Rămâi conectat

Educație și Cultură

Menţiune și medalie de argint la etapa naţională a Olimpiadei de Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor pentru un elev din Cugir

Publicat

în

Elev din Cugir remarcat la Olimpiada de Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor

O menţiune și o medalie de argint la etapa naţională a Olimpiadei de Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor au fost obținute de Alexandru Nagy, elev în clasa a 11-a A, profilul matematică-informatică (intensiv informatică) de la Colegiul Național “David Prodan” din Cugir.

Acest rezultat deosebit nu ar fi fost posibil fără sprijinul și îndrumarea profesorului Marius Badea.

Rezultatul este cu atât mai lăudabil cu cât Alexandru Nagy a reuşit să fie printre primii dintre cei 100 de participanţi la această etapă a olimpiadei, la nivelul clasei a 11-a. Iar proba s-a dovedit complexă şi dificilă, pe parcursul a patru ore elevii demonstrându-şi competenţele în domenii diferite: Word, Excel, PowerPoint, HTML şi Sisteme de operare.

Pe baza diplomei de la etapa națională, elevul cugirean este admis fără examen, cu media 10, la Universitatea de Vest din Timișoara (Facultatea de Matematică și Informatică), dar și la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca (Facultatea de Automatică și Calculatoare). Cel mai probabil el va alege să-și continue studiile la Timișoara.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

„Teatrul – cuvânt, artă, joc” – nou proiect cultural cu Skepsis pentru elevii din Alba Iulia, finalizat cu succes

Publicat

în

„Teatrul – cuvânt, artă, joc” – nou proiect cultural cu Skepsis pentru elevii din Alba Iulia, finalizat cu succes

În perioada 1 iulie – 30 decembrie 2024, Grupul Skepsis a implementat proiectul cultural ”Teatrul – cuvânt, artă, joc”, urmărind promovarea artei dramatice în rândul elevilor din Alba Iulia.

Proiectul a fost finanțat prin Programul Municipal pentru Acordarea de Finanțări Nerambursabile Activităților Non-Profit de Interes Local pe Anul 2024.

Prin acest proiect Asociația Grupul Skepsis a conceput și a pregătit în prima fază un număr de patru spectacole originale inspirate din lecturile recomandate vârstei, adresate direct elevilor încadrați în toate ciclurile de învățământ. În lunile iulie-septembrie organizatorul a conceput și a pregătit spectacolele, a contactat și a purtat discuții cu mai multe unități de învățământ din Alba Iulia, stabilind colaboratorii de proiect: Grădinița cu Program Prelungit nr. 8; Grădinița cu Program Prelungit nr. 16; Școala Gimnazială „Vasile Goldiș”; Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”; Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Simion Ștefan” și Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”.

În lunile noiembrie-decembrie, instituțiile colaboratoare au găzduit o serie de 10 reprezentații ale spectacolelor de teatru, urmărindu-se stimularea interesului publicului tânăr pentru arta dramatică. Pentru a facilita înțelegerea artei spectacolului, fiecare reprezentație a fost urmată de discuții deschise în care elevii au avut șansa de a adresa întrebări actorilor în legătură diverse aspecte ale procesului de creație și de a avea acces la perspective legate de conceperea, pregătirea și prezentarea unui spectacol de teatru.

Punând în valoare potențialul creativ al tinerilor elevi, faza finală a proiectului a propus publicului în luna decembrie, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, spectacolul original ”Santinela”, inspirat din cel mai recent volum de versuri semnat de Ioan Adrian Popa, poet albaiulian, în interpretarea elevilor care se pregătesc în cadrul Asociației Grupul Skepsis.

Proiectul a avut un impact pozitiv important asupra tinerilor, aproximativ 500 de elevi bucurându-se de reprezentațiile oferite prin intermediul acestuia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Exponate cu greutate majoră la muzeul de istorie din Blaj

Publicat

în

Exponate cu greutate majoră la muzeul de istorie din Blaj

În Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” din Blaj sunt expuse dovezi ce demonstrează continuitatea şi unitatea poporului român.

O atenţie deosebită se acordă mărturiilor privind viaţa românilor în spaţiul carpato-dunărean şi caracterul latin al limbii române.

Muzeul expune obiecte arheologice, mai ales neolitice, descoperite în diferite puncte din apropierea Blajului, cu precădere obiecte din ceramică. Acestea dovedesc prezenţa aici a unei populaţii sedentare de agricultori încă din mileniile VI-II î.Chr., folosite de populaţia autohtonă tracică.

Sunt prezentate de asemenea obiecte dacice aparţinătoare secolelor V-I î.Chr.

Interesante sunt şi obiectele descoperite în necropolele scitice şi celtice. Figurează şi un frumos vas scitic de la Crăciunelu de Jos.

Printre exponatele din Dacia Romană (sec.II-III d.Chr.) se remarcă un altar funerar dedicat lui Iupiter Optimus Maximus, descoperit în aşezarea romană de la Biia.

sursa: primariablaj.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Premiu pentru Maria Hanganu, elevă a colegiului militar din Alba Iulia

Publicat

în

Premiu pentru Maria Hanganu, elevă a colegiului militar din Alba Iulia

Eleva caporal Maria Hanganu, din clasa a XI-a, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a obținut premiul I la cea de-a 18-a ediție a concursului „Eroul meu de ieri și de azi”, organizat de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.

Lucrarea scrisă de Maria Hanganu, sub coordonarea profesorului de istorie Dan Anca, este intitulată „Un erou printre filele necunoscute ale istoriei” și prezintă experiențele de viață ale străbunicului Mariei, din Primul și din cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu o sensibilitate aparte și cu înclinații spre unele discipline din categoria celor umaniste, Maria Hanganu a obținut premii la nivel națională la Olimpiadele de Religie și Cultură și spiritualitate românească, arătând dragoste față de valorile naționale.

„Totul a început când mama mi-a povestit pentru prima dată despre întâmplările stră-străbunicului meu din război. Povestea sa mi s-a părut fascinantă, însă nu m-am gândit niciodată că voi avea posibilitatea de a o transpune într-o poveste, pe hârtie, pe care să o citească și alți oameni, ca un omagiu adus stră-străbunicului meu. Totuși, întâmplarea a făcut că am primit această oportunitate și aducându-mi aminte de această fascinantă poveste, mi-am dat seama că e momentul potrivit pentru ca această poveste să fie auzită și de alte persoane. Tot ceea ce am scris despre el provine din propriile sale mărturii de război, pe care bunicul meu a avut ocazia să le asculte în copilărie și mi le-a povestit și mie. Adevărate experiențe de viață ale unui erou român, care a îndurat suferințele atât în Primul, cât și în Al Doilea Război Mondial cu curaj, credință și o nestinsă dragoste față de neam și de țară. Când am început să scriu, am simțit că o parte din trecutul familiei mele, dar și al poporului nostru reușește să învie între noi prin aceste scurte povestiri, mărturii de viață ale celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru apărarea identității noastre naționale. Am simțit că în felul acesta reușesc să păstrez vie amintirea unor eroi, care altfel, cu timpul, ar fi rămas doar niște nume fără nicio poveste. M-am bucurat foarte mult că în felul acesta am reușit nu numai să le păstrez amintirea vie, ci am reușit să descopăr astfel anumite lucruri pe care poate nu le-aș fi cunoscut niciodată în lipsa căutării informațiilor pentru scrierea poveștii.

În urma participării la acest concurs am învățat că noi, ca urmași ai celor care au luptat pentru unitatea națională și pentru tot ceea ce înseamnă specific românesc, avem datoria de a-i cinsti, dar și de a le urma, luptând pentru identitatea poporului nostru român. De asemenea, am învățat că oricât de mari ar fi suferințele de care ne izbim în viață, există o cale de a trece peste ele, atâta timp cât nu ne pierdem credința, nădejdea și curajul. Fiecare eveniment din viața noastră are un scop, oferindu-ne o nouă experiență de viață, iar noi, văzând curajul înaintașilor noștri, suntem datori a le primi cu același curaj.

Sunt de părere că fiecare dintre noi ar trebui să încercăm să cercetăm mai mult despre istoria strămoșilor noștri, pentru că numai așa vom reuși cu adevărat să înțelegem valoarea jertfei lor și nevoia noastră de a ne apăra țara și specificul național”, a mărturisit Maria Hanganu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba