Rămâi conectat

Sănătate

Mituri şi adevăruri despre pâinea albă şi cea integrală

Publicat

în

Care are mai multe calorii, ajută la digestie şi previne apariţia bolilor de inimă? Descoperă informaţiile corecte pe radiounirea.ro!

1. Pâinea albă are mai multe calorii decât pâinea neagră

Mit. Pâinea albă nu are mai multe calorii decât cea neagră

Din punct de vedere strict al numărului total de calorii pe sută de grame, nu există diferenţe semnificative între pâinea albă şi cea neagră. Calitatea caloriilor este însă diferenţa. Pâinea albă are într-adevăr mai multe calorii goale (non-nutritive) decât cea neagră. Adică îi lipsesc fibrele, vitaminele, mineralele care se distrug prin procesarea cerealelor.
Pe lângă faptul că făină albă este extrem de săracă în nutrienţi, mai apare şi problema E-urilor. Pentru afânare, pentru gust, pentru aspect, pentru încadrarea pâinii într-un preţ accesibil, se pare că E-urile sunt adăugate din belşug în procesul de fabricaţie.

Sfat: Alege întotdeauna sortimentele de pâine integrală pentru a beneficia de toate vitaminele, mineralele şi fibrele de calitate. Alege calitatea! Meriţi ce e mai bun!

2. Pâinea neagră previne bolile de inima

Adevăr. Pâinea neagră ajută în prevenirea bolilor de inima

Datorită conţinutului crescut de fibre, consumul de pâine neagră reduce absorbţia colesterolului rău în organism, ceea ce se traduce în scăderea depunerii lui pe artere – cauza cea mai frecventă a bolilor de inimă. Un studiu făcut de specialiştii spanioli de curând a arătat că persoanele care au mâncat numai pâine albă într-un anumit interval de timp au avut un risc cu 40% mai mare de a deveni supraponderale sau chiar obeze, transmite Fox News.
Pe de altă parte, consumul de pâine integrală ajută la reducerea riscului de obezitate şi protejează împotriva mai multor boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, cele de inima, cancerul şi accidentul vascular cerebral.

Sfat: Atunci când îţi faci un sandviş foloseşte pâine neagră, iar pentru a-i îmbunătăţi gustul adaugă peste ea diferite ingrediente naturale. Câteva exemple ar fi salată verde, castraveţi mărunţiţi amestecaţi cu o lingură de iaurt degresat şi mărar, bucăţi de roşii uscate la soare sau proaspăt tăiate condimentate cu busuioc, piper roşu copt sau guacamole. Sandvişul nu trebuie să includă neapărat două felii de pâine, poţi opta şi pentru varianta cu una singură.

3. Pâinea albă ajută digestia

Mit. Pâinea albă nu ajută digestia pentru că are foarte puţine fibre.

Fibrele sunt substanţe de balast, care se găsesc numai în fructe, legume şi cereale. Nu vei găsi niciodată fibre în produsele de origine animală (carne, ouă, lapte, peste etc.), oricât de convingătoare ar fi reclamele producătorilor.

Stomacul nostru nu poate digera sau absorbi fibrele, însă ele sunt deosebit de importante pentru sănătate, întrucât ajută tranzitul intestinal, previn şi ameliorează constipaţia, reduc riscul de cancer de colon.
Specialiştii recomandă un consum mediu de 20 – 35 grame pe zi, însă oamenii consumă în jur de 9 – 12 grame zilnic, poate şi mai puţin. O dietă săracă în fibre pote crea o serie de neplăceri, pornind de la senzaţia de balonare, flatulenţe, hemoroizi, varice şi până la boli de inimă şi cancer de colon.

Sfat: Pentru un regim alimentar cât mai sănătos, dar şi în multe diete, specialiştii recomandă consumul de pâine neagră, pe bază de diverse sortimente de făină. Sursă naturală de vitamine, minerale şi fibre alimentare, aceasta stimulează tranzitul intestinal, având un efect benefic în echilibrarea metabolismului.

4. Pâinea neagră este integrală

Mit. Pâinea neagră nu este automat integrală

Pâinea este făcută din grâu; fiecare bob de grâu are 3 părţi componente: germenele, coajă (tărâţele) şi endosperma (miezul); pâinea albă este făcută exclusiv din făină de miez de cereale, pâinea neagră conţine şi un procent de tărâţe, iar cea integrală le conţine pe toate. Din acest motiv, cantitatea de minerale, fibre şi vitamine variază pentru cele 3 tipuri de pâine…la fel şi gustul.

Sfat: Ai grijă ca tipul de pâine neagră consumat să nu fie obţinut cu ajutorul coloranţilor de tip caramel, meniţi să păcălească un ochi nu foarte format.

5. Pâinea fără gluten este mai sănătoasă

Mit. Glutenul NU este nesănătos dacă este natural şi nu adăugat artificial.

Glutenul este o proteină lipicioasă care se găseşte în cereale ( grâu, orz, secară etc). Dacă nu ai o boală specifică – denumită intoleranţă la gluten sau boala celiacă, nu este nici o problemă să consumi alimente naturale care conţin gluten. Însă, glutenul folosit artificial ca aditiv în industria alimentară poate să-ţi creeze probleme. Rolul său este acela de a ajuta la creşterea produselor de panificaţie – este ceea ce face aluatul elastic, pufos şi frumos crescut. Glutenul mai poate fi găsit şi în paste, bere, medicamente, pastă de dinţi, îngheţată, maioneză din comerţ, mezeluri.

Sfat: NU trebuie să renunţi la gluten dacă NU ai intoleranţă la gluten diagnosticată de un medic gastroenterolog. Dar DA, dacă deseori te simţi fără energie, obosit(ă), ai frecvent probleme cu balonarea şi digestia, merită să renunţi la produsele procesate de patiserie şi cofetărie care sigur au adăugată o cantitate crescută de gluten în mod artificial.

6. Pâinea integrală previne diabetul

Adevăr. Pâinea integrală ajută la prevenţia diabetului.

Pâinea integrală este sănătate curată! Conţine de până la 2 ori mai multe vitamine, minerale şi fibre decât pâinea albă, ceea ce o face mai sănătoasă şi mai săţioasă. Fibrele din pâinea integrală ajută la scăderea indicelui glicemic al acesteia, te ajută să pierzi pe termen lung kilogramele nedorite în plus, şi astfel te protejează de apariţia diabetului zaharat, boala secolului nostru, strâns legată de apariţia diabetului.

Sfat: Întrucât este o problemă şi de gust, nu numai de sănătate, pentru cei mai mulţi dintre noi este dificil să facem o schimbare radicală. Te sfătuiesc să cumperi pentru acasă sau pentru sandvişuri la serviciu/şcoală numai pâine făcută din făină integrală care poate fi cu seminţe pentru un gust mai bun.

7. Cartofii au mai multe calorii decât pâinea

Mit. Cartofii, dacă nu sunt prăjiţi, au de 2 ori mai puţine calorii.

100 grame de cartofi copţi conţin în jur de 100 calorii, faţă de 250 calorii din 100 grame pâine şi faţă de 400 calorii din 100 grame cartofi prăjiţi.
Există multe mituri care spun că pâinea şi cartofii îngraşă. Depinde mai degrabă de ceea ce punem pe acea pâine şi de cum preparăm acei cartofi.

Sfat: Consumă pâine integrală dimineaţă, alături de iaurt slab şi legume, şi bucură-te de gustul unui cartof copt cu condiment din plin alături de o salată generoasă la masa de prânz şi vei vedea singură rezultatele pe termen lung!

8. Pâinea uscată are acelaşi număr de calorii cu pâinea proaspătă

Mit. Pâinea uscată are de 2 ori mai multe calorii decât pâinea proaspătă la acelaşi gramaj.

Asta pentru că, prin prăjire se deshidratează, adică pierde apă, dar caloriile rămân pe loc, adică se concentrează.

Sfat: Cântăreşte pâinea înainte de a o pune la toast sau la cuptor, în cazul în care doreşti să obţii pesmet. Citeşte cu atenţie etichetele produselor de tip crackers, pesmet, etc… o felie de pâine proaspătă are tot atâtea calorii cât aceeaşi felie de pâine uscată!

sursa: eva.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Sănătate

Ridichile negre, leacul miraculos al sezonului rece: Care sunt beneficiile

Publicat

în

Ridichile negre sau de iarnă, deși mai puțin consumate la noi, sunt recomandate de către medicina naturistă în rezolvarea unor probleme de sănătate, dintre care cea mai cunoscută este tusea rebelă

Nutriționiștii o recomandă mai ales în dietele de sezon rece, deoarece conține antioxidanți eficienți împotriva răcelii și gripei, dar benficiile sale nu se opresc aici.

Ridichea neagră are următoarele proprietăți curative: ajută la golirea vezicii biliare, este antiscorbutic (foarte puternic), tonic respirator, sedativ nervos, antialergic, diuretic, aperitiv, digestiv, stimulent al celulei hepatice.

Această legumă conține: esențe sulfurate (rafanol), sinalbină, glucotropaeolină, vitaminele B si C, tucoferol, fibre alimentare, săruri minerale: potasiu, sodiu, fier, iod și magneziu. Aceste proprietăți o transformă într-un elixir cu numeroase beneficii și calități terapeutice asupra stării de sănătate.

Ridichea neagră poate fi folosită cu succes în următoarele afecțiuni:

1. Afecțiuni respiratorii – ridichea neagră este utilă mai ales în cazurile de gripă și răceală, protejând sistemul respirator de infecții. Poate fi folosită cu succes la tuse, nas înfundat, dureri de gât, ajutând la eliminarea substanțelor nocive din bronhii și plămâni.
În cazul tusei, se ia o ridiche potrivită ca dimensiune. Se scobește în interior cu un cuțit și se umple golul cu miere. Se lasă într-un loc cald pentru câteva ore, după care se consumă-se bea sucul obținut și se mănâncă ridichea.

2. Afecțiuni hepatice – are proprietăți depurative și energizante, ajutând la eliminarea toxinelor din ficat. Detoxifiază ficatul, contribuind la regenerarea celulelor hepatice. De asemenea, se reglează producția și fluxul bilei, eliminând excesul de bilirubină din sânge. Efectele benefice se resimt în cazurile de icter, litiază biliară, insuficiență hepatică, colecistită, protejând ficatul și vezica biliară de infecții.

3. Lipsa poftei de mâncare – ridichea neagră este indicată la copii pentru combaterea stărilor de oboseală și anemie. Tot la copii, ridichea neagră poate fi folosită ca remediu împotriva rahitismului, ajutând la fixarea calciului în oase și la fortifierea organismului.

4. Afecțiuni renale – consumul de ridichi ajută la eliminarea toxinelor acumulate în rinichi, reducând posibilitatea formării calculilor renali, inhibând infecțiile urinare. De asemenea, se diminuează senzația de arsură în timpul urinării, datorită proprietăților antiinflamatoare. Consumată regulat, ridichea neagră duce și la mărunțirea calculilor renali sau biliari și la eliminarea lor mai ușoară. Tratamentul cu suc sau sirop din miere și ridiche ar trebui să dureze 6 săptămâni. Se poate opta și pentru o combinație de sucuri formată din suc de ridiche neagră, suc de ridiche roșie, suc de castravete și suc de varză. Efectul energizant și tonic îl va completa pe cel depurativ.

5. Constipație, diaree, balonare, dureri abdominale – consumul de ridichii negre, prin conținutul său bogat de fibre și apă și prin proprietățile sale antibateriene, contribuie la mișcările regulate ale intestinului, ajută la menținerea echilibrului florei intestinale, elimină toxinele din intestine.

6. Eczeme – se recomandă ridichea în cazurile și problemele de piele, precum erupții cutanate, piele uscată, datorită proprietăților sale dezinfectante. O mască cu ridiche neagră curață excelent tenul, având un efect purifiant. În acest sens, se tamponează obrazul cu zeamă proaspată de ridiche neagră, se lasă să acționeze, apoi se clătește obrazul cu apă minerală plată.

Sursa:doctorulzilei.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj

Publicat

în

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj: Licitația, lansată pe SEAP

Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie.

Valoarea investiției este estimată la 1.499.065 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, proiectul vizează furnizarea și instalarea de echipamente în cadrul proiectului „Investiții în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj”, finanțat prin Programul Sănătate 2021 – 2027.

Obiectivul general al proiectului este dotarea laboratorului din cadrul spitalului cu echipamente și aparatură medicală care să asigure accesul egal la asistența medicală pentru oamenii din zona județului Alba.

Se vor achiziționa:

-Analizor clinic MDRO și urocultură, lichide puncții – 1 buc.
-Termostat 100 L – 1 buc.
-Centrifuga 24 poziții – 1 buc.
-Centrifugă – 1 buc.
-Hotă – 1 buc.
-Microscop – 1 buc.
-Maldi TOF – 1 buc.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Publicat

în

14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Află de pe radiounirea.ro că persoanele cu diabet zaharat de tip II pot fi asimptomatice timp de mulți ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate, deoarece simptomele bolii sunt destul de subtile.

Această afecțiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică”. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicații majore precum afecțiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.

Iată cum îți dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!

Cum îți dai seama că suferi de diabet – urinare frecventă

Urinarea frecventă sau în cantități mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului – acesta este modul prin care corpul ,,scapă” de excesul de zahăr.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – sete persistentă

Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – apetit crescut

În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcție de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare și senzația intensă de foame.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – gura uscată

Senzația apare ca urmare a urinării excesive și a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – fluctuații ale greutății

Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacționează ca și cum ar fi înfometat și începe să consume din rezervele de proteine pentru a-și conserva nivelul de energie.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – lipsă de energie

Oboseala cronică și lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – vedere încețoșată

Mulți dintre pacienții cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile și de a trimite informațiile la creier).

Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariția retinopatiei prin menținerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – rănile și zgârieturile care se vindecă mai greu

Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce privește prezența diabetului și asta pentru că boala slăbește vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – risc crescut de infecții

Organismul este mult mai vulnerabil în fața infecțiilor și a microbilor atunci când diabetul este netratat.

Sursa:clicksanatate.ro si realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba