IULIA BELMI TRADE SRL AJUTOR BUCATAR 2
ALBA IULIA BELMI TRADE SRL PIZZAR 2
ALBA IULIA URS CONSTRUCT ALBA SRL INSTALATOR APA, CANAL 5
ALBA IULIA PATIPAN GRUP SRL BRUTAR 1
ALBA IULIA PATIPAN GRUP SRL AMBALATOR MANUAL 1
ALBA IULIA JUSTICE SECURITY SERVICES SRL AGENT DE SECURITATE 1
ALBA IULIA MAGIC NORD STAR SRL AJUTOR BUCATAR 2
ALBA IULIA ALTEX ROMANIA SRL LUCRATOR GESTIONAR 1
ALBA IULIA PROVIDENT FINANCIAL ROMANIA INSTITUTIE FINANCIARA NEBANCARA SA MANAGER 1
ALBA IULIA ARTI PAN SRL COFETAR 2
ALBA IULIA ALBA VET SA MEDIC VETERINAR 1
ALBA IULIA NEXTGEN COMMUNICATIONS SRL LUCRATOR COMERCIAL 1
ALBA IULIA DEDEMAN SRL MANIPULANT MARFURI 1
ALBA IULIA ASOCIATIA TRANSILVANIA SENIOR INFIRMIER/INFIRMIERA 3
ALBA IULIA ASOCIATIA TRANSILVANIA SENIOR ÎNGRIJITOR BATRÂNI LA DOMICILIU 1
ALBA IULIA ALTEX ROMANIA SRL LUCRATOR GESTIONAR 1
ALBA IULIA AIDA BEST CONSTRUCT S.R.L. OPERATOR LA RECOLTAREA SI TOALETAREA ARBORILOR FORESTIERI 2
ALBA IULIA AIDA BEST CONSTRUCT S.R.L. MUNCITOR NECALIFICAT ÎN SILVICULTURA 1
ALBA IULIA PILOUS PACKAGING ROMANIA S.R.L. CONFECTIONER-ASAMBLOR ARTICOLE DIN CARTON 19
ALBA IULIA CENTRUL MEDICAL UNIREA SRL MEDIC MEDICINA GENERALA 2
ALBA IULIA ALBATROS GOLD SRL AMBALATOR MANUAL 1
ALBA IULIA TERAINFO SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR 30
ALBA IULIA DR.MAX S.R.L. ASISTENT FARMACIST 1
ALBA IULIA PROFI ROM FOOD SRL CASIER 1
ALBA IULIA AXA PORCELAINE SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA AMBALAREA PRODUSELOR SOLIDE SI SEMISOLIDE 2
ALBA IULIA FLOREA GRUP SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA SPARGEREA SI TAIEREA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII 20
ALBA IULIA S.C. BRICO HOLZ SERVICES.R.L TÂMPLAR UNIVERSAL 2
ALBA IULIA S.C. BRICO HOLZ SERVICES.R.L MUNCITOR NECALIFICAT LA AMBALAREA PRODUSELOR SOLIDE SI SEMISOLIDE 3
ALBA IULIA SEWS ROMANIA SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 30
ALBA IULIA ALTEX ROMANIA SRL LUCRATOR GESTIONAR 1
ALBA IULIA HAPPY TRADE SRL AGENT DE VÂNZARI 1
ALBA IULIA PILOUS PACKAGING ROMANIA S.R.L. STIVUITORIST 2
BAIA DE ARIES ARIESUL PRODIMEX SRL LUCRATOR PENSIUNE TURISTICA 2
BLAJ KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL ZIDAR PIETRAR 1
BLAJ KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL ZUGRAV 1
BLAJ KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL ZIDAR ROSAR-TENCUITOR 1
BLAJ KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL FAIANTAR 1
BLAJ KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL IZOLATOR TERMIC 1
BLAJ KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL INGINER CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE 1
BLAJ KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL MAISTRU CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE 1
BLAJ KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL SEF SANTIER 1
BLAJ KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL TEHNICIAN CONSTRUCTOR 1
BLAJ APACTTA SA ÎNCASATOR SI CITITOR CONTOARE DE ENERGIE ELECTRICA, GAZE, APA 1
BLAJ S.T.G. SWITCH TECHNOLOGY GUNTHER SRL OPERATOR MONTAJ LINII AUTOMATE 1
CAMPENI EFES DAVID S.R.L. LUCRATOR COMERCIAL 1
CAMPENI ZENCOFFEE SRL Barman preparator de cafea (barista) 1
CAMPENI RIVALY C.H. SRL OSPATAR (CHELNER) 20
CAMPENI RIVALY C.H. SRL LUCRATOR GESTIONAR 20
CAMPENI ARCOM SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA SPARGEREA SI TAIEREA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII 8
CAMPENI ARCOM SRL ZIDAR PIETRAR 3
CAMPENI ARCOM SRL TÂMPLAR UNIVERSAL 2
CAMPENI ARCOM SRL CONSTRUCTOR-MONTATOR DE STRUCTURI METALICE 1
CAMPENI ARCOM SRL TEHNICIAN MECANIC 1
CAMPENI ARCOM SRL SEF SANTIER 1
CAMPENI RIVALY C.H. SRL BARMAN 10
CAMPENI ALL WOODEN SRL UCENIC 1
CUGIR LIBRA GUARD SRL AGENT DE SECURITATE 5
CUGIR ELIT SRL AMBALATOR MANUAL 1
CUGIR MINIMAL STAR SRL VÂNZATOR 1
DRAMBAR S.C.CRYSTAL GROUP S.R.L. ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 2
DRAMBAR TRANSILVANIA NUTS SRL MANIPULANT MARFURI 2
DRAMBAR TRANSILVANIA NUTS SRL SPECIALIST IN ACHIZITII 1
DRAMBAR TRANSILVANIA NUTS SRL AMBALATOR MANUAL 2
DRAMBAR TRANSILVANIA NUTS SRL AGENT DE SECURITATE 1
DRAMBAR DEKA STRUCTURI SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 1
GALDA DE JOS ALBANI FOREX SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 5
GALDA DE JOS ALBANI FOREX SRL SUDOR 5
GALDA DE JOS ALBANI FOREX SRL TÂMPLAR UNIVERSAL 5
GARBOVA DE JOS AYO SPEED AUTO SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 3
GARDE GENERAL FANBON CONSTRUCŢII SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 1
HOREA OLYDEL SRL LUCRATOR COMERCIAL 2
LUPSA S.C. PROMOTOR CONSTRUCTOR 2006 INGINER INSTALATII PENTRU CONSTRUCTII 1
LUPSA S.C. PROMOTOR CONSTRUCTOR 2006 FINISOR TERASAMENTE 2
LUPSA S.C. PROMOTOR CONSTRUCTOR 2006 ZIDAR ROSAR-TENCUITOR 2
LUPSA S.C. PROMOTOR CONSTRUCTOR 2006 MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 2
MIHALT SC SIRIUS RO SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 15
OARDA ELIT SRL AMBALATOR MANUAL 2
OARDA ELIT SRL MANIPULANT MARFURI 1
OARDA ELIT SRL INGINER ÎN INDUSTRIA ALIMENTARA 1
OARDA VISFLY EXPRESS S.R.L. SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 1
OARDA ELIT SRL LACATUS MECANIC 1
OARDA ELIT SRL MANIPULANT MARFURI 3
OARDA ELIT SRL ELECTRICIAN ÎN CONSTRUCTII CIVILE SI INDUSTRIALE 1
OARDA ELIT SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 1
OCNA MURES MIOMAR UNIVERSAL SRL LUCRATOR COMERCIAL 1
OCNA MURES MIOMAR UNIVERSAL SRL LUCRATOR GESTIONAR 2
OCNA MURES C B ELECTRIC SRL MONTATOR SUBANSAMBLE 1
ORAS CAMPENI PITICII ZAMBARETI PROFESOR ÎN ÎNVATAMÂNTUL PRIMAR 1
PETRESTI PEHART TEC GRUP S.A. STIVUITORIST 2
PIANU DE JOS CENTRUL MEDICAL LAURA CĂTANĂ SRL ASISTENT MEDICAL GENERALIST 4
PIANU DE JOS CENTRUL MEDICAL LAURA CĂTANĂ SRL FEMEIE DE SERVICIU 1
PIANU DE SUS OVI GYM MOTO SRL AJUTOR BUCATAR 2
RAHAU RAPEL SRL MAROCHINER-CONFECTIONER MAROCHINARIE, DUPA COMANDA 2
SANTIMBRU S.C. TRANSAVIA S.A. ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 20
SANTIMBRU S.C. TRANSAVIA S.A. ELECTROMECANIC 20
SANTIMBRU S.C. TRANSAVIA S.A. LACATUS MECANIC DE ÎNTRETINERE SI REPARATII UNIVERSALE 15
SANTIMBRU S.C. TRANSAVIA S.A. STIVUITORIST 10
SANTIMBRU ASOCIATIA SATUL BUNICILOR INFIRMIER/INFIRMIERA 1
SANTIMBRU MATIAS SRL BRUTAR 1
SANTIMBRU ASOCIATIA SATUL BUNICILOR BUCATAR 1
SANTIMBRU ASOCIATIA SATUL BUNICILOR FEMEIE DE SERVICIU 1
SASCIORI SC Maier Technology Srl OPERATOR LA MASINI-UNELTE CU COMANDA NUMERICA 1
SASCIORI ASOCIATIA RURALATRADITIE, EDUCATIE SI INOVATIE SASCIORI ARTEIS ÎNGRIJITOR DE COPII 1
SASCIORI ASOCIATIA RURALATRADITIE, EDUCATIE SI INOVATIE SASCIORI ARTEIS Instructor de dans 1
SASCIORI EMAAR EXPERT CONSTRUCT FVL SRL BARMAN PREPARATOR 2
SEBES LIBRA GUARD SRL AGENT DE SECURITATE 5
SEBES SIBARIS SRL LUCRATOR COMERCIAL 1
SEBES GOOD FOOD & HOSTING SRL AJUTOR BUCATAR 5
SEBES GOOD FOOD & HOSTING SRL OSPATAR (CHELNER) 5
SEBES GOOD FOOD & HOSTING SRL CAMERISTA HOTEL 2
SEBES GOOD FOOD & HOSTING SRL LUCRATOR PENTRU SALUBRIZARE SPATII VERZI 1
SEBES MDF CONCEPT SEBES SRL TÂMPLAR UNIVERSAL 2
SEBES S.C. MOTOBOOM S.R.L. MECANIC AUTO 1
SEBES S.C. MOTOBOOM S.R.L. MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 1
SEBES DIMAR LOGISTICA EXPRES SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 3
SEBES SUCURSALA HIDROCENTRALE SEBES ELECTRICIAN EXPLOATARE CENTRALE SI STATII ELECTRICE 1
SEBES TORTA DE LA CRISTINA SRL LUCRATOR BUCATARIE (SPALATOR VASE MARI) 1
SEBES FLANIS CENTER LUCRATOR BUCATARIE (SPALATOR VASE MARI) 1
SEBES DUPEX SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR 1
SEUSA EXCLUSIV TEHNIC S.R.L. MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 1
VINTU DE JOS NEWAMPORT ASFALT SRL INGINER TOPOGRAF 1
Știri
Astăzi, Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112: 5 clădiri și monumente din Alba Iulia, iluminate în roșu
România, iluminată în roșu pentru Ziua Europeană 112. STS continuă demersurile pentru apelarea responsabilă a numărului de urgență
5 clădiri și monumente din Alba Iulia, iluminate în roșu, cu ocazia acestei zile
Serviciul de Telecomunicații Speciale a invitat și în acest an instituțiile publice și organizațiile private din România să se alăture campaniei de conștientizare a apelării responsabile a numărului de urgență 112.
Astfel, în data de 11 februarie a.c., cu ocazia Zilei Europene a Numărului de Urgență 112, peste 100 de sedii ale autorităților publice, instituții financiare și de cultură, obiective turistice și clădiri ale unor companii private din București și din 30 de județe din țară vor fi iluminate în roșu, simbolizând importanța și necesitatea utilizării corecte a acestui serviciu vital dedicat cetățenilor.
Prin acest demers vizual simbolic, STS dorește să atragă atenția asupra rolului esențial al numărului unic de urgență și să încurajeze cetățenii să îl folosească responsabil. Apelarea abuzivă a 112 poate periclita intervenția rapidă a echipajelor specializate acolo unde este cu adevărat nevoie.
În anul 2024, ca urmare a demersurilor Serviciului de Telecomunicații Speciale împreună cu agențiile de intervenție (Poliție, ISU-SMURD, Ambulanță, Jandarmerie și Salvamont), alături de parteneri guvernamentali și operatorii privați de telecomunicații, numărul apelurilor non-urgente a scăzut cu aproape un milion comparativ cu anii anteriori. Operatorii STS din cadrul Serviciului de urgență 112 au preluat 9.763.443 de apeluri, dintre care 60,45% au reprezentat urgențe. Cu toate acestea, peste 3,8 milioane de apeluri nu au necesitat intervenția agențiilor: Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.
Astfel, în Alba Iulia, printre obiectivele iluminate cu ocazia Zilei Europene a Numărului de Urgență se vor afla:
Consiliul Județean Alba
Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia
Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Alba
Monumentul Unirii din Alba Iulia
Rectoratul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia
-
Știriacum 2 zile
ALBA și ALBA IULIA: De aici provine denumirea județului și a reședinței de județ
-
Știriacum 5 zile
6 februarie-Ziua Roşiei Montane, cea mai veche localitate din țară, locul unde se află cel mai mare zăcământ auro-argentifer din România şi Europa
-
Știriacum 6 zile
5 februarie 1601: Baba Novac, vestit haiduc sârb, căpitan al lui Mihai Viteazul, este ars pe rug, în piața Clujului
-
Știriacum o săptămână
Lista gustului în luna februarie: Fructele și legumele de sezon
-
Știriacum o săptămână
2 Februarie: Întâmpinarea Domnului sau Ziua Ursului. Ce obiceiuri sunt legate de această zi, în tradiția populară
-
Știriacum 2 zile
Mănăstirea Țeț, la un capăt de drum, dincolo de care nu mai sunt decât stâncile, pădurea și susurul apelor repezi de munte
-
Știriacum 4 ore
Superstiții și obiceiuri populare: 11 februarie, Sfântul Vlasie, cel care nu te lasă fără bani în portofel
-
Știriacum o zi
10 februarie: Sfântul Haralambie, apărător de ciumă și de foamete. Tradiții și superstiții