Știri
Municipiul Alba Iulia, partener într-un nou proiect european: Decid vineri, 19 aprilie, consilierii locali
Consilierii locali din Alba Iulia se vor pronunța în ședința de Consiliu Local ce va avea loc pe 19 aprilie asupra anui proiect privind participarea Municipiului Alba lulia în cadrul proiectului„Effectiveness of Environmental Urban policies to improve Resources Efficiency”, („Eficacitatea politicilor urbane de mediu pentru îmbunătăţirea eficienţei resurselor”) – acronim EURE finanţat prin programul european INTERREG 2014-2020.
Proiectul „Effectiveness of Environmental Urban policies to improve Resources Efficiency”, („Eficacitatea politicilor urbane de mediu pentru îmbunătăţirea eficienţei resurselor”) – acronim EURE, finanţat în cadrul programului INTERREG EUROPE 2014-2020, a fost declarat admis în sesiunea a 4-a a programului INTERREG EUROPE 2014-2020, urmând să beneficieze de un sprijin financiar nerambursabil în valoare de 137,360.00 EURO.
EURE este un proiect care urmăreşte să contribuie la dezvoltarea durabilă a oraşului prin îmbunătăţirea politicilor urbane de mediu în vederea utilizării eficiente a resurselor. Proiectul se va adresa astfel provocărilor actuale în domeniul, ca o recunoaştere a importanţei oraşelor în realizarea strategiei Europa 2020, dimensiunea urbană a politicii de coeziune a fost consolidată în mod semnificativ pentru perioada 2014-2020. în mod specific, această strategie recunoaşte că zonele urbane sunt principalii consumatori de resurse şi principalii responsabili pentru calitatea mediului urban.
Proiectul va contribui sprijinirea zonelor urbane în utilizarea durabilă şi mai eficientă a resurselor şi prin introducerea principiilor economiei circulare în guvernarea oraşelor. Proiectul abordează obiectivul specific Interreg Europe 4.2 – îmbunătăţirea implementării politicilor şi programelor de dezvoltare regională care vizează creşterea eficienţei resurselor, creşterea ecologică şi ecoinovarea şi managementul performanţei de mediu prin abordarea instrumentelor de politică responsabile de alocarea fondurilor din articol 7 din Regulamentul FEDER. Obiectivul priectului este de a îmbunătăţi modul în care aceste fonduri (rezervate problemelor urbane) se adresează provocărilor urbane de mediu ale oraşelor din regiunile periferice, acordând atenţie şi acelor oraşe de dimensiuni mici, dar cu influenţă în zonele slab populate unde sunt situate, prin cooperarea interregională. Obiectivul final este de a îmbunătăţi sprijinul acordat zonelor urbane europene pentru a fi mai eficient din punct de vedere al resurselor, pentru a include ca prioritate transversală a politicilor urbane integrate principiile economiei circulare şi pentru a asigura un management adecvat al performanţei de mediu (la nivel urban).
Obiectivul general al EURE este îmbunătăţirea implementării politicilor şi programelor de dezvoltare regională, în special a programelor pentru investiţii pentru creştere şi locuri de muncă şi, acolo unde este cazul, a programelor ETC, care vizează creşterea eficienţei resurselor, creşterea ecologică şi ecoinovarea şi managementul performanţei de mediu. Proiectul EURE are ca obiectiv final îmbunătăţirea sprijinului acordat zonelor urbane europene pentru a fi mai eficiente din punct de vedere al resurselor, pentru a include ca prioritate transversală a politicilor urbane integrate principiile economiei circulare şi pentru a asigura un management adecvat al performanţei de mediu (la nivel urban). Acest proiect realizează o colaborare pe termen lung, prin intermediul unei reţele stabile între cei 9 parteneri ai proiectului care provin din Spania, Italia, România, Polonia, Cehia, Cipru, Belgia, Franţa şi Letonia şi va realiza o politică coerentă şi completă regională, privind eficienţa resurselor.
- Promovarea includerii zonelor urbane cu densitate scăzută a populaţiei ca beneficiari ai acestor instrumente de politică
‘ Sporirea gradul de conştientizare a responsabililor acestor instrumente politice cu privire la asimetriile regionale (între zonele urbane europene, în special în regiunile periferice)
- Sprijinirea autorităţilor locale în îmbunătăţirea guvemanţei lor în domeniul mediului şi al eficienţei resurselor
■ încurajarea cooperării interregionale dintre principalii actori ai politicilor de dezvoltare urbană, încurajând crearea de reţele şi schimburi eficiente de experienţă între zonele urbane
- îmbunătăţirea includerii strategiilor de gestionare a mediului urban în strategiile integrate de dezvoltare urbană
Municipiul Alba Iulia va fi implicat în calitate de partener în cadrul tuturor activităţilor proiectului pentru atingerea obiectivelor ante-menţionate, având rolul de a replica bunele practici dezvoltate în cadrul proiectului sub îndrumarea directă a experţilor transnaţionali.
Știri
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc
Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.
Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.
Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.
In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.
Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.
Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar
Citește și crestinortodox.ro
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
-
Știriacum 22 de ore
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 17 ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 14 ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului