Rămâi conectat

Știri

Mirosul de pâine caldă, preferatul tuturor: Care este istoria acestui aliment care ne însoțește de milenii

Publicat

în

Mirosul de pâine caldă, preferatul tuturor: Care este istoria aceestui aliment care ne însoțește de milenii

Cui nu-i place mirosul de pâine caldă abia scoasă din cuptor de mamele noastre? Sau mirosul de şunculiţă prăjită care ne îmbie simţurile dimineaţa la micul dejun?

Nu-i de mirare, mai ales că cele două arome au fost desemnate cele mai plăcute mirosuri din lume, potrivit unui sondaj realizat în Marea Britanie, pe 2.000 de participanţi. În topul celor mai plăcute mirosuri au fost mai incluse tortul, cafeaua, iarba proaspăt tăiată sau prospeţimea hainelor curate.

La polul opus, cele mai respingătoare mirosuri au fost cele de tomberoane, ţevile de scurgere din baie şi bucătărie şi transpiraţia. Iată ce „arome” ne fac să ne cutremurăm, conform studiilor făcute în toată lumea: tomberon, ţeavă de scurgere, transpiraţie, canalizare, vomă, lapte înăcrit, alimente mucegăite, wc public, scutece, tenişi transpiraţi, picioare nespălate, respiraţia de dimineaţă, balegă, plastic ars, respiraţie cu usturoi, gaze de eşapament, brânză cu mucegai, înălbitor, peşte.

Pâinea, în toate diferitele sale forme, este alimentul cel mai pe larg consumat din lume. Nu numai că este o sursă importantă de carbohidrați, ci este și portabilă și compactă, ceea ce ne ajută să ne explicăm de ce a făcut parte integrantă din dieta noastră de mii de ani. De fapt, o cercetare recentă sugerează că oamenii au început să coacă pâine cu cel puțin 30.000 de ani în urmă.

Se pare că omul preistoric știa deja să prepare un fel de terci din apă și din cereale, așa că a fost nevoie doar de un mic salt al unei idei de a transforma acest amestec într-o formă solidă, prăjindu-l pe pietrele încinse din jurul focului.

Arheologii au descoperit chiar și urme de amidon (probabil din rădăcinile de papură sau ferigi) în straturile preistorice precum și unele roci asemănătoare cu un pistil de măcinat. Rădăcinile ar fi fost probabil decojite și uscate înainte de a fi măcinate, transformate în făină și amestecate cu apă. În cele din urmă, pasta rezultată ar fi fost gătită pe roci încălzite la foc.

Dar cum a ajuns umanitatea de la această ”pâine” tip lipie preistorică la adevărata pâine pufoasă și cu forma atât de cunoscută azi? Au existat trei inovații principale care au dus în final la rețetele de pâine „modernă”.
Dospirea: secretul care a făcut posibilă pâinea așa cum o știm azi

Dospirea este procesul care transformă un aluat deloc atrăgător într-o pâine ușoară și pufoasă. Pâinea nedospită este cunoscută sub numele de lipie și este cea mai apropiată ca formă de pâinea pe care o consumau strămoșii noștri. Exemplele de azi includ: lipia caracteristică Orientului Mijlociu, pâinea naan specifică Indiei, dar și celebrele tortillas din America Centrală. Cea mai cunoscută cauză a dospirii este drojdia. Drojdia este un microorganism găsit peste tot în natură. Probabil că prima pâine dospită a fost rezultatul aterizării unor particule de drojdie într-un recipient cu terciul făcut din făină și apă. Drojdia a început să consume glucidele din făina de grâu și să excrete dioxid de carbon producând bule de gaz care au aerat aluatul rezultat. Primele drojdii produse intenționat și pentru uz comercial au fost folosite probabil de brutarii din Egiptul antic cu peste 2500 de ani în trecut.

Făina rafinată. Calea spre rețetele de pâine tot mai sofistificate

Primele boabe de cereale din care s-a făcut pâine de casă erau măcinate manual cu pietre. Rezultatul era o făină brută, integrală – din care azi se prepară diverse rețete de pâine integrală, neagră sau țărănească. Mesopotamienii – locuitorii anticelor teritorii pe care azi se află statele moderne Iran și Irak – au rafinat procesul de obținere a făinii în jurul anului 800 î.e.n. Folosind două pietre plate rotunde așezate una peste alta. Pietrele erau rotite în mod continuu de forța animalelor sau a sclavilor iar boabele de cereale turnate între pietre erau astfel măcinate și transformate în făină. Este prima tehnologie de morărit care a produs o făină asemănătoare celei de azi: albă, fină. Inovațiile ulterioare au inclus cernerea, eliminarea tărâțelor și degerminarea.

Mecanizarea și apariția pâinii feliate

Timp de sute de ani, cele mai bune sortimente de pâine, fie că era vorba de rețete de pâine albă sau de pâine integrală, erau vândute în calupuri de diverse forme care se feliau acasă de fiecare cumpărător. Dar, în 1917 un bijutier ambulant, Otto Rohwedder, a inventat primul tăietor de pâine mecanizat. Inițial, mulți fabricanți de pâine erau convinși că gospodinele nu vor fi niciodată interesate de pâine gata feliată și au privit invenția cu scepticism. Abia în 1928 prima mașinărie de feliat pâine a fost instalată într-o brutărie industrială. De remarcat că în următorii doi ani circa 90% din pâinea comercializată era feliată deja din fabrică.

Sursa:ideall.ro, click.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Tratamente calde pentru starea de bine, atunci când afară e frig

Publicat

în

Când frigul îți intră în oase, căldura e cea te face să-ți recapeți starea de bine, dar și frumusețea.

Cum vremea ne îndemnă să savurăm o cană cu ceai fierbinte și să stăm cât mai aproape de dogoarea șemineului, o porție bună de căldură va fi un adevărat răsfăț și când e vorba despre trup.

Prea multă căldură poate să deshidrateze părul și pielea, dar, bine drămuită, poate să lucreze în folosul frumuseții.

Sauna, tratament și plăcere: Dacă beneficiezi de un astfel de tratament, nu trebuie să-l ratezi. Temperatura pielii crește până la 40 de grade, iar pulsul, cu 30%. Dacă suferi de hipertensiune, e bine ca întâi să consulți medicul, chiar dacă se spune că sauna ajută și la scăderea tensiunii! Aerul uscat și cald sau aburii încinși stimulează imunitatea, purifică pielea, stimulează circulația și eliminarea toxinelor, îmbunătățesc arderile și rata metabolică, te ajută să te relaxezi (sauna este ideală după sport pentru relaxarea musculaturii), îți aduc o stare de bine, iar aspectul pielii are de câștigat!

Parafina redă catifelarea mâinilor: Mâinile sunt supuse deshidratării în orice moment al anului, dar mai ales în cel rece. Pielea se usucă și apare senzația de usturime. Baia cu parafină este un tratament mai puțin cunoscut, se face doar în saloane (acasă poate fi destul de periculos). Un astfel de tratament are un efect de zece ori mai eficient decât cea mai bună cremă de mâini fiindcă acționează în profunzime. Se începe cu o exfoliere care îndepărtează celulele moarte și face pielea să absoarbă ingredientele active. Apoi, se masează mâinile cu o cremă hidratantă și se aplică parafina caldă. Se înfășoară în folie de plastic și mănuși termoizolante și se ține în jur de 20 de minute. Imediat după îndepărtarea parafinei, vei simți mâinile catifelate și perfect hidratate. De acest tratament beneficiază din plin inclusiv unghiile.

Mască de păr cu ulei cald: Uleiul aduce numeroase beneficii pentru piele și păr, dar mult mai intense vor fi efectele lui dacă va fi ușor încălzit la utilizare. Până și cel mai uscat păr căpătă suplețe, pentru că astfel este refăcut în profunzime. Acest tratament se folosește foarte ușor și acasă. Există măști speciale care hrănesc intensiv părul. Uleiul se încălzește în apă clocotită (o sticlă ținută la bain-marie) un minut și apoi se aplică pe părul umed. După 15-30 de minute, clătești părul. Poți folosi ulei de măsline, de porumb sau de cânepă. Nu ai nevoie de o cantitate foarte mare, 2-3 linguri fiind suficiente. Dacă ai părul foarte uscat ori deteriorat, folosește ulei cald o dată pe săptămână. Astfel, inclusiv scalpul va fi bine hidratat și hrănit, iar cojițele și mătreața se îndepărtează cu ușurință.

Băi calde: Căldura apei relaxează musculatura, iar adăugând 3-4 linguri de sare grunjoasă, te vei bucura de mult mai numeroase beneficii, efectele fiind similare unui tratament spa. Sarea ajută la reducerea inflamațiilor pielii, ale organismului în general, stimulează circulația, curăță porii și asigură o exfoliere delicată. După o astfel de baie caldă, pielea își dinamizează activitatea și devine tonică, dar și dornică de hidratare. Porii deschiși de căldură și curățați de sare vor primi o cantitate mai mare de nutrienți și de elemente de hidratare din cremele de corp.

Măști la cald pentru ten: Aproape orice ten suportă o doză de căldură. Băile de aburi ajută la deschiderea porilor, iar astfel, măștile aplicate ulterior acționează mai profund. Pentru tenurile grase se poate apela la măștile-saună, cu efect termic. Se găsesc în comerț și se aplică foarte ușor. Imediat după aplicare, încep să se încălzească, înlăturând excesul de sebum, punctele negre și impuritățile pielii. Poți să-ți prepari și tu o astfel de mască încălzind foarte puțin (cât suportă pielea de pe antebraț) la bain-marie o lingură cu ulei amestecată cu o lingură de miere.

Tratament anticelulitic: Pentru a fi eficient, se știe, tratamentul anticelulitic trebuie aplicat atunci când circulația este deja stimulată și porii sunt deschiși, astfel ca ingredientele active să ajungă la locul potrivit.   Ideal este să aplici astfel de tratamente imediat după o baie caldă, care să favorizeze absorbția. Prin urmare, căldura este un element important. Înfășurarea în folie alimentară a coapselor, feselor și abdomenului după aplicarea cremelor anticelulitice este un alt truc pentru obținerea unor rezultate optime. Sub efectul de saună produs de folie, pielea se încălzește, porii se deschid și crema intră mai adânc în piele. Transpirația care apare odată cu efectul termic (ușor, aproape insesizabil) duce la pierderea apei din țesuturi, aspect ce poate afecta aspectul pielii, dar putem mări temperatura la nivelul pielii și fără a pierde valoroasa apă. Cum tot e frig și o doză de căldură nu strică niciodată corpului, poți începe lupta împotriva celulitei folosind tratamentele calde, cu efect termic imediat. Avantajele sunt că stimulează circulația, dinamizează topirea stratului de grăsime și drenajul limfatic, iar celulita este astfel mai ușor de combătut.

Sursa:femeia.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Plafonarea prețurilor la polițele RCA prelungita  pentru încă trei luni, până la data de 31 martie 2025

Publicat

în

Plafonarea prețurilor la polițele RCA prelungita până la finele lui martie, anul viitor

Plafonarea prețurilor la polițele RCA va fi prelungită până în martie, anul viitor, iar noua hotărâre va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

„Art. 1. – Se prelungește perioada de aplicare a prevederilor art. 1 alin. (2) și (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.192 din 29 decembrie 2023, până la data de 31 martie 2025.
Art. 2. – Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023 se aplică până la data de 31 martie 2025.
Art. 3. – Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025”, se precizează în hotărârea Guvernului.

Prețurile RCA sunt plafonate din primăvara anului 2023, iar actuala măsură va expira pe 31 decembrie 2024.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Feng Shui în perioada sărbătorilor de iarnă: Care este ritualul cu frunza de dafin de Crăciun

Publicat

în

În Feng-Shui, frunza de dafin reprezintă un element puternic pentru a atrage abundența în timpul sărbătorilor de Crăciun

Aceasta reprezintă mai mult decât o simplă decorare, iar utilizarea strategică a laurului de la baza bradului poate fi un gest care vine cu beneficii multiple.

Feng Shui-ul devine din ce în ce mai popular, iar oamenii se folosesc de asta pentru a-și atinge diverse obiective pe care și le-au stabilit. Acest obicei echilibrează energia oamenilor prin ritualuri și amulete pentru a crea un mediu mai favorabil îndeplinirii dorințelor lor. În preajma sărbătorilor, se recomandă efectuarea unor ritualuri și amulete perfecte care aduc o energie specială la final de an. Mai exact, ritualul cu frunză de dafinne permite să încheiem anul 2024 în cel mai bun mod posibil și să creăm un mediu favorabil pentru noul an.
Ritualul cu frunza de dafin de Crăciun

Feng Shui este o filozofie concentrată pe armonizarea și echilibrarea energiilor mediului din jurul unei persoane. Asta poate ajuta pe cineva să își materializeze dorințele legate de muncă, dragoste, bani și sănătate într-un modeficient, folosind amulete și ritualuri pentru asta.

Potrivit Feng Shui, în anumite perioade ale anului se genereazză anumite energii unice care trebuie folosite în favoarea respectării filozofiei orientale. Sezonul Crăciunului este un prim exemplu în acest sens, pentru că este un moment minunat pentru a finaliza anul în cel mai favorabil mod.

În acest sens, Feng Shui are un ritual puternic care aduce energie pozitivă în toate zonele. Acesta are pași simpli de urmat:

Luați 10 frunze de dafin uscate
Puneți-le într-un recipient mic de sticlă
Puneți recipientul sub copac
Trebuie să-l rechemați pe 31 decembrie și să-l reînnoiți pe 1 ianuarie

În plus, pentru a influența și a atrage în mod benefic energia bună a casei, frunzele de dafin se pot așeza în zonele cheie ale casei, unde se crede că energia se concentrează și influențează în mod pozitiv și energetic atmosfera generală.

Sursa:romanitv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba