Educație și Cultură
Manualele de religie de clasa a III-a propovăduiesc doctrina spaimei: copii morţi în somn, călcaţi de maşină dacă muncesc de Sărbători sau lăsaţi muţi dacă nu pupă moaşte
Lecţiile din manualele de religie au stârnit în ultimii ani numeroase critici. Deşi o mare parte a manualelor care aveau conţinut cu impact emoţional asupra copiilor au fost retrase, noile manuale stârnesc la rândul lor controverse.
Manualele de religie de clasa a III-a conţin informaţii de-a dreptul traumatizante pentru elevi. Copiilor de 9 ani le este prezentat un Dumnezeu răzbunător şi violent, care îi pedepseşte aspru pe cei care fac fapte rele.
Controversă, manipulare, îndoctrinare, afacere. Cam acestea sunt cuvintele care rezumă scandalul „orei de religie”, care dintr-odată şi-a schimbat caracterul din obligatorie, în opţională.
Până la revizuirea manualelor de religie, promisă de mai marii Bisericii, elevii continuă să înveţe de pe manuale care conţin informaţii controversate şi lecţii care riscă să îi afecteze emoţional.
În loc să fie prezentat, pe înţelesul copiilor, un Dumnezeu al dragostei, al bunătăţii, al prieteniei, manualele tratează şi creionează natura răzbunătoare a Creatorului.
La lecţia „Moise, de la robie la libertate” elevii află cât de răzbunător poate fi Dumnezeu. „Ca să-l determine pe faraon să-i elibereze din robie pe evrei, Dumnezeu a trimis asupra egiptenilor zece pedepse foarte grele”: a transformat în sânge apa râului Nil, a acoperit cu broaşte tot pământul Egiptului, au apărut ţânţari peste tot, a umplut casele şi pământul egiptenilor cu tăuni, au murit de foame multe vite, au apărut răni şi bube pe oameni şi pe vite, a trimis grindină, apoi lăcuste care au distrus totul, a trimis întuneric peste Egipt, a ucis pe primii băieţi nou-născuţi în familiile egiptenilor, iar pedeapsa care l-a lovit „direct în inimă” pe faraon a fost să îi omoare fiul care îi urma la tron” .
Relatări horor despre un copil sufocat în somn
În acelaşi manual, conceptul de păcat şi păcătos este indus în mentalul colectiv încă din primele pagini ale cărţilor. Copiii au parte de o altă lecţie cu puternic impact emoţional. La capitolul Solomon este prezentată o „dreaptă judecată”. Copii află că două femei au născut, iar uneia dintre ele i-a murit copilul sufocat în somn. Mama copilului mort s-a trezit şi a înlocuit copilul cu cel viu. Elevii a căror vârstă nu depăşeşte 9 ani află că regele Solomon, pentru a face dreptate şi pentru a afla adevărul, a decis să taie pruncul în două pentru a-l împărţi celor două mame. Astfel, avea să se descopere care este mama care a minţit.
Exemplele date sunt revoltătoare, consideră părinţii: dacă faci murături de Sfânta Parascheva, te calcă maşina, dacă mergi la film cu prietenii păcătuieşti împotriva lui Dumnezeu.
Munceşti în zile de sărbătoare, te calcă maşina!
Într-un alt manual de clasa a treia, tot la cultul ortodox, copiii află cum a fost pedepsită o tânără care nu a mers să se închine la moaşte de Sfânta Paraschiva, preferând să facă murături în ziua de sărbătoare.
Pentru că a continuat să muncească, deşi a fost atenţionată de mamă că este păcat tânăra a fost călcată de o maşină când a ieşit din casă să cumpere o pâine. Tânăra s-a însănătoşit după ce mama ei „alergat la Sfânta Parascheva să-i ceară iertare şi să se roage pentru salvarea acesteia”.
Tot la capitolul Sfânta Parscheva, elevii de clasa a III-a află cum unei fetiţe de trei ani şi jumătate i s-a oprit brusc glasul. Şi în acest caz copila şi-a revenit după ce mama a mers la moaşte pentru a cere ajutorul. Şi l-a primit imediat, fetiţa recăpătându-şi glasul de îndată.
Manualele de religie îi îndeamnă pe copii să cheme preoţii şi să se ungă cu ”undelemn sfinţit”, atunci când sunt bolnavi.
„Deşi nu există nici măcar un caz care să probeze (ştiinţific) acest lucru, preoţii continuă să vândă ”leacuri miraculoase” fabricate sub masca religiei. Leacuri care îi ţin pe oameni într-o continuă speranţă deluzorie, în timp ce preoţii îi deposedează de bani şi averi. Copilul îndoctrinat ajuns la maturitate nu va chema medicii ca să-şi salveze semenii, ci va da fuga la biserică să cumpere produsul miraculos. Odată aplicat untdelemnul pe trupul bolnavului, acesta, culmea, nu se însănătoşeşte. Se poate chiar înrăutăţi situaţia lui şi, fără un ajutor medical de specialitate, poate sfârşi în mod stupid.”, susţin reprezentanţii societăţii civile.
Reprezentanţii Bisericii au anunţat că vor revizui manualele de religie, îmbunătăţindu-le conţinutul, urmând ca din toamnă să apară şi în varianta digitală. “Dorim ca aceste manuale să fie îmbunătăţite, să ţină cont de faptul că noua generaţie de copii este mai precoce, să transmită valori”, a declarat Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
sursa: www.adevarul.ro
Educație și Cultură
Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, parte a unui proiect internațional
Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, parte a unui proiect internațional
Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, în calitate de membru al Școlilor Pasch, a participat anul acesta la un amplu proiect internațional, inițiat de Goethe Institut București.
39 de adolescenți din 10 țări au parcurs mai multe etape și au dezbătut în cadrul taberei internaționale de la Șumuleu Ciuc (19-24 iulie 2024) tematici precum discriminare, schimbări climatice, război și implicare socială și au căutat soluții, exprimându-și deopotrivă temerile și speranțele sub îndrumarea artiștilor Feli și Pepita din Köln.
Proiectul „In my Room” surprinde latura sensibilă a tinerilor din toate colțurile lumii.
Elevii Claudia Cristea, Emilia Covaciu și Maxim Mucenicu, participanți la proiect, au fost intervievați și surprinși în note foarte personale, iar momentele lor de introspecție precum și portretele realizate de cei doi artiști germani sunt împărtășite cu publicul larg în cadrul expoziției „In My Room II-Youth between Hope and Fear”.
Aceasta a fost amenjată la Pavilionul Expozițional al Goethe Institut București
Selecții au fost preluate și de prestigioasa revistă VOGUE.
Educație și Cultură
29 noiembrie: Sociologul Alin Tomuș conferențiază la Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Sociologul Alin Tomuș conferențiază la Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Joi, 29 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc conferința cu tema „Participarea civică”. Conferința va fi susținută de către cunoscutul sociolog Alin Tomuș, începând cu ora 17:00, accesul în sală fiind liber.
Începând cu anul 2022, sociologul Alin Tomuș a devenit colaborator al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în cadrul proiectului 3.34 Conferințele bibliotecii.
Conferințele susținute în cadrul proiectului mai sus amintit s-au bucurat de succesul și interesul publicului larg, iar cererile de reluare a acestor conferințe a condus, firesc, la pasul următor: realizarea unui DVD audio-video, care să cuprindă înregistrările celor patru conferințe susținute până în prezent la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. DVD-ul cu cele patru teme abordate, Cancel Culture, Despre temerile românilor, Preocupări demografice și Barometrul de consum cultural, va fi prezentat în cadrul evenimentului din 29 noiembrie 2024, alături de o mică expoziție cu volumele semnate de autorul Alin Tomuș.
Conferința cu tema „Participarea civică” face parte dintr-un program mai amplu de evenimente organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba cu prilejul sărbătoririi Zilelor Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Educație și Cultură
Marți, 26 noiembrie, o nouă întâlnire a Laboratorului de C’ArteTeatru al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Marți, 26 noiembrie, o nouă întâlnire a Laboratorului de C’ArteTeatru al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Marți, 26 noiembrie, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila Cioflică.
Astfel, de la ora 15.00, la sediul instituției sunt așteptați tinerii interesați să facă parte din trupa iubitorilor de carte și teatru a bibliotecii județene.
Tema întâlnirii de marți este „Importanța expresivității corporale”, iar vreme de două ore, participanții vor face o serie de exerciții, de la cele pentru încălzirea vocii, dicție și mișcare, până la cele de improvizație, utile la construirea personajelor și a expresivității lor corporale (mimică, gestică, mișcare scenică) pornind de la texte semnate de dramaturgul Matei Vișniec.â
Proiectul Laboratorul de C’ArteTeatru este un proiect multiart al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, de promovare a fondului de carte, de încurajare a lecturii, și de promovare a scriitorilor, utilizând forme de expresie teatrală, în colaborare cu unul sau mai mulți parteneri și colaboratori, prin realizarea de produse culturale pentru publicul general, în sensul promovării culturii.
-
Știriacum 2 săptămâni
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 săptămâni
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
1 decembrie 1918: Cum s-a făcut Marea Unire
-
Știriacum 2 săptămâni
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 2 zile
3 decembrie: Ziua internațională pentru persoanele cu dizabilități: Statisticile spun că 15% din populaţia lumii trăieşte cu anumite forme de dizabilitate
-
Știriacum 5 zile
Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul
-
Știriacum 4 zile
Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români
-
Știriacum 2 săptămâni
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului