Rămâi conectat

Știri

Lucrări de restaurare cu fonduri europene la Biserica ”Cuvioasa Paraschiva” din satul Ampoița, Alba

Publicat

în

Ansamblul unei biserici din județul Alba intră în lucrări de restaurare cu fonduri europene

Biserica ”Cuvioasa Paraschiva” din satul Ampoita, judetul Alba, un ansamblu pitoresc valoros din punct de vedere istoric si arhitectural, intra in proces de consolidare si revitalizare cu sprijinul fondurilor Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027.

Contractul de finantare a proiectului, prin care se aloca un buget de peste 10 milioane lei pentru restaurare, a fost semnat de catre reprezentantii beneficiarului – Parteneriatul dintre Parohia Ortodoxa Romana Ampoita si UAT Comuna Metes si de catre Simion Cretu, Director General al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, ce reprezinta institutia finantatoare.

Apartinand de Comuna Metes, Ampoita este satul de la poalele Apusenilor care ofera turistilor o oaza de natura, liniste si ospitalitate. Localizat in satul Ampoita, ansamblul Bisericii ”Cuvioasa Paraschiva”, monument istoric de interes national construit in secolul al XVII-lea, este format din biserica parohiala din piatra ce are frumusetea nealterata a vechilor lacase de cult, precum si cimitirul vechi cu pietre si inscriptii ce o valoare memoriala foarte ridicata. Proiectul cu titlul ”Restaurarea si revitalizarea ansamblului Bisericii Ortodoxe „Cuvioasa Paraschiva” din sat Ampoita, comuna Metes, jud. Alba, in contextul contributiei patrimoniului, culturii si comunitatii locale la dezvoltarea economica a incluziunii si inovarii sociale in Regiunea Centru”, depus in parteneriat de Parohia Ortodoxa Romana Ampoita si UAT Comuna Metes are o valoare totala de 10.584.194,67 lei, din care suma de 8.767.875,62 lei reprezinta valoarea fondurilor nerambursabile solicitate pentru implementarea proiectului. Fondurile solicitate sunt alocate din bugetul Interventiei 7.1.1 – Conservarea, protectia si punerea in valoare a patrimoniului cultural UNESCO si de clasa A, a PR Centru 2021-2027.

Referitor la sustinerea financiara a acestui proiect, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, declara: ”Proiectele de dezvoltare a noi obiective turistice vizitabile creeaza variate oportunitati de dezvoltare locala a comunitatilor atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere al incluziunii sociale. Pana in prezent, pe aceasta linie de finantare a Programului ”Regiunea Centru” avem 8 proiecte de restaurare contractate si am alocat un buget de peste 83 milioane lei fonduri nerambursabile pentru finantarea unor obiective de patrimoniu istoric din Sibiu, Mures, Brasov, Alba. Revitalizarea monumentelor istorice reprezinta de fapt investitii in patrimoniul local si in dezvoltarea turismului cultural care, in aceste vremuri de intensificare a ritmului de viata si a mobilitatii populatiei, determina oamenii sa se preocupe de pastrarea reperelor din trecut intr-un cadru in care isi regasesc identitatea. Beneficiarii finali ai acestor proiecte sunt in special localnicii care vor fi implicati in diverse activitati si vor beneficia de dezvoltarea rezultata din revitalizarea obiectivelor din localitate care vor atrage si mai multi turisti si vor genera o imbunatatire a calitatii vietii”.

Prin restaurarea si revitalizarea ansamblului Bisericii Ortodoxe „Cuvioasa Parascheva”, beneficiarul urmareste transformarea comunitatii Ampoita intr-un centru efervescent din punct de vedere turistic, atractiv pentru toate categoriile de vizitatori, deschis inspre inovare si viitor. Liderul de parteneriat, Parohia Ortodoxa Romana Ampoita, estimeaza ca fiind necesara o perioada de 30 luni, respectiv pana in luna mai 2027, pentru finalizarea cu succes a proiectului. Prin acest proiect, beneficiarul isi propune sa puna in valoare Biserica din Ampoita care face parte din grupul destul de restrans al bisericilor ortodoxe cu origini medievale din judetul Alba, precum si cimitirul vechi din Ampoita care este unic in zona studiata.

Proiectul de restaurare si revitalizare a Ansamblului bisericii ortodoxe „Cuvioasa Paraschiva”, prevede pe perioada implementarii, realizarea de lucrari de interventii la nivelul zidurilor exterioare si interioare; a invelitorii, pardoselilor si tamplariilor, precum si achizitia de mobilier. Tot in cadrul proiectului se va amenaja un lapidariu pentru pietrele de mormant si crucile istorice, care va avea o structura usoara din lemn unde va mai fi amenajat un spatiu tehnic, un info-point si un magazin. Pe langa lucrarile de restaurare ce vor viza biserica, proiectul include si desfasurarea de diverse activitati care incurajeaza integrarea comunitatilor defavorizate sau ocuparea fortei de munca a persoanelor din medii vulnerabile. Concret, se vor organiza si derula mai multe ateliere pentru copiii si adultii din comuna, printre care se regasesc: ateliere de teatru, de pictura si arhitectura clasica si digitala, ateliere de fotografie, de cusut semne de carte cu motive traditionale locale sau ateliere interactive de gastronomie traditionala locala. Tot in cadrul proiectului se va realiza o expozitie cu lucrari realizate la obiectivul de patrimoniu, actiuni de promovare a activismului social, concert de colinde si vizite ghidate la obiectivele turistice ale locului. Nu in ultimul rand, proiectul prevede si lansarea unei aplicatii de mobil, un panou inteligent de informare, un website integrat cu magazin online si un muzeu virtual cultural.

Ansamblul Bisericii ”Cuvioasa Paraschiva”

Locasul de cult ce va fi restaurat a fost construit pe o platforma amenajata, taiata in versantul sudic al reliefului colinar ce flancheaza spre nord drumul comunal. Aflata la poalele dealului, langa „Paraul Bisericii”, biserica are in jurul sau un cimitir in care se afla printre amenajari funerare noi si un numar mare de cruci din piatra purtand inca inscriptii din secolele XVIII-XX, alaturi de altele din lemn sculptat sau din fier forjat. Aria cu monumentele funerare vechi se prelungeste in sus pe deal, pana aproape de coama acestuia, la nord si nord-vest de biserica.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Lucrările de amenajare a Parcului Zăvoi din Petrești în curs de finalizare

Publicat

în

Lucrările de amenajare a Parcului Zăvoi din Petrești în curs de finalizare. Proiectul de reabilitare este finalizat în proporție de 90%

Parcul „Zăvoi” din Petrești va deveni un nou reper de promenadă și socializare pentru oamenii locului.

Au fost alese elemente de mobilier și dotări care să se integreze cât mai bine în natură, să se armonizeze cu ambientul, răspunzând în același timp așteptărilor vizitatorilor și dorinței copiilor de a se juca în aer liber. Nu lipsesc spațiile de relaxare, dar nici facilitățile de pregătire a grătarului sau a unei mese pentru picnic.

Au fost amenajate și câteva locuri de parcare, pentru un acces facil în zonă, dar speranța noastră este că vor fi folosite și mijloace de transport ecologice, așa cum este bicicleta.

Priveliștea este plăcută în orice anotimp, izvorul cu apă potabilă se află în apropiere, așadar multe motive pentru o plimbare la Petrești. Parcul „Zăvoi” se întinde pe o suprafață de 10.000 mp.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Au fost finalizate lucrările de restaurare a Casei Camil Velican, primul primar al Albei Iulia

Publicat

în

Au fost finalizate lucrările de restaurare a Casei Camil Velican, primul primar al Albei Iulia

Momentul recepționării lucrărilor complexe de reabilitare și restaurare a unei case-simbol pentru Alba Iulia reprezintă o mare împlinire pentru Cealaltă Capitală, dar și pentru mine personal, pentru că înainte de a fi primar, sunt cetățean al urbei, a anunțat primarul Gabriel Pleșa pe pagina de Facebook

Construită în anul 1903, casa avocatului Camil Velican a fost locul de întâlnire a patrioților ardeleni, aici discutându-se multe din problemele organizatorice legate de Marea Adunare Naţională din 1 Decembrie 1918 și tot aici ținându-se, la 2 decembrie 1918, ședința de înființare a Consiliului Dirigent, Guvernul provizoriu al Transilvaniei.

La 3 decembrie 1918, Camil Velican devenea primul primar român al Albei Iulia. Unirea din 1918 nu a fost singurul eveniment notabil asupra căruia avocatul albaiulian și-a lăsat amprenta, pentru că din postura ulterioară, de prefect al județului Alba, s-a numărat printre organizatorii Serbărilor Încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria, din 15 octombrie 1922.
Vom pune în valoare această clădire, o vom reda comunității și tuturor celor interesați de acest loc-simbol al Albei Iulia, în care s-a făcut istorie. Casa ”Camil Velican” oferă oportunități pentru seminarii sau conferințe, dar mai ales pentru lecții deschise generației tinere, despre trecutul nostru, pentru că doar cunoscându-l putem clădi un viitor așa cum ni-l dorim, a precizat primarul municipiului Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Amenzi de peste 100.000 de lei aplicate de DSVSA Alba în urma acțiunilor de control pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă

Publicat

în

Rezultate acțiuni de control pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă

Vineri, 13 decembrie s-a încheiat prima etapă a acțiunilor de control pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă.

Astfel, în perioada 28 noiembrie – 13 decembrie au fost efectuate 173 de acțiuni de control la unități precum: abatoare şi unităţi de tranşare a cărnii; unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării); unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie; unităţi de tip hotelier şi pensiuni turistice; magazine alimentare, depozite legume-fructe, piețe agro-alimentare şi alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare.

36433287 – butcher holding minced meat tray

În urma acestor controale au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale în valoare de 104.400 de lei pentru neconformități precum:
– Manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
– Nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
– Ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării, transportului şi valorificării şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
– Nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare.
Controalele efectuate de inspectorii DSVSA Alba se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.
Acțiunile de verficare au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
Acțiunile tematice de control vor continua până în 7 ianuarie când se încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Acestea vizează toate categoriile de unități și se vor concentra, în perioada următoare, pe sălile de evenimente care organizează petreceri de revelion.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba