Știri
Nu uita să împachetezi bunele maniere în bagajul de vacanță
În bagajul de vacanţă, pe lângă lucrurile necesare trebuie să luăm cu noi şi bunele maniere, indiferent care ne este destinaţia. Bunele maniere nu trebuie ignorate nici macar atunci cand vrem sa ne relaxam si sa evadam din cotidian
Calatoria cu avionul
Din ce in ce mai multe persoane isi aleg destinatii de vacanta indepartate la care nu pot ajunge decat cu avionul. Stresul zborului, mai ales cand e vorba de o perioada de timp indelungata petrecuta intr-un scaun inghesuit, poate testa buna crestere.
Nu iti deranja partenerul de zbor: tine-ti coatele in spatiul scaunului tau, daca iti lasi scaunul pe spate fa-o incet astfel incat sa nu lovesti pasagerul din spate si nu insista sa discuti cu persoana de langa daca observi ca interesul nu e reciproc. In plus, desi unele companii aviatice pun la dispozitie bauturi la discretie pentru pasageri, e indicat sa fii moderat. Respecta nevoia de spatiu si liniste a celor din jur, iar in felul acesta iti vor fi si tie respectate. Nu vorbi foarte tare astfel incat sa ii deranjezi pe ceilalti iar daca esti insotit de copii e responsabilitatea ta ca acestia sa se comporte adecvat.
Inainte de decolare sau dupa aterizare ajuta-i pe cei in varsta sau pe copii sa puna bagajele sau sa le ia din compartimentul pozitionat in partea de sus. De asemenea, pregateste-ti rezervele de rabdare pentru coborarea din avion (sau din oricare mijloc de transport in comun) odata ajuns la destinatie. Nu uita ca la coborare sa multumesti personalului pentru serviciile lor.
Socul cultural
Fiecare tara are propriile obiceiuri iar daca vrei sa nu te trezesti, de ce nu, in mijlocul unui incident international e bine sa citesti si primele pagini din ghidul turistic aferent zonei in care mergi. Vei gasi acolo, printre altele, particularitatile in ceea ce priveste regulile de eticheta practicate intr-o tara. Pentru inspiratie si verificare, fii atent la comportamentul celor din jur.
Nu te astepta ca ceilalti sa vorbeasca limba ta (cum se intampla adesea cand vizitezi o tara vecina); mai mult decat atat, desi ni se pare uneori ca engleza e limba universala, nu iti imagina ca cei pe care ii intalnesti trebuie neaparat sa vorbeasca una dintre limbile de circulatie internationala. E mai bine sa ai cu tine un ghid de conversatie in limba tarii in care esti si fii pregatit sa mai vorbesti si cu mainile din cand in cand.
Cand vine vorba de calatoriile in tari indepartate cu o cultura foarte diferita, e posibil ca unele gesturi obisnuite pentru tine sa fie considerate indecente sau insultatoare de catre rezidenti. Spre exemplu, daca mergi in Thailanda e bine de stiut ca nu e recomandat sa iti arati talpile picioarelor iar daca esti in India nu folosi mana stanga cand interactionezi cu localnicii. Informeaza-te referitor la regula bacsisului aplicata iar in in unele zone fii pregatit sa te targuiesti deoarece aceasta e regula pietii.
Comportamentul in hotel
Cu cat te porti mai frumos cu personalul hotelului si cu ceilalti musafiri, cu atat e mai probabil ca acestia sa se poarte la fel cu tine. Un zambet si un multumesc te pot duce departe. La cazare, autoarea recomanda sa ii lasi bacsis angajatului care te ajuta cu bagajele. In general se practica un bacsis de 1-2 dolari/euro/lire pentru fiecare bagaj mare. Cat despre personalul de serviciu care se ocupa de curatenia camerei, se lasa un bacsis in camera, asta in conditiile in care esti cazat de ceva vreme. In plus, nu lasa camera murdara cand pleci din hotel in timpul zilei in ideea ca de asta exista persoanl de serviciu: strange patul, nu lasa haine sau prosoape imprastiate si arunca gunoiul in cos nu pe podea sau mobile. Nu strica mobilierul sau alte obiecte proprietate a hotelului.
Imbraca-te adecvat in zonele publice ale hotelului cum ar fi bar, restaurant sau piscina. La intoarcerea de la piscina spre camera e de preferat sa fii uscat si imbracat. La sfarsitul sejurului, decazeaza-te pana la ora impusa de regulament. In cazul unei intarzieri anunta receptia.
Comportamentul in cabana/vila inchiriata
Daca unii prefera sa stea intr-un hotel si sa profite de servicii precum mic dejun, curatenie etc., altii vor sa se descurce pe cont propriu alegand sa inchirieze impreuna cu cativa prieteni o cabana sau o vila. In astfel de situatii se aplica regulile ce functioneaza si acasa. Controleaza nivelul de galagie la care iti supui vecinii. Prin urmare, nu da trezirea in zori de zi fiindca tie nu iti este somn sau vrei sa faci cat mai multe in ziua respectiva. Daca esti pasare de noapte nu iti tine vecinii cu capul bagat sub perna in speranta ca poate asa vor putea inchide ochii.
Respecta regulile de convietuire: nu goli frigiderul lasandu-i pe ceilalti fara manacare, asuma-ti o parte din treburile casnice comune cum ar gatit, spalat vase, curatenie si retine ca in astfel de situatii se aplica, adesea, regula majoritatii.
Știri
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR
Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.
În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.
Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
-
Știriacum 2 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 6 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 6 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum o zi
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului