Rămâi conectat

Știri

Măşti chirurgicale produse în România și teste pentru ventilatorul mecanic proiectat în țara noastră, arme împotriva COVID-19

Publicat

în

Producţia de măşti chirurgicale româneşti poate ajunge la 1 milion de bucăţi zilnic începând din 15 aprilie, astfel că din acea dată nu vor mai exista probleme cu aprovizionarea cu măşti, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

„În acest moment, exceptând fabricile de confecţii, care nu produc cu maşini automate de producţie a măştilor, există un singur producător care a pus o linie automată în producţie şi produce în momentul de faţă 120.000 – 130.000 de măşti pe zi. Din 15 aprilie, la acel producător ne putem duce la 400.000 – 500.000 de măşti zilnic, în paralel cu echipamentele automatizate comandate de compania Romarm, pe care sperăm să le punem în funcţiune tot în data de 13-14-15 aprilie, practic vom putea dubla această capacitate şi încercăm să ajungem la 1 milion de măşti zilnic”, a declarat Virgil Popescu, la Digi 24.

Ministrul Economiei a precizat că aceste măşti vor fi distribuite populaţiei şi personalului de asigurare a ordinii şi a măsurilor de carantină.

„Evident că toate aceste măşti vor fi distribuite către populaţie, către Armată, către Poliţie, către Jandarmerie, care sunt în prima linie de asigurare a ordinii şi a dispoziţiilor de carantinare, vor ajunge şi în spitale, dar în spitale măştile chirurgicale ale personalului medical nu sunt recomandate pentru cei care sunt în linia întâi de luptă împotriva coronavirusului. Acolo trebuie măşti FFP2, FFP3, care şi ele vor începe să fie produse în România, probabil tot după data de 15 aprilie, într-un număr mai mic în schimb, 40.000 de măşti zilnice la acea companie din Maramureş care va produce şi măştile chirurgicale, şi la Romarm mai multe, probabil în jur de 100.000-150.000 de măşti FFP2 zilnic. Acelea vor merge direct către spitale, în paralel cu importurile, prin care au venit circa 2 milioane de măşti (…). Din 15 aprilie nu cred că vom avea probleme cu aprovizionarea cu măşti în România”, a menţionat Virgil Popescu.

Ministrul Economiei a adăugat că în această săptămână ar putea începe testele pentru ventilatorul mecanic proiectat în România.

„Sunt mai multe grupuri de lucru la nivel naţional care lucrează pentru a reuşi să pună la punct un prototip de ventilator mecanic. În momentul de faţă, din discuţiile pe care le-am avut ieri cu ministrul Apărării, Academia Tehnică Militară, împreună cu grupul de lucru din industria auto, ar fi finalizat acest prototip, urmând să-i facă testele la Târgu Mureş, din câte am înţeles, acolo există un laborator specializat în plămân artificial unde ar putea să-i facă testele acestui ventilator mecanic, chiar în această săptămână. Dacă aceste teste sunt de succes, vom începe producţia în România a acestui ventilator, evident, încercând să vedem unde se pot face componentele acestui ventilator, acestui prototip, în interiorul industriei auto, dacă e nevoie să adăugăm să alăturăm altă industrie, şi sunt convins că dacă acest prototip va fi de succes vom reuşi să îl şi producem în România. Îmi este foarte greu să spun (când va intra în producţie, n.r.). Contează foarte mult de personalul medical, de personalul de ATI care a participat la aceste teste. Ei trebuie să ne spună dacă este ok, dacă funcţionează în parametri, pentru că până la urmă acest ventilator mecanic va trebui să salveze vieţi şi va trebui să fim siguri că va funcţiona corect, inclusiv cu persoane în stare de inconştienţă, pentru a putea să-l ventileze cum trebuie”, a afirmat Virgil Popescu.

Sursa:dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR

Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.

În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.

Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba