Rămâi conectat

Știri

Apicultori din țară și din străinătate sunt așteptați la Blaj, la „Sărbătoarea Mierii”, în perioada 22 – 24 martie

Publicat

în

Mii de apicultori din țară și din străinătate sunt așteptați, la sfârșitul acestei săptămâni, la Blaj, în județul Alba, la „Sărbătoarea Mierii”, cel mai mare târg apicol din România. Ajunsă în acest an la cea de-a XII- a ediție, „Sărbătoarea Mierii” se va desfășura, în perioada 22 –  24 martie 2019, în Piața 1848 din centrul municipiului Blaj și va cuprinde atât un târg de miere și produse apicole dar și conferințe pe teme de apicultură și spectacole artistice.

Târgul găzduiește în premieră pentru România conferința internațională BeeCome, cel mai important eveniment apicol din Europa, care se va desfășura la Palatul Cultural din Blaj și va reuni specialiști de marcă din opt țări.  Printre participanți se vor afla și 50 de reprezentanți ai celor mai importante companii ambalatoare de miere din Europa (din Polonia, Franța, Romania, Germania, Spania, Israel, Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Italia, Grecia) pentru a discuta problemele și oportunitățile pieței internaționale a mierii.

 „Sărbătoarea Mierii” va reuni 150 de expozanți din țară și din străinătate, din circa 20 de țări precum România, Ungaria, Polonia, Serbia, Bulgaria, Franța, Croația sau Grecia. Vizitatorii vor putea găsi la târg miere și produse apicole, dulciuri de casă realizate cu miere, produse cosmetice cu miere dar și utilaje și echipamente moderne folosite în apicultură. Nu va lipsi nici secțiunea dedicată meșterilor populari care vor expune obiecte tradiționale. „Sărbătoarea Mierii” va cuprinde și evenimente culturale de la concerte în aer liber de muzică ușoară și populară până la dansuri și teatru pentru copii. Invitatul special va fi Anna Lesko care va susține, sâmbătă seara, un concert.

Ediția din acest an a Sărbătorii Mierii a fost prezentată, luni, la Blaj, într-o conferință de presă susținută de Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, Gheorghe Valentin Rotar – primarul municipiului Blaj, Dorin Dogaru – președintele Asociației Procesatorilor și Exportatorilor de Miere din România, Alina Varadi – coordonatorul Conferinței BeeCome (Casa BIO) și Victor Mateș – fondatorul companiei apicole Apidava.

„Consiliul Județean Alba a fost tot timpul un partener al mediului economic, implicându-se în numeroase evenimente ce au ca scop promovarea produselor locale și al potențialului de afaceri local. Ne dorim să avem în Alba companii puternice, ne dorim ca întreprinzătorii mici, mijlocii și mari să se poată dezvolta pentru că împreună cu ei se dezvoltă județul în ansamblu. Apicultura a devenit mai mult decât o tradiție în județul Alba, iar organizarea, în acest an, la Blaj, a unuia dintre cele mai importante evenimente apicole din Europa este o recunoaștere a calității apiculturii din Alba. Este pentru prima dată când România organizează Conferința internațională BeeCome și suntem onorați că Blajul este gazda acestui eveniment. Sărbătoarea Mierii a devenit, deja de mai mulți ani, cea mai importantă sărbătoare apicolă din România, iar în acest an Blajul devine și capitala europeană a mierii.”, a declarat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

„Vă invit la Sărbătoarea Mierii 2019, Blajul este pregătit să devină un oraș dulce și să-și primească oaspeții! Sunt sigur că cea de-a XII-a ediție a manifestării va fi, ca în fiecare an de altfel, un real succes. Cu atât mai mult cu cât, în acest an, Blajul va fi capitala europeană a mierii, iar sărbătoarea va ține trei zile! Dincolo de aspectul comercial pe care îl are festivalul, în această ediție beneficiem de o importantă latură academică dată de conferințele tematice ce vor fi organizate și care, cu siguranță, vor atrage interesul nu doar al specialiștilor, ci al tuturor pasionaților de apicultură. Ținând cont de nivelul la care a ajuns Sărbătoarea Mierii la Blaj și de calitatea produselor promovate, mi-aș dori ca evenimente de această ținută să fie cât mai des organizate în comunitatea noastră și nu numai”, a spus Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj.

„România este cunoscută pe plan european ca un producător important de miere și produse apicole. În anii ’70 apicultura din România era prima din lume ca organizare și strategie națională, modelul românesc fiind preluat de multe alte țări la nivel mondial. În prezent, Sărbătoarea Mierii își propune ca, în lipsa unei strategii naționale, să promoveze și să susțină apicultura românească. Ne dorim să stimulăm consumul de miere care astăzi este de 600-700g/an, de 3-4 ori mai mic ca în alte țări europene. În acest context, în fiecare an, peste 70 % din producția de miere românească pleacă la export. În acest an Sărbătoarea Mierii capătă un rol mult mai important internațional prin găzduirea în premieră în România a conferinței BeeCome, cel mai important eveniment apicol din Europa”, a spus Victor Mateș, fondatorul companiei apicole Apidava.

Sărbătoarea Mierii 2019 este organizată de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Consiliul Local și Primăria Municipiului Blaj, în parteneriat cu compania Apidava și Asociația „APIS Târnave” Blaj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR

Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.

În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.

Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba