Rămâi conectat

Administrație

Monumentul Unirii de la 1 Decembrie 1918 ar putea trece în domeniul public al Municipiului Alba Iulia

Publicat

în

Monumentul Unirii de la 1 Decembrie 1918 ar putea trece în domeniul public al Municipiului Alba Iulia

Proiectul va fi supus cotului consilierilor albaiulieni, în ședința din 30 mai 2023. Proiectul de act administrativ iniţiat vizează aprobarea cererii de trecere a Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Culturii în domeniul public al Municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia.

O administrare mai eficientă, precum şi o mai bună punere în valoare, protejare şi conservare a monumentului de for public poate fi realizată de către unitatea administrativ teritorială, în speţă Municipiul Alba Iulia, având în vedere faptul că, Monumentul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 se regăseşte pe amplasamentul Ansamblului Memorial al Marii Uniri (Parcul Unirii), pe domeniul public al municipiului Alba Iulia, conform C.F. nr. 102075 Alba Iulia.

Municipiul Alba Iulia doreşte transmiterea Monumentului din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Culturii, în domeniul public al Municipiului Alba Iulia, declarându-se din bun de interes public naţional în bun de interes public local.

În încercarea de a identifica, cel puţin în linii generale elementele domeniului public, a fost creionată anexa nr. 2 la Codul Administrativ care statuează, într-o manieră exemplificativă şi nu limitativă, faptul că aparţin domeniului public al statului o serie de categorii de bunuri, printre care şi statuile şi monumentele declarate de interes public naţional. Totodată, la pct. 7 din anexa nr. 4 la Codul Administrativ se precizează că aparţin domeniului public local al comunei, al oraşului sau al municipiului: (…) statuile şi monumentele, dacă nu au fost declarate de interes public naţional.

De asemenea, potrivit dispoziţiilor art. 3-4 din Legea nr. 120/2006, cu modificările ulterioare, se pot realiza şi pot fi amplasate monumente de for public care aparţin domeniului public sau privat al statului, al unităţilor administrativ-teritoriale, ori persoanelor fizice sau juridice de drept privat.

Potrivit art. 859 din Codul Civil:” (1) Constituie obiect exclusiv al proprietăţii publice bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite prin lege organică. (2) Celelalte bunuri care aparţin statului ori unităţilor administrativ-teritoriale fac parte, după caz, din domeniul public sau din domeniul privat al acestora, însă numai dacă au fost, la rândul lor, dobândite prin unul dintre modurile prevăzute de lege.”

Totodată, la art. 860 alin. (3) se prevede faptul că „Bunurile care formează obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale potrivit unei legi organice nu pot fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale sau invers decât ca urmare a modificării legii organice. în celelalte cazuri, trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale şi invers se face în condiţiile legii”.

În prezent, bunul-monument de for public care urmează a fi transmis, aparţine domeniului public al statului, însă acesta nu se regăseşte în categoria bunurilor care formează obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului conform dispoziţiilor art. 860 alin. (3) din Codul Civil.

În conformitate cu prevederile art. 292 alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare: Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local al comunei, al oraşului sau al municipiului, după caz, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de autorităţile prevăzute la art. 287 lit. a), care au în administrare bunul respectiv, dacă prin lege nu se dispune altfel.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud

Publicat

în

Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud

Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, prin echipa de la Formațiile de lucru Câmpeni din cadrul Sistemului Hidrotehnic Turda, a realizat recent două ziduri de sprijin de 15 metri (pe malul drept) și respectiv 30 de metri (pe malul stâng) pe pârâul Abrud, în intravilanul orașului Abrud.

Zidurile au fost construite din blocuri tip LEGO, fiecare având o înălțime de 2,5 metri, și au fost amplasate pe o fundație rigidă din beton.

Pentru protejarea lucrărilor executate, în aval au fost amenajate un prag de fund din beton și o saltea din anrocamente. În perioada următoare, se vor efectua lucrări de reparații la pragul de fund amplasat amonte de confluența pârâului Abrud cu pârâul Cernița.

Toate lucrările sunt realizate conform Planului Tehnic 2024 al Administrației Apele Române Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

La Sebeș, investiții în infrastructura rutieră: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

La Sebeș sunt în derulare mai multe lucrări cuprinse în proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere din oraș

În prezent, se lucrează intens pe străzile Doinei și Moților din municipiu.

Lucrările includ pe lângă modernizarea părții carosabile și amenajarea trotuarelor, parcărilor și spațiilor verzi.

De asemenea, se efectuează lucrări de amenajarea intersecțiilor, dar și a racordurilor cu străzile laterale. Intervențiile includ partea carosabilă, trotuare pietonale, accese la proprietăți, parcări, spații verzi, amenajarea intersecțiilor și racordurilor cu străzile laterale, asigurarea colectării și evacuării apelor pluviale, lucrări de siguranță rutieră. Resursele sunt asigurate printr-o finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny, a transmis primarul municipiului Sebeș.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba

Publicat

în

Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba

A început turnarea primului strat de asfalt pe DJ 107 K.

Vorbim de o investiție de 30 de milioane de lei a Consiliului Județean Alba.

Acest drum județean face legătura între DN1, Galda de Jos, Întregalde și Mogoș (intersectie cu Transapuseana). Investiția este derulată prin Programul Național Anghel Saligny.

E o lucrare de amploare care, printre altele, a presupus construirea de patru noi poduri și reabilitarea unui al cincilea. La final, drumul va fi modernizat în totalitate, în clipa de față lucrările vizând porțiunea dinspre Ivăniș spre Mogoș.

Termenul de finalizare a proiectului este aprilie 2026, dar autoritățile județene speră ca lucrările să fie încheiate în avans.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba