Rămâi conectat

Știri

Lucrări suplimentare pentru extinderea şi dotarea UPU Alba Iulia, de peste 1,6 milioane de lei

Publicat

în

Lucrări suplimentare pentru extinderea şi dotarea UPU Alba Iulia, de peste 1,6 milioane de lei

O serie de lucrări suplimentare faţă de cele prevăzute în proiectul iniţial vor fi necesare pentru extinderea şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, investiţie derulată cu fonduri europene.

În acest sens, a fost lansată recent în SEAP procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică privind execuţia de lucrări suplimentare, în valoare estimată de peste 1,6 milioane de lei.

Potrivit celor menţionate în caietul de sarcini, pe parcursul execuţiei lucrărilor, realizate de către SC Constructis SRL, în baza proiectului tehnic întocmit de SC DAT Constructive SRL, au apărut o serie de lucrări suplimentare, rezolvarea lor fiind concretizată în dispoziţiile de şantier întocmite de proiectant.

O serie dintre lucrările suplimentare identificate constau în: ferestrele orizontale de pe terasa clădirii, care asigură iluminarea zenitală, vor fi prevăzute cu acţionare electrică (luminătoarele sunt poziţionate în sala de resuscitare, sala de intervenţii majore şi sala de intervenţii minore, fiind singura sursă de iluminat natural şi de aerisire. Raportat la natura incintelor, se impune ca operarea acestora să fie asigurată în mod automat, fără intervenţia personalului medical); balustradele se vor executa din oţel inoxidabil, pentru o mai uşoară întreţinere, o durată de viaţă mai mare şi pentru a se corela cu celelalte accese în spital care au fost reabilitate/modernizate; pardoselile exterioare pentru trepte acces şi rampe se vor înlocui cu plăci de granit fiamat, antiderapante şi cu sistem de degivrare; uşile interioare şi uşile exterioare vor fi prevăzute cu bară antipanică pe sensul de deschidere (în cazul ieşirilor rezervate situaţiilor de urgenţă, barele antipanică sunt un element de feronerie indispensabil şi crucial pentru siguranţa persoanelor din respectivul imobil, întrucât cu acest mecanism de deschidere de urgenţă a uşilor se permite evacuarea unui flux pietonal voluminos într-o manieră care elimină riscul aglomerărilor în proximitatea golului de trecere exterior unde se produc majoritatea accidentărilor în ideea evacuării cât mai rapide); deoarece pe uşile din proiect nu se putea intra cu targa, a trebuit mărit golul de uşă şi implicit dimensiunea uşilor; de asemenea, a fost omisă din proiect automatizarea uşilor (uşa de spital automată culisantă este cea mai sigură şi rapidă soluţie de acces, fără risc de contaminare cu agenţi patogeni de pe clanţe sau mânere); se vor înlocui radiatoarele din panouri de oţel cu aripioare interioare cu radiatoare în construcţie igienică (la echivalarea radiatoarelor igienice cu cele din panouri de oţel cu aripioare interioare se va ţine cont de puterea termică în concordanţă cu temperatura agentului termic tur/retur şi temperatura interioară din fişa tehnică a acestora); se va modifica soluţia de încălzire, se va renunţa la centrala termică dedicată acestui proiect şi instalaţiile termice, apă rece, apă caldă şi recirculare se vor racorda la centrala termică comună, care a fost modernizată şi redimensionată pentru a acoperi şi cerinţele acestui proiect.

Din cauza întârzierilor acumulate în derularea proiectului „Extindere și Dotare Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia”, finanţat cu fonduri europene, a fost necesară aprobarea prelungirii perioadei de implementare a acestuia, până la 31 decembrie 2024, în scopul finalizării integrale a lucrărilor.

Decizia privind prelungirea menţionată a fost luată în 25 iunie, în cadrul şedinţei consilierilor judeţeni, deoarece UAT – Judeţul Alba este cea care implementează proiectul prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în baza unui contract de finanţare încheiat în 8 mai 2019 cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, şi Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar.

În decembrie 2023 a mai fost o prelungire a perioadei de implementare a proiectului, până la data de 30 iunie 2024.

„Execuţia lucrărilor la acest obiectiv de investiții este realizată în proporţie de 59,5%. Întârzierile acumulate sunt din cauza faptului că proiectantul a întârziat foarte mult cu emiterea unor dispoziții de șantier imperios necesare pentru derularea în bune condiții a execuției lucrărilor. De asemenea, un alt factor care a produs și produce întârzieri majore este durata mare de livrare de la furnizori a unor materiale, produse și echipamente/utilaje necesare la realizarea investiției”, se arăta în iunie, în referatul de aprobare a proiectului de act administrativ.

Toate dotările şi echipamentele medicale aferente proiectului sunt achiziționate şi recepționate în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

Investiţia se ridică la peste 11,1 milioane lei, din care aproape 700.000 de lei reprezintă contribuţia din bugetul judeţului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Nou parc de joacă și fitness în Dumitra: Pregătiri pentru edificare

Publicat

în

Nou parc de joacă și fitness în Dumitra: Pregătiri pentru edificare

În satul Dumitra, din comuna Sântimbru, va începe în curând construcția un parc de joacă și fitness în aer liber.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Sântimbru, Ioan Iancu Popa. Acesta a vizitat recent locația aleasă de autorități. Potrivit primarului din Sântimbru, proiectantul și constructorul au început măsurătorile, ridicările topografice și pregătirea designului. Acesta va fi al treilea loc de joacă edificat în 2024 în comuna Sântimbru.

„Planul nostru de a avea în satele noastre unele din cele mai moderne parcuri de joacă și fitness în aer liber din județul Alba. Pe toate le-am gândit și le gândim atent, așa încât fiecare dintre noi, îndiferent de vârstă, să ne putem bucura de ele și să fim și în siguranță”, a precizat primarul Ioan Iancu Popa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Paradă cu torțe și paradă populară, concerte, târgul producătorilor locali și spectacol folcloric, la Toamna Cugireană 2024

Publicat

în

24: Paradă cu torțe și paradă populară, concerte, târgul producătorilor locali și spectacol folcloric, la Toamna Cugireană 2024

Evenimentul va avea loc în intervalul 20-22 septembrie, la Stadionul Parc, Cugir. Vă așteaptă 3 zile de distracție, tradiții și voie bună, într-o atmosferă autentică a toamnei!.

”Readucem la viață istoria glorioasă a strămoșilor noștri prin spectaculoasele evenimente de reconstituire istorică din cadrul Festivalului Dacic Singidava. Atmosfera magică a serilor va fi completată de nume mari ale scenei, care vor transforma fiecare moment într-unul de neuitat, prin concerte vibrante și spectacole speciale dedicate Toamnei Cugirene.

Vino să retrăiești trecutul și să te bucuri de un prezent plin de muzică, tradiție și bucurie!”, au transmis organizatorii.
PROGRAMUL TOAMNA CUGIREANĂ 2024
Vineri, 20 septembrie – Bulevardul pietonal Al. Sahia

Ora 20.00 – Festivalul dacic Singidava
Paradă cu torțe, muzică și dansuri de inspirație antică
Sâmbătă, 21 septembrie – Stadionul Parc

Ora 10.00 – Festivalul dacic Singidava
Ateliere și jocuri interactive specifice perioadei antice

Ora 12.00 – Tur ghidat pe Via Transilvanica spre Cetatea Dacică Singidava

Ora 17.00 – Bătălia pentru Singidava
Echipamente și tehnică militară, ritualul de incinerare dacic

Ora 19.00 – Concerte
Subcarpați – Mihail Band – Cimpoierii din Transilvania
În deschidere trupe locale: The Beat, Blue Shadow, Fanfara Cugir, Clasa de percuție
Entertainment și focuri de artificii
Duminică, 22 septembrie

Ora 10.00 – Ziua Recoltei – Piața de Sus
Târgul producătorilor locali
Recital de folclor, momente de dans popular și concert cu Fanfara Cugir

Ora 11.00 – Festivalul dacic Singidava – Stadionul Parc
Tabără de meșteșuguri și ateliere muzicale, jocuri specifice perioadei antice, întreceri sportive

Ora 15.00 – Paradă folclorică – Bulevardul Al. Sahia

Ora 16.00 – Spectacol folcloric – Stadionul Parc
Ansamblul folcloric și orchestra Jidvei România și invitații: Mariana Anghel, Robert Târnăveanu, Daria Gâdea
Recital Ionela Moruțan și Taraful Cugir
Participă ansamblurile: Bihorul, Potaissa, Valea Mureșului, Leleșana, Someșul, Câmpul Pâinii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

O amendă, 16 avertismente, aproape 50 de firme controlate și fără cazuri de muncă la negru: Bilanțul controalelor inspectorilor ITM Alba, în ultima săptămână

Publicat

în

O amendă, 16 avertismente, aproape 50 de firme controlate și fără cazuri de muncă la negru, bilanțul controalelor inspectorilor ITM Alba, în ultima săptămână

Prin Programul cadru de acțiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2024, aprobat de către conducerea Inspecției Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activității inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate și subdeclasate, în vederea descurajării și a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

La data prezentei, la nivelul ITM Alba se află în derulare o campanie națională, dispusă și monitorizată de Inspecția Muncii, și anume :
1. Campania națională de informare și conștientizare a prevederilor Legii 367/2022 privind dialogul social ,care se derulează în perioada 01.02.2024-31.12.2024.
Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancționarea muncii nedeclarate și subdeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămânal, către Inspecția Muncii.
Rezultatele obținute la nivelul judeţului Alba, în perioada 09.09.- 13.09.2024, în activitatea de control, sunt redate mai jos.

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate: 22
Număr de salariați ai angajatorilor controlați: 584
Din care – femei : 217
Număr deficienţe constatate: 40
Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : 3
– 1 amendă -3000 lei;
– 2 avertismente;
Principalele deficiențe constatate în controale :

 nu se conduce corect evidența timpului lucrat;
 nu au fost eliberate, la încetarea activității, adeverințele de vechime;
 contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 nu au fost achitate salariile, la data stabilită în contractele individuale de muncă;
 neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 nu a fost inițiată la nivelul unității negocierea colectivă;
 nu se păstrează, la punctele de lucru ale societății, copii ale contractelor individuale de muncă;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
Nr. total unităţi controlate: 26
Număr deficienţe constatate: 49
Număr de măsuri dispuse : 49
Angajatori sancționați: 11
Nr. sancţiuni aplicate:14 avertismente;

Nr.evenimente in curs de cercetare : 2
Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

Principalele deficienţe stabilite în controale :

 Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 Lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba