Social-Economic
Marș de protest al sindicaliștilor CFR din Alba Iulia. Protestatarii vor depune un memoriu la Instituția Prefectului Alba
Sindicaliștii CFR din Alba Iulia protestează astăzi în Alba Iulia. Sindicaliștii solicită mărirea salariilor și semnarea Contractului Colectiv de Muncă care expiră în data de 30 septembrie.
La Alba Iulia ceferiștii vor porni într-un mars de protest de la Stația CFR până la Prefectura Alba Iulia, unde vor depune un memoriu.
Citește și CFR-iștii ar putea intra în grevă generală : Negocierile au eşuat
Sindicaliștii au anunțat că vor declanșa conflictul de muncă de la 1 octombrie, și au anunțat că este posibil să declanșeze grevă general pe 20 octombrie, dacă nu le sunt soluționate revendicările.
Silvia Surugiu
Societate
1 februarie: Ziua Intendenței Militare
Zi dedicată în România intendenței militare
Ca în fiecare an, pe 1 februarie, în România, este sărbătorită „Ziua Intendenţei Militare”.
Asta deoarece la 1 februarie 1861 s-a înfiinţat corpul ofiţerilor de intendenţă militară, condus de intendentul general al Armatei şi subordonat Ministerului de Război.
Corpul de intendenţă militară era alcătuit din intendentul general al armatei (asimilat gradului de general de brigadă) și subordonat ministrului de Război, un subintendent clasa I (asimilat gradului de colonel), doi subintendenți clasa a II-a (locotenent-colonel), doi adjuncți clasa I (asimilați gradului de comandanți de batalion — maior) și șase adjuncți clasa a II-a (căpitan).
Necesitatea asigurării cu cele necesare pentru trai şi luptă, sarcina îndeplinită de intendenţa militară, de serviciile armatei şi, mai nou, de logistică, s-a născut odată cu armata.
Societate
Bărbat din Teiuș depistat aruncând gunoi menajer în incinta unei foste unități militare: Ce sancțiune a primit
Bărbat din Teiuș depistat aruncând gunoi menajer în incinta unei foste unități militare: Ce sancțiune a primit
Polițiștii locali din Teiuș l-au depistat pe un bărbat în vârstă de 58 de ani care a aruncat gunoi menajer în incinta fostei unități militare din Coșlariu Nou.
Bărbatul a fost sancționat cu o amendă în cuantum de o mie de lei.
„Vă rugăm să sesizați orice abatere de la lege la telefonul Poliției Locale Teiuș 0726/128938, fiind astfel cetățeni responsabili, care doresc să trăiască într-un oraș curat și civilizat!”, este îndemnul lansat în context de reprezentanții Primăriei Teiuș.
Societate
Care este exponatul anului la Muzeul de Științele Naturii Aiud
Exponatul anului la Muzeul de Științele Naturii Aiud, lopătarul
Lopătarul este exponatul anului la Muzeul de Științele Naturii Aiud.
Este o specie de pasăre de talie mare, cu penajul alb, care în perioada de reproducere, la baza gâtului și sub bărbie capătă nuanțe galbene intens. Are ciocul lung, negru și lat, cu aspect inconfundabil, de lingură/lopată (de unde și denumirea populară, „lopătar”).
Cuibărește din Spania până în China și Coreea; iernează în zona de vest și de sud a Europei, în sudul Asiei și în Africa. În România cuibărește în special în Delta Dunării, dar și de-a lungul culoarului Dunării, Bărăgan, sudul Olteniei, nordul Moldovei și în Câmpia de Vest. Populația cuibăritoare din România este estimată la 600-1.200 de perechi.
Specia preferă pentru cuibărire zonele umede întinse, cu apă dulce sau salmastră, cum sunt lacurile cu fund mâlos, luncile râurilor, zonele inundabile, cu stuf sau arbori și tufe (pentru amplasarea cuiburilor).
Are un mod particular de hrănire, ”cosind” apa cu ciocul lung și lat (mișcări laterale), filtrând din mâl animalele acvatice cu care se hrănește: insecte adulte sau larve, viermi, moluște, crustacee, pești, mormoloci etc., pe care le extrage din mâl cu ajutorul ciocului lung.
Perioada de reproducere începe în aprilie. Din ritualul nupțial fac parte parade la care participă ambii parteneri, cu diverse posturi ale corpului și ridicări ale penelor de pe cap. Femela depune de obicei 3-4 ouă. Incubarea durează 24-25 de zile. Perechile cuibăresc colonial, cel mai adesea în colonii monospecifice. Cuiburile sunt construite din crenguțe și vegetație acvatică, amplasate în masivul de stuf sau pe tufe mari și arbori. Atât clocitul pontei, cât și hrănirea puilor la cuib este asigurată de ambii părinți. Este depusă o singură pontă într-un sezon de reproducere.
Specia este amenințată de degradarea și dispariția habitatului (zonelor umede naturale), poluarea și gestionarea defectuoasă a apelor, braconaj, perturbarea antropogenă. Respectarea restricțiilor în zonele ripariene.(spațiul de tranziție între pământ și un râu sau un alt curs de apă), managementul deșeurilor în zonele umede, interzicerea incendierii stufului, încurajarea folosirii produselor agrochimice selective și cu toxicitate redusă pe terenurile din vecinătate, sunt câteva masuri ce se impun pentru conservarea speciei.
La Muzeul de Științele Naturii Aiud, lopătarul poate fi admirat în sala a 3-a.
-
Știriacum 6 zile
Cum a evoluat uniforma școlară de-a lungul anilor: În 1897, primele uniforme
-
Știriacum 6 zile
27 ianuarie 2025: Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlinește 89 de ani
-
Știriacum o săptămână
Curiozități legate de MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859: Unirea Principatelor Române, aspecte mai puțin cunoscute
-
Știriacum o săptămână
24 ianuarie 1990: „Deşteaptă-te, române!”, imnul actual al României, stabilit prin decret-lege de Consiliul Frontului Salvării Naţionale
-
Știriacum 2 săptămâni
Cafeaua, energizantul de dimineață: Care sunt beneficiile consumului dar și riscurile
-
Știriacum 2 săptămâni
21 ianuarie 1648: La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament
-
Știriacum o săptămână
Cum a avut loc Mica Unire: Care este semnificația zilei de 24 ianuarie
-
Știriacum 2 săptămâni
Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna: În top 5, Munții Apuseni