Rămâi conectat

Educație și Cultură

Patru absolvenți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, viitori medici militari

Publicat

în

Patru absolvenți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, viitori medici militari

Patru dintre absolvenții Promoției 2024 a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Vlad Mihălțan, Irina Oarga, Diana Huțanu și Diana Cîrciu, au pornit pe drumul medicinei, fiind admiși la Institutul Medico Militar, Catedra de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureş, respectiv Oradea, unde se vor pregăti pentru a deveni medici militari.

Și în acest an, concurența la medicină militară a fost mare, fapt ce i-a determinat pe absolvenții noștri să se pregătească intens, cu seriozitate, pentru a demonstra că atunci când îți dorești cu adevărat să realizezi ceva, vei reuși să treci peste toate obstacolele.

Absolventul Vlad Mihălțan a reușit performanța de a fi admis al doilea la Institutul Medico Militar, Catedra de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureş, cu media de admitere 9,46. Această reușită nu a fost ușor de atins și a cerut din partea lui Vlad multă muncă, perseverență și ambiție.

„Mereu am fost determinat să devin cel mai bun. Mereu mi-am dorit să-mi depășesc chiar propriile limite și să-mi demonstrez că pot mai mult. În urma rezultatului pe care l-am obținut la această admitere, pot confirma că munca mea a dat roade. Perseverența și ambiția m-au determinat ca în fiecare zi să-mi ies din zona de confort și să-mi urmăresc scopul. Acesta a fost, pentru mine, cel mai greu, dar și cel mai frumos an din viața mea. Am muncit cât de mult am putut pentru visul meu și am avut încredere în mine. Mereu am țintit și mereu voi ținti sus, deoarece consider că limitele noastre sunt deseori doar o iluzie. Țin să le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături în pregătirea mea, cadre didactice și militare, și în mod deosebit doamnei profesoare de biologie Adela Tudor, care a avut o contribuție majoră în reușita mea”, a mărturisit Vlad.

Pentru absolventa Irina Oarga, să devină medic militar este un vis devenit realitate după ore nesfârșite dedicate studiului. Este fericită că își va putea ajuta semenii, care trec prin cele mai dificile momente.

„Încă de când eram mică, visul meu a fost să devin medic militar. Îmi imaginam cum voi purta uniforma cu mândrie și voi ajuta oamenii în cele mai dificile momente. Am muncit din greu, dedicând ore nesfârșite studiului. Am trecut prin probe riguroase și am învățat să fiu puternică și determinată. Sunt foarte recunoscătoare că eforturile mele au dat roade și am reușit să intru la medicină militară, unde îmi voi putea îndeplini visul de a îmbina medicina cu disciplina și onoarea militară”, a spus Irina, admisă și ea la Târgu Mureș.

Absolventa Diana Huțanu și-a dorit să studieze medicina încă de mică, simțind că aici este locul care i se potrivește. A optat pentru medicină și armată, transformând această pasiune într-o carieră pentru viitor.

„Mi-am dorit să studiez medicina încă din clasa a V-a, iar în clasa a VII-a am descoperit colegiul militar și posibilitatea de a avea o carieră în armată. Mi-am dat seama că mă pasionează foarte mult și că asta este ceea ce îmi doresc, iar în colegiul militar am avut ocazia de a mă pregăti pentru examenul de admitere și Bacalaureat, astfel încât să obțin cele mai bune rezultate. M-am bucurat enorm de mult să știu că pot opta în același timp și pentru medicină și pentru armată și să le transform într-o singură pasiune, de a deveni medic militar, o carieră pe care vreau să o urmez și unde simt că îmi este locul. Cu multă muncă am reușit în sfârșit să ating această performanță și vreau să le mulțumesc tuturor profesorilor, cadrelor militare și părinților pentru tot sprijinul acordat în această călătorie deloc ușoară, dar care a meritat toate eforturile”, a spus Diana, care se va pregăti tot la Târgu Mureș.

Absolventa Diana Cîrciu a fost admisă prima dintre candidații care au optat pentru învățământul medico-militar la Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicină și Farmacie, această reușită deschizând calea pentru a-și urma visul, aducând în același timp și numeroase provocări.

„În clasa a IX-a, intrată pe poarta colegiului militar nu am putut să îmi închipui nici măcar o treime din emoțiile, provocările și fericirea de a visa la medicină și de a fi admisă. O cale anevoioasă dar frumoasă, parcursă alături de profesorii care m-au ajutat în pregătire și care m-au susținut moral și de părinți care mi-au acordat sprijinul lor necondiționat. Examenul de admitere aduce cu sine mari emoții în fața cărora trebuie să te descurci, dar cel mai important îți deschide calea pentru a-ți urma visul”, a mărturisit Diana.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Care este exponatul lunii septembrie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Publicat

în

Căluțul de mare, exponatul lunii septembrie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Căluțul de mare este exponatul lunii septembrie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud. 

Este un pește marin, cu aspect și comportanment totalatipice entru clasa peștilor, din care face parte.

Există aproximativ 54 de specii de căluți de mare în întreaga lume și, posibil, tot atâtea subspecii. Este adesea dificil pentru oamenii de știință să identifice căluți de mare, deoarece indivizii din aceeași specie pot varia foarte mult ca aspect.

Spre deosebire de majoritatea celorlalți pești, căluții de mare nu au solzi,având în schimb un exoschelet acătuit din plăci dure, externe, osoase.

Corpul este comprimat lateral, capul este fixat pe trunchi în unghi drept, având un bot tubular, astfel că seamănă cu capul unui cal, fenomen unic în clasa peștilor.

În muzeul din Aiud căluții de mare pot fi observați în sala a 2-a , alături de alte specii de pești marini.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Tarifele de cazare în căminele studențești ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, neschimbate

Publicat

în

Tarifele de cazare în căminele studențești ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, neschimbate

Tarifele de cazare în căminele studențești ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia rămân neschimbate în anul academic 2024 – 2025, iar 22 septembrie este data limită până la care se completează cererile pentru obținerea unui loc în unul dintre cele cinci cămine.

Senatul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a adoptat Hotărârea nr. 30/24.07.2024 prin care au fost aprobate tarifele de cazare în căminele studențești pentru anul academic 2024 – 2025.

Astfel, un student va trebui să achite lunar următoarea sumă, în funcție de căminul în care este cazat: căminele studențești nr. 1 și nr. 2 – 330 de lei, căminul studențesc nr. 3 – 350 de lei, căminul studențesc nr. 4 – 300 de lei și căminul studențesc nr. 5 – 450 de lei.

Practic acestea au fost tarifele practicate la toate căminele studențești și în anul universitar recent încheiat, an când doar la căminul nr. 3 crescuse tariful de cazare cu 20 de lei/student/lună față de anul academic 2022-2023.

Cererile de cazare se completează online până în 22 septembrie, în 25 septembrie, după ora 16.00, vor fi afișate listele cu studenții care vor beneficia de cazare, iar cazarea propriu-zisă în căminele studențești va fi efectuată între 26 și 28 septembrie, zilnic între orele 8.00 și 18.00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

50 de tineri polonezi pe un itinerariu cultural-spiritual în Eparhia Alba Iuliei

Publicat

în

50 de tineri polonezi pe un itinerariu cultural-spiritual în Eparhia Alba Iuliei

În 2 și 3 septembrie, numeroși membri ai unei asociații de tineret din Polonia au poposit în Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 

Tinerii polonezi au vizitat Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud. Aici, oaspeții din Polonia au participat la o sinaxă susținută de părintele Pantelimon Șușnea, care a vorbit despre adicțiile din viața tinerilor și despre cum sunt văzuți oamenii prin „ochiul” lui Dumnezeu. Dimineața, vizitatorii polonezi au participat la Sfânta Liturghie, oferind alternativ răspunsurile la strană.

De asemenea, tinerii au poposit la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Aici, părintele stareț Gavriil Vărvăruc le-a vorbit despre suferințele și chinurile celor întemnițați la Aiud în perioada comunistă.

În continuare, oaspeții din Polonia au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării și Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, precum și Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Marii Uniri.

Pe tot parcursul acestui periplu minunat, tinerii polonezi au fost însoțiți de către voluntari ai ASCOR Iași – care, la rândul lor, au vizitat Polonia și au legat prietenii cu oaspeții prezenți la Alba Iulia –, alături de care s-au aflat părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, Alexandru Graur (vicepreședintele ASCOR Alba Iulia), precum și alți câțiva tineri inimoși din asociația studențească.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba