Perioada între 1 ianuarie 1949 și 1 ianuarie 1954 va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privința ucenicilor a existat obligația virării contribuțiilor la fostele case de asigurări sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai în măsura în care s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale.

După 1 ianuarie 1954 și până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare și vechime în muncă perioada practicii în producție.

Avocatul Poporului a promovat la Înalta Curte de Casație și Justiție un recurs în interesul legii referitor la interpretarea și aplicarea dispozițiilor legale privind includerea perioadei de ucenicie în calculul stagiului de cotizare. Promovarea recursului în interesul legii s-a datorat faptului că instanțele de judecată au soluționat diferit această problemă de drept.

Citește și Vânzător, şofer şi profesor – cele mai aglomerate meserii din România. Directorii sunt mai mulţi decât paznicii

În opinia Avocatului Poporului, perioada de ucenicie trebuia să fie luată în considerare ca stagiu de cotizare în situațiile în care se face dovada plății contribuțiilor de asigurări sociale, având în vedere că prevederile legale în vigoare consideră stagiul de cotizare ca fiind constituit din perioadele în care s-au datorat aceste contribuții.

De la această regulă, legiuitorul a prevăzut excepții — perioade necontributive care au fost asimilate perioadelor contributive și luate în considerare la calculul pensiei.

Întrucât ucenicia nu se regăsește printre excepțiile legale de la regulă contributivității, Avocatul Poporului a considerat că perioada de ucenicie poate fi considerată stagiu de cotizare în situațiile în care se face dovada contribuției.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este obligatorie pentru instanțe de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.

Sursa:digi24.ro