Știri
Mituri pe care să le ignori anul acesta
Noul An vine cu o serie de mituri şi idei greşite despre cum este mai bine să mâncăm, să facem mişcare sau să trăim. Care sunt cinci mituri pe care ar trebui să le ignori în 2016, potrivit The Telegraph, afli pe radiounirea.ro.
Statul la birou toată ziua te omoară
Un studiu făcut pe 5.000 de oameni timp de 16 ani, realizat de Universitatea Exeter şi University College London, a descoperit că perioadele lungi de stat la birou nu sunt asociate unui risc mai mare de mortalitate, cu condiţia ca oamenii respectivi să rămână activi.
Prin urmare, dacă combini activitatea fizică de intensitate redusă, precum mersul în parc sau urcarea scărilor, nu este nevoie să renunţi la munca de birou.
Brânza este dăunătoare
Mult timp s-a crezut că brânza este un aliment mult prea gras şi că ar putea duce la moarte prematură, însă un studiu făcut de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Aarhus din Danemarca a arătat că oamenii care consumă acest aliment în mod regulat au în organism niveluri mai ridicate ale compusului butirat, un acid gras antiinflamator care este asociat cu un nivel scăzut al obezităţii, nivel mai mic al colesterolului şi un metabolism rapid.
Renunţă la antrenamentul cu greutăţi dacă vrei să slăbeşti
Alergatul arde mai multe calorii pe minut, însă combinarea acestui tip de exerciţiu cu antrenamentele cu greutăţi îţi va asigura succesul, lucru confirmat şi de un studiu realizat de Pennsylvania State University.
Citește și Îți încarci telefonul corect? Mituri despre încărcarea telefoanelor
Exerciţiile de intensitate redusă sunt o pierdere de timp
Cu toate că exerciţiile de intensitate crescută ajută foarte mult la arderea grăsimilor, cele de intesitate redusă nu sunt nici ele de ignorat. Dacă practici sporturi de anduranţă, sesiunile de exerciţii de intensitate redusă îţi vor antrena corpul să ardă grăsimi în loc de carbohidraţi pentru energie.
Renunţarea la alcool este benefică
Experţii de la Oregon State University au descoperit că un consum moderat de alcool ar avea legătură cu un risc redus de osteoporoză, în timp ce un studiu de la Universitatea din Calgary a arătat că oamenii care consumă moderat au niveluri mai mari de colesterol bun şi au 14-25% şanse mai mici să sufere de boli de inimă decât cei care nu beau alcool deloc.
Sursa:gandul.info
Știri
Cod galben de ger, până în 24 februarie: Temperaturile scad până la minus 18 grade. Vizat este și județul Alba
Cod galben de ger, temperaturile scad până la minus 18 grade
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteo cod galben de ger. Valori termice deosebit de scăzute vor fi resimțite în aproape toată țara, inclusiv în județul Alba.
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 19 – 24 februarie
Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, nopți și dimineți geroase
În cea mai mare parte a țării vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața. Temperaturile minime se vor încadra în general între -18 și -10 grade.
În sudul, estul și centrul teritoriului temperaturile se vor menține negative și pe parcursul zilelor, iar valorile maxime se vor situa în general între -6 și 0 grade.
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting)
Știri
Laboratorul de microbiologie al Spitalului Municipal Aiud, dotat cu aparatură și echipamente medicale moderne, printr-o finanțare europeană
Finanțare europeană pentru laboratorul de microbiologie al Spitalului Municipal Aiud
Laboratorul de microbiologie al Spitalului Municipal Aiud va fi dotat cu aparatură și echipamente moderne printr-o finanțare din fonduri europene.
Proiectul a primit avizul de eligibilitate pentru finanțare.
Proiectul de dotare cu aparatură și echipamente medicale a Laboratorului de Microbiologie al Spitalului Municipal Aiud a primit avizul de eligibilitate pentru finanțare.
Acest proiect, inițiat în anul 2024 de Spitalul Municipal Aiud reprezintă un pas semnificativ în modernizarea infrastructurii medicale a unității sanitare și va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor oferite pacienților.
Proiectul are ca obiectiv principal dotarea laboratorului cu echipamente de ultimă generație, care vor permite efectuarea unor analize medicale mai precise și rapide. Acest lucru va facilita diagnosticarea și tratamentul mai eficient al bolilor infecțioase, oferind medicilor instrumentele necesare pentru a lua deciziile medicale importante pentru sănătatea și viața pacienților.
Mulțumim,pentru susținere tuturor celor care ne-au fost alături, în vederea depunerii acestui proiect important pentru comunitate”, au transmis reprezentanții Spitalului Municipal Aiud.
Știri
19 februarie, Ziua Constantin Brâncuși: 149 de ani de la nașterea sa
19 februarie 2025, sărbătoare națională, Ziua Constantin Brâncuși. 149 de ani de la nașterea sa
În noiembrie 2015 a fost promulgată Legea pentru declararea Zilei Brâncuși, drept zi de sărbătoare națională. Când a fost stabilită data la care sărbătorim ziua de naștere a lui Constantin Brâncuși. Se împlinesc 149 de ani de la nașterea sa. 19 februarie este data la care, în anul 1876, s-a născut sculptorul român Constantin Brâncuşi.
Constantin Brâncuși s-a născut pe data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj, și a încetat din viață pe 16 martie 1957, la Paris, în Franța. Din anul 2005, data de 19 februarie este stabilită sărbătoare națională, Ziua Brâncuși. Legea a fost creată ca o reparație morală față de refuzul și umilirea lui Brâncuși de către statul român.
Unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului Târgu-Jiu este ansamblul sculptural Constantin Brâncuși, din Parcul Central și Parcul Tineretului, compusă din cinci capodopere:
Poarta Sărutului – se găsește în Parcul Central
Aleea Scaunelor – se găsește în Parcul Central
Masa Tăcerii – se găsește în Parcul Central
Coloana Infinitului – se găsește în Parcul Tineretului
Masa Festivă – se găsește în Parcul Tineretului.
Constantin Brâncuși a fost un sculptor renumit, cu contribuții uriașe în sculptura contemporană. A urmat Școala de Arte și Meserii din Craiova, apoi a venit în București și a absolvit Școala de bellearte, în anul 1902.
Constantin Brâncuși este considerat părintele sculpturii moderne și unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, ziua sa de naștere fiind sărbătorită în toată lumea și înscrisă în calendarul Cultural Universal.
-
Știriacum o săptămână
ALBA și ALBA IULIA: De aici provine denumirea județului și a reședinței de județ
-
Știriacum 5 zile
14 februarie 1968: România revenea la unitatea administrativ-teritorială tradițională, județul
-
Știriacum 4 zile
Cheile Vălișoarei, una dintre bijuteriile naturale ale turismului din Alba
-
Știriacum 4 zile
Ziua de sâmbătă: Care sunt obiceiurile și tradițiile pentru această zi, în credința populară
-
Știriacum 3 zile
Toaca, un cântec al lemnului: Istoria unui instrument vechi
-
Știriacum 2 săptămâni
6 februarie-Ziua Roşiei Montane, cea mai veche localitate din țară, locul unde se află cel mai mare zăcământ auro-argentifer din România şi Europa
-
Știriacum 3 zile
Regulile de bune maniere pentru femeile de astăzi: De ce trebuie doamna să întindă prima mâna întotdeauna spre domn
-
Știriacum 3 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani