Sănătate
Mituri şi adevăruri despre pâinea albă şi cea integrală
1. Pâinea albă are mai multe calorii decât pâinea neagră
Mit. Pâinea albă nu are mai multe calorii decât cea neagră
Din punct de vedere strict al numărului total de calorii pe sută de grame, nu există diferenţe semnificative între pâinea albă şi cea neagră. Calitatea caloriilor este însă diferenţa. Pâinea albă are într-adevăr mai multe calorii goale (non-nutritive) decât cea neagră. Adică îi lipsesc fibrele, vitaminele, mineralele care se distrug prin procesarea cerealelor.
Pe lângă faptul că făină albă este extrem de săracă în nutrienţi, mai apare şi problema E-urilor. Pentru afânare, pentru gust, pentru aspect, pentru încadrarea pâinii într-un preţ accesibil, se pare că E-urile sunt adăugate din belşug în procesul de fabricaţie.
Sfat: Alege întotdeauna sortimentele de pâine integrală pentru a beneficia de toate vitaminele, mineralele şi fibrele de calitate. Alege calitatea! Meriţi ce e mai bun!
2. Pâinea neagră previne bolile de inima
Adevăr. Pâinea neagră ajută în prevenirea bolilor de inima
Datorită conţinutului crescut de fibre, consumul de pâine neagră reduce absorbţia colesterolului rău în organism, ceea ce se traduce în scăderea depunerii lui pe artere – cauza cea mai frecventă a bolilor de inimă. Un studiu făcut de specialiştii spanioli de curând a arătat că persoanele care au mâncat numai pâine albă într-un anumit interval de timp au avut un risc cu 40% mai mare de a deveni supraponderale sau chiar obeze, transmite Fox News.
Pe de altă parte, consumul de pâine integrală ajută la reducerea riscului de obezitate şi protejează împotriva mai multor boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, cele de inima, cancerul şi accidentul vascular cerebral.
Sfat: Atunci când îţi faci un sandviş foloseşte pâine neagră, iar pentru a-i îmbunătăţi gustul adaugă peste ea diferite ingrediente naturale. Câteva exemple ar fi salată verde, castraveţi mărunţiţi amestecaţi cu o lingură de iaurt degresat şi mărar, bucăţi de roşii uscate la soare sau proaspăt tăiate condimentate cu busuioc, piper roşu copt sau guacamole. Sandvişul nu trebuie să includă neapărat două felii de pâine, poţi opta şi pentru varianta cu una singură.
3. Pâinea albă ajută digestia
Mit. Pâinea albă nu ajută digestia pentru că are foarte puţine fibre.
Fibrele sunt substanţe de balast, care se găsesc numai în fructe, legume şi cereale. Nu vei găsi niciodată fibre în produsele de origine animală (carne, ouă, lapte, peste etc.), oricât de convingătoare ar fi reclamele producătorilor.
Stomacul nostru nu poate digera sau absorbi fibrele, însă ele sunt deosebit de importante pentru sănătate, întrucât ajută tranzitul intestinal, previn şi ameliorează constipaţia, reduc riscul de cancer de colon.
Specialiştii recomandă un consum mediu de 20 – 35 grame pe zi, însă oamenii consumă în jur de 9 – 12 grame zilnic, poate şi mai puţin. O dietă săracă în fibre pote crea o serie de neplăceri, pornind de la senzaţia de balonare, flatulenţe, hemoroizi, varice şi până la boli de inimă şi cancer de colon.
Sfat: Pentru un regim alimentar cât mai sănătos, dar şi în multe diete, specialiştii recomandă consumul de pâine neagră, pe bază de diverse sortimente de făină. Sursă naturală de vitamine, minerale şi fibre alimentare, aceasta stimulează tranzitul intestinal, având un efect benefic în echilibrarea metabolismului.
4. Pâinea neagră este integrală
Mit. Pâinea neagră nu este automat integrală
Pâinea este făcută din grâu; fiecare bob de grâu are 3 părţi componente: germenele, coajă (tărâţele) şi endosperma (miezul); pâinea albă este făcută exclusiv din făină de miez de cereale, pâinea neagră conţine şi un procent de tărâţe, iar cea integrală le conţine pe toate. Din acest motiv, cantitatea de minerale, fibre şi vitamine variază pentru cele 3 tipuri de pâine…la fel şi gustul.
Sfat: Ai grijă ca tipul de pâine neagră consumat să nu fie obţinut cu ajutorul coloranţilor de tip caramel, meniţi să păcălească un ochi nu foarte format.
5. Pâinea fără gluten este mai sănătoasă
Mit. Glutenul NU este nesănătos dacă este natural şi nu adăugat artificial.
Glutenul este o proteină lipicioasă care se găseşte în cereale ( grâu, orz, secară etc). Dacă nu ai o boală specifică – denumită intoleranţă la gluten sau boala celiacă, nu este nici o problemă să consumi alimente naturale care conţin gluten. Însă, glutenul folosit artificial ca aditiv în industria alimentară poate să-ţi creeze probleme. Rolul său este acela de a ajuta la creşterea produselor de panificaţie – este ceea ce face aluatul elastic, pufos şi frumos crescut. Glutenul mai poate fi găsit şi în paste, bere, medicamente, pastă de dinţi, îngheţată, maioneză din comerţ, mezeluri.
Sfat: NU trebuie să renunţi la gluten dacă NU ai intoleranţă la gluten diagnosticată de un medic gastroenterolog. Dar DA, dacă deseori te simţi fără energie, obosit(ă), ai frecvent probleme cu balonarea şi digestia, merită să renunţi la produsele procesate de patiserie şi cofetărie care sigur au adăugată o cantitate crescută de gluten în mod artificial.
6. Pâinea integrală previne diabetul
Adevăr. Pâinea integrală ajută la prevenţia diabetului.
Pâinea integrală este sănătate curată! Conţine de până la 2 ori mai multe vitamine, minerale şi fibre decât pâinea albă, ceea ce o face mai sănătoasă şi mai săţioasă. Fibrele din pâinea integrală ajută la scăderea indicelui glicemic al acesteia, te ajută să pierzi pe termen lung kilogramele nedorite în plus, şi astfel te protejează de apariţia diabetului zaharat, boala secolului nostru, strâns legată de apariţia diabetului.
Sfat: Întrucât este o problemă şi de gust, nu numai de sănătate, pentru cei mai mulţi dintre noi este dificil să facem o schimbare radicală. Te sfătuiesc să cumperi pentru acasă sau pentru sandvişuri la serviciu/şcoală numai pâine făcută din făină integrală care poate fi cu seminţe pentru un gust mai bun.
7. Cartofii au mai multe calorii decât pâinea
Mit. Cartofii, dacă nu sunt prăjiţi, au de 2 ori mai puţine calorii.
100 grame de cartofi copţi conţin în jur de 100 calorii, faţă de 250 calorii din 100 grame pâine şi faţă de 400 calorii din 100 grame cartofi prăjiţi.
Există multe mituri care spun că pâinea şi cartofii îngraşă. Depinde mai degrabă de ceea ce punem pe acea pâine şi de cum preparăm acei cartofi.
Sfat: Consumă pâine integrală dimineaţă, alături de iaurt slab şi legume, şi bucură-te de gustul unui cartof copt cu condiment din plin alături de o salată generoasă la masa de prânz şi vei vedea singură rezultatele pe termen lung!
8. Pâinea uscată are acelaşi număr de calorii cu pâinea proaspătă
Mit. Pâinea uscată are de 2 ori mai multe calorii decât pâinea proaspătă la acelaşi gramaj.
Asta pentru că, prin prăjire se deshidratează, adică pierde apă, dar caloriile rămân pe loc, adică se concentrează.
Sfat: Cântăreşte pâinea înainte de a o pune la toast sau la cuptor, în cazul în care doreşti să obţii pesmet. Citeşte cu atenţie etichetele produselor de tip crackers, pesmet, etc… o felie de pâine proaspătă are tot atâtea calorii cât aceeaşi felie de pâine uscată!
sursa: eva.ro
Sănătate
Humus, rețeta minune în perioada de post: Ce este și ce beneficii are
Perioada de post a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru creativitatea gospodinelor. Dorința oamenilor de a găsi rețete sănătoase și, în același timp, cu un aport ridicat de nutrienți este din ce în ce mai mare.
Din fericire, gama variată de alimente disponibile pe piață vine în ajutorul nostru și ne aduce un produs pe care îl putem include în dieta noastră: năutul. Dacă iubești năutul, nu ai cum să nu iubești și humusul, rețeta minune adusă din Orientul Mijlociu.
Humus este o specialitate orientală, care este făcută , în mod tradițional, din piure de năut, pastă de susan –tahini, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion. Humusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajuta la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din naut și sosul tahini. În plus, humusul conține fier, vitamina B6, acid folic și aminoacizii cu un puternic rol antiiinflamator. Persoanele care suferă de diabet necesită diete speciale și, uneori, acest lucru poate fi greu de gestionat. Humusul este o rețetă potrivită pentru diabetici și poate fi consumat de aceștia fără rezerve. Mai mult decât atât, năutul ajută la reglarea zahărului din sânge, fiind un aliat în managementul diabetului. Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul din humus contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice. Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, arată studiile.
Humusul te ajută să slăbești. Prin senzația de sațietate pe care o oferă năutul, rețetele care conțin acest ingredient vin în ajutorul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus.
Humusul, perfect pentru diabetici
Ce conține humusul?: Există nenumărate rețete de humus, dar toate au în compoziție ingredientele „cheie” ale rețetei. Acestea se referă la boabele de năut, usturoiul și pasta de susan. Pe lângă acestea se adaugă, după gust, uleiul de măsline, zeama de lămâie și diverse condimente precum: boia sau chimion.
Năutul și beneficiile sale. Năutul conține magneziu, vitamina B1, vitamina B6, vitamina B9, seleniu cupru, fier, zinc, fosfor, mangan și potasiu. Acest aliment minune este o sursă bogată în proteine și fibre, ceea ce contribuie la o digestie sănătoasă. Conform healthline, năutul scade riscul de apariție a bolilor cronice precum cancerul, bolile sistemului cardiovascular și diabetul.
Susanul, sursă de vitalitate. Susanul reprezintă un ingredient important atunci când vrem să pregătim humus. Din fericire, semințele de susan ascund beneficii uimitoare pentru sănătate. Acestea contribuie la vitalitate, promovează sănătatea sângelui, scad tensiunea arterială și susțin sistemul imunitar. Este important de știut, însă, că există persoane alergice la susan. În cazul acestora, consumul semințelor de susan poate avea consecințe grave și este recomandată eliminarea pastei de susan din humus.
Sursa:dcmedical.ro, libertatea.ro
Sănătate
Noi investiții pentru diagnosticul cancerului, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia: Licitație pentru dotarea Laboratorului de Genetică și Diagnostic Molecular
Noi investiții pentru diagnosticul cancerului la spitalul din Alba Iulia
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedură de achiziție de aparatură pentru diagnosticul cancerului pentru Laboratorul de Genetică și Diagnostic Molecular.
Se are în vedere dotarea laboratorului cu tehnologie de ultimă generație, inclusiv analizor de fragmente, sistem PCR, sistem complet de electroforeză şi imagistică GEL, fluorimetru, spectrofotometru, bloc termostat, set de laborator, cititor multimod în plăci, ultracongelator, mini PCR şi sistem de secvențiere.
Achiziția este în valoare de peste 3 milioane de lei.
Se dorește, printr-un proiect mai amplu, asigurarea accesului egal la asistența medicală a pacieților oncologici care sunt trataţi în Spitalul Judeţean de Urgență Alba Iulia cât și a pacienților din județ sau chiar din țară.
Pentru a putea veni în sprijinul pacienților oncologici prin diagnosticarea cancerului sunt necesare, conform reprezentanților unității medicale, suplimentarea gamei de analize medicale de genetică şi diagnostic molecular şi, ulterior, accesarea subprogramului naţional de testare genetică.
Sănătate
Noi investiții, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale
Noi investiții în 2025 la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale
În ultimii ani Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a beneficiat de investiții în infrastructură și dotări de aproximativ 15 milioane de lei proveniți atât din fonduri alocate de către Consiliul județean Alba, cât și din fonduri europene, redându-i-se astfel rolul de unitate medicală performantă, care asigură servicii medicale moderne, la cele mai înalte standarde și adaptate nevoilor pacienților.
Investițiile au vizat atât dotări în aparatură și echipamente medicale, cât și amenajarea și modernizarea clădirii, astfel încât să se asigure confortul pacienților, însoțitorilor acestora, precum și al personalului care asigură cu înalt profesionalism actul medical.
Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, cu o tradiție de peste 100 de ani, a fost inaugurat în vara anului 1923 în prezența Reginei Maria, mereu preocupată de soarta celor bolnavi și suferinzi, care nota în jurnalul său referitor la spitalul din Aiud că este „un foarte frumos și curat spital cu o priveliște încântătoare și pavilioane corespunzătoare pentru bolnavi, dar, din păcate, prea mici pentru cerințele prea mari. Am avut obișnuitul serviciu religios pentru sfințirea clădirii […]. I-am vizitat pe bolnavii care arătau bine în paturile lor curate sau în șezlongurile din galerie”. (Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. V, București, 2006, p. 208-209).
Investițiile și dezvoltarea Spitalului de Pneumoftiziologie din Aiud vor continua și în anul 2025, propunându-ne amenajarea unui parc terapeutic atât de necesar pacienților cu afecțiuni respiratorii, extinderea gamei de servicii medicale pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor respiratorii, precum și promovarea paletei de servicii oferite, astfel încât să asigurăm sprijin și tratament de specialitate pentru cât mai mulți pacienți.
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 6 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 săptămâni
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 2 săptămâni
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 5 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum o săptămână
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 6 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum 2 săptămâni
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani