Rămâi conectat

Știri

Pedepse cu închisoare mai mari în afacerile cu produse falsificate : Propunere de lege

Publicat

în

Persoanele care falsifica alimente, suplimente alimentare, medicamente sau bijuterii, ori care vand astfel de produse falsificate, cu buna stiinta, vor risca pedespe cu inchisoarea mai mari decat in prezent, potrivit unei propuneri de lege depuse la Parlament.
Initiativa legislativa a deputatului PSD Iulian Iancu prevede modificarea si complearea Codului penal si a la Ordonantei de urgenta 190/2000 privind metalele pretioase.

Printre altele, la Codul penal, se propun urmatoarele modificari:

  • Neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda (fata de 6 luni – 3 ani sau amenda, cat este in prezent).
  • Prepararea de alimente ori bauturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vatamatoare sanatatii, expunerea spre vanzare sau vanzarea unor astfel de alimente sau bauturi, cunoscand ca sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 8 ani (fata de 3 luni la 3 ani, cat este in prezent).
  • Falsificarea sau substituirea altor marfuri sau produse, daca prin falsificare sau substituire acestea au devenit vatamatoare sanatatii, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 10 ani.
  • Vanzarea de medicamente si suplimente alimentare cunoscand ca sunt contrafacute, alterate ori cu perioada de valabilitate depasita, daca sunt vatamatoare sanatatii ori si-au pierdut in tot sau in parte eficienta terapeutica, se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi (fata de 6 luni – 5 ani in prezent).
  • Atat medicamentele cat si suplimentele alimentare, daca nu au avizul Agentiei Nationale a Medicamentului si al Comisiei Nationale de Bioetica a Academiei de Stiinte Medicale, daca sunt puse in comert, constituie infractiune ce se pedepseste cu ichisoarea de la 5 la 10 ani.
  • Daca medicamentele si suplimentele alimentare nu sunt controlate periodic in farmaciile care le pun in vanzare, sub raportul compozitiei si concentratiilor, factorii responsabili, respectiv, Agentia Nationala a Medicamentului si Comisia Nationala de Bioetica, se fac vinovati de infractiune, fapt ce atrage o pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 10 ani.
  • In cazul in care compozitia si concentratia substantelor active din medicamente si suplimente alimentare nu sunt corespunzatoare, atrag dupa sine pedepse cu inchisoarea de la 5 la 10 ani, precum si inchiderea unitatii respective de productie sau distributie.
  • Distribuirea de medicamene si suplimente alimentare de catre unitati neautorizate in acest sens, prin alte mijloace de comunicare, se pedepseste cu inchisoare intre 5 si 10 ani.

De asemenea, la Ordonana de urgenta 190/2000, privind regimul metalelor si pietrelor pretioase, se propun urmatoarele modificari:

  • Falsificarea in orice mod a marcilor de titlu, a marcilor de garantie proprie sau a marcilor de certificare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 1 an si 6 luni la 5 ani (fata de 6 luni – 5 ani, in prezent).
  • Folosirea marcilor de titlu, a marcilor de garantie proprie sau a marcilor de certificare false ori folosirea unei marci neinregistrate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 9 luni la 5 ani (fata de 3 luni – 3 ani in prezent).
  • Initiativa legislativa are insa de urmat o cale lunga pana sa ajunga lege: trebuie sa treaca de cele doua Camere ale Parlamentului, dupa care legea are nevoie sa fie promulgata de presedintele tarii si publicata in Monitorul Oficial pentru a putea fi aplicata.

Citește și  Declaraţia nutriţională, obligatorie pentru o mare gamă de alimente preambalate

Initiatorul propunerii legislative da si unele exemple de produse falsificate gasite de autoritati pe piata romaneasca:

  • Uleiul de masline extravirgin este printre cele mai falsificate produse in prezent. Daca aciditatea sa dpaseste 1%, e posibil sa contina si alte tipuri de ulei.
  • Maslinele se falsifica prin oxidare cu gluconat de fier, pentru o culoare uniforma.
  • Faina de grau se falsifica prin amestec cu faina din cereale mai ieftine, faina de grau mai slab calitativ, cu amidon din cartof, cu emulgatori si agenti de oxidare. Acestia din urma albesc nefiresc faina.
  • Carnea de consum poate fi falsificata cu carne provenita de la animale improprii consumului, cum ar fi rozatoarele sau cu carne de cal ori de magar. La carnea de mici si la mezeluri s-au depisat cel mai des contrafaceri.
  • Laptele se completeaza cu apa, prin extragerea grasimilor.
  • La sortimentele de branza, au putut fi intalnite cazuri de inlocuire a proteinei si grasimilor din lapte cu proteine sau grasimi vegetale.
  • Pentru multiplicarea mierii, producatorii rau-intentionati adauga sirop de glucoza industriala. Metodele mai subtile de falsificare a mierii cuprind hranirea albinelor cu melasa sau amestecul de miere din sortimente mai putin cautate. De exemplu, consumatorul cere miere de salcam, dar i se ofera miere de fenicul sau de zmeur, iar mierea din floarea-soarelului poate trece drept miere poliflora.
  • Cafeaua arabica se poate falsifica in comert cu soiul de cafea robusta, mai slab calitativ. Mai grosolan, in cafea se poate pune argila, cicoare, naut, malt, amidon, caramel, soia, mazare, fasole.
  • Vinul se falsifica prin adaos de zaharuri din surse nespecifice vinului: porumb, trestie de zahar, alte fructe decat strugurele etc. Contrafacerea viului este mai greu de dovedit in cazurile in care se imbuteliaza vin de recolta mai slaba decat cel inscris pe eticheta. Falsurile grosolane contin coloranti, arome articifiale, indulcitori, care nu mai au nicio legatura cu fermentarea naturala a mustului.
  • La bijuterii, aurul sau argintul poate fi inlocuit cu metal comun.

Sursa:startupcafe.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Publicat

în

Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc

Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.

Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.

Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.

In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.

Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.

Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar

Citește și crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Publicat

în

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Publicat

în

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba