Rămâi conectat

Știri

Mănăstirea Oașa, frumusețea unui lăcaș de cult ce oferă liniște și frumusețe

Publicat

în

Mănăstirea Oașa este o oază de liniște, înconjurată de păduri, cu văi și lacuri

Mănăstirea Oașa este o mănăstire ortodoxă aflată în localitatea Șugag, județul Alba. Aflată la o distanță de 70 de kilometri mai spre sud de Sebeș și la 57 de kilometri nord-est față de Petroșani, la poalele Munților Șureanu.

Cel mai apropiat sat se afla la o distanta de peste patruzeci de kilometri de manastire.

Biserica centrala a Manastirii Oasa este inchinata Adormirii Maicii Domnului, hram praznuit in ziua de 15 august, si Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, hram praznuit in ziua de 27 iulie.

Sfantul Pantelimon este sarbatorit din anul 303, anul mortii sale, pe data de 27 iulie. S-a nascut in anul 284 in orasul Nicomidia. Tatal sau Evstorghie era pagan, iar mama sa era crestina. A reusit sa-l aduca la dreapta credinta si pe tatal sau, iar dupa moartea acestuia si-a impartit toata averea saracilor si, pentru ca nu primea plata pentru tratamentele pe care le facea, el este numit „doctor fara de arginti”.

Manastirea Oasa – scurt istoric

In anul 1943, scriitorul Ioan Pop si povestitorul Mihail Sadoveanu au ridicat in acest loc o bisericuta din lemn. Mai apoi, in anul 1983, prin purtarea de grija a episcopului Emilian Bardas, din Alba Iulia, a preotului Faur si a protopopului Viorel Porcaru, o veche biserica a fost reparata si imbunatatita, dupa care a fost adusa in acest loc.

Manastirea Oasa – Sfantul Pantelimon

Biserica de lemn din Manastirea Oasa a fost stramutata in acest loc de pe raul Sebes, judetul Alba, odata cu amenajarea lacului de acumulare construit pe Valea Frumoasei. Mai tarziu, bisericuta a fost reparata si de preotul Petru Sora, din localitatea Sugag.

In anul 1990, bisericuta a fost resfintita, iar in jurul ei s-a randuit o manastire de maicute. Pentru inceput, obstea a fost pusa sub indrumarea duhovniceasca a maicii starete Iustiniana Macarie. Obstea numara, pe atunci, in jur de douazeci de suflete. Cu ajutorul celor de la Hidrotehnica, maicile au reusit sa ridice mai multe corpuri de chilii, in jurul bisericutei: corpul de chilii, zidit in stil brancovenesc, cu etaj; staretia; trapeza si clopotnita.

Manastirea Oasa – Sfantul Pantelimon

Iernile grele si accesul anevoios in acest loc au facut ca maicile sa intampine dificultati greu de biruit. Astfel, prin anul 1998, maicile au parasit manastirea. Mai apoi, in ziua de 1 iunie 2000, in acest loc pustiu si greu accesibil s-a asezat o obste de calugari.

Manastirea este vietuita in intregime de straluciti calugari intelectuali, trecuti mai intai prin scoala insingurarii monahale de la Schitul Posaga, iar mai apoi initiati in tainele Filocaliei, de catre duhovnicul lor de la Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus, parintele Teofil Paraian.

Manastirea Oasa – Sfantul Pantelimon

Fiecare vietuitor este dator sa-si urmeze inzestrarea sa proprie (cantare, scriere,pictura sau alt mestesug), precum si de a citi zilnic din Filocalie si din Sfintii Parinti. Parintele staret Iustin a terminat Facultatea de Electrotehnica, din Timisoara, parintele Pantelimon a absolvit Scoala de Arte Frumoase, parintele Serafim este medic, parintele Nectarie este teolog, parintele Moise este scriitor si editor, iar parintele Sava a terminat Conservatorul, in America.

Biserica din Manastirea Oasa este din lemn, fiind zidita pe o fundatie de piatra, in forma de cruce. Biserica are o singura turla, fiind acoperita cu sindrila. Biserica de lemn a Manastirii Oasa a fost pictata, in fresca, intre anii 1985-1986, de catre pictorul Liviu Dumbrava, din Gura Humorului.

Teodor Danalache

Sursa:crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Bradul de Crăciun, cel mai iubit simbol al sărbătorilor de iarnă: Când se împodobește

Publicat

în

Bradul de Crăciun, cel mai iubit simbol al sărbătorilor de iarnă: Când se împodobește. Care sunt obiceiurile și superstițiile populare

Bradul de Crăciun este unul dintre cele mai iubite simboluri ale sărbătorilor de iarnă. În fiecare an, pomul festiv aduce bucurie, lumină și un strop de magie în casele oamenilor, fiind foarte apreciat, mai ales de copii.

Împodobirea bradului este o tradiție universală, însă în fiecare colț al lumii există obiceiuri și superstiții care o însoțesc.
Când se împodobește bradul

Dacă ții cont de tradiția creștină, bradul de Crăciun trebuie să fie împodobit numai în Ajunul Crăciunului, adică pe 24 decembrie. Această dată este asociată cu așteptarea Nașterii Domnului, bradul fiind un simbol al speranței, al vieții veșnice și al comuniunii dintre cer și pământ.

Tradiția bradului decorat este inspirată de obiceiuri străvechi. Acești pomi erau considerați sacri datorită faptului că rămân verzi și în timpul iernii, simbolizând continuitatea vieții.

În schimb, în unele culturi, bradul poate fi împodobit mai devreme, odată cu începutul Postului Crăciunului, de pe 15 noiembrie, pentru a marca perioada de pregătire spirituală.

În familiile moderne, multe persoane preferă să împodobească bradul în prima sau a doua săptămână a lunii decembrie, pentru a beneficia de bucuria sărbătorilor din timp.

Dacă ne raportăm local, la România, există credința că bradul trebuie împodobit numai în perioada dintre Ignat (20 decembrie) și Ajunul Crăciunului. Se spune că împodobirea bradului mai devreme aduce ghinion sau „cheamă” probleme în familie.

Totodată, este considerat bine să se desfacă bradul după Bobotează, adică pe 6 ianuarie, pentru a marca astfel sfârșitul sărbătorilor de iarnă, scrie bizbrasov.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

DSVSA Alba: 45 de supermarketuri din județ verificate, amenzi de peste 100.000 de lei, în perioada 9-12 decembrie

Publicat

în

Acțiuni de verificare a respectării cerințelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor în supermarketuri

Inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba au efectuat ample acțiuni de control la supermarketurile de pe raza județului pentru respectarea cerințelor prevăzute de legislație, astfel încât consumatorii să beneficieze de alimente sigure în perioada sărbătorilor de iarnă.

În perioada 9-12 decembrie au fost verificate 45 de supermarketuri de pe raza întregului județ, fiind aplicate, în total, 14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 104.800 de lei, dar și două avertismente.

rincipalele neconformități depistate de inspectorii sanitar-veterinari au fost:
– ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea valorificării şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare (etichete deteriorate sau neconforme);
– nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare (depozitare în spații insalubre);
– nerespectarea regimului termic necesar/prevăzut pentru depozitarea unor categorii de produse alimentare;
– expunerea la comercializare a produselor alimentare în afara spațiului aprobat prin autorizația sanitară veterinară de funcționare;
– nerespectarea regulilor de igienă a spațiilor de comercializare și depozitare.
Acțiunile de verificare a supermarketurilor continuă. În această perioadă, în paralel, au fost verificate și alte categorii de unități din domeniul alimentar, pentru a ne asigura că drepturile și interesele consumatorilor sunt respectate și pentru a preveni apariția eventualelor episoade de toxiinfecții alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă.
Controalele DSVSA Alba se concentrează și pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor și consilierea operatorilor din domeniul alimentar. Sancțiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficiențele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranța alimentelor.
Acțiunile DSVSA Alba sunt efectuate pentru asigurarea unui consum alimentar sigur pentru toți cetățenii. Este responsabilitatea fiecărui operator din domeniul alimentar să respecte legislația în vigoare, iar consumatorii sunt încurajați să fie atenți la calitatea produselor pe care le achiziționează, termenul de valabilitate și alte aspecte pe care le consideră relevante. În cazul în care au suspiciuni, se pot adresa DSVSA Alba: 0258 835 915.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Spectacol caritabil de Crăciun, organizat de Liga Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Publicat

în

Spectacol caritabil de Crăciun, organizat de Liga Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Când va avea loc

Banii strânși din bilete vor fi donați familiilor în dificultate.

În data de 20 decembrie la ora 18:00, Liga Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia organizează un Spectacol de Crăciun caritabil, la Casa de Cultură a Studenților, ca parte din proiectul „O faptă bună”.
Proiectul are scopul de a ajuta copiii și familiile aflate în dificultate, și de a răspândi Spiritul Crăciunului prin cât mai multe locuințe.

Prețul biletului este de 20 de lei, ele putând fi achiziționate din corpul C al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia sau chiar de la intrare în limita stocului disponibil.

Toți banii strânși de pe bilete vor fi donați celor mai puțin norocoși, pentru a le aduce zâmbetul pe buze de Crăciun.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba