Eveniment
Ororile comunismului, temă pentru o expoziție pe care o puteți vedea la Palatul Principilor din Alba Iulia
Ororile comunismului, temă pentru o expoziție pe care o puteți vedea la Palatul Principilor din Alba Iulia
Din 16 decembrie, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei: INUMAN – expoziția ce pune în lumină… întunericul, frigul, nedreptatea și toate ororile comunismului în Alba și România.
„Ce au încercat ei să ascundă, scoatem noi în prim plan: adevărata față a uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria recentă a României, comunismul, exact așa cum era resimțit de noi, părinții, bunicii sau străbunicii noștri. Povești, obiecte și documente care reflectă viața cotidiană, sărăcia, lipsurile, teama, traumele și transformările societății românești sub dictatura comunistă, de sorginte sovietică, dar și cenzura absolută din societatea românească, toate și-au găsit locul în „INUMAN”.
În perioada 16 decembrie – 26 ianuarie, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia vă propune o călătorie în timp, o întoarcere metaforică, puternic documentată și atent ilustrată în perioada de dureroasă amintire a regimului comunist.
Structurată pe mai multe secțiuni, expoziția este mai mult decât o lecție de istorie, este un prilej de reflecție asupra modului în care trecutul ne modelează prezentul și de a ne aminti cât de prețioasă este LIBERTATEA.
Printr-o prezentare și un design inedit, vizitatorii vor putea înțelege mai bine impactul regimului comunist asupra vieții de zi cu zi, cu lipsurile de orice fel, sistemul educațional marcat de ideologia regimului, industrializarea forțată, represiunea brutală a oricărei opoziții, totul sub supravegherea permanentă a Securității”, au transmis organizatorii.
Vernisajul „INUMAN” este programat pentru luni, 16 decembrie, ora 12.00, și îi va avea ca moderatori pe curatorii expoziției, echipa Muzeului Palatul Principilor Transilvaniei. Evenimentul va fi completat de prelegerile susținute de istoricii dr. Liviu Zgârciu, cu lucrarea „Securitatea în județul Alba în anii ’80” și dr. Dragoș Ursu cu lucrarea „Împotriva comunismului: o radiografiere a represiunii politice și a rezistenței anticomuniste din județul Alba”.
Intrarea în spațiul expozițional se face prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia, în orele de vizitare, respectiv zilnic, între 09.00 și 17.00, cu intrare din 30 în 30 de minute, ultima intrare la 16.30, accesul fiind gratuit pe toată durata expoziției.
Eveniment
Expoziție specială la colegiul militar albaiulian
Expoziție specială la colegiul militar albaiulian
Cu ocazia Zilei Naționale a României, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a fost vernisată expoziția de fotografii intitulată „Alba Iulia – piatră cu piatră, calea spre prezent”.
Expoziția prezintă imagini de arhivă și actuale, care surprind dezvoltarea urbanistică a orașului Alba Iulia după Unirea de la 1918.
Imaginile ilustrează etape importante ale transformării orașului, de la clădiri emblematice, care au rezistat timpului, străzi, piețe, construcția Catedralei Încoronării, construcția cartierului Cetate și a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, mutarea Blocului A2, traseul Mocăniței, modernizarea Orașului de Jos, sau clădirea Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia în anii ’80.
Expoziția a fost prezentată publicului de către Darius Duriga, psiholog, pasionat de arta fotografică și istoria locală, care a selectat și pus la dispoziție instantaneele, și de profesorul de istorie Dan Anca.
Eveniment
13 decembrie: La Sebeș, proiecția specială a filmului artistic „ENESCU, JUPUIT DE VIU”. Distribuție și coloană sonoră de excepție
13 decembrie 2024: proiecția specială a filmului artistic „ENESCU, JUPUIT DE VIU”, la Sebeș: Distribuție și coloană sonoră de excepție
Vineri, 13 decembrie 2024, începând cu ora 18.00, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș va avea loc proiecția cinematografică „ENESCU, JUPUIT DE VIU”, în prezența echipei artistice.
Regizorul Toma Enache subliniază: „Acest film își propune să aducă în prim-plan nu doar genialitatea compozitorului George Enescu, ci și latura umană a acestuia. Sper ca prin această producție să aducem publicul mai aproape de sufletul lui Enescu și să-l facem iubit așa cum merită. Dincolo de compozitorul de geniu, este omul Enescu, pe care publicul poate să-l descopere în acest film. Sper ca filmul nostru să contribuie la îmblânzirea unora dintre semeni, lucru pe care Enescu dorea să-l facă, prin muzica lui. Poate nu doar să-i îmblânzească, ci și să-i facă să-l iubească așa cum merită.”
Filmul beneficiază de o distribuție remarcabilă, cu Mircea Dragoman în rolul lui George Enescu și Theodora Sandu în rolul Prințesei Maruca, alături de actori cunoscuți precum Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi, Pavel Ulici, Filip Ristovski, Erica Moldovan, Codrin Dănilă și regretatul Constantin Codrescu. Costumele sunt create de italianul Stefano Nicolao, celebru pentru munca sa la producții premiate cu Oscar, iar muzica reunește opere ale lui George Enescu și compoziții originale semnate de Sebastian Androne-Nakanishi, desemnat „Compozitorul Anului 2022” la International Classical Music Awards.
Coloana sonoră este interpretată de Orchestra Națională a Franței, sub bagheta Maestrului Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului George Enescu și de Orchestra Națională Radio din România, condusă de Maestrul Horia Andreescu. De asemenea, violonistul Alexandru Tomescu adaugă o notă distinctă acestei producții sonore. Coloana sonoră include și un fragment muzical original, interpretat de George Enescu la vioară și Dinu Lipatti la pian.
„Enescu, jupuit de viu” este un film care a obținut deja numeroase premii și nominalizări la cele mai prestigioase competiții internaționale.
Accesul la evenimentul de la Sebeș, dedicat comunității locale, este gratuit.
Rezervări la adresa de email: [email protected] sau la numărul de telefon: 0372-930929.
Eveniment
Se deschide Târgul de Crăciun la Aiud: Spectacole, concerte, colinde și surprize pentru vizitatori, din 13 decembrie, în Piața Consiliul Europei
Se deschide Târgul de Crăciun la Aiud: Spectacole, concerte, colinde și surprize pentru vizitatori, din 13 decembrie
Târgul de Crăciun 2024 în municipiul Aiud, se va desfășura în perioada 13 decembrie 2024 – 5 ianuarie 2025. Toate activitățile comerciale se vor desfășura în Piața Consiliul Europei din municipiul Aiud (în zona Cetății Aiudului).
„Începând cu data de 13 decembrie, concerte și spectacole de Crăciun vor aduce bucurie și magia sărbătorilor de iarnă în comunitatea noastră. Vă așteptăm cu mic cu mare să luați parte la aceste seri de colinde și să întâmpinăm împreună sărbătoarea Crăciunului”, au transmis reprezentanții primăriei Aiud, în mediul online.
PROGRAM
VINERI 13.12.2024 ORA 17:00- PIAȚA CUZA VODĂ
Spectacol de Crăciun- Grădinițele și Școlile din Aiud
Sosirea lui Moș Crăciun
SĂMBĂTĂ 14.12.2024 ORA 17:00- Concert de colinde la căminul cultural Ciumbrud
Ansamblul de dansuri maghiare Pipacs
DUMINICĂ 15.12.2024 ORA 16:00 Concert de colinde la Biserica Ortodoxă Ciumbrud
LUNI 16.12.2024 ORA 17:00 PIAȚA CUZA VODĂ- Concert de colinde Corul Unison al Colegiului Național Titu Maiorescu
Corul Colegiului Național Titu Maiorescu
Corul școlilor gimnaziale Axente Sever și Ovidiu Hulea
MARȚI 17.112024 ORA 17:00 PIAȚA CUZA VODĂ- Concert de colinde Alexandru Bărăștean
Ansamblul Doina Aiudului
MIERCURI 18.12.2024 ORA 17:00 PIAȚA CUZA VODĂ- Concert de colinde corul Bisericii Penticostale Aiud
Corul Catedralei Sfinții Trei Ierarhi Aiud
JOI 19.12.2024 ORA 18:00 Concert de colinde la căminul cultural Ciumbrud
Cercul de chitară Centrul Multicultural Liviu Rebreanu
Ansamblul folcloric Doiana Aiudului și invitații Ina Todoran, Ovidiu Furnea, Roxana Oltean, Ioana Maier, Petru Paul, Elena Ștefănuț, Camelia Ilea
VINERI 20.12.2024 ORA 18:00 PIAȚA CUZA VODĂ CONCERT AD LIBITUM VOICES
CONCERT MARIUS MOGA
SÂMBĂTĂ 21.12.2024 ORA 17:00 PIAȚA CUZA VODĂ Concert de colinde Marinela Popa și Grupul Primavera Dan&Daniel Avram
Corul Bisericii Betania Aiud
DUMINICĂ, 22.12.2024 ORA 18:00 PIAȚA CUZA VODĂ- Concert de colinde Vasile Palfi
Consiliul local a aprobat alocarea sumei totale de 73.500 lei, necesară desfășurării evenimentului
-
Știriacum o săptămână
Tradiții şi superstiții: Ce să faci și ce nu trebuie să faci în sfânta zi de duminică
-
Știriacum o săptămână
Expresii românești: Care sunt originile și semnificația lor
-
Știriacum 2 săptămâni
3 decembrie: Ziua internațională pentru persoanele cu dizabilități: Statisticile spun că 15% din populaţia lumii trăieşte cu anumite forme de dizabilitate
-
Știriacum 4 zile
Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni: De ce femeile nu trebuie să lucreze în ziua de 12 decembrie
-
Știriacum 2 săptămâni
Sfinții Varvara și Sava, în 4 și 5 decembrie: Tradiții și obiceiuri
-
Știriacum 2 săptămâni
Pregătește-ți ghetele pentru venirea lui Moș Nicolae: Moșul vine cu dulciuri și jucării dar și cu nuielușe
-
Știriacum o săptămână
Gara din Alba Iulia, o istorie care își are începuturile în anul 1868: În 8 decembrie sosea primul tren
-
Știriacum 3 zile
VINERI 13: Care sunt cele mai populare superstiții legate de această dată