Rămâi conectat

Sănătate

Nucile, vedetele toamnei: Care sunt efectele magice pentru sănătate

Publicat

în

Bogate în proteine, lipide, vitamine şi minerale, nucile sunt considerate de specialiştii în nutriţie mai sănătoase decât migdalele sau alunele

Sunt recomandate pentru prevenirea bolilor de inimă, sănătatea sistemului nervos, combaterea cancerului şi a diabetului, menţinerea frumuseţii pielii şi îmbunătăţirea memoriei. Vezi mai multe pe radiounirea.ro.

Beneficiile consumului de nuci sunt numeroase, susţin medicii, care le recomandă tuturor categoriile de vârstă. Datorită conţinutului bogat de substanţe nutritive, nucile sunt considerate mai benefice şi mai sănătoase pentru organism decât alunele, fisticul sau migdalele.

”Sunt bogate în proteine. Conţin potasiu, calciu, magneziu şi sunt bogate în vitamine B şi vitamina C”, spune medicul de familie. Nucile au în compoziţie aproape 20 de aminoacizi, proteine şi grăsimi nesaturate ceea ce le face un adevărat medicament pentru multe afecţiuni.

Bune pentru inimă

Consumul de nuci este benefic pentru menţinerea sănăţăii inimii şi circulaţiei sângelui. Nucile previn îngroşarea arterelor şi ţin la distanţă bolile de inimă. Sunt recomandate persoanelor care suferă de diverse boli de inimă sau care prezintă hipertensiune arterială.

Consumul regulat de nuci întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora. Datorită conţinutului de grăsimi nesaturate, nucile sunt benefice pentru reducerea colesterolului ”rău”. În plus, studiile au demonstrat că nucile îmbunătăţesc starea de spirit şi reduc senzaţia de oboseală din organism.

Pot înlocui carnea în reţete indicate diabeticilor

Pentru că au un conţinut redus de glucide, nucile sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet şi care nu au voie să consume carne. Potrivit medicilor, nucile pot înlocui carnea, fiind la fel de bogate ca aport nutritiv. ”Consumul de nuci duce la scăderea glicemiei şi este recomandat persoanelor care suferă de diabet”, mai spune medicul de familie.

Citeşte şi Fructe importante pentru cei cu anemie

Cei care nu au voie carne, pot folosi nucile în reţete ingenioase. Din nuci tocate se pot prepara chiftele sau chiar sarmale în care fructele înlocuiesc perfect carnea.

Combat cancerul

Un consum regulat de nuci ajută organismul să se ferească de bolile canceroase. Fiind bogate în Omega 3 şi antioxidanţi, potrivit specialiştilor, nucile previn apariţia cancerului la sân la femei sau a cancerului de prostată la bărbaţi.

Ajută memoria şi diminuează stresul

Nucile au fost asociate încă din Evul Mediu ca având benefic asupra creierului uman. Se credea că forma fructului este asemănătoare cu forma creierului şi de aceea ar avea efect pentru tratarea bolilor mentale. Studiile recente au demonstrat că, într-adevăr, nucile au un efect benefic asupra vaselor de sânge care irigă creierul.

Ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare

Specialiştii recomandă pentru efecte benefice asupra memoriei, consumul a opt nuci pe zi, simple sau în combinaţie cu miere de albine. Nucile sunt, de asemenea, energizante şi au efect benefic în combaterea stresului.

Bune pentru reumatism

Cataplasmele din frunze de nuc reduc durerile reumatice. Acesta este un remediu naturist recomandat pentru combaterea durerilor reumatice în cazul persoanelor care suferă de afecţiune. Benefice pentru ameliorarea reumatismului nu sunt doar frunzele, ci şi fructele de nuc datorită conţinutului crescut de săruri, magneziu, vitaminele B şi C.

Recomandate în diete, dar cu măsură

Mitul potrivit căruia nucile fac parte din categoria alimentelor care îngraşă este fals. În realitate, nucile sunt bogate în grăsimi ”bune” care reglează metabolismul. Specialiştii recomandă introducerea nucilor în dietele de slăbire, în cantităţi moderate. Nucile dau senzaţia de saţietate şi taie pofta de mâncare, devenind astfel o gustare ideală în diete.

Medicii atrag atenţia însă că nucile consumate în exces şi asociate cu alte produse bogate nutriţional nu mai au efectul unui aliment de dietă. ”Nu se recomandă consumarea lor, ca desert, la finalul meselor copioase, ci ca gustări sau la micul dejun combinate cu crudităţi sau alimente sărace în calorii. Nu se recomandă asocierea cu amidonul, carnea sau făinoasele”, mai spune medicul.

Piele frumoasă

Acizii graşi şi Omega 3 din compoziţia nucilor sunt bune pentru menţinerea sănătăţii pielii. Cantitatea de cupru din nuci ajută la creşterea producţiei de colagen şi, astfel, fructele sunt benefice pentru menţinerea unui ten sănătos şi frumos.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Sănătate

Humus, rețeta minune în perioada de post: Ce este și ce beneficii are

Publicat

în

Perioada de post a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru creativitatea gospodinelor. Dorința oamenilor de a găsi rețete sănătoase și, în același timp, cu un aport ridicat de nutrienți este din ce în ce mai mare.

Din fericire, gama variată de alimente disponibile pe piață vine în ajutorul nostru și ne aduce un produs pe care îl putem include în dieta noastră: năutul. Dacă iubești năutul, nu ai cum să nu iubești și humusul, rețeta minune adusă din Orientul Mijlociu.

Humus este o specialitate orientală, care este făcută , în mod tradițional, din piure de năut, pastă de susan –tahini, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion. Humusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajuta la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din naut și sosul tahini. În plus, humusul conține fier, vitamina B6, acid folic și aminoacizii cu un puternic rol antiiinflamator. Persoanele care suferă de diabet necesită diete speciale și, uneori, acest lucru poate fi greu de gestionat. Humusul este o rețetă potrivită pentru diabetici și poate fi consumat de aceștia fără rezerve. Mai mult decât atât, năutul ajută la reglarea zahărului din sânge, fiind un aliat în managementul diabetului. Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul din humus contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice. Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, arată studiile.

Humusul te ajută să slăbești. Prin senzația de sațietate pe care o oferă năutul, rețetele care conțin acest ingredient vin în ajutorul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus.
Humusul, perfect pentru diabetici

Ce conține humusul?: Există nenumărate rețete de humus, dar toate au în compoziție ingredientele „cheie” ale rețetei. Acestea se referă la boabele de năut, usturoiul și pasta de susan. Pe lângă acestea se adaugă, după gust, uleiul de măsline, zeama de lămâie și diverse condimente precum: boia sau chimion.

Năutul și beneficiile sale. Năutul conține magneziu, vitamina B1, vitamina B6, vitamina B9, seleniu cupru, fier, zinc, fosfor, mangan și potasiu. Acest aliment minune este o sursă bogată în proteine și fibre, ceea ce contribuie la o digestie sănătoasă. Conform healthline, năutul scade riscul de apariție a bolilor cronice precum cancerul, bolile sistemului cardiovascular și diabetul.
Susanul, sursă de vitalitate. Susanul reprezintă un ingredient important atunci când vrem să pregătim humus. Din fericire, semințele de susan ascund beneficii uimitoare pentru sănătate. Acestea contribuie la vitalitate, promovează sănătatea sângelui, scad tensiunea arterială și susțin sistemul imunitar. Este important de știut, însă, că există persoane alergice la susan. În cazul acestora, consumul semințelor de susan poate avea consecințe grave și este recomandată eliminarea pastei de susan din humus.

Sursa:dcmedical.ro, libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Noi investiții pentru diagnosticul cancerului, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia: Licitație pentru dotarea Laboratorului de Genetică și Diagnostic Molecular

Publicat

în

Noi investiții pentru diagnosticul cancerului la spitalul din Alba Iulia

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedură de achiziție de aparatură pentru diagnosticul cancerului pentru Laboratorul de Genetică și Diagnostic Molecular.

Se are în vedere dotarea laboratorului cu tehnologie de ultimă generație, inclusiv analizor de fragmente, sistem PCR, sistem complet de electroforeză şi imagistică GEL, fluorimetru, spectrofotometru, bloc termostat, set de laborator, cititor multimod în plăci, ultracongelator, mini PCR şi sistem de secvențiere.

Achiziția este în valoare de peste 3 milioane de lei.

Se dorește, printr-un proiect mai amplu, asigurarea accesului egal la asistența medicală a pacieților oncologici care sunt trataţi în Spitalul Judeţean de Urgență Alba Iulia cât și a pacienților din județ sau chiar din țară.

Pentru a putea veni în sprijinul pacienților oncologici prin diagnosticarea cancerului sunt necesare, conform reprezentanților unității medicale, suplimentarea gamei de analize medicale de genetică şi diagnostic molecular şi, ulterior, accesarea subprogramului naţional de testare genetică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Noi investiții, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale

Publicat

în

Noi investiții în 2025 la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale

În ultimii ani Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a beneficiat de investiții în infrastructură și dotări de aproximativ 15 milioane de lei proveniți atât din fonduri alocate de către Consiliul județean Alba, cât și din fonduri europene, redându-i-se astfel rolul de unitate medicală performantă, care asigură servicii medicale moderne, la cele mai înalte standarde și adaptate nevoilor pacienților.

Investițiile au vizat atât dotări în aparatură și echipamente medicale, cât și amenajarea și modernizarea clădirii, astfel încât să se asigure confortul pacienților, însoțitorilor acestora, precum și al personalului care asigură cu înalt profesionalism actul medical.
Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, cu o tradiție de peste 100 de ani, a fost inaugurat în vara anului 1923 în prezența Reginei Maria, mereu preocupată de soarta celor bolnavi și suferinzi, care nota în jurnalul său referitor la spitalul din Aiud că este „un foarte frumos și curat spital cu o priveliște încântătoare și pavilioane corespunzătoare pentru bolnavi, dar, din păcate, prea mici pentru cerințele prea mari. Am avut obișnuitul serviciu religios pentru sfințirea clădirii […]. I-am vizitat pe bolnavii care arătau bine în paturile lor curate sau în șezlongurile din galerie”. (Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. V, București, 2006, p. 208-209).
Investițiile și dezvoltarea Spitalului de Pneumoftiziologie din Aiud vor continua și în anul 2025, propunându-ne amenajarea unui parc terapeutic atât de necesar pacienților cu afecțiuni respiratorii, extinderea gamei de servicii medicale pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor respiratorii, precum și promovarea paletei de servicii oferite, astfel încât să asigurăm sprijin și tratament de specialitate pentru cât mai mulți pacienți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba