Connect with us

Știință și Tehnologie

Miriapodul de casă, exponatul săptămânii la Muzeul de Științe din Aiud

Published

on

Miriapodul de casă, în prim-plan la muzeul aiudean

Scutigera coleoptrata este unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți al clasei Chilopoda, cunoscut și sub numele de ”miriapod de casă”.

Este un chilopod de culoare galben-gri, cu trei dungi dorsale de culoare închisă având lungimea corpului de 25 – 35 mm și până la 15 perechi de picioare extrem de lungi, cu aspectul unor antene. Aceste picioare delicate sunt atașate de un corp rigid. Acest lucru îi permite să atingă viteze surprinzătoare, de până la 0,4 metri pe secundă. Cu aceeași ușurință Scutigera traversează rapid pereții și tavanul caselor. Inițial specie endemică pentru regiunea mediteraneană, aceasta s-a răspândit în toată lumea locuind adesea în casele oamenilor.

Trăiește în jur de 3-7 ani, în funcție de mediu. Atinge maturitatea sexuală în al treilea an de viață. Femela depune ouăle primăvara, în sol și le acoperă cu resturi vegetale; înconjoară cu corpul ei ponta cu ouă, iar mai târziu și larvele. Acest lucru se întâmplă timp de câteva săptămâni. În plus, femela mai secretă o substanță contra fungilor.

Scutigera coleoptrata preferă să trăiască în locurile umede și răcoroase. Sistemul respirator nu are niciun mecanism pentru închiderea stigmelor respiratorii. De aceea, are nevoie de un mediu care să o protejeze de deshidratare și de frigul excesiv. Majoritatea exemplarelor care se întâlnesc în afara caselor, trăiesc sub pietre, piloți de lemn, în grămezi de frunze putrezite. În perimetrul casei, aceasta poate fi găsită oriunde. Cel mai des, se întâlnește în subsoluri, băi și toalete, care oferă o umiditate ridicată, însă pot fi găsite și în birouri, dormitoare și sufragerie. Primăvara, uneori, Scutigera părăsește locuințele umane, dar se poate întoarce toamna pentru iernat.

Scutigera coleoptrata se hrănește cu diverse insecte din casele oamenilor. Nu aduce stricăciuni mobilierului sau produselor alimentare. Chiar dacă sunt veninoase, membrele sunt foarte subțiri ca să penetreze pielea umană. Vânează păianjeni, păduchi, termite, gândaci, furnici și alte artropode întâlnite în case. Scutigera este un animal de pradă nocturn. În ciuda prezenței ochilor fasetați, bine dezvoltați, preferă să folosească antenele pentru a detecta prada. Antenele poartă receptorii olfactivi și tactili. După ce și-a prins victima, o ține strâns cu mandibulele și picioarele anterioare. În acest fel, poate să prindă mai multe insecte în același timp.

Pentru a captura prada Scutigera sare asupra ei sau utilizează picioarele într-o tehnică specială. Un studiu a demonstrat capacitatea Scutigerei de a distinge prada de dușman, evitând insectele periculoase. Când întâlnește o viespe, ea se retrage după injectarea veninului pentru a aștepta până când acesta o va omorî. Dacă un picior este prins de inamic, atunci ea îl desprinde.

În muzeul aiudean poate fi observată în sala a doua.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știință și Tehnologie

Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde lansat la Palatul Principilor din Alba Iulia

Published

on

Alba Iulia: Lansare a Planului de Acțiune pentru un Oraș Verde

Palatul Principilor Transilvaniei a găzduit evenimentul de lansare a Planului de Acțiune pentru un Oraș Verde al municipiului Alba Iulia realizat de Primăria Municipiului Alba Iulia împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție si Dezvoltare (BERD).

Scopul acestui proiect este de a elabora un document strategic de dezvoltare urbană într-un mod integrat și sistemic, astfel Alba Iulia devenind parte integrantă a Programului Cadru Orașe Verzi, implementat deja în peste 50 de orașe din lume.

Proiectul va include analiza situației actuale a municipiului Alba Iulia, prioritizarea aspectelor de interes pentru municipiul Alba Iulia și elaborarea unei viziuni și a obiectivelor strategice care vor stabili direcția de dezvoltare a orașului pentru următorii 15 ani, dezvoltarea unui portofoliu de investiții și concepte de proiecte care să poată fi implementate pe termen scurt și va oferi asistență tehnică pentru dezvoltarea capacităților municipiului Alba Iulia de implementare a planului amintit.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai primăriei, operatori de servicii publice, participanți din mediul de afaceri și academic, precum și cetățeni ai municipiului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

IT

Concursul de realizare și prezentare de aplicații software de la UAB și-a desemnat câștigătorii

Published

on

Concursul de realizare și prezentare de aplicații software de la UAB și-a desemnat câștigătorii

Facultatea de Informatică și Inginerie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a organizat cea de-a cincea ediție a concursului IN4IT.

Această ediție inedită s-a desfășurat sub forma unui Hackathon la universitatea albaiuliană, fiind vorba despre o competiție între tinerii pasionați ai domeniului – elevi, studenți și masteranzi – constând în elaborarea și prezentarea unor aplicații software.

S-a urmărit crearea unor aplicații inovatoare integrabile în ceea ce reprezintă, astăzi, conceptul „Smart City”.

Cele mai inovatoare aplicații au fost premiate.
Iată care au fost laureații:
*Premiul I – Claudiu Neamțu, Diana Bîcu – aplicația XeoSmartHome – Sistem de automatizare a activităților casnice, control al centralei termice, iluminatului, irigatulului gazonului/grădinii și de control al jaluzelelor;
*Premiul II – Ioan Cutean, Stîngaciu Andrei, Petruț Vlad, Cisteian Răzvan – Aplicație pentru transport public – o aplicatie care pune împreună toate metodele de transport – taxi, serviciile de ride sharing (Bolt, Uber), trotinetele Lime și autobuzele publice;
*Premiul III – Alexandru Eugen Găzdac, Andrei Drăgan, Dragoș Bărbuț – Club. Platformă inteligentă de management de evenimente pentru Alba Iulia, care revoluționează planificarea, organizarea și promovarea evenimentelor.
sursa: facebook Facultatea de Informatică și Inginerie – UAB

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știință și Tehnologie

Numărul de turiști din județ a crescut în luna decembrie a anului 2022 cu 41,7% față de luna aferentă a anului 2021 | radiounirea.ro

Published

on

Numărul de turiști din județ a crescut în luna decembrie a anului 2022 cu 41,7%  față de luna aferentă a anului 2021 | radiounirea.ro

În luna decembrie 2022, în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 12449 turiști, majoritatea au fost cazați în hoteluri (42,7%), pensiuni agroturistice (30,3%), pensiuni turistice (16,4%), înregistrându-se o scadere cu 170 persoane (-1,3%) faţă de luna anterioară si o crestere cu 3665 persoane (+41,7%) faţă de luna corespunzatoare din anul 2021.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) înregistrate în decembrie 2022 a fost de 22503, mai mult cu 38 innoptari (+0,2%) faţă de luna anterioara si cu 6487 (+40,5%) faţă de luna decembrie 2021. Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această lună a fost de 1,81 zile, față de 1,82 zile cea înregistrată în decembrie 2021.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna decembrie 2022 a fost de 16,9%, mai mare atat fata de luna anterioară (16,6%) si mai mare fata de luna corespunzatoare din anul anterior (15,6%), pe ţară înregistrându-se un indice de 25,8%.

În anul 2022 în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 188993 turişti, înregistrându-se o crestere cu 23,4% faţă anul 2021; turiştii români deţin o pondere de 92,1% din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba (188993 persoane), iar turiştii străini (14898 persoane) si reprezintă 7,9%. Aura Unirii, unul dintre cele mai noi hoteluri din Alba Iulia de 4 stele cu piscină interioară și SPA este una unitățile de cazare deschise în județul Alba.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) a fost de 345537 ( 27482 turisti straini ), mai mult cu 25,5% faţă de anul 2021, durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în anul 2022 fiind de 1,83 zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba