Connect with us

Știri

Nunta la români: Tradiții care încă se mai păstrează în Ardeal

Published

on

Tradiții interesante de nuntă care încă se mai pastrează în Ardeal

Chiar dacă am ajuns într-o eră bogată, din punct de vedere al tehnologiei și detaliilor de lux, la nivel național, în mai multe zone ale României, încă sunt păstrate cu sfințenie obiceiurile de nuntă!

Daca vrei sa ai o nunta unica in zona din care faci parte, incearca sa o faci sa se desfasoare dupa obiceiul altor zone, sau sa incluzi in ea traditii ce nu sunt specific zonei tale.

Va fi interesant, distractiv, iar filmul nuntii va fi unic daca il compari cu cele ale cunostintelor. Daca nu stii de unde sa incepi, iti venim in ajutor, relatand cum se desfasoara o nunta in diferite zone ale tarii, incepand cu Ardealul. Informatiile sunt actuale, lasand la o parte acele traditii care nu se mai practica deloc, precum petitul sau aducerea zestrei.

In mod traditional, ardelenii incep instiintarea despre viitoarea nunta imediat dupa incheierea logodnei. Invitatiile cu toate informatiile exacte despre desfasurarea ceremoniei si a petrecerii sunt trimise cu cel mult cateva luni inainte de nunta.

In Ardeal, de cele mai multe ori, nasii sunt rude cu mirele sau cu nasii de botez ai mirelui.

Nasii au datoria de a plati lumanarile, taxa de la biserica si accesoriile pentru gatirea miresei, in special a voalului. Nunta incepe de la nasi, care, cu muzicanti, pornesc spre mire.

Sunt sate in care se mai pastreaza obiceiul bradutului impodobit; purtat mereu in fruntea alaiului, era gatit cu panglici, ghirlande si zurgalai iar in varf are un cozonac sau un colac dulce.

Acest brad pazeste intrarea in curtea mirelui in timpul petrecerii.

La mire nu se sta mult, pentru ca ce e mai important se petrece la mireasa.

Pentru a i se deschide usa, mirele trebuie sa convinga socrii mici ca el e cel mai potrivit pentru fata lor.

Cand in sfarsit este lasat sa intre in casa, incep ceremoniile.

Mireasa este gatita de nasa, dupa care poate pune flori in piept tuturor invitatilor.

Iertaciunea dureaza foarte putin, iar inainte de iesirea din casa parintii mirilor isi binecuvanteaza copiii spunandu-le de trei ori “Cale alba si noroc”.

Intre timp, indiferent daca nunta are loc la tara sau la oras, copiii vecinilor care se joaca pe afara sunt serviti cu prajituri din partea miresei.

La iesirea din casa, copiii leaga sfoara in calea alaiului, iar mirele trebuie sa ii plateasca pentru ca sfoara sa fie taiata si sa poata pleca.

Dupa casatoria civila, mirii ies ultimii din cladire, sub un pod format din buchete de flori tinute de invitati, in ritmul impus de muzicanti. Ceremonia religioasa este de asemenea importanta.

La petrecere nimeni nu intra pana cand nu se aduna majoritatea invitatilor, in fata carora mirii si nasii beau cate un pahar de sampanie dupa care il sparg, pentru ca cioburile sa alunge ghinionul ce ar putea interveni in viata celor doi tineri.

Primii care intra sunt mirii si nasii, pentru a-si astepta invitatii cu cate un pahar de sampanie pentru fiecare sau, daca mirii doresc, prajitura.

Furatul miresei. Se presupune ca mirele nu trebuie sa aibe ochi decat pentru mireasa lui, dar unii glumeti profita de neatentia mirelui si fura mireasa.

El este dator sa o caute sau sa o rascumpere.

In unele zone, rapitorii au datoria de a nu lasa mireasa pe jos, ea trebuie purtata numai in brate. In alte zone, se considera ca daca mireasa a fost furata pana la ora 24.00 datoria o va plati nasul, daca a fost furata dupa 24.00 mirele este cel care va plati.

De multe ori, spre hazul invitatilor, mirele este pus sa indeplineasca anumite sarcini.

Aruncatul buchetului. O alta traditie foarte cunoscuta!

Mireasa se intoarce cu spatele la grupul de fete tinere, nemaritate, si arunca la intamplare buchetul.

Fata care-l prinde este cea care se va marita prima. Unele traditii spun ca se va marita in acelasi an.

Sursa: madvideo.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Crosul Unirii, ediția cu numărul 55, la Alba Iulia, în 23 noiembrie

Published

on

Crosul Unirii, la Alba Iulia: Care este programul evenimentului

Ediţia a 55-a a tradiţionalei competiţii sportive “Crosul Unirii”, se va desfăşura sâmbătă, 22 noiembrie 2024, în Şanţurile Cetăţii din Alba Iulia (în zona restaurantului Gothic)

Primăria Alba Iulia, în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, invită pasionații de sport, sâmbătă, 23 noiembrie 2024, să participe la tradiționalul Cros al Unirii.

La eveniment sunt așteptați să participe copii, tineri și adulți, apți pentru efort fizic. Organizatorii au pregătit diplome, medalii și tricouri pentru toți participanții.
Program:

10:00 – 10:45 Distribuirea tricourilor
11:00 Start 1 km (copii până la 11 ani)
11:15 Start 2,7 km (categorii de vârstă 12 – 90+ ani)
12:30 Festivitate de premiere


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Published

on

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Published

on

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba