Rămâi conectat

Știri

Mugur Isărescu nu vede cu ochi buni măsurile privind reducerile de taxe și de impozite din nou Cod Fiscal

Publicat

în

Guvernatorul Mugur Isărescu a criticat lipsa de atenţie şi stabilitate a politicienilor în privinţa macroeconomiei naţionale, în virtutea relaţiilor cu parteneri precum Fondul Monetar sau Uniunea Europeană.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Constantin Isărescu, a declarat, vineri, 24 iulie, că pachetul de măsuri privind reducerile de taxe şi impozite din Codul Fiscal este inaplicabil.

„Codului Fiscal nu îi văd niciun fel de probleme, dar pachetul de reduceri de taxe, pachetul acela de măsuri privind reducerile de taxe şi de impozite este, din punct de vedere economic si financiar, inaplicabil. Nu văd cum s-ar putea aplica, la grămadă, dintr-un singur moment, 6 măsuri de o asemenea dimensiune”, a declarat guvernatorul BNR în cadrul celei de a 13-a ediţii a evenimentului „Mugur Isărescu şi invitaţii săi”, organizată de BNR şi FinMedia, pe tema „România în faţa noilor provocări eonomice”.

Toate aceste reduceri intră în vigoare la 1 ianuarie 2016 şi înseamnă un impact de 2,3% din PIB pe deficit, a mai afirmat Isărescu.

„Fără ce scrie acolo, majorarea salariilor din sectorul public în conformitate cu noua lege ar însemna chiar mai mult din PIB. Este o schimbare de direcţie majoră. Este majoră. Cum putem să aplicăm asemenea măsuri fără să negociem cu partenerii noştri? Nici nu se poate discuta. Avem deja creştere 4%, unde vrem să merem, la 8%? Ne ţin motoarele pentru 6%, 8%? Avem calcule ca să vedem ce deficite de cont curent sau de altă natură ar putea să creeze o asemenea schimbare masivă? Noi suntem la 4%, deci la viteză de croazieră, şi în loc să stăm pe pilot automat tragem de manşă brutal cu 2,3% din PIB pentru că 2,3 ni se pare că-i puţin. Şi economiştii nu spun nimic, nu spun că nu e puţin, că sunt 17 miliarde de lei şi trebuie să te gândeşti de unde le iei. După necazurile din trecut, băncile sunt supraexpuse pe datoria de stat. Daca te duci în străinătate trebuie să discuţi cu creditorii tăi. Din punct de vedere al conducerii economiei de piaţă înseamnă o mişcare brutală, de proporţii, care în condiţii de creştere economică nu îşi are rostul. Fără să mai adăugam aici prociclitatea”, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul a ţinut să precizeze că găseşte trimiterea Codului Fiscal spre reexaminare în Parlament este un lucru înţelept. El a mai afirmat că „în aceste condiţii va trebui să schimbăm conduita politicii monetare” şi că hotărârea premierului de a organiza sesiune extraordinară în Parlament este, de asemenea, „înţeleaptă”.

„Nu numai în UE, dar cu deosebire în UE lucrurile sunt extrem de formalizate. Chestiile alea cu deficit că e mai mare cu 0,1 sau cu 0,2 sau cu 0,3 care par nişte cifre mici sunt esenţiale. Nu sunt numai ca să vezi cât ai de finanţat în plus, e precum coada unui avion, trebuie sa se mişte un pic, iar la distanţe lungi în loc să ajungi la Stockholm, ajungi la Polul Nord. Şi atunci înţelegem de ce când se negociază un program există bătălii pe 0,1 sau 0,2. Conducerea economiei de piaţă se face prin politici fiscal bugetare şi mărimea deficitului este esenţială pentru stabilirea direcţiei. Virajele bruşte trag semnale de alarmă. Radarele în acest domeniu, de tipul agenţiilor de rating, Bruxelles, Frankfurt şi aşa mai departe, se uită la deviaţii de 0,1, 0,2%. Dacă apar devieri de 2 procente într-un an se înroşesc semnalele de alarmă. Ce-i cu avionul ăsta, a plecat pe ruta Bucureşti-Bruxelles şi unde vrea să ajungă, la Polul Nord, să aterizeze pe o banchiză, să se lovească de un turn?”, s-a întrebat, retoric, guvernatorul.

El a mai atras atenţia că „se dă alarma când sare deficitul de la un an la altul”, şi că „deviaţiile de la aceste principii se penalizează”.

„Se ia carnetul de conducere când mergi în zig-zag cu deficitul. Ai manşa şi te joci cu avionul. Deficitul optim este chiar stabilit şi la el se ajunge prin calcule. Nu e pus arbitrar, că vreau să fie 1%, se calculează foarte exact pe bază de negocieri şi în consecinţă dacă vrei să ieşi din el trebuie să negociezi, să spui că nu acesta este deficitul optim. Ai ruta pe care ţi-ai stabilit-o, dar rutele nu sunt stabilite numai de la Bucureşti, suntem o economie globalizată, integrată în UE, bineînţeles că se negociază cu alte ţări şi asta nu este o conspiraţie, aşa se calculează, dacă vrei să ieşi din rută. Vrei să ieşi din el, de la 4% creştere la 5% creştere, trebuie să dovedeşti că ai cum, că ai destul combustibil şi aşa mai departe. Lucrurile sunt extrem de formalizate şi nimic nu e la întâmplare aşa cum reiese din dezbaterea din România. Negocierile sunt extrem de grele şi se discută în alţi termeni, nu că s-a dus Isărescu şi a negociat ajutor pentru băncile greceşti”, a declarat Isărescu.

„O a doua este politica fiscal bugetară, care trebuie să fie anticiclică. Şi ăsta este un lucru pe care trebuie să-l înveţe toată lumea, pentru că şi la chestiunea asta se ia carnetul de conducere. Dacă tot vrem să o învăţam, este o chestiune extrem de serioasă. În esenţă economia are cicluri naturale, aşa este economia de piaţă, se învârte în cicluri, şi politica fiscală nu trebuie să accentueze aceste variaţii ale ciclurilor. Ai creşteri foarte mari apoi ai căderi, cu şomaj, cu probleme sociale, ciclicitatea trebuie atenuată prin politici anticiclice. Ţine de esenţa economiei de piaţă şi de supravieţuirea economiei într-un stat. Încăpăţânarea de a nu învăţa după ce am trecut prin două experienţe”, spune guvernatorul.

Acesta a arătat că, în 2005, „cu Codul Fiscal a fost o politică total prociclică şi tot aşa, dintr-o concurenţă electorală, cu taxa unică, toate calculele arătau 19% – s-a făcut un fel de concurenţă, şi s-a ajuns la 16%. S-a creat un deficit structural din diferenţa de 3 procente, acoperit până la criză de intrările de capital. În 2008 am avut aceeaşi problemă, ar fi dramatic să repetăm povestea în 2016 pentru că, repet, este a treia oară”. Creşterea economică fără macrostabilitate nu este sustenabilă pe termen mai lung datorită căderilor ajungi sa pierzi, pentru că un derapaj în economie este foarte costisitor, trebuie să iei din nou vagoanele sa le pui pe şină, pierzi timp, ani de creştere economică, avertizează Isărescu.

Acesta consideră că „trebuie să asigurăm condiţiile pentru o creştere economică cât se poate de rapidă, dar sustenabilă, să evităm derapajele, e obsesia noastră să creştem cât mai repede convergenţa”.

„Dacă te uiţi la tendinţele pe termen lung, noi avem alte probleme în buget. Ne-au căzut masiv investiţiile, de aceea avem un surplus sau un deficit mic, că avem în continuare deficite mari, mari de tot pe toate bugetele de cheltuieli sociale şi acolo nu am rezolvat problemele şi acolo trebuie să ne concentrăm, din considerente de ciclu politic, electoral”, spune guvernatorul.

Despre relaţia cu creditorii

Despre relaţia cu creditorii şi finanţarea deficitelor, Mugur Isărescu a declarat: „Vrem deficite mai mari, dar ne răţoim la creditori, adică la cei care eventual să ne dea banii să finanţăm acele deficite. Aici intervin lucruri extrem de importante. Este esenţial costul finanţărilor, poate să-ţi mănânce uşor nu 0,1-0,2, ci 2-3 procente din PIB dacă nu eşti în relaţii bune cu creditorii. Dar de ce n-am fi noi într-o relaţie bună cu creditorii? Ne-am plătit datoriile, nu suntem în situaţia Greciei, pe ce motiv să stricăm relaţiile cu Fondul sau cu Uniunea Europeană? Avem impresia că ne exploatează? Datorită acestor poziţii arţăgoase România nu are un A rating, are BBB. Deşi avem performanţe foarte bune. Pieţele ne taxează prin prima de risc”.

Despre intrarea în zona euro

„Intrarea în uniunea bancară şi în zona euro, simbolice am putea spune, ar putea fi considerate încheierea unui proces început în anii ’90 de integrare euroatlantică a României, de convertire spre o economie de piaţă şi o democraţie funcţională şi stat de drept. Cred că aici avem două probleme: să nu ne îndepărtăm de criteriile de convergenţă şi în al doilea rând să fim foarte bine pregătiţi când intrăm, pentru că experienţa ultimilor ani, experienţa Greciei, pune sub semnul întrebării postulatul dinainte de criză, că e suficient să îndeplineşti criteriile nominale. Acest postulat este pus în prezent sub semnul întrebării inclusiv datorită faptului că pe datele ultimilor ani există o divergenţă în zona euro între flancul sudic şi flancul nordic. Ideea introdusă în mesajele pe care le transmite Banca Naţională a fost acceea a unei foarte bune pregătiri, ca să nu dăm prea multe explicaţii. Intrăm în zona euro când suntem bine pregătiţi”, a declarat guvernatorul.

Despre bugetari

Mugur Isărescu şi-a exprimat reţinerea  că România ar putea ajunge la echilibre bugetare optime.

„Am o reţinere, că am în vedere ajustarea din 2010-2011. Sunt nişte rigidităţi în Romania la cheltuieli bugetare pe care cu greu ni le putem imagina. Atunci s-a discutat despre reducerea personalului bugetar înainte de reducerea TVA. S-au făcut calculele şi s-a demonstrat că erau salarii compensatorii de plătit, şi nu se făcea nicio reducere. S-a oprit şi chiar s-a reversat tendinţa de reducere a personalului. Şi pe urmă ajungi exact unde nu trebuie. Singurul loc unde ţi se pare că nu ai rigiditate sunt investiţiile. Dar şi acolo, societăţile private îţi cer garanţii de stat, garanţia se duce tot în deficit. Nu ai niciun fel de şansă să ai reduceri. Înainte de orice, apropos de propunerile de reduceri de impozite, să aplicăm „taylor’s rule” (legea croitorului – n. r.): nu tai şi pe urmă măsori. Ce facem? Tăiem taxele şi pe urmă măsurăm dacă putem să tăiem şi în partea cealaltă, la cheltuieli. Nu avem nici şansa să ajungem la deficit sub-optimal, ci la deficite mari şi greu de finanţat. Şi finanţarea va fi greu de asigurat. Ce dăm pe mere pierdem pe pere”, a declarat Isărescu.

Despre infrastructură

„Am și eu obsesia mea, dezvoltarea cu macrostabilitate. Peste asta nu se mai trece. Am avut prea multe experienţe în 25 de ani ca să mai încercăm încă una. Ar fi dramatic. Cred că nu ne-ar mai crede nimeni. Şi nu dramatizez eu. Până una-alta, apare deja o discrepanţă – nu poţi să faci şi educaţie şi autostrăzi cu reduceri de taxe, nu încape, n-ai cum, e aritmetică, nici nu ajungem la matematici superioare sau la sofisticări macroeconomice. Putem să vorbim şi acolo ce înseamnă multiplicator, ce înseamnă investiţii şi aşa mai departe. Aici avem lucruri destul de simple, suntem în 2016 şi n-am trecut încă Carpaţii, o să-i trecem cu o autostradă abia prin 2020. În 2000, când negociam intrarea în UE în 2007, le-am spus că terminăm până în 2006 coridorul, legarea Europei de Marea Neagră. Nu cred că o să avem nici în anul 2018. Primul lucru pe care l-a facut România mare a fost să lege căile ferate din vechiul regat cu cele din Transilvania. Şi noi ajungem la al nu ştiu câtelea Master Plan. De 10 ani se lucrează la 18 kilometri pe cel mai circulat drum din România. Nu există niciun fel de justificare pentru întârzierea asta. Întârzierile acestea costă. Apropo de substanţa creşterii economice, în loc să eficientizăm transportul să obţinem profituri obţinem pierderi. Şi atunci care este rolul investiţiei publice, la care renunţăm prima, din considerente politice electorale?”, s-a întrebat Isărescu.

sursa: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești

Publicat

în

Prier înseamnă timp favorabil, prielnic atât pentru semănatul holdelor dar și pentru turmele de animale. Datini, tradiții și obiceiuri românești, în luna aprilie

Conform tradiției populare românești, luna aprilie se mai numește și „Prier”. Această denumire populară, a lunii aprilie, provine de la verbul “a prii” și înseamnă timp prielnic pentru semănături, ori lucrări în gospodărie .

Când vremea este înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru lucrările de primăvară, aprilie anunță sărăcie și se numește și ”Traistă-n băț”. De fapt, în spiritualitatea populară se și spune că ”Prier priește, dar și jupuiește!”, aluzie la zilele capricioase, cu timp potrivnic lucrărilor de sezon. În această lună se continuă semănatul de primăvară, început în martie. Acum se închid țarinile, ceea ce înseamnă că oile și vitele nu mai au voie să pască libere iar pășunatul devălmaș este întrerupt pentru câteva luni, se formează turmele, se repară gardurile țarinilor, se tund oile înainte de a fi urcate la munte etc. Se mai spune, despre luna aprilie, că este o lună capricioasă în care vremea va fi ori geroasă, ori călduroasă. Totodată, în luna lui aprilie se fac prevestiri ale vremii ce va urma, astfel se nasc o parte din superstițiile acestei luni.

Dacă în luna lui Prier este vreme frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, cu înghețuri; Dacă la Prier este vreme posomorâtă și rece, atunci luna lui mai va avea vreme frumoasă și călduroasă; Negura de la răsărit, din luna aprilie, e semn bun pentru anul în curs; Dacă în aprilie tună și fulgeră, atunci nu există motive să ne temem de ger; Vremea frumoasă din luna aprilie ne va aduce o vară furtunoasă, etc.

Veseli de 1 aprilie – superstiții de 1 aprilie

Ziua Păcălelilor şi Ziua internațională a păsărilor. Dar pe noi ne interesează primul aspect. De unde vine? Cum se … manifestă? şi ce superstiții avem de 1 Aprilie?
Ziua de 1 Aprilie a fost întotdeauna un prilej de distracție şi cum e sănătos să râzi, ne bucurăm şi noi când avem prilejul. Se pare că originile acestei zile se regăsesc, ca multe alte obiceiuri, în schimbarea calendarului gregorian. Se spune că, odată cu această schimbare, mulți nu s-au putut obişnui cu noile date ale sărbătorilor. Și atunci, în timpul lui Carol al IX-lea, mulți neadaptați sărbătoreau Anul Nou la… 1 Aprilie! Cei ce sărbătoreau astfel erau numiți „nebuni de Aprilie”. Apoi obiceiul s-a perpetuat până-n zilele noastre, pierzându-şi semnificația inițială şi păstrând doar… ”nebunia”. Pentru că e o nebunie veselă şi plăcută! Superstiţia spune că păcăleala de 1 Aprilie trebuie făcută până la ora 12:00, cele după această oră, se zice că aduc ghinion. Tot o superstiţie spune că în ziua de 1 Aprilie nu se fac căsătorii, pentru că: ori acestea nu durează, se destramă, ori soţul va fi „sub papuc”. La noi, se spune că dacă nu păcăleşti pe nimeni de 1 Aprilie, tot anul până la celălalt 1 Aprilie vei fi tu cel păcălit. Tot anul? Nu-i cam mult? Dar dacă aşa zice superstiţia, să ne grăbim să păcălim pe cineva. Pardon: ce vă spunem mai jos nu-i păcăleală.

 Sărbătoarea Floriilor – tradiții și obiceiuri

Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile este prima sărbătoare cu dată schimbătoare din calendarul anului bisericesc. Totodată, Floriile deschid ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie la Înălțarea Domnului.  În ziua de Florii există obiceiul de a merge la Biserică cu ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfințite de către preot. Conform tradiției creștine, obiceiul ne amintește de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi, când a fost întâmpinat de mulțime cu ramuri de măslin și crenguțe de palmier sau flori. Crenguțele de salcie vor fi împărțite credincioșilor ce au participat la slujba de Florii. Aceștia vor lua crenguțele acasă și le vor pune la geamuri, la uși și la porți pentru a le apăra casele de rele și necazuri. În unele zone ale țării, oamenii de la sate se încing cu ramurile de salcie, peste mijloc, deoarece se spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. Exista și obiceiul ca părinții sa-și lovească copiii cu nuielușa de salcie, când veneau de la biserică. Credeau că așa vor crește sănătoși și înțelepți. Oamenii le puneau și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Exista credința că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teama ca aceștia să nu rămână fără rod. În ziua de Florii, stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfințite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină. În unele sate, mâțișorii erau aruncați în curte când începea să bată grindina. Însă, ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate, sau erau utilizate și în scopuri terapeutice, oamenii înghițeau mâțișori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriți de diferite boli. Un alt obicei, întâlnit în ziua de Florii, este acela de a trece pe la mormintele rudelor pentru a le agăța de cruci crenguțele de salcie, astfel aceștia vor ști că Paștele se apropie. Tot în ziua de Florii, șnurul de mărțișor se va agăța într-un copac înmugurit sau înflorit pentru a avea sănătate și belșug în anul ce urmează. Totodată, ziua de Florii este prilej de sărbătoare pentru cei cu nume de flori, deoarece își serbează onomastica.

Obiceiul Lazaritelor

Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. În popor se crede că Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvară. Potrivit tradiției, într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama sa să facă plăcinte. Urcând întru-un copac să ia muguri pentru animale, își aduce aminte de plăcinte. Se grăbește să coboare, cade și moare. Potrivit legendei că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor, exista obiceiul ca în această sâmbătă, femeile de la țară să facă ofranda de pomenire a morților împărțind plăcinte de post. Profesorul Ion Ghinoiu afirma că în ajunul sau sâmbăta Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit Lazarita, care era structurat după modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirma că    Lazarita era un ceremonial la care participau numai fetele. „Una din fete, numita Lazarita, se îmbrăca în mireasă și colinda împreună în fața ferestrelor caselor unde au fost primite. Lazarita se plimba cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindătoarele care povestesc, pe o melodie simpla, drama lui Lazăr sau Lazarica: plecarea lui Lazăr de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunza, moartea neașteptată prin căderea din copac, căutarea și găsirea trupului neînsuflețit de către surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbrăcarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci”.

 Sărbătoarea dinților

Ziua de 11 aprilie este dedicată Sfântului Antipa, despre care oamenii din popor cred că vindecă durerile de dinți și măsele. Sfântul Antipa s-a rugat pentru cei care îi vor face pomenire să fie feriți de patimi și de alte boli, între care și nesuferita durere a dinților.

  Sursa:azm.gov.ro, sursa foto:dragusanul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Ziua Păcălelilor: Originea acestei zile și cum este sărbătorită în alte țări. Nimeni nu are voie să se supere pe 1 aprilie

Publicat

în

De Ziua Păcălelilor nimeni nu are voie să se supere: Care este originea zilei

În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcălește pe toată lumea.

Celebrarea Zilei Pacalelilor isi are originile in Franta, in secolul al XVI-lea, cand a fost adoptat calendarul Gregorian, care a mutat Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Vestea noului calendar s-a raspandit incet iar cei care continuau sa sarbatoreasca anul nou de 1 aprilie era considerati ″pacalitii de 1 aprilie″.

In Franta, 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, este numita Poisson d’Avril, adica „pestele de aprilie”, cu referire la un peste tanar, usor de capturat. Francezii obisnuiesc sa-si pacaleasca prietenii lipind-le pe spate un peste de hartie. In momentul in care cineva descopera farsa, acesta trebuie sa strige „Poisson d’Avril!”.

Timp de 200 de ani, practica farselor de 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, s-a raspandit in Anglia si in Statele Unite. Toate farsele trebuie sa fie facute pana la ora pranzului. Orice farsa facuta dupa aceasta ora va aduce ghinion farsorului.

ZIUA PACALELILOR, 1 APRILIE – Cei care nu raspund cu zambetul pe buze unei farse facute de vor fi urmariti de ghinion tot anul. Barbatii pacaliti de o femeie frumoasa de Ziua Pacalelilor vor ajunge sa o ia de nevasta, sau, daca barbatul este casatorit, cei doi vor ramane prieteni foarte buni.

Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii, relatează Agerpres.

Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.

La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.

Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.

Alte superstitii de 1 APRILIE – ZIUA PACALELILOR:

=> In regiunea Tirol, din Elvetia, un manunchi de paie este ingropat de 1 APRILIE, pentru ca recolta sa fie bogata in sezonul urmator.

=> Copiii nascuti de  ZIUA PACALELILOR vor fi norocosi in afaceri, dar vor fi urmariti de ghinion la jocurile de noroc.

=> Indragostitii nu ar trebui sa se casatoreasca pe 1 APRILIE, pentru ca mariajul nu va functiona, ori pentru ca femeia va fi “cocosul” in familie.

=> Cel care nu va pune la cale o farsa de ZIUA PACALELILOR va fi pacalit pentru tot restul anului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba: Licitație pentru achiziții de peste 2,8 milioane de lei

Publicat

în

Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba

Serviciul de Ambulanță Județean Alba a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedută de achiziție derulată în cadrul unui amplu proiect de digitalizare finanțat prin PNRR.

Achiziția are o valoare totală estimată de peste 2,8 milioane de lei.

Serviciul de Ambulanță Județean Alba a semnat, la sfârșitul lunii septembrie 2024, contractul de finanțare pentru implementarea proiectului ”Digitalizarea Serviciului de Ambulanță Județean Alba”.

Scopul proiectului este implementarea unui sistem informatic integrat printr-un ansamblu arhitectural digital ce îmbină în mod armonios echipamentele hardware și aplicațiile software.

Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea/dezvoltarea rețelelor de comunicații și a infrastructurii IT și hardware la nivelul instituției și implementarea unui software non-clinic integrat și interoperabil.

Achiziția în curs cuprinde echipament si accesorii pentru computer, computere portabile, computer de birou, surse de alimentare electrică continuă, echipament de rețea, pachete software pentru editare de text, servere și servicii de instalare de computere și de echipament de procesare a informațiilor.

Data limită pentru primirea ofertelor este 28 aprilie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba