Chiar dacă există dovezi ştiinţifice potrivit cărora un vaccin ajută împotriva dezvoltării bolii COVID-19, nu este clar dacă el previne în mod general infecţia cu noul coronavirus ce poate cauza COVID-19, au spus luni experţi ai OMS.
Este posibil ca un vaccin să nu prevină răspândirea virusului, ci doar declanşarea bolii COVID-19, spune cei de la OMS. De aceea, persoanele vaccinate ar trebui să continue să păstreze distanţa fizică recomandată, să poarte măşti faciale şi să se spele frecvent pe mâini, recomandă OMS.
Conform directorului Departamentului de imunizare şi vaccinuri al OMS, Kate O’Brien, este necesar să fie întreprinse în continuare mai multe cercetări ştiinţifice cu privire la aceste vaccinuri.
În pofida începerii vaccinării în unele ţări, „virusul circulă”, iar o mare parte din populaţie poate să fie încă infectată, avertizează OMS..
„Situaţia mondială este instabilă pe plan epidemiologic”, a mai spus și responsabilul pentru situaţii de urgenţă sanitară la OMS, Michael Ryan, solicitând ţărilor să crească numărul testelor.
În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii revine cu mesajul de redublare a vigilenţei în timpul sărbătorilor de sfârşit de ani, în contextul în care numărul deceselor săptămânale a crescut cu 60% în ultima lună și jumătate, potrivit AFP.
„Anotimpul sărbătorilor este un moment de relaxare şi sărbătoare, dar nu trebuie să ne relaxăm vigilenţa. Sărbătoarea se poate transforma foarte rapid în doliu dacă nu ne luăm măsuri de precauţie”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în conferinţa de presă de luni.
„Cei care se află în zone cu transmitere mare trebuie să analizeze cu foarte mare atenţie proiectele pentru sărbători pentru a asigura siguranţa tuturor”, a mai spus directorul OMS.
Multe ţări europene au raportat până la sfârșitul săptămânii trecute niveluri „foarte ridicate” ale infectărilor cu COVID-19 în apropierea Crăciunului, în momentul în care epidemia este în creştere accelerată în Statele Unite.
„De-a lungul ultimelor şase săptămâni, numărul deceselor săptămânale a crescut cu circa 60%”, a afirmat şeful OMS, precizând că mare parte dintre cazuri şi decese sunt în Europa şi pe continentul american.
Sursa:realitatea.net