Sănătate
Mai bine o bere „cinstită”! Berea cu aromă de fructe, cocktail de E-uri. Topul celor mai nocive băuturi pe bază de bere
Berea cu diverse arome de fructe şi băuturile pe bază de bere au devenit din ce în ce mai populare în rândul românilor. Consumate în special în timpul sezonului cald, noile sortimente care apar pe rafturile magazinelor sunt un adevărat cocktail de aditivi alimentari şi calorii. Vezi pe radiounirea.ro topul celor mai nocive băuturi pe bază de bere.
Aşa arată un studiu recent în care au fost analizate etichetele a 45 de produse achiziţionate în mod aleator de specialiştii de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC).
„Consumatorilor li se creează iluzia că berea cu lămâie sau cea cu mere e mai sănătoasă. Realitatea e cu totul alta, pentru că aceste beri cu arome de fructe sunt pline de coloranţi. Trebuie să vedem câtă bere conţin în realitate aceste produse, cât este fruct cu adevărat şi care este concentraţia de hamei. Aceste băuturi sunt mai nocive decât berea obişnuită”, susţin medicii.
E-urile cele mai nocive din berea cu fructe
Concret, 66% din produsele analizate conţin aditivi alimentari, printre care şi aspartam, regăsit în şapte produse. Mai exact, aspartamul, cunoscut şi sub numele de E951 este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 180 de ori mai mare decât zahărul şi care ar putea duce la declanşarea unor afecţiuni precum alergii, migrene, spasme musculare şi chiar boli cardiovasculare.
Alte E-uri conţinute de berea cu diverse arome de fructe şi de băuturile pe bază de bere sunt acidul citric, albastru briliant, benzonatul de sodiu sau caramelul amoniacal, notează specialiştii care au realizat studiul.
„Amestecul de bere, aditivi alimentari şi sucuri de fructe nu contribuie în niciun fel la completarea unor nutrienţi necesari organismului în fiecare zi, dimpotrivă, anumiţi aditivi alimentari folosiţi în unele produse de acest gen sunt suspectibile de efecte negative asupra sănătăţii, mergând de la simple alergii, până la boli mai grave, cum sunt afecţiunile cardio-vasculare”, a explicat şi profesorul Costel Stanciu, preşedintele APC România.
Potrivit acestuia, berea trebuie să rămână un produs 100% natural, realizat din cele patru ingrediente clasice, respectiv apă, malţ din orz, hamei şi drojdie de bere.
Însă problemele identificate de APC România nu se opresc la numărul mare de aditivi alimentari identificaţi pe etichetele berilor cu diverse arome de fructe. Ambalajul nu conţine niciun fel de mesaje de responsabilitate socială sau pictograme prin care anumitor categorii de persoane să li se interzică să consume alcool, notează specialiştii. Produsele analizate provin din România, Germania, Belgia, Olanda, Austria şi Cehia.
Top 7 beri cu aspartam de pe piaţă
Din totalul celor 45 de produse analizate, cele şapte care conţin aspartam sunt Bergenbier Fresh Lemon cu senzor de răcire, Bergenbier Fresh Soc, Bergenbier Fresh Grapefruit, Redd’s Cranberry Crush, Redd’s Mojito, Stehans Brau Grapefruit şi Valentins.
Cele mai periculoase E-uri
Acesulfam de potasiu (E 950) este un îndulcitor sintetic care are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zaharul, lipsit de calorii şi asupra căruia exista suspiciuni privind declanşarea unor afecţiuni identice cu ale aspartamului.
Ciclamat de sodiu (E 952) este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 30 de ori mai mare decât zahărul. Acest aditiv nu este autorizat în SUA ca urmare a unor studii care au arătat posibile efecte carcinogene.
Zaharina şi sărurile sale de Na, K si Ca (E 954) este un îndulcitor artificial.
Acid citric (E 330) este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparţine clasei de acizi carboxidici şi este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale şi poate ataca smalţul dinţilor.
Albastru briliant (E 133) este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.
Benzoat de sodiu (E 211) este un conservant cu acţiune antibacteriană şi antifungică în mediul acid. Asupra acestuia planează suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.
Caramel amoniacal (E 150 c) este un colorant maroniu obţinut prin arderea zahărului în prezenţa amoniacului. Este susceptibil de declanşarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism.
Lista ingredientelor din băuturile pe bază de bere
sursa: adevarul.ro
Sănătate
Ridichile negre, leacul miraculos al sezonului rece: Care sunt beneficiile
Ridichile negre sau de iarnă, deși mai puțin consumate la noi, sunt recomandate de către medicina naturistă în rezolvarea unor probleme de sănătate, dintre care cea mai cunoscută este tusea rebelă
Nutriționiștii o recomandă mai ales în dietele de sezon rece, deoarece conține antioxidanți eficienți împotriva răcelii și gripei, dar benficiile sale nu se opresc aici.
Ridichea neagră are următoarele proprietăți curative: ajută la golirea vezicii biliare, este antiscorbutic (foarte puternic), tonic respirator, sedativ nervos, antialergic, diuretic, aperitiv, digestiv, stimulent al celulei hepatice.
Această legumă conține: esențe sulfurate (rafanol), sinalbină, glucotropaeolină, vitaminele B si C, tucoferol, fibre alimentare, săruri minerale: potasiu, sodiu, fier, iod și magneziu. Aceste proprietăți o transformă într-un elixir cu numeroase beneficii și calități terapeutice asupra stării de sănătate.
Ridichea neagră poate fi folosită cu succes în următoarele afecțiuni:
1. Afecțiuni respiratorii – ridichea neagră este utilă mai ales în cazurile de gripă și răceală, protejând sistemul respirator de infecții. Poate fi folosită cu succes la tuse, nas înfundat, dureri de gât, ajutând la eliminarea substanțelor nocive din bronhii și plămâni.
În cazul tusei, se ia o ridiche potrivită ca dimensiune. Se scobește în interior cu un cuțit și se umple golul cu miere. Se lasă într-un loc cald pentru câteva ore, după care se consumă-se bea sucul obținut și se mănâncă ridichea.
2. Afecțiuni hepatice – are proprietăți depurative și energizante, ajutând la eliminarea toxinelor din ficat. Detoxifiază ficatul, contribuind la regenerarea celulelor hepatice. De asemenea, se reglează producția și fluxul bilei, eliminând excesul de bilirubină din sânge. Efectele benefice se resimt în cazurile de icter, litiază biliară, insuficiență hepatică, colecistită, protejând ficatul și vezica biliară de infecții.
3. Lipsa poftei de mâncare – ridichea neagră este indicată la copii pentru combaterea stărilor de oboseală și anemie. Tot la copii, ridichea neagră poate fi folosită ca remediu împotriva rahitismului, ajutând la fixarea calciului în oase și la fortifierea organismului.
4. Afecțiuni renale – consumul de ridichi ajută la eliminarea toxinelor acumulate în rinichi, reducând posibilitatea formării calculilor renali, inhibând infecțiile urinare. De asemenea, se diminuează senzația de arsură în timpul urinării, datorită proprietăților antiinflamatoare. Consumată regulat, ridichea neagră duce și la mărunțirea calculilor renali sau biliari și la eliminarea lor mai ușoară. Tratamentul cu suc sau sirop din miere și ridiche ar trebui să dureze 6 săptămâni. Se poate opta și pentru o combinație de sucuri formată din suc de ridiche neagră, suc de ridiche roșie, suc de castravete și suc de varză. Efectul energizant și tonic îl va completa pe cel depurativ.
5. Constipație, diaree, balonare, dureri abdominale – consumul de ridichii negre, prin conținutul său bogat de fibre și apă și prin proprietățile sale antibateriene, contribuie la mișcările regulate ale intestinului, ajută la menținerea echilibrului florei intestinale, elimină toxinele din intestine.
6. Eczeme – se recomandă ridichea în cazurile și problemele de piele, precum erupții cutanate, piele uscată, datorită proprietăților sale dezinfectante. O mască cu ridiche neagră curață excelent tenul, având un efect purifiant. În acest sens, se tamponează obrazul cu zeamă proaspată de ridiche neagră, se lasă să acționeze, apoi se clătește obrazul cu apă minerală plată.
Sursa:doctorulzilei.ro
Sănătate
Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj
Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj: Licitația, lansată pe SEAP
Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie.
Valoarea investiției este estimată la 1.499.065 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, proiectul vizează furnizarea și instalarea de echipamente în cadrul proiectului „Investiții în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj”, finanțat prin Programul Sănătate 2021 – 2027.
Obiectivul general al proiectului este dotarea laboratorului din cadrul spitalului cu echipamente și aparatură medicală care să asigure accesul egal la asistența medicală pentru oamenii din zona județului Alba.
Se vor achiziționa:
-Analizor clinic MDRO și urocultură, lichide puncții – 1 buc.
-Termostat 100 L – 1 buc.
-Centrifuga 24 poziții – 1 buc.
-Centrifugă – 1 buc.
-Hotă – 1 buc.
-Microscop – 1 buc.
-Maldi TOF – 1 buc.
Sănătate
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
Află de pe radiounirea.ro că persoanele cu diabet zaharat de tip II pot fi asimptomatice timp de mulți ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate, deoarece simptomele bolii sunt destul de subtile.
Această afecțiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică”. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicații majore precum afecțiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.
Iată cum îți dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!
Cum îți dai seama că suferi de diabet – urinare frecventă
Urinarea frecventă sau în cantități mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului – acesta este modul prin care corpul ,,scapă” de excesul de zahăr.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – sete persistentă
Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – apetit crescut
În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcție de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare și senzația intensă de foame.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – gura uscată
Senzația apare ca urmare a urinării excesive și a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – fluctuații ale greutății
Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacționează ca și cum ar fi înfometat și începe să consume din rezervele de proteine pentru a-și conserva nivelul de energie.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – lipsă de energie
Oboseala cronică și lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – vedere încețoșată
Mulți dintre pacienții cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile și de a trimite informațiile la creier).
Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariția retinopatiei prin menținerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – rănile și zgârieturile care se vindecă mai greu
Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce privește prezența diabetului și asta pentru că boala slăbește vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – risc crescut de infecții
Organismul este mult mai vulnerabil în fața infecțiilor și a microbilor atunci când diabetul este netratat.
Sursa:clicksanatate.ro si realitatea.net
-
Știriacum 7 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 7 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o săptămână
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 4 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 2 săptămâni
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 2 săptămâni
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 7 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Sănătateacum 2 săptămâni
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului