Știri
Număr de cauze în creștere: Activitatea desfășurată la nivelul Tribunalului Alba, la nivelul Judecătoriilor Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni și Sebeş, în 2024
Activitatea desfășurată la nivelul Tribunalului Alba, la nivelul Judecătoriilor Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni și Sebeş, în 2024
Cu ocazia Adunării generale a judecătorilor din cadrul Tribunalului Alba și instanţelor aflate în circumscripţia sa teritorială, convocată pentru data de 14.02.2025, a fost prezentat Raportul privind activitatea desfășurată la nivelul Tribunalului Alba şi la nivelul Judecătoriilor Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni şi Sebeş, în perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2024
La eveniment au participat, alături de magistrații și personalul din cadrul Tribunalului Alba și judecătoriilor arondate, doamna judecător Oana Maria Petraşcu – Preşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia, doamna judecător Laura Maria Dehelean – Vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia, domnul judecător Lucian Ioan Gherman – Vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia, domnul avocat Gâlea Răzvan Emanuel – Decanul Baroului Alba, domnul avocat Baco Mihai – Vicepreședinte UNBR, doamna avocat Popa Maria – Prodecan al Baroului Alba și şase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv doamna judecător Radu Mihaela-Laura, domnul judecător Odagiu Gheorghe Liviu, domnul judecător Drăgușin Claudiu-Marian, domnul judecător Ene Alin-Vasile, precum și domnul Sas Ioan şi domnul Mihalcea Fănel – reprezentanţi ai societăţii civile.
Au onorat invitația Conducerii Tribunalului Alba la acest moment important și doamna procuror Guş Octavia Raluca – Prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, domnul Comisar şef de poliție penitenciară Adrian Dorel Popa – Directorul Penitenciarului Aiud, domnul Comisar șef de poliție penitenciară Vlad Suhoverschi – Director adjunct Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar din cadrul Penitenciarului Aiud, domnul Colonel Belaşcu Alexandru Ioan – Adjunct al Inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Avram Iancu” Alba, domnul Colonel Ovidiu Nicolae Costea – Inspector şef în cadrul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență “Unirea” al Judeţului Alba și doamna Comisar şef de poliție Bodea Claudia – Şef Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba.
Analizând datele privind evoluția volumului de activitate în perioada 2022 – 2024 la nivelul Tribunalului Alba cât și a judecătoriilor din circumscripție se observă o tendință de creștere a acestuia în anul 2024 raportat la anii anteriori. Pe rolul instanțelor din județul Alba s-au înregistrat în anul 2024 un număr 38.378 cauze, cu 3.596 cauze mai mult decât în anul 2023, reprezentând o creștere de 10,33% a numărului de dosare noi față de anul precedent.
Din totalul celor 38.378 de cauze nou intrate, 7.279 cauze s-au înregistrat la Tribunalul Alba și 31.099 cauze s-au înregistrat la judecătoriile din circumscripția acestuia. La Tribunalul Alba numărul cauzelor nou intrate a scăzut în anul 2024 cu 568 cauze față de anul precedent, reprezentând o scădere de 7,23 %, iar la nivelul judecătoriilor numărul cauzelor nou intrate a crescut cu 4.164 dosare, reprezentând o creștere de 15,45%.
Din numărul total de 38.378 cauze nou intrate în cursul anului 2024 la Tribunalul Alba și judecătoriile arondate un număr de 6.517 cauze au fost înregistrate în materie penală; un număr de 29.129 cauze au fost înregistrate în materie civilă (inclusiv asigurări sociale, litigii de muncă, litigii cu profesioniștii); un număr de 2.405 cauze au fost înregistrate în materie de contencios administrativ și fiscal, iar un număr de 327 cauze au fost înregistrate în materia procedurilor de insolvenţă.
Din perspectiva indicatorilor statistici reprezentativi pentru actul de justiţie, se constată că Tribunalul Alba împreună cu judecătoriile din circumscripție s-au încadrat la gradul de eficienţă „Eficient”, chiar dacă în privința resurselor umane gradul de ocupare al posturilor de judecător a fost deficitar. Astfel la Tribunalul Alba media posturilor de judecător efectiv ocupate pe parcursul anului 2024 a fost de 23,6 din totalul de 30 de posturi de judecător, la Judecătoria Alba Iulia media posturilor de judecător efectiv ocupate pe parcursul anului 2024 a fost de 12,1 din totalul de 16 posturi de judecător, la Judecătoria Aiud media posturilor de judecător efectiv ocupate pe parcursul anului 2024 a fost de 5 din totalul de 8 posturi de judecător, la Judecătoria Blaj media posturilor de judecător efectiv ocupate pe parcursul anului 2024 a fost de 2,9 din totalul de 4 posturi de judecător, la Judecătoria Câmpeni media posturilor de judecător efectiv ocupate pe parcursul anului 2024 a fost de 3,2 din totalul de 4 posturi de judecător iar la Judecătoria Sebeș media posturilor de judecător efectiv ocupate pe parcursul anului 2024 a fost de 3,2 din totalul de 4 posturi de judecător.
În privința indicatorilor Rata de soluționare a dosarelor și Durata medie de soluționare Tribunalul Alba s-a încadrat în gradul de eficiență „Foarte eficient”.
Astfel, la fel ca şi în anii precedenţi, în anul 2024 a fost înregistrat un nivel bun al performanţei în ceea ce priveşte activitatea Tribunalului Alba, fiind create premisele furnizării către justiţiabili a unui serviciu public la un standard cât mai apropiat de nevoile şi aşteptările acestora.
Dincolo de rezultatele statistice înregistrate în anul 2024 şi de obiectivele propuse pentru anul 2025, este important de subliniat faptul că, și în condiţii de criză de personal, Tribunalul Alba a făcut faţă tuturor provocărilor, ceea ce dovedește nivelul ridicat de responsabilitate, pregătire profesională și implicare a personalului.
Raportul privind activitatea desfășurată la Tribunalul Alba și judecătoriile arondate, în anul 2024, poate fi consultat, pe site-ul Tribunalului Alba sau pe Portalul instanțelor – prin accesarea următorului link Tribunalul ALBA – Instanţa în cifre.
Știri
Vacanța de schi din februarie: Când se vor închide școlile pentru o săptămână, în Alba
Vacanța de schi din februarie. Când se vor închide școlile pentru o săptămână, în Alba
Elevii au parte de o săptămână de vacanță în luna februarie, așa-numita „vacanță de schi”. Structura anului școlar este diferită pentru fiecare județ în parte, dat fiind faptul că inspectoratele școlare stabilesc diferit vacanțele.
În săptămâna 24-28 februarie 2025 sunt în vacanță elevii din Alba și alte câteva județe.
În săptămâna 24-28 februarie 2025 sunt în vacanţă elevii următoarele judeţe: Alba, Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Constanţa, Covasna, Dolj, Galaţi, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Tulcea.
După această vacanță de o săptămână, elevii încep cursurile din modulul 4, de aceea modulele 3 și 4 sunt diferite ca lungime, dar complementare, pentru elevii din fiecare județ.
Vacanța de schi este stabilită de fiecare inspectorat școlar în funcție de consultările cu părinții, elevii și partenerii instituționali și a fost instituită prima dată în anul școlar 2022-2023.
Știri
Alba Iulia, prezentă la Târgul Internațional de Turism TRAVEL+ 2025, unul dintre cele mai importante evenimente din turismul est-european
Alba Iulia, prezentă la Târgul Internațional de Turism TRAVEL+ 2025
Interesul constant în promovarea orașului și dorința de a atrage în Cetate turiști din toată Europa au adus Alba Iulia la unul dintre cele mai importante evenimente din turismul est-european: Târgul Internațional de Turism TRAVEL+ 2025, deschis oficial astăzi, la Hungexpo.
Este cea de-a 47-a ediție a târgului, iar organizatorii estimează, pe baza datelor din anii trecuți, o prezență consistentă a vizitatorilor, aproximativ 30.000 în 4 zile de târg.
Soldat roman real sau tur virtual? Da!
Moștenirea și patrimoniul istoric ale orașului se mixează perfect cu instrumentele moderne de promovare, de la tururi virtuale până la virtual reality.
Un accent special în prezența Municipiului Alba Iulia la târgul de anul acesta este pus pe includerea recentă a sitului Apulum în patrimoniul UNESCO. Vizitatorii de la TRAVEL+ 2025 sunt cu atât mai uimiți cu cât pot afla toate răspunsurile legate de istoria bimilenară a orașului Alba Iulia chiar de la un centurion roman cât se poate de „real”. Este vorba de centurionul Caius Cassius Proculeianus, liderul luptătorilor din Legiunea a XIII-a Gemina, reenactorii care au readus la viață istoria antică a orașului și care atrag sute de turiști, în fiecare săptămână din sezonul turistic la Alba Iulia.
Evenimentele anului 2025 din Cetatea Alba Carolina, de la Festivalul Roman Apulum, Sărbătoarea Muzicii, AlbaFest sau Alba Iulia Music & Film Festival, sunt și ele argumente solide în atragerea de turiști la Alba Iulia.
Susținere pentru afacerile locale din HoReCa
Prezența Municipiului Alba Iulia la târgul de turism de la Hungexpo înseamnă și o oportunitate de promovare pentru hotelurile, pensiunile sau restaurantele din Alba Iulia. Aceștia au fost invitați, încă din ianuarie, să se promoveze gratuit la standul Municipiului Alba Iulia, iar câțiva dintre ei au arătat deschidere și și-au trimis, prin echipa Centrului Cultural Palatul Principilor, materiale promoționale pentru TRAVEL+ 2025. Le mulțumim pentru implicare partenerilor de la Hotel Astoria, Hotel Cetate, Hotel Transilvania, Framm’s, Jidvei, Pensiunea Element, Pensiunea Floare De Colț, Pensiunea Mary Lou, Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia precum și ghizilor de turism Harald Susany și Cristian Kalanyos.
„Turismul, mai mult decât multe alte domenii, unește oamenii și desființează granițele. Ne dorim ca administrația din Alba Iulia să contribuie direct la eforturile – nu mici și nici puține – pe care reprezentanții industriei ospitalității din Alba Iulia și din împrejurimi le fac pentru a-și menține business-urile active și relevante pentru industria HoReCa locală, națională și internațională. Și ne bucurăm, de fiecare dată, când dorințele devin parteneriate. Când tragem toți în aceeași direcție, lucrurile nu au cum să evolueze altfel decât în bine, în foarte bine.”, spune Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.
Geografia rescrisă și hărțile redesenate: Alba Iulia se învecinează cu… Slovenia, Malta sau Georgia
Relevanța europeană a Târgului de Turism TRAVEL+ 2025 de la Budapesta este dată, printre altele, și de interesul pe care l-au arătat pentru participarea la eveniment organizații turistice naționale puternice. În vecinătatea standului Municipiului Alba Iulia se găsesc standurile Republicii Slovenia, cel al Georgiei, al Maltei sau un joint venture ce promovează, în comun, Turcia, Azerbaidjan, Uzbekistan sau Kazahstan. Cu fiecare dintre aceștia, dar și cu oficii locale de turism maghiare, pe parcursul primei zile de târg – Trade Day- echipa Municipiului Alba Iulia a avut întâlniri directe, în ideea stabilirii unor parteneriate concrete, care să aducă, în final, turiști în Cetate.
„Alba Iulia are o continuitate unică la nivel național în promovarea la târgurile de turism, în special la cele ce preced sezonul turistic din Cetate. După o serie întreagă de participări de succes, spunem noi, la Târgul de Turism al României, bazându-ne pe fluxul de turiști de la Alba Iulia din 2024 și pe zonele sau țările de proveniență ale acestora, am decis să ieșim din pluton, să schimbăm paradigma și să promovăm Alba Iulia la nivelul următor, internațional.
Astfel, Alba Iulia este acum prezentă la un eveniment major, probabil cel mai important din sud estul Europei – Târgul de Turism TRAVEL+ 2025 Budapesta”, declară Robert Roman, managerul Centrului Cultural Palatul Principilor. Standul 208B, din Pavilionul A al Hungexpo este zona special amenajată în care Municipiul Alba Iulia își primește vizitatorii la TRAVEL+ 2025, deschis inclusiv duminică, până la ora 17.
Știri
21 februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne: Ce spun marii scriitori despre limba română
21 februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne. A fost anunțată de UNESCO pentru prima oară în 1999
Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul.
A fost anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor.
Ziua Internațională a Limbii Materne se sărbătorește în fiecare an din februarie 2000 pentru a promova diversitatea cultural-lingvistică și multilingvismul. Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bangali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka, astăzi devenită capitala Bangladesh-ului.
Ziua Internațională a Limbii Materne a fost proclamată de Conferința Generală a UNESCO în noiembrie 1999 (30C/62). La 16 mai 2009, Adunarea Generală a ONU a făcut apel prin rezoluția A/RES/61/266 „să promoveze conservarea și protecția tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”. Prin aceeași rezoluție, Adunarea Generală a proclamat anul 2008 ca Anul Internațional al Limbilor, pentru a promova unitatea în diversitate și înțelegerea internațională prin multilingvism și multiculturalism. Limba maternă și cultura sunt componente esențiale în procesul de definire a unei minorități naționale. Însușirea limbii materne, precum și utilizarea ei ca mijloc de comunicare contribuie la conservarea și perpetuarea identității fiecărei minorități. Există obiceiuri, există tradiții care se păstrează și se transmit mai departe, dar limba maternă se poate pierde foarte ușor, dacă nu este învățată și vorbită în familie ori dacă nu este studiată și exersată în școală.
Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil. ONU consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.
”Trăiască frumoasa şi cumintea limbă română! Fie în veci păstrată cu sfinţenie această scumpă Carte-de-boierie a unui neam călit la focul atâtor încercări de pierzanie.” – Ion Luca Caragiale
”Limba română la sine acasă e o împărăţie bogată, căreia multe popoare i-au plătit banii în aur. A o dezbrăca de averile pe care ea le-a adunat în mai bine de 1000 de ani, înseamnă a o face din împărăteasă cerşetoare…” – Mihai Eminescu.
”Limba este însăși floarea sufletului etnic al românimii.” – Mihai Eminescu
„A vorbi despre limba în care gîndești, a gîndi – gîndire nu se poate face decît numai într-o limbă – în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decît exprimată în limba română. … Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte, îmi dau seama că ea o are! Această observație, această relevație am avut-o abia atunci cînd am învățat o altă limbă.
„Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atît de proprie, atît de familiară, atît de intimă îmi este limba în care m-am născut, încît nu o pot considera altfel decît iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente, odată este patrie de pămînt și de piatră și încă odată este numele patriei de pămînt și de piatră. Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea”. – Nichita Stănescu în volumul Respirări
„A vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numeşte, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viaţa se trăieşte.” – Nichita Stănescu
„Pentru mine, limba română e distanţa dintre inimă şi umbra ei, care se numeşte suflet.” – Fănuș Neagu
”Limba română este comoară fără cheie.” – Ioan Slavici în ”Dorința inimii”
”Limba română e sângele meu.” – Nina Cassian
Sursa:wikipedia.org, art-educational.ro
-
Știriacum 2 săptămâni
ALBA și ALBA IULIA: De aici provine denumirea județului și a reședinței de județ
-
Știriacum o săptămână
14 februarie 1968: România revenea la unitatea administrativ-teritorială tradițională, județul
-
Știriacum 6 zile
Cheile Vălișoarei, una dintre bijuteriile naturale ale turismului din Alba
-
Știriacum 6 zile
Ziua de sâmbătă: Care sunt obiceiurile și tradițiile pentru această zi, în credința populară
-
Știriacum 5 zile
Toaca, un cântec al lemnului: Istoria unui instrument vechi
-
Știriacum 5 zile
Regulile de bune maniere pentru femeile de astăzi: De ce trebuie doamna să întindă prima mâna întotdeauna spre domn
-
Știriacum 4 ore
21 februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne: Ce spun marii scriitori despre limba română
-
Știriacum 5 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani