Știri
Mierea, un aliment și un remediu folosit de milenii: Care sunt beneficiile consumului și utilizările mierii
Mierea de albine este unul dintre cele mai sanatoase alimente si este recunoscuta pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului.
Mierea este cunoscută din timpuri străvechi şi folosită atât ca aliment, cât şi ca medicament. În antichitate era pusă la un loc de cinste, fiind utilizată în ritualurile religioase. Nu degeaba: tratează, previne şi vindecă o sumedenie de afecţiuni.
Lichid siropos produs natural de către albine ca hrană pentru ele însele, mierea are culoarea aurie şi un gust delicios, inconfundabil. După ce albinele culeg nectarul de la o floare, îl amestecă cu produse chimice din saliva lor pentru a rezulta mierea. Ea este recunoscută de mii de ani pentru beneficiile pe care le aduce pentru sănătate, dar şi pentru frumuseţe.
Numeroase cercetări au arătat că glucoza din mierea de albine împreună cu celelalte tipuri de zahăr natural care se găsesc în compoziţia ei măresc rezistenţa şi oferă energie organismului. În loc să alegi zahărul rafinat, specialiştii recomandă să te bazezi cu încredere pe mierea de albine naturală.
Întăreşte sistemul imunitar
Proprietăţile antioxidante şi anti-bacteriane ale mierii pot să îmbunătăţească sistemul digestiv, te ajută să te menţii sănătos şi să lupţi împotriva bolilor.
Previne cancerul
Propolisul conţine fitochimicale care au numeroase proprietăţi de prevenire a cancerului şi proprietăţi anti-tumorale. Printre substanţele binefăcătoare sunt: acidul cafeic, metal cafet, feniletil cafeat etc. Aceste substanţe previn cancerul de colon prin inhibarea activităţii a două enzime implicate în producerea de compuşi ce cauzează cancerul.
Oferă un somn bun şi relaxat
Mierea conţine 80% zaharuri naturale care ridică uşor nivelul insulinei, ajutând triptofarnul (substanţa resposabilă cu somnul) să ajunga mai repede la creier. Este indicat să iei o linguriţă de miere seara, înainte de culcare, în special dacă ai insomnii.
Creşte performanţa sportivă
Deşi multi sportivi se bazează în primul rând pe carbohidraţi pentru a face faţă unui antrenament solicitant, glucoza din compoziţia mierii este chiar mai valoroasă pentru a creşte rezistenţa fizică şi nivelul de energie. Încearcă să iei o linguriţă de miere înainte de antrenament sau prepară-ţi o limonadă proaspată din lâmaie şi miere.
Conferă străluciere părului
Pentru ca părul să strălucească este recomandat ca acesta s fie tratat cu un amestec de miere, apă şi suc de lămâie, se formează o mască ce se aplică pe părul uscat şi se menţine timp de câteva ore după care se spală cu apă calduţă şi se şamponează.
Leac pentru mahmureală
Mierea este o sursă foarte concentrată de fructoză, o formă de zahăr care accelerează oxidarea alcoolului în ficat. Consumaţi miere, dacă aţi avut parte de o noapte sălbatică; aceasta ajută la eliminarea alcoolului care rămâne în corpul dumneavoastră.
Ameliorează tusea
Într-un studiu realizat de Universitatea Penn, s-a descoperit că mierea are un efect mult mai puternic în ameliorarea tusei decât orice alt medicament prescris de medic. Studiul realizat de către doctorul Ian Paul a identificat că o cantitate redusă de miere consumată înainte de culcare a avut un rezultat foarte bun în cazul copiilor care sufereau de o tuse puternicî pe timpul nopţii.
Menţine dinţii sănătoşi
O linguriţă de miere şi o cană cu apă călduţă este tot ce trebuie pentru o dantură sănătoasă. Dacă se spală gura cu acest amestec, mierea curăţă şi omoară germenii şi oferă o repiraţie mai proaspată.
Te scapă de alergii
Dacă ai alergie de sezon, naturiştii recomandă să consumi zilnic câte puţină miere timp de două luni şi înainte de anotimpul care-ţi înrăutăţeşte simptomele. Explicaţia este una simplă: albinele transportă polenul responsabil cu exacerbarea simptomelor, iacesta rămâne în miere, iar acest lucru permite organismului să se obişnuiască cu această substanţă şi să nu reacţioneze agresiv.
Vindecă tăieturile şi juliturile
Mierea de albine are proprietăţi antibacteriene şi împiedică infectarea zonelor cu tăieturi minore şi julituri. Datorită consistenţei groase, mierea nu permite bacteriilor să pătrundă în rană. Dacă te-ai julit sau te-ai tăiat aplică puţină miere de albine şi bandajează zona afectată.
Contribuie la frumuseţe
Mierea este combinată cu lămaie, ovăz sau alte ingrediente şi creme. Există multe semne care indică dispariţia petelor şi a acneei, datorită utilizării de miere, precum şi furnizarea de elasticitate la nivelul feţei şi gâtului, evitând apariţia ridurilor. De asemenea, acest nectar este folosit şi pentru prepararea şamponului sau săpunului.
Vindecă ulcerul
Medicii susţin că mierea de albine ucide bacteria Helicobacter pylori, resposabilă de dezvoltarea gastritei care dacă nu este tratată poate să conducă la ulcer.
sursa: realitatea.net
Știri
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR
Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.
În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.
Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
-
Știriacum 2 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 6 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 6 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum o zi
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului