Rămâi conectat

Educație și Cultură

„Mărgele colorate, pe-un fir adunate”, la BiblioVacanța, în 22 august

Publicat

în

„Mărgele colorate, pe-un fir adunate” la BiblioVacanța

Desfășurat sub formă de ateliere creative, proiectul 3.8 BiblioVacanța, proiect al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, își propune ca în ediția din luna august să-i deprindă pe micii participanți cu tehnici de confecționare a bijuteriilor din lână, o activitate pe cât de frumoasă, pe atât de migăloasă și captivantă.

Atelierul de confecționare a bijuteriilor din lână, intitulat „Mărgele colorate, pe-un fir adunate”, îi va introduce pe cei prezenți în tehnicile de confecționare a bijuteriilor pornind de la lecturi adecvate și interactive. Coordonatoarea atelierului este Mihaela Iuliana Bogdan, secondată de bibliotecara Liudmila Cioflică, cea care le va împărtăși copiilor câte ceva din tainele bibliotecii, cum ar fi: serviciile oferite, modul de înscriere, cărțile ce pot fi împrumutate etc.
Atelierul „Mărgele colorate, pe-un fir adunate” va avea loc în data de 22 august 2024, de la ora 10:00, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Tarifele de cazare în căminele studențești ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, neschimbate

Publicat

în

Tarifele de cazare în căminele studențești ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, neschimbate

Tarifele de cazare în căminele studențești ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia rămân neschimbate în anul academic 2024 – 2025, iar 22 septembrie este data limită până la care se completează cererile pentru obținerea unui loc în unul dintre cele cinci cămine.

Senatul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a adoptat Hotărârea nr. 30/24.07.2024 prin care au fost aprobate tarifele de cazare în căminele studențești pentru anul academic 2024 – 2025.

Astfel, un student va trebui să achite lunar următoarea sumă, în funcție de căminul în care este cazat: căminele studențești nr. 1 și nr. 2 – 330 de lei, căminul studențesc nr. 3 – 350 de lei, căminul studențesc nr. 4 – 300 de lei și căminul studențesc nr. 5 – 450 de lei.

Practic acestea au fost tarifele practicate la toate căminele studențești și în anul universitar recent încheiat, an când doar la căminul nr. 3 crescuse tariful de cazare cu 20 de lei/student/lună față de anul academic 2022-2023.

Cererile de cazare se completează online până în 22 septembrie, în 25 septembrie, după ora 16.00, vor fi afișate listele cu studenții care vor beneficia de cazare, iar cazarea propriu-zisă în căminele studențești va fi efectuată între 26 și 28 septembrie, zilnic între orele 8.00 și 18.00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

50 de tineri polonezi pe un itinerariu cultural-spiritual în Eparhia Alba Iuliei

Publicat

în

50 de tineri polonezi pe un itinerariu cultural-spiritual în Eparhia Alba Iuliei

În 2 și 3 septembrie, numeroși membri ai unei asociații de tineret din Polonia au poposit în Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 

Tinerii polonezi au vizitat Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud. Aici, oaspeții din Polonia au participat la o sinaxă susținută de părintele Pantelimon Șușnea, care a vorbit despre adicțiile din viața tinerilor și despre cum sunt văzuți oamenii prin „ochiul” lui Dumnezeu. Dimineața, vizitatorii polonezi au participat la Sfânta Liturghie, oferind alternativ răspunsurile la strană.

De asemenea, tinerii au poposit la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Aici, părintele stareț Gavriil Vărvăruc le-a vorbit despre suferințele și chinurile celor întemnițați la Aiud în perioada comunistă.

În continuare, oaspeții din Polonia au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării și Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, precum și Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Marii Uniri.

Pe tot parcursul acestui periplu minunat, tinerii polonezi au fost însoțiți de către voluntari ai ASCOR Iași – care, la rândul lor, au vizitat Polonia și au legat prietenii cu oaspeții prezenți la Alba Iulia –, alături de care s-au aflat părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, Alexandru Graur (vicepreședintele ASCOR Alba Iulia), precum și alți câțiva tineri inimoși din asociația studențească.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Exponatul lunii august la muzeul din Sebeș: Altar roman votiv dedicat zeului Liber Pater

Publicat

în

Exponatul lunii august la muzeul din Sebeș: Altar roman votiv dedicat zeului Liber Pater

Piesa aleasă ca exponat al lunii august la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un altar votiv dedicat zeului Liber Pater, o divinitate de origine italică care s-a bucurat de multă apreciere în întreg cuprinsul lumii romane.

Monumentul, intrat în anul 1972 în patrimoniul muzeului sebeşean, a fost descoperit în Benic de către cetățeanul Simion Avram în propria-i grădină în 1962, de la care a fost achiziționat zece ani mai târziu de către muzeu.

Altarul, de formă paralelipipedică, cu dimensiunile de 59 x 35 x 22 cm, este confecționat din calcar și este ornamentat cu o serie de linii paralele atât la bază, cât şi în partea superioară, pe trei din laturile sale, iar sus, pe fronton, cu grupe de linii dispuse oblic, și câte două reprezentări de con de pin pe fiecare dintre cele trei laturi. Spatele altarului este neted şi fără nicio ornamentație. În partea superioară se găsește cavitatea pentru libații, de formă circulară, în care, atunci când a fost găsit, era un vas cu cereale carbonizate, distrus însă în momentul descoperirii.

Inscripţia în limba latină este următoarea: LIBIIS VOTV / LIBRO P / ATRIS /PAVLINV (Paulinus şi-a îndeplinit făgăduiala făcută lui Liber Pater prin ofrande). Se remarcă, înainte de toate, stângăcia cu care sunt executate literele, cu deosebire în ceea ce privește litera L, redată ca un S invers, apoi unele cuvinte scrise cu o grafie sau în forme populare cum sunt: LIBIIS, gravat cu doi I, VOTV prin dispariția lui M final, în locul acuzativului VOTUM şi LIBRO în loc de LIBERO. Aceste forme târzii aparținând latinei vulgare, sunt prezente în tot Imperiul Roman şi sunt obișnuite pentru limba populară care se vorbea în mediul rural, de unde provine de altfel monumentul. Şi tot aici mai amintim, ca o dovadă a stângăciei lapicidului care a executat inscripția, așezarea literei S din numele dedicantului Paulinus, deasupra literei V astfel că el face parte din rândul 4 al inscripției. Deși este rar în Dacia, numele Paullus, Paulinianus, Paullina, Paulla sunt comune însă în alte zone ale imperiului, cum ar fi bunăoară Raetia, Roma, Verona etc.

Altarul de la Benic a trecut printr-un proces de restaurare şi conservare anul acesta în cadrul celei de-a patra ediții a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş prin Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii şi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba