Știri
Naiul, unul din cele mai vechi instrumente muzicale ce aduce bucurie și liniște în sufletele românilor
Naiul, un instrument muzical simplu si totusi foarte gratios.
In mainile unui adevarat maestru, naiul aduce bucurie si liniste in sufletele oamenilor.
Naiul este un instument muzical antic, bazat pe principiul tuburilor inchise, alcatuit din, de regula, cinci sau mai multe tuburi sonore de cresc gradat in lungime (si, uneori, in grosime). Naiul a fost cunoscut pentru mult timp ca un instrument muzical folcloric si este considerat prima muzicuta, fiind un stramos al orgii si al armonicii.
Nu cunoastem cu exactitate cine este inventatorul naiului, insa cunoastem legenda din mitologia greaca, ce relateaza ca Pan, fiul lui Hermes si al Dyropei, protectorul turmelor si al pastorilor, este considerat inventatorul unui instrument muzical numit syrinx (naiul modern). Se spune ca Pan a confectionat naiul din trestia in care s-a transformat nifma pe care o urmarea.
Legenda zeului Pan si a inventiei naiului a fost transmisa si civilizatiei romane si, deasemenea, a fost asimilata de civilizatia daca. Drept urmare, in mormintele din Tomis si Calatis, ce dateaza din epoca elenistica si romana, s-au descoperit inele ce aveau gravate pe ele fauni cu nai. Un sarcofag din epoca romana, descoperit in Oltenia, avea sculptat pe peretele sau un basorelief ce il infatiseaza pe zeul Pan cu un instrument similar cu naiul din zilele noastre.
Tarafurile lautaresti, compuse din nai, vioara si cobza, au aparut in secolul al XVIII-lea, in Principate si in Moldova. Amplificarea sonoritatii si stimularea gustului armonic a fost adus de integrarea in taraf a tambalului si a contrabasului, in prima jumatate a secolului XIX, ceea ce a dus la extinderea tarafului la opt-noua membrii.
Naiul romanesc curbat a fost popularizat de artistul Gheorghe Zamfir, care a sustinut numeroase turnee si a inregistrat foarte multe albume cu muzica la nai in anii 1970. In acea perioada, mai multi artisti au inceput sa inregistreze deodata. In zilele noastre exista mii de muzicieni devotati naiului in toata Europa, Asia si pe continentul American.
Un instrument muzical confectionat din trestie, lemn de stejar, de tei, cu forma curbata sau traditionala, naiul este o inventie minunata pe care omul o foloseste inca din antichitate.
De mii de ani, națiunea română știe să exprime prin nai, dar și alte instrumente populare, sentimentele de fericire, supărare, melancolie. Arta naiului a fost moștenită și dezvoltată în condiții bune în România, nivelul de interpretare fiind ridicat, tehnica avansată, iar numărul interpreților mare. Astăzi, pot fi văzuți naiști interpretând pe diferite scene, la evenimente de sărbătoare, în restaurante și parcuri, România fiind cunoscută în lume ca Patria naiului.
România cu bogatul său folclor, cu cultura minunată și poporul cald și ospitalier, a pregătit generații după generaţii de interpreți de marcă la nai.
Fănică Luca, născut în 1894 într-o familie de muzicologi, este considerat părintele naiului din România. A învățat să cânte la nai de la tatăl său, apoi a compus diferite lucrări devenite clasice și a stabilit tehnica de acordare a naiului. A înființat catedra de nai la Academia de folclor și la Liceul de muzică nr. 1 din București, pregătind o serie de interpreți talentați, printre care Gheorghe Zamfir, Radu Simion, Damian Luca, Nicolae Pârvu, Simion Stanciu Syrinx și mulți alți.
Renumitul naist Gheorghe Zamfir, la vârsta de 14 ani, a intrat la Liceul de Muzică din București, începând să învețe naiul cu profesorul Fănica Luca. Tânărul Zamfir, la mai puțin de 20 ani, a interpretat Doina Oltului, Hora Stacato, Ciobanul izolat, Ciocârlia, și multe alte piese din tezaurul folcloric românesc, în Germania, Norvegia, Franța, Belgia, Spania, Portugalia, Australia etc.. În anii 80 ai secolului trecut, grație eforturilor făcute de Gheorghe Zamfir și Simion Stanciu Syrinx, naiul a intrat în marea familie a instrumentelor muzicale clasice, a fost promovat pe scena mondială, fiind interpretate atât piese de folclor, pop, jazz, cât și piese de muzică clasică.
Instrument tradiţional aerofon, naiul este alcătuit dintr-un şir de ţevi (variabil ca număr) de bambus, trestie, soc sau altă specie de lemn, inegale ca mărime şi grosime, dispuse în poziţie verticală, în ordine crescândă de la stânga la dreapta, cu partea superioară deschisă şi cea inferioară închisă. Prinse unul de altul, tuburile acustice se sprijină prin lipire pe un suport în formă de vergea dreptunghiulară. Spre deosebire de naiurile întâlnite în cultura muzicală a altor popoare, naiul din cultura autohtonă are o formă uşor concavă. Capetele superioare ale ţevilor sunt uşor rotungite, pentru a direcţiona coloana de aer spre peretele opus. Acordajul instrumentului se face prin înfundarea ermetică a capetelor de jos ale ţevilor cu dopuri de ceară de albine, cantitatea mai mică sau mai mare de ceară introdusă în tub fiind factorul care determină înălţimea sunetului. La nai acesta se obţine prin vibraţia coloanei de aer introduse în tubul acustic, care poate să producă doar un singur sunet, mişcând instrumentul în faţa buzelor cu partea lui concavă. Scara pe care o emite naiul este cea diatonică, însă prin modificarea poziţiei instrumentului spre interior sau spre exterior se pot obţine, faţă de scara obişnuită, şi sunete intermediare, cromatice şi chiar infracromatice. Naiul de altădată avea 7 tuburi, număr cu multiple conotaţii simbolice, în care se încerca codificarea misterului ”sunetului terestru şi cosmic”. Astfel, fiecare tub reprezenta sunetul unei planete ale sistemului solar. Totodată, cifra este ”cifra lui Dumnezeu, cifră pe care se bazează Geneza, Cabala, cifra ce ascunde” multe alte secrete: ”7 minuni ale lumii, 7 culori din curcubeu, 7 zile ale săptămânii, 7 ani de-a acasă, cele 7 sunete din gama muzicală, 7 centri nervoşi, 7 glande endocrine etc.”. În zilele noastre, numărul de tuburi acustice ale naiului variază între 18 şi 25. În funcţie de acesta, variază ambitusul instrumentului care începe de la nota si şi se poate întinde până la nota mi 4. Notaţia muzicală pentru nai se face cu o octavă în jos. În practica muzicală se manifestă ca instrument solist, realizează melodia sau o dublează partida viorii în diferite formaţii mici, tarafuri, orchestre profesioniste de muzică populară, îmbogăţind paleta timbrală a acestora cu diferite artificii sonore. Posibilităţile tehnice ale naiului permit interpretarea de portamente, staccate, mordente, pasaje melodice în glissando, diferite formule melodice construite pe trepte apropiate.
Sursa:cineainventat.ro, romanian.cri.cn, patrimoniuimaterial.md
Știri
Octavian Goga, omagiat la Alba Iulia: Activități organizate de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Octavian Goga, omagiat la Alba Iulia
Marți, 1 aprilie 2025, la Alba Iulia, va fi omagiat poetul Octavian Goga printr-o serie de activități ce se vor desfășura online, la sediul bibliotecii județene și la bustul poetului amplasat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia. Organizatorii sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.
Începând cu ora 9:00, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba vor fi postate următoarele activități: programul evenimentului, Octavian Goga – medalion literar, recomandare de carte pentru adulți și copii și poezia zilei. Între orele 8:00 și 18:00, toți cei ce vor vizita Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor putea consulta o bună parte dintre volumele lui Octavian Goga, cărțile fiind expuse în cadrul unei expoziții de carte intitulată „Octavian Goga în colecțiile bibliotecii”.
La ora 13:00, la bustul lui Octavian Goga situat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, vor fi depuse coroane și jerbe de flori și vor fi recitate poezii din opera poetului. Momentul se va desfășura cu sprijinul Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia și cu participarea și sprijinul reprezentanților ONG-urilor cultural – patriotice din Alba Iulia.
Bustul poetului Octavian Goga amplasat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, este opera sculptorului Mihai Coșan și a ajuns la Alba Iulia grație eforturilor scriitorului Ion Mărgineanu, sprijinit de regretatul critic și istoric literar Mircea Cenușă, de istoricul Dan Dorin Ovidiu și de pictorul Nicolae Lascu. Bustul a fost descoperit după moartea sculptorului Mihai Coșan, motiv pentru care el a fost amplasat nefiind finalizat.
Octavian Goga, poet, academician, politician şi prim-ministrul României din 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 s-a născut la 1 aprilie 1881, în satul Răşinari, fiind fiul preotului ortodox Iosif Goga şi al învățătoarei Aurelia. Legătura sa cu județul Alba este aceea că și-a petrecut cele mai multe vacanțe în satul natal al tatălui său, Crăciunelul de Sus, sat ce aparține de comuna Cetatea de Baltă. A debutat poetic în ziarul Tribuna (Sibiu) iar în 1905 i-a apărut la Budapesta volumul „Poezii”, pentru care a primit Premiul Năsturel-Herescu al Academiei Române. Poetul s-a bucurat de prestigiu literar remarcabil, astfel că, în 1920, Goga a fost ales membru al Academiei Române. La 5 mai 1938, în parcul castelului de la Ciucea, poetul a suferit un infarct cerebral şi a intrat în comă. În ziua de 7 mai 1938, s-a stins din viaţă, la vârsta de 57 de ani, fiind înmormântat la Ciucea, pe domeniul familiei.
Știri
Reabilitare și renovare energetică a dispensarului medical din Râmeț: Aviz de mediu solicitat pentru proiect
Reabilitare și renovare energetică a dispensarului medical din Râmeț
Primăria Râmeț a socilitat Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordului de mediu pentru un proiect care vizează reabilitarea și renovarea energetică a dispensarului medical uman din Râmeț.
Valoarea totală a investiției, contractată prin PNRR, este de 765.525 de lei, plus TVA. Perioada de execuție va fi de 12 luni.
În ceea ce privește degradările de ordin nestructural, se pot enumera burlanele incomplete sau puternic degradate ce permit scurgerea apei pluviale direct pe pereții exteriori ai construcției, contribuind la degradarea finisajelor. Există, de asemenea, infiltrații de apă la interior, atât la nivelul demisolului, cât și la nivelul parterului, în zona plăcii peste parter. Tâmplăria existentă este și ea degradată şi şi-a pierdut proprietățile și performanțele din punct de vedere energetic, atât cea originală din lemn cât şi cea din PVC. Conform auditului energetic, construcția se încadrează în clasa energetică G, iar printr-o serie de măsuri și intervenții se poate crește eficiența energetică a construcției, aducând-o în clasa energetică B. Având în vedere aceste aspecte, se va interveni pentru creşterea eficienței energetice a dispensarului medical uman Râmet, precum și pentru însănătoşirea construcției şi reabilitarea acesteia.
Știri
Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba ajunge, astăzi, la Noșlac
Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba ajunge la Noșlac
Au trecut deja patru ani de când Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba pune cu succes în practică proiectul 2.9 Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Proiectul este destinat constituirii, organizării, administrării sau dezvoltării unui fond de carte oferit în custodie de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, pentru biblioteci publice sau alte entități educativ-culturale. Scopul proiectului este acela de a sprijini comunitățile cu un fond de carte nouă, fond necesar informării, consultării, cercetării sau organizării proiectelor culturale, în felul acesta contribuind la educarea și dezvoltarea culturală a comunității respective.
În data de 31 martie 2025, de la ora 12:00, cel de-al 41-lea raft va fi inaugurat la Noșlac, în prezența oficialităților județene și locale, prilej cu care se va semna un parteneriat de colaborare între Primăria comunei Noșlac și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. La eveniment vor fi prezenți Ion Dumitrel, președinte al Consiliului Județean Alba, Silvan Stâncel, manager al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Florin Claudiu Zilahi, primar al comunei Noșlac, Florina Szekely, directoarea Școlii Gimnaziale Noșlac, Nicolae Usca, preot paroh și bibliotecara Daciana Sabău de la Biblioteca Noșlac. Fiind o adevărată sărbătoare a comunei, activitatea culturală se va încheia cu un moment artistic susținut de cunoscutul Ansamblu Folcloric „Plaiuri Noșlăcene”.
Organizatorii proiectului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria comunei Noșlac, Biblioteca Noșlac și Școala Gimnazială Noșlac.
-
Știriacum o săptămână
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 22 de ore
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum o săptămână
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum o săptămână
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Politicăacum 2 săptămâni
Conspirația din spatele abdicării lui Alexandru Ioan Cuza: 20 martie 2025 – 205 ani de la nașterea sa
-
Știriacum 2 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum o zi
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum o săptămână
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani