Connect with us

Știri

Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022, la Alba Iulia: Evenimentul își deschide porțile pe 30 septembrie, în 2 locații diferite, Muzeul Unirii și Museikon

Published

on

30 septembrie – o zi potrivită pentru știință! Dacă ai o minte curioasă și DE CE este întrebarea ta preferată, atunci nu trebuie să ratezi Noaptea Cercetătorilor Europeni!

Anul acesta, 26 orașe din România vor fi gazda celui mai captivant eveniment despre știință și cercetare, aducând mai aproape de publicul larg cei mai prietenoși cercetători, alături de care vizitatorii vor învăța cât de interesantă poate fi munca de cercetare, dar și cât de utilă este aceasta pentru viața de zi cu zi.

În Alba Iulia, evenimentul își deschide porțile pe 30 septembrie 2022, în 2 locații diferite, Muzeul Național al Unirii și Museikon pentru toți cei care își doresc să urmeze o carieră în cercetare sau sunt, pur și simplu, pasionați de știință. Între orele 17:00 și 22:00, vizitatorii sunt așteptați la Noaptea Cercetătorilor Europeni să ia parte la o călătorie în lumea fascinantă a științei, pentru a lua parte la experimente inedite, prezentări captivante și concursuri cu premii atrăgătoare.

La Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, vizitatorii vor avea ocazia să participe la o serie de ateliere interactive, din care aceștia vor putea învăța mai multe despre diverse meserii din perioada orașului antic Apulum. Publicul va avea parte, cu siguranță, de momente de neuitat participând la atelierul de realizat opaițe romane din lut. În câteva minute, vizitatorii pot învăța mai multe despre instrumentele antice de scris la Officina Scriptoria, despre monedele antice la Officina Monetaria sau despre echipamentele militare romane. Tot aici, cei mici împreună cu cei mari își pot confecționa propriile jucării din materiale reciclabile, pot reconstitui imagini din istoria orașului încercând 7 puzzle-uri istorice sau pot participa la Commedia dell’Arte, atelierul de teatru ce îi va surprinde pe toți cei prezenți la eveniment.

Arta și istoria se vor împleti frumos și vor provoca vizitatorii de la Museikon să participe la activități dintre cele mai interesante. Experimentul artistic inedit cu care specialiștii îi așteaptă pe vizitatori, îi va învăța pe toți cei curioși cum se realizează o lucrare de artă colectivă. Tot la Museikon se vor desfășura ateliere de obținere a unor pigmenți și cerneluri din materie primă locală, cu componentă practică, dar și documentară. Cu ocazia Anului Centenarului Încoronării, au fost pregătite ateliere de pictură, de gravură și ateliere creative, ce vor pune accentul pe cunoașterea personalităților și faptelor regilor. Mai mult, participanții vor putea afla mai multe despre Ars Calligraphica în atelierul de scris și artă caligrafică, atelier ce invită publicul într-o călătorie în timp și spațiu, care îi va transpune pe vizitatori în vremuri de poveste. Agenda completă a activităților poate fi consultată pe www.noapteacercetatorilor.eu.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, fiind un eveniment ce atrage anual peste 1.5 milioane de vizitatori, reușind să inspire următoarele generații de cercetători. Evenimentul oferă oamenilor de știință șansa de a intra în directă legătură cu publicul, iar vizitatorilor ocazia de a descoperi universul științei și oamenii din spatele experimentelor.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Crosul Unirii, ediția cu numărul 55, la Alba Iulia, în 23 noiembrie

Published

on

Crosul Unirii, la Alba Iulia: Care este programul evenimentului

Ediţia a 55-a a tradiţionalei competiţii sportive “Crosul Unirii”, se va desfăşura sâmbătă, 22 noiembrie 2024, în Şanţurile Cetăţii din Alba Iulia (în zona restaurantului Gothic)

Primăria Alba Iulia, în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, invită pasionații de sport, sâmbătă, 23 noiembrie 2024, să participe la tradiționalul Cros al Unirii.

La eveniment sunt așteptați să participe copii, tineri și adulți, apți pentru efort fizic. Organizatorii au pregătit diplome, medalii și tricouri pentru toți participanții.
Program:

10:00 – 10:45 Distribuirea tricourilor
11:00 Start 1 km (copii până la 11 ani)
11:15 Start 2,7 km (categorii de vârstă 12 – 90+ ani)
12:30 Festivitate de premiere


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Published

on

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Published

on

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba