Sport
Mihnea Costachi, primul șahist albaiulian care obține titlul de maestru internațional
O noua performanta remarcabila pentru Mihnea Costachi. In varsta de 16 ani si 3 luni, tanarul sahist albaiulian a reusit sa obtina la festivalul international de sah “Open Iasi” a treia norma de maestru international si va deveni primul sahist albaiulian care obtine titlul de maestru international, penultima treapta in clasificarea FIDE (Federatiei Internationale de Sah), cea mai inalta clasificare fiind titlul de mare maestru international.
Pana in prezent alti sahisti albaiulieni ca Marius Ceteras, Dorin Serdean, Ovidiu Lupu, Adrian Secheres sau George Ileana reusisera sa obtina titlul de maestru FIDE, dar niciunul nu a reusit sa obtina titlul de maestru international, care presupune realizarea de trei ori a unui barem stabilit de FIDE, in turnee care indeplinesc anumite conditii si jucand impotriva unor adversari de un anumit nivel.
Inainte de startul in festivalul international de sah “Open Iasi”, Mihnea Costachi avea deja obtinute doua norme de maestru international: prima in vara anului 2015 la Openul Arad, iar a doua in urma cu doar doua saptamani la Openul International al Ungariei de la Zalakaros. Open Iasi, care este cel mai puternic open international care se organizeaza anual in Romania, reprezenta o sansa foarte buna pentru obtinerea celei de-a treia norme si ultima de maestru international, deoarece in sectiunea principala a openului iesean, care are in acest an a avut un fond de premiere de 16000 euro, erau inscrisi 75 de jucatori din 14 tari, dintre acestia 27 avand titluri internationale: 9 mari maestri internationali, 9 maestri internationali si 9 maestri FIDE.
Jucand extrem de motivat Mihnea Costachi a avut un start foarte bun, acumuland 3 victorii contra lui Alexandru Calin (Romania), Pavel Miroshnichenko (Rusia) si George Stoleriu (Romania) si o remiza contra vicecampionului national de juniori de la categoria sa de varsta Alexandru Banzea (Romania) in primele 4 runde ale turneului. In ultimele 5 runde, fiind clasat permanent in partea superioara a clasamentului, Mihnea Costachi a avut in fata 5 mari maestri internationali: Alexander Zubarev (Ucraina), care a si castigat turneul, Andrei Istratescu (Franta), unul dintre cei mai titrati sahisti romani din toate timpurile, favoritul principal al turneului, Nikita Maiorov (Belarus), Kidambi Sundararajan (India) si Vladislav Nevednichy (Romania), castigatorul Openului International al Romaniei gazduit in luna martie de Hotelul Transilvania din Alba Iulia. Desi adversarii i-au dat multe batai de cap, juniorul albaiulian a reusit sa-si mentina invincibilitatea pana la final, obtinand 5 remize impotriva celor 5 mari maestri internationali, si chiar a depasit cu o jumatate de punct baremul necesar pentru obtinerea ultimei sale norme de maestru international.
In clasamentul final primele 5 locuri au fost ocupate de Alexander Zubarev (Ucraina), Dmitry Frolyanov (Rusia), Tiberiu Georgescu (Romania), Kaido Kulaots (Estonia), Andrei Istratescu (Franta), toti cu 6,5 puncte, urmati de Nikita Maiorov (Belarus), Mihnea Costachi (Romania), Vladislav Nevednichy (Romania), Bogdan Dan (Romania), Andrei Macovei (Moldova), Kidambi Sundararajan (India), Lucian Filip (Romania) si Boris Itkis (Romania) toti cu 6 puncte, departajati de coeficientul Buchotz.
Dupa cateva zile de pauza, Mihnea Costachi urmeaza sa ia startul luni 27 iunie in Trofeul Litoralului de la Eforie Nord, un open traditional, aflat la a 26-a editie. Pana la Campionatele Europene de juniori, programate in a doua jumatate a lunii august la Praga, si Campionatele Mondiale de juniori din luna septembrie de la Khanty Mansyisk (Rusia), juniorul albaiulian va mai juca la Arad Open in perioada 6-12 august si, foarte probabil, la Olimpiada de juniori sub 16 ani pe echipe din Slovacia de la sfarsitul lunii iulie.
Sport
Medalie de bronz pentru secția de taekwondo a CS Unirea Alba Iulia, la Campionatul European de Tineret
Medalie de bronz pentru secția de taekwondo a CS Unirea Alba Iulia, la Campionatul European de Tineret
Alecsandru Boloage, luptător legitimat la CS Unirea Alba Iulia și pregătit de instructorul Alin Moldovan, a obținut medalia de bronz la Campionatul European de Tineret, desfășurat în 16 martie la București.
Alecsandru Boloage are 17 ani și a concurat la categoria de greutate – 63 de kilograme. El s-a clasat pe locul 3 la Campionatul European de Tineret după ce a obținut 3 victorii în fața unor sportivi din Cipru și Turcia.
Alecsandru Boloage practică taekwondo de peste 8 ani, fiind pregătit de instructorul Alin Moldovan. În această perioadă, el a obținut mai multe medalii la competiții naționale și internaționale, reușind să-și mențină parcursul ascendent, fiind unul dintre tinerii sportivi cu mare potențial din județul Alba.
De asemenea, în aceeași perioadă, a avut loc competiția București Open 2025. La această competiție, sportivii secției de taekwondo ai CS Unirea Alba Iulia au obținut 3 medalii, după cum urmează:
Vas Karina – locul 2;
Grapa Andrei – locul 3;
Alecsandru Boloage – locul 3.
„Mulțumesc Federației Romane de Taekwondo, în special domnului președinte Constantin Apostol, pentru efortul depus în desfășurarea competiției și pentru șansa dată sportivului nostru de a participa. De asemenea, în spatele acestor rezultate se află sprijinul constant al conducerii CS Unirea Alba Iulia. Medalia de bronz obținută de Alecsandru la competiția europeană vine ca o recunoaștere a eforturilor sale și a potențialului său de a deveni un nume important în lumea sportului de performanță. Îi felicit și pe Karina și Andrei, pentru rezultatele obținute. Avem mult de muncă în continuare”, a transmis Alin Moldovan
Sport
Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, pasionații de șah, întâlnire cu maestrul internațional Mihnea Costachi
Pasionații de șah, întâlnire cu maestrul internațional Mihnea Costachi
Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, care sunt pasionați și practicanți ai șahului, au avut posibilitatea de a-l cunoaște pe șahistul albaiulian Mihnea Costachi, maestru internațional.
Acesta le-a prezentat elevilor câteva exerciții de șah, cu diferite niveluri de dificultate, care să-i ajute să gândească rapid cele mai bune mutări pe care să le facă în partidele viitoare.
Tânărul maestru internațional le-a oferit elevilor militari și câteva sfaturi pentru abordarea cu succes a următoarelor competiții de profil: concentrare, gestionarea eficientă a timpului și a emoțiilor.
„Sunt onorată de întâlnirea cu maestrul internațional Mihnea Costachi și sunt convinsă că lecțiile și sfaturile primite de la acesta mă vor ajuta să îmi îmbunătățesc jocul de șah și să obțin rezultate cât mai bune”, a spus elev fruntaș Bianca Salati-Dragoș.
Șahiștii se pregătesc sub coordonarea locotenentului Alexandru Simion, reușind să obțină premii frumoase la concursurile de șah la care participă.
Sport
Prima medalie la judo pentru CS Unirea Alba Iulia în 2025: Laura Bogdan – AUR la Campionatul Național U21
Prima medalie la judo pentru CS Unirea Alba Iulia în 2025. Laura Bogdan – AUR la Campionatul Național U21
Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia obține, prin sportiva Laura Alexia Bogdan, medalia de aur la Campionatul Național Individual U21, desfășurat în 7-9 martie la București. Aceasta este prima medalie obținută de către secția de judo a CS Unirea Alba Iulia în acest an.
Laura Bogdan a concurat la categoria de greutate – 48 de kilograme și a câștigat toate cele 3 meciuri pe care le-a avut de disputat.
Judoka Laura Bogdan este elevă a Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia (director Daniela Mateica) și o sportivă care a reușit să demonstreze că atunci când munca se îmbină cu disciplina și seriozitatea, succesul se obține în timp.
Sportivii secției de Judo sunt pregătiți de către profesorii Dinu Alin și Dinu Cristian. Campionatul Național Individual U21 a fost organizat de către Federația Română de Judo și Agenția Națională pentru Sport.
Mult succes sportivilor CS Unirea Alba Iulia la viitoarele competiții!
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 6 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 săptămâni
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 2 săptămâni
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 5 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum 7 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 6 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum 2 săptămâni
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani