Sănătate
Mierea – cel mai bun medicament natural! Licoarea fermecată previne CANCERUL, alungă ALERGIILE, vindecă ULCERUL, creşte PERFORMANŢA SPORTIVĂ
Licoare fermecată, este cunoscută din timpuri străvechi şi folosită atât ca aliment, cât şi ca medicament. În antichitate era pusă la un loc de cinste, fiind utilizată în ritualurile religioase. Nu degeaba: tratează, previne şi vindecă o sumedenie de afecţiuni.
Lichid siropos produs natural de către albine ca hrană pentru ele însele, mierea are culoarea aurie şi un gust delicios, inconfundabil. După ce albinele culeg nectarul de la o floare, îl amestecă cu produse chimice din saliva lor pentru a rezulta mierea. Ea este recunoscută de mii de ani pentru beneficiile pe care le aduce pentru sănătate, dar şi pentru frumuseţe.
Bun energizant
Numeroase cercetări au arătat că glucoza din mierea de albine împreună cu celelalte tipuri de zahăr natural care se găsesc în compoziţia ei măresc rezistenţa şi oferă energie organismului. În loc să alegi zahărul rafinat, specialiştii recomandă să te bazezi cu încredere pe mierea de albine naturală.
Întăreşte sistemul imunitar
Proprietăţile antioxidante şi anti-bacteriane ale mierii pot să îmbunătăţească sistemul digestiv, te ajută să te menţii sănătos şi să lupţi împotriva bolilor.
Previne cancerul
Propolisul conţine fitochimicale care au numeroase proprietăţi de prevenire a cancerului şi proprietăţi anti-tumorale. Printre substanţele binefăcătoare sunt: acidul cafeic, metal cafet, feniletil cafeat etc. Aceste substanţe previn cancerul de colon prin inhibarea activităţii a două enzime implicate în producerea de compuşi ce cauzează cancerul.
Oferă un somn bun şi relaxat
Mierea conţine 80% zaharuri naturale care ridică uşor nivelul insulinei, ajutând triptofarnul (substanţa resposabilă cu somnul) să ajunga mai repede la creier. Este indicat să iei o linguriţă de miere seara, înainte de culcare, în special dacă ai insomnii.
Creşte performanţa sportivă
Deşi multi sportivi se bazează în primul rând pe carbohidraţi pentru a face faţă unui antrenament solicitant, glucoza din compoziţia mierii este chiar mai valoroasă pentru a creşte rezistenţa fizică şi nivelul de energie. Încearcă să iei o linguriţă de miere înainte de antrenament sau prepară-ţi o limonadă proaspată din lâmaie şi miere.
Conferă străluciere părului
Pentru ca părul să strălucească este recomandat ca acesta s fie tratat cu un amestec de miere, apă şi suc de lămâie, se formează o mască ce se aplică pe părul uscat şi se menţine timp de câteva ore după care se spală cu apă calduţă şi se şamponează.
Leac pentru mahmureală
Mierea este o sursă foarte concentrată de fructoză, o formă de zahăr care accelerează oxidarea alcoolului în ficat. Consumaţi miere, dacă aţi avut parte de o noapte sălbatică; aceasta ajută la eliminarea alcoolului care rămâne în corpul dumneavoastră.
Ameliorează tusea
Într-un studiu realizat de Universitatea Penn, s-a descoperit că mierea are un efect mult mai puternic în ameliorarea tusei decât orice alt medicament prescris de medic. Studiul realizat de către doctorul Ian Paul a identificat că o cantitate redusă de miere consumată înainte de culcare a avut un rezultat foarte bun în cazul copiilor care sufereau de o tuse puternicî pe timpul nopţii.
Menţine dinţii sănătoşi
O linguriţă de miere şi o cană cu apă călduţă este tot ce trebuie pentru o dantură sănătoasă. Dacă se spală gura cu acest amestec, mierea curăţă şi omoară germenii şi oferă o repiraţie mai proaspată.
Te scapă de alergii
Dacă ai alergie de sezon, naturiştii recomandă să consumi zilnic câte puţină miere timp de două luni şi înainte de anotimpul care-ţi înrăutăţeşte simptomele. Explicaţia este una simplă: albinele transportă polenul responsabil cu exacerbarea simptomelor, iacesta rămâne în miere, iar acest lucru permite organismului să se obişnuiască cu această substanţă şi să nu reacţioneze agresiv.
Vindecă tăieturile şi juliturile
Mierea de albine are proprietăţi antibacteriene şi împiedică infectarea zonelor cu tăieturi minore şi julituri. Datorită consistenţei groase, mierea nu permite bacteriilor să pătrundă în rană. Dacă te-ai julit sau te-ai tăiat aplică puţină miere de albine şi bandajează zona afectată.
Contribuie la frumuseţe
Mierea este combinată cu lămaie, ovăz sau alte ingrediente şi creme. Există multe semne care indică dispariţia petelor şi a acneei, datorită utilizării de miere, precum şi furnizarea de elasticitate la nivelul feţei şi gâtului, evitând apariţia ridurilor. De asemenea, acest nectar este folosit şi pentru prepararea şamponului sau săpunului.
Vindecă ulcerul
Medicii susţin că mierea de albine ucide bacteria Helicobacter pylori, resposabilă de dezvoltarea gastritei care dacă nu este tratată poate să conducă la ulcer.
sursa: realitatea.net
Sănătate
Humus, rețeta minune în perioada de post: Ce este și ce beneficii are
Perioada de post a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru creativitatea gospodinelor. Dorința oamenilor de a găsi rețete sănătoase și, în același timp, cu un aport ridicat de nutrienți este din ce în ce mai mare.
Din fericire, gama variată de alimente disponibile pe piață vine în ajutorul nostru și ne aduce un produs pe care îl putem include în dieta noastră: năutul. Dacă iubești năutul, nu ai cum să nu iubești și humusul, rețeta minune adusă din Orientul Mijlociu.
Humus este o specialitate orientală, care este făcută , în mod tradițional, din piure de năut, pastă de susan –tahini, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion. Humusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajuta la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din naut și sosul tahini. În plus, humusul conține fier, vitamina B6, acid folic și aminoacizii cu un puternic rol antiiinflamator. Persoanele care suferă de diabet necesită diete speciale și, uneori, acest lucru poate fi greu de gestionat. Humusul este o rețetă potrivită pentru diabetici și poate fi consumat de aceștia fără rezerve. Mai mult decât atât, năutul ajută la reglarea zahărului din sânge, fiind un aliat în managementul diabetului. Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul din humus contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice. Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, arată studiile.
Humusul te ajută să slăbești. Prin senzația de sațietate pe care o oferă năutul, rețetele care conțin acest ingredient vin în ajutorul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus.
Humusul, perfect pentru diabetici
Ce conține humusul?: Există nenumărate rețete de humus, dar toate au în compoziție ingredientele „cheie” ale rețetei. Acestea se referă la boabele de năut, usturoiul și pasta de susan. Pe lângă acestea se adaugă, după gust, uleiul de măsline, zeama de lămâie și diverse condimente precum: boia sau chimion.
Năutul și beneficiile sale. Năutul conține magneziu, vitamina B1, vitamina B6, vitamina B9, seleniu cupru, fier, zinc, fosfor, mangan și potasiu. Acest aliment minune este o sursă bogată în proteine și fibre, ceea ce contribuie la o digestie sănătoasă. Conform healthline, năutul scade riscul de apariție a bolilor cronice precum cancerul, bolile sistemului cardiovascular și diabetul.
Susanul, sursă de vitalitate. Susanul reprezintă un ingredient important atunci când vrem să pregătim humus. Din fericire, semințele de susan ascund beneficii uimitoare pentru sănătate. Acestea contribuie la vitalitate, promovează sănătatea sângelui, scad tensiunea arterială și susțin sistemul imunitar. Este important de știut, însă, că există persoane alergice la susan. În cazul acestora, consumul semințelor de susan poate avea consecințe grave și este recomandată eliminarea pastei de susan din humus.
Sursa:dcmedical.ro, libertatea.ro
Sănătate
Noi investiții pentru diagnosticul cancerului, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia: Licitație pentru dotarea Laboratorului de Genetică și Diagnostic Molecular
Noi investiții pentru diagnosticul cancerului la spitalul din Alba Iulia
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedură de achiziție de aparatură pentru diagnosticul cancerului pentru Laboratorul de Genetică și Diagnostic Molecular.
Se are în vedere dotarea laboratorului cu tehnologie de ultimă generație, inclusiv analizor de fragmente, sistem PCR, sistem complet de electroforeză şi imagistică GEL, fluorimetru, spectrofotometru, bloc termostat, set de laborator, cititor multimod în plăci, ultracongelator, mini PCR şi sistem de secvențiere.
Achiziția este în valoare de peste 3 milioane de lei.
Se dorește, printr-un proiect mai amplu, asigurarea accesului egal la asistența medicală a pacieților oncologici care sunt trataţi în Spitalul Judeţean de Urgență Alba Iulia cât și a pacienților din județ sau chiar din țară.
Pentru a putea veni în sprijinul pacienților oncologici prin diagnosticarea cancerului sunt necesare, conform reprezentanților unității medicale, suplimentarea gamei de analize medicale de genetică şi diagnostic molecular şi, ulterior, accesarea subprogramului naţional de testare genetică.
Sănătate
Noi investiții, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale
Noi investiții în 2025 la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale
În ultimii ani Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a beneficiat de investiții în infrastructură și dotări de aproximativ 15 milioane de lei proveniți atât din fonduri alocate de către Consiliul județean Alba, cât și din fonduri europene, redându-i-se astfel rolul de unitate medicală performantă, care asigură servicii medicale moderne, la cele mai înalte standarde și adaptate nevoilor pacienților.
Investițiile au vizat atât dotări în aparatură și echipamente medicale, cât și amenajarea și modernizarea clădirii, astfel încât să se asigure confortul pacienților, însoțitorilor acestora, precum și al personalului care asigură cu înalt profesionalism actul medical.
Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, cu o tradiție de peste 100 de ani, a fost inaugurat în vara anului 1923 în prezența Reginei Maria, mereu preocupată de soarta celor bolnavi și suferinzi, care nota în jurnalul său referitor la spitalul din Aiud că este „un foarte frumos și curat spital cu o priveliște încântătoare și pavilioane corespunzătoare pentru bolnavi, dar, din păcate, prea mici pentru cerințele prea mari. Am avut obișnuitul serviciu religios pentru sfințirea clădirii […]. I-am vizitat pe bolnavii care arătau bine în paturile lor curate sau în șezlongurile din galerie”. (Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. V, București, 2006, p. 208-209).
Investițiile și dezvoltarea Spitalului de Pneumoftiziologie din Aiud vor continua și în anul 2025, propunându-ne amenajarea unui parc terapeutic atât de necesar pacienților cu afecțiuni respiratorii, extinderea gamei de servicii medicale pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor respiratorii, precum și promovarea paletei de servicii oferite, astfel încât să asigurăm sprijin și tratament de specialitate pentru cât mai mulți pacienți.
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 5 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 săptămâni
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 2 săptămâni
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 4 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum 6 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 5 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum 2 săptămâni
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani