Sport
Misa Pap (Serbia), primul lider în Openul Internaţional al României la şah de la Alba Iulia
Misa Pap (Serbia) este primul lider în Openul Internaţional al României la şah. Moksh Amit Doshi (India) a obţinut ieri titlul de maestru international
După primele 3 runde ale Openului Internaţional al României la şah un singur jucător a obţinut 3 victorii şi a devenit primul lider al turneului. Marele maestru internaţional Misa Pap (Serbia) a avut o evoluţie perfectă până acum, învingându-i pe rând pe maeştrii FIDE Lachezar Yordanov (Bulgaria), George Stoleriu şi Adrian Sechereş. Jucătorul sârb este urmat în clasament de un grup de 6 jucători cu 2,5 puncte format din Alexei Fedorov (Belarus), Vadim Shishkin (Ucraina), Artem Omelja (Ucraina), Moksh Amit Doshi (India), Alexandru Banzea (România) şi Gevorg Harutjunian (Armenia).
Startul foarte bun al campionului Asiei de juniori sub 16 ani, Moksh Amit Doshi, i-a adus şi punctele rating de care mai avea nevoie pentru atingerea nivelului rating de 2400. Cum tânărul junior indian avea deja obţinute 6 norme de maestru internaţional, dublu decât este necesar, şi mai trebuia să îndeplinească doar condiţia de rating, el a obţinut ieri titlul de maestru international fiind aplaudat pentru succesul său de toţi ceilalţi participanţi la turneu. Clasat printre fruntaşi şi săptămâna trecută la openul de la Hoogeveen (Olanda), tânărul jucător indian este un candidat serios la podium şi în turneul de la Alba Iulia.
Un start mai puţin bun a avut favoritul principal al turneului, Andrei Istrăţescu, care este încă în căutarea primei victorii, după ce în primele 3 runde a terminat toate partidele remize, una dintre ele împotriva juniorului albaiulian Iustin Ciorgovean, care de altfel a avut avantaj clar împotriva experimentatului mare maestru internaţional, dar a ratat transformarea avantajului în victorie. Mai sunt însă 6 runde până la final, timp suficient pentru ca Andrei Istrăţescu să revină în plutonul fruntaş şi să încerce să repete performanţa din 2017 când a câştigat turneul. Exact în aceeşi situaţie, cu 3 remize în primele 3 runde, se află şi învingătorul de anul trecut al Openului Internaţional al României la şah, maestrul international Ihor Nester (Ucraina), o dovadă în plus că turneul este nu doar foarte puternic, ci şi foarte echilibrat.
In secţiunea B patru jucători au punctaj maxim după 3 runde: Sorin Levay, Constantin Ţurlea, juniorul Bohdan Lozynskyi (Ucraina – 14 ani) şi veteranul cugirean Mihai Vîlceanu. În plutonul urmăritor, format din 8 jucători care au acumulat 2,5 puncte se află un alt şahist cugirean Ovidiu Crăciun, favoritul nr.2 al turneului Mădălin Andronescu, Tudor Ursente, campioana Moldovei de junioare Valentina Verbin şi 4 juniori români Cristian Şerban, Andrei Secrieru, Ştefan Prisăcaru şi Sebastian Sarighioleanu. De notat şi evoluţia excelentă de până acum a juniorilor David Radu, campion al Uniunii Europene de juniori sub 10 ani în 2018, şi Alexandru-Mircea Butolo, campionul naţional en titre de juniori sub 10 ani, care vor juca în runda a 4-a unul împotriva celuilalt, dar şi a junioarei Sabina Piţigoi (14 ani), toţi trei reuşind câte două victorii în primele trei runde.
Turneul continuă astăzi cu runda a 4-a, programată să înceapă la orele 16 la Hotelul Transilvania din Alba Iulia. De dimineaţă jucătorii prezenţi la Alba Iulia au în program o plimbare în Cetatea Alba Carolina, unde vor vizita cele mai importante obiective turistice ale oraşului.
Openul Internaţional al României la şah este o competiţie organizată de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba.
Sport
Medalie de bronz pentru secția de taekwondo a CS Unirea Alba Iulia, la Campionatul European de Tineret
Medalie de bronz pentru secția de taekwondo a CS Unirea Alba Iulia, la Campionatul European de Tineret
Alecsandru Boloage, luptător legitimat la CS Unirea Alba Iulia și pregătit de instructorul Alin Moldovan, a obținut medalia de bronz la Campionatul European de Tineret, desfășurat în 16 martie la București.
Alecsandru Boloage are 17 ani și a concurat la categoria de greutate – 63 de kilograme. El s-a clasat pe locul 3 la Campionatul European de Tineret după ce a obținut 3 victorii în fața unor sportivi din Cipru și Turcia.
Alecsandru Boloage practică taekwondo de peste 8 ani, fiind pregătit de instructorul Alin Moldovan. În această perioadă, el a obținut mai multe medalii la competiții naționale și internaționale, reușind să-și mențină parcursul ascendent, fiind unul dintre tinerii sportivi cu mare potențial din județul Alba.
De asemenea, în aceeași perioadă, a avut loc competiția București Open 2025. La această competiție, sportivii secției de taekwondo ai CS Unirea Alba Iulia au obținut 3 medalii, după cum urmează:
Vas Karina – locul 2;
Grapa Andrei – locul 3;
Alecsandru Boloage – locul 3.
„Mulțumesc Federației Romane de Taekwondo, în special domnului președinte Constantin Apostol, pentru efortul depus în desfășurarea competiției și pentru șansa dată sportivului nostru de a participa. De asemenea, în spatele acestor rezultate se află sprijinul constant al conducerii CS Unirea Alba Iulia. Medalia de bronz obținută de Alecsandru la competiția europeană vine ca o recunoaștere a eforturilor sale și a potențialului său de a deveni un nume important în lumea sportului de performanță. Îi felicit și pe Karina și Andrei, pentru rezultatele obținute. Avem mult de muncă în continuare”, a transmis Alin Moldovan
Sport
Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, pasionații de șah, întâlnire cu maestrul internațional Mihnea Costachi
Pasionații de șah, întâlnire cu maestrul internațional Mihnea Costachi
Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, care sunt pasionați și practicanți ai șahului, au avut posibilitatea de a-l cunoaște pe șahistul albaiulian Mihnea Costachi, maestru internațional.
Acesta le-a prezentat elevilor câteva exerciții de șah, cu diferite niveluri de dificultate, care să-i ajute să gândească rapid cele mai bune mutări pe care să le facă în partidele viitoare.
Tânărul maestru internațional le-a oferit elevilor militari și câteva sfaturi pentru abordarea cu succes a următoarelor competiții de profil: concentrare, gestionarea eficientă a timpului și a emoțiilor.
„Sunt onorată de întâlnirea cu maestrul internațional Mihnea Costachi și sunt convinsă că lecțiile și sfaturile primite de la acesta mă vor ajuta să îmi îmbunătățesc jocul de șah și să obțin rezultate cât mai bune”, a spus elev fruntaș Bianca Salati-Dragoș.
Șahiștii se pregătesc sub coordonarea locotenentului Alexandru Simion, reușind să obțină premii frumoase la concursurile de șah la care participă.
Sport
Prima medalie la judo pentru CS Unirea Alba Iulia în 2025: Laura Bogdan – AUR la Campionatul Național U21
Prima medalie la judo pentru CS Unirea Alba Iulia în 2025. Laura Bogdan – AUR la Campionatul Național U21
Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia obține, prin sportiva Laura Alexia Bogdan, medalia de aur la Campionatul Național Individual U21, desfășurat în 7-9 martie la București. Aceasta este prima medalie obținută de către secția de judo a CS Unirea Alba Iulia în acest an.
Laura Bogdan a concurat la categoria de greutate – 48 de kilograme și a câștigat toate cele 3 meciuri pe care le-a avut de disputat.
Judoka Laura Bogdan este elevă a Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia (director Daniela Mateica) și o sportivă care a reușit să demonstreze că atunci când munca se îmbină cu disciplina și seriozitatea, succesul se obține în timp.
Sportivii secției de Judo sunt pregătiți de către profesorii Dinu Alin și Dinu Cristian. Campionatul Național Individual U21 a fost organizat de către Federația Română de Judo și Agenția Națională pentru Sport.
Mult succes sportivilor CS Unirea Alba Iulia la viitoarele competiții!
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 6 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 săptămâni
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 2 săptămâni
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 5 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum o săptămână
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 6 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum 2 săptămâni
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani