Știri
Opt mii de puieți plantați în comuna Șpring de către Fundația Pădurea de Mâine în campania de împădurire și reîmpădurire din toamna anului 2024
Opt mii de puieți plantați în comuna Șpring de către Fundația Pădurea de Mâine în campania de împădurire și reîmpădurire din toamna anului 2024
Fundația Pădurea de Mâine și-a continuat acțiunile de împădurire și reîmpădurire și în toamna anului 2024.
În noiembrie și decembrie, peste 250 de voluntari au ajutat la plantarea a 32 de mii de puieți pe 9,4 hectare din mai multe județe ale țării (Dâmbovița, Iași, Giurgiu, Buzău și Alba).
La Șpring, pe două hectare în fondul forestier, au fost plantați opt mii de puieți.
Prin programele sale, fundația amintită a plantat până acum peste 1,2 milioane de puieți pe aproximativ 300 de hectare de terenuri din România. Fundația Pădurea de Mâine promovează rolul pădurii în lupta cu schimbările climatice prin proiecte de împădurire și reîmpădurire, educație și conștientizare, dezvoltare comunitară și susținerea inovării în domeniul silviculturii durabile.
Fundația s-a constituit în anul 2019 pentru a crește anvergura programului de reîmpădurire cu același nume lansat în 2017.
Știri
Apuseni, destinație turistică și în sezonul estival: Locuri de vis din Ţara Moţilor
Una dintre cele mai atractive destinaţii turistice din România este reprezentată de zona Munţilor Apuseni, cu frumoase locuri încărcate de istorie şi tradiţie, cu peisaje care te înfioară de emoţie
Ţara Moţilor din Munţii Apuseni este o regiune unde găsim români care trăiesc în sate situate la peste 1.400 de metri altitudine.
Ei ştiu toate secretele sutelor de peşteri din zonă. Oamenii locului construiesc superbe case din lemn şi prepară mâncăruri care i-au fermecat pe turiştii străini care, nu de puţine ori, au trecut prin această zonă a ţării.
Peştera Scărişoara, Peştera Poarta lui Ionele, Peştera Focul Viu, Peştera Coiba Mare, Dealul cu Melci, Peştera Urşilor, Cascada Vîrciorog, Cascada Pătrăhăiţeşti, Cascada Pisoaia, Casa Memorială Horea, Casa Memorială Avram Iancu, Cheile Vălişoarei, Cheile Gălzii, Cheile Ordăncuşii şi Cheile Mîndruţului sunt doar câteva dintre obiectivele turistice pe care nu trebuie să le rataţi dacă ajungeţi în Ţara Moţilor.
Peştera Scărişoara
Peştera care adăposteşte cel mai mare gheţar subteran din România se află în comuna Gârda de Sus, din judeţul Alba. Este o peşteră cu adevărat impresionantă, accesibilă după ce se coboară, pe scări metalice ancorate în pereţi, un perete de aproape 50 de metri. Intrarea în peşteră se face printr-un portal uriaş, de 24 de metri lăţime şi 17 înălţime. Gheţarul, care dăinuie în peşteră de peste 4.000 de ani, are un volum de 80.000 de metri cubi. Faţa lui superioară reprezintă podeaua din Sala Mare a peşterii.
Atracţiile Gheţarului din Scărişoara sunt: Sala Mare, Biserica şi o sală cu stalagmite de gheaţă.
De la Valea Arieşului Mare din Câmpeni sunt 32 de km, pe DN 75, până în Gârda de Sus, iar din Albac 14 kilometri până în Gârda de Sus, apoi circa 10 km, urmând indicatoarele, pentru a ajunge la Gheţar.
Căderea de ape mai este cunoscută şi ca „Vălul Miresei” şi măsoară peste 30 de metri. Iarna, când peretele stâncos îngheaţă, zona cascadei este un loc excelent pentru escaladă pe gheaţă. Ca multe dintre locurile superbe din munţi, şi această cascadă are parte de o legendă a ei. Se spune că, demult, o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agăţat pe stânci. Acolo, nuntaşii s-au oprit şi au început să plângă, astfel formându-se cascada. În realitate, însă, numele de „Vălul Miresei” vine de la asemănarea puternică dintre forma cascadei şi celebra piesă vestimentară purtată de femei în ziua nunţii.
Peştera Poarta lui Ionele
În Munţii Apuseni, spre Bihor se află un alt loc deosebit de pitoresc, cunoscut sub numele de Peştera Poarta lui Ionele. Portalul înalt de 17 metri face din aceasta una dintre peşterile “înfricoşătoare” ale Apusenilor. Geologii o descriu ca fiind sculptată în calcare albe, alcătuită dintr-o galerie cu traseu frânt. La intrarea în peşteră, se află un pârâu care ţâşneşte din stâncă.
Peştera Poarta lui Ionele este situată în versantul drept al Văii Ordâncuşa, la o altitudine de 800 de metri, în calcare triasice. Se poate ajunge la ea prin Valea Arieşului, din comuna Gârda de Sus, urmând cale de 2,5 km drumul forestier ce porneşte din centrul comunei spre Peştera Scărişoara pe Valea Ordâncuşa.
Moara de apă din satul Roşia
Moara de apă din satul Roşia este singura ce se mai află încă în stare de funcţionare, din zecile de mori care măcinau cerealele cumpărate de moţi de pe la târgurile din câmpie.
Moara este formată dintr-un mecanism cu roată hidraulică cu palete, construită din lemn şi acţionată de dirijarea debitului văii şi canalizarea lui, printr-un jgheab creat artificial.
Clădirea morii este construită din lemn, în tehnica „şoşilor”, însă nu cu bârne, ci cu scândură. Clădirea are un mic târnaţ (prispă, pridvor) şi e acoperită cu ţiglă. Ea este formată din două încăperi cu nivele diferite. Mai joasă, încăperea care permite accesul la zona de morărit adăposteşte mecanismul de măcinat, format dintr-o pereche de pietre şi site. Camera morarului este mai ridicată şi adăposteşte lucrurile personale şi un mobilier auster. Moara poate fi vizitată oricând în timpul zilei, în prezenţa proprietarului, dl. Burtic Gheorghe, care locuieşte în satul Roşia, la nr. 731 şi care practică morăritul de o viaţă.
Peştera Gheţarul de la Focul Viu
Este o peşteră din Munţii Bihorului, aflată pe Valea Galbenă, care iese în evidenţă prin spectaculoasele sale grupuri de stalagmite în care se răsfrâng razele soarelui. Accesul este posibil cu autoturismul, pe drumul forestier Bălăleasa-Valea Seacă, până la cantonul din Valea Cetăţilor, şi apoi pe jos, pe un traseu de 1,5 kilometri.
Peştera Gheţarul de la Vârtop
Un loc ideal de vizitat pentru cei care iubesc istoria veche şi misterele sale este, fără doar şi poate, Gheţarul de la Vârtop, din comuna Arieşeni. Celebra locuinţă a omului preistoric îţi dă fiori de cum intri, printre bolovanii umezi de la gura peşterii, iar misterul ia amploare când pregăteşti lanterna pentru a pătrunde într-o lume de vis.
Gheţarul de la Vârtop mai este numit şi „Peştera Minunată”, pentru că deţine o mulţime de formaţiuni extrem de diverse şi, în acelaşi timp, bine conservate. Aceasta nu este ramificată, însă oferă un decor divers şi intim, ca ambianţă a încăperilor.
Chiar dacă nu este foarte lung, culoarul peşterii este o adevărată aventură pentru cei care vor sa îl străbată: urcuşuri şi coborâşuri, mers strecurat, aplecat, în genunchi, printre pereţii umezi ai culoarelor.
Peştera a devenit faimoasă în anii ’70, când au fost găsite urme de picior aparţinând unor oameni de Neanderthal, care sunt împietrite şi au o vechime de 62.000 de ani.
Dealul cu Melci
Dealul cu Melci este un obiectiv spectaculos. O formaţiune stâncoasă în care se găsesc cochilii ale melcilor care au trăit în acest loc acum milioane de ani, pe vremea când în locul Munţilor Apuseni se afla o mare caldă, care a permis dezvoltarea unei faune bogate.
Dealul cu Melci este unul dintre primele puncte fosilifere pomenite în literatura geologică şi unul dintre cele mai mari puncte fosilifere din ţară. Formele melcilor pot fi lesne observate, fiind cimentate în stâncă. Dacă vă uitaţi atent pe stâncile cu melci pietrificaţi veţi observa cu uşurinţă forme şi mărimi variate – zeci de specii de pietricele-melc cimentate împreună în stânca cenuşie. La atingerea acestora încă se mai simte şi azi spirala fină de pe spatele cochiliilor.
Cascada Pisoaia
Cascada Pisoaia este o splendidă cădere de apă de peste 18 metri înălţime situată peste drum de Dealul cu melci. Este rezervaţie peisagistică, aflată pe un prag stâncos de calcare, înconjurată de o pădure de amestec de conifere-foioase.
Apele din zonă sunt bogate în calcar şi dau naştere unor splendide formaţiuni calcaroase, de vârstă paleozoică, care măresc spectaculozitatea locului. Deasemenea lângă cascadă se găsesc trei bolovani gigantici sculptaţi de vreme, ce sporesc frumuseţea locului şi dau peisajului un aspect pitoresc deosebit.
Cascada Pisoaia cunoscută şi sub numele de Cascada de la Vidra se află în comuna Vidra, sat Nemeşti, în apropiere de DJ762, Mihoieşti – Avram Iancu.
Munţii Pădurea Craiului
Munţii Pădurea Craiului se află în zona de sud-est a judeţului Bihor. Se întind între oraşul Beiuş şi spectaculoasele chei ale defileului Crişului Repede, o zonă bogată în frumuseţi naturale şi tradiţii populare, declarată Sit Natura 2000.
Peştera Meziad
Situată la mică distanţă de comuna Remetea, Peştera Meziad este considerată una dintre cele mai frumoase peşteri din România. Sălile subterane ating înălţimi de peste 40 de metri. Aici au fost descoperite urme de locuire umană ce datează din epoca pietrei. Un pod natural subpământean oferă o perspectivă spectaculoasă asupra sălii principale. Numeroase formaţiuni calcaroase au stârnit imaginaţia călătorilor şi localnicilor, primind denumiri ca Elefantul, Pantoful Miresei, Vulturul. La intrarea în peşteră există un parc de aventură dotat cu o tiroliană şi un traseu de cale-ferată.
Sursa.epochtimes-romania.com
Știri
Zăpezile de altădată: Iernile ultimului secol în România
Secolul trecut a avut câteva ierni care vor rămâne în istorie. Au fost momente când troienele erau de 5 metri înăltime, iar temperaturile de minus 30 de grade
Armata era şi atunci scoasă la deszăpezire, iar oamenii erau mult mai săritori. Femei şi bărbaţi ieşeau din case sau din fabrici, înarmaţi cu lopeţi, şi croiau poteci prin nămeţi.
Potrivit statisticilor Administratiei Nationale de Meteorologie, in februarie 1954 iarna a lovit cel mai puternic tara noastra. Viscolul s-a inregistrat in patru reprize, iar vantul a atins o viteza record in Bucuresti: 126 kilometri la ora. In acele cumplite zile ale inceputului de februarie s-a inregistrat, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, cel mai puternic viscol din secolul XX.
Un alt record consemnat in 3 februarie 1954 a vizat cantitatea maxima de zapada depusa: 115,9 l/mp in 24 de ore, la Grivita.
Cel mai gros strat de zapada din istoria masuratorilor ANM a fost masurat tot atunci, la Calarasi: 173 cm, troienele atingand insa in unele zone din sud-estul tarii si 5 metri
„Mulţi mecanici s-au îmbolnăvit, au degerat şi sunt internaţi în spitale, cei mai mulţi fiind de la Bucureşti”, relata Gazeta Transilvaniei în 11 februarie 1929. În Capitală erau atunci -24 de grade, iar in Constanţa – minus 25. Cea mai scăzută temperatură a fost în Ţara Bîrsei: -38,5 grade C. Un ger năprasnic a fost şi la Braşov, în jur de -30 de grade. Oamenii mureau îngheţaţi în locuinţe, în trenuri şi pe drumuri. Unii povestesc şi că lupii flămânzi dădeau târcoale caselor.
În februarie 1929 s-au închis şcolile, s-au amânat încorporările, dar şi alegerile parţiale pentru Senat şi Cameră.
Minima a fost atinsa din nou în 25 ianuarie 1942, an în care în Bucureşti s-a înregistrat şi un record de frig: la staţia din Băneasa au fost – 32, 2 grade Celsius.
Despre iarna din 1954 s-a spus că a fost cea mai grea din secolul trecut. Marele Viscol a adus nămeţi de peste 5 metri în sud-estul ţării, iar vântul sufla cu aproape 130 de km/h.
Tramvaiele au rămas blocate în zăpadă mai multe zile, iar militarii au lucrat zi şi noapte la deszăpezire. Tot atunci, au fost aduse şi primele maşini speciale de deszăpezire din URSS. Oamenii au ieşit în stradă să ajute.
În iarna din 1967, zăpada a ajuns la 3-4 metri, iar la strada principală se ajungea doar prin tuneluri săpate prin zăpadă.
Pentru că tractoarele cu pluguri nu mai făceau faţă, orăşenii s-au mobilizat şi-au ieşit pe străzi înarmaţi cu lopeţi. Primele mijloace de transport care au circulat au fost tramvaiele, iar de o parte şi de alta a şoselei erau nămeţi de peste un metru înălţime.
Şi iarna din 1985 a fost una extrem de geroasă, cu temperaturi sub -30 de grade Celsius.
În 1993 au fost patru viscole în sud-estul ţării, în luna noiembrie, urmate de zile geroase, când temperaturile au ajuns la minus 20 de grade.
Iar în 1995 a nins şi-a viscolit şi de Sf. Gheorghe, în aprilie, chiar în ziua de Paşti. Tot atunci, în unele zone ale României, stratul de zăpadă s-a menţinut aproape 6 luni. În Bucuresti, a fost de 40 cm, iar temperatura minimă de -17 grade C.
Din 2000, iarna a fost din ce în ce mai capricioasă şi atipică.
Sursa:tvr.ro și stirileprotv.ro
Știri
Vinul fiert, băutura neîncoronată a iernii
Cu toţii ne amintim cu plăcere aroma şi senzaţia de relaxare resimţite după ce bem o cană de vin fiert
Este tot mai frig afară, așa că în multe case miroase a vin fiert, cu scorţişoară, cuișoare și coji de portocală. Îndulcită cu miere sau zahăr, licoarea fierbinte este asociată cu iarna.
Deşi este considerată de mulţi drept băutura neîncoronată a iernii, beneficiile vinului fiert se opresc, în bună parte, doar la starea de relaxare pe care o creează. Ar mai fi de amintit câteva plusuri, însă acestea apar doar în cazul unui consum moderat. Motivul pentru care medicii nu recomandă această băutură constă în faptul că riscăm să nu mai simţim efectele temperaturilor scăzute şi să ne alegem cu degerături sau cu alte probleme de sănătate provocate de expunerea la frig.
Nutriţioniştii sunt de părere că vinul roşu îşi păstrează calităţile chiar şi după fierbere. Astfel, băut în cantităţi moderate, ajută la scăderea riscului de apariţie şi dezvoltare a demenţelor. Un pahar de vin, fiert sau nu, contribuie şi la o mai bună funcţionare a sistemului cardiovascular. Datorită cantităţii şi a calităţii antioxidanţilor pe care îi conţine, vinul roşu are şi proprietăţi anticancerigene, potrivit viata-libera.ro.
Chiar dacă nu s-au efectuat studii care să ateste că vinul fiert ar fi bun împotriva răcelii, el poate fi totuşi de ajutor. În primul rând, consumul de lichide calde stimulează pătrunderea leucocitelor (globulele albe din sânge) şi a altor factori ai sistemului imunitar în zonele biologice predispuse la infecţii sau inflamaţii. În plus, mirodeniile care se adaugă în vinul fiert au, la rândul lor, o acţiune dezinfectantă şi imunostimulatoare. De pildă, scorţişoara are efect antiinflamator, fiind benefică în sinuzită.
Prin fierbere, vinul pierde o treime din cantitatea de alcool pe care o conţinea iniţial. Cu toate acestea, putem cădea destul de uşor în plasă, deoarece gustul şi aroma mirodeniilor pot ascunde alcoolul. Medicii recomandă consumul unui pahar de vin fiert pe zi, în cazul femeilor, şi a cel mult două pahare, în cel al bărbaţilor, scrie viata-libera.ro .
Cunoscătorii spun că nu există o tehnică anume de preparare, ci dimpotrivă, câte gusturi tot atâtea rețete.Primele reţete ale unei băuturi asemănătoare vinului fiert datează din Roma Antică, însă licoarea a ajuns populară abia printre schiorii din Alpi.
-
Știriacum o săptămână
Cadourile și bunele maniere: Cum oferim și cum primim daruri
-
Știriacum o zi
MESAJE, SMS, URĂRI ce poţi transmite de SFÂNTUL VASILE
-
Știriacum o săptămână
Ce semnifică steaua sau îngerașul din vârful bradului de Crăciun
-
Știriacum 2 ore
Apuseni, destinație turistică și în sezonul estival: Locuri de vis din Ţara Moţilor
-
Știriacum o săptămână
De ce nu se îngenunchează în biserică între Crăciun și Bobotează
-
Educație și Culturăacum o săptămână
26 decembrie: Una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria
-
Știriacum 2 zile
Anul Nou la români: Sorcova, Pluguşorul, Capra sau umblatul cu Ursul, câteva dintre cele mai frumoase obiceiuri
-
Știriacum 6 zile
Bunele maniere: Cum să spunem ”La mulți ani”. Ce ne recomandă eticheta